Αναζήτηση ποιοτικού χειροκίνητου μύλου.

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Thanos87
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Hario v60
2η Μηχανή:: Nespresso Krups
Μύλος:: Kinu M47
2ος Μύλος:: Rhino- HandGrinder

Re: Αναζήτηση ποιοτικού χειροκίνητου μύλου.

Δημοσίευση από Thanos87 » Τρί Φεβ 07, 2017 7:57 pm

Πριν καμιά ώρα τον πήρα στα χέρια μου. Θηρίο!!! κάτι λιγότερο από 1κιλό βάρος χωρίς τη "μανιβέλα" του. Πολύ στιβαρή κατασκευή. Συγκριτικά να πω πως ο Rhinowares που είναι στα κυβικά του porlex tall πάνω κάτω είναι 240γραμμάρια.

Πρώτη παρατήρηση ως προς τα μηχανικά της άλεσης. Λιγότερο από το μισό χρόνο και ίσως 3-4 φορές πιο ξεκούραστα η άλεση σε ίδιο κόκο σε παρόμοια επίπεδα άλεσης (πάντα αναφορικά με Rhino). Μια μερίδα 16γραμμαρίων light ψημένου Yirga από Μοκκα πρέπει να πήρε περί τα 20 δευτερόλεπτα (με σχετικά γρήγορο, αλλά χωρίς ζόρι γύρισμα, άλεση για v60).

Τώρα για γεύση πιστεύω είναι νωρίς ακόμη να πω καθώς πρέπει να περάσουν και λίγο στρώσιμο τα μαχαίρια μάλλον. Σε 2 δοκιμές που έκανα πάντως, με τον Yigracheffe από Μοκα και τον Nicaragua Dipilto του Coffee Island η διαφορά φαίνεται ελαφρώς από τώρα. ΕΠίσης ΤΕΡΑΣΤΙΑ είναι η διαφορά των 2 στο τελικό bed που φαίνεται στο v60 μετά την εκχύλιση. Στο Rhinoware ήταν τις περισσότερες φορές φουλ λάσπη (λογικά από τα πάρα πολλά fines), εδώ είναι πολύ ωραίο και ομοιόμορφο, διακρίνεις παντού όλους τους βρεγμένους κόκκους.

Αυτά σαν πρώτη εικόνα παιδιά. Θέλω να ανεβάσω και καμιά φωτογραφία τις επόμενες μέρες. Αν ξέρει κανείς κάποιο εύκολο τρόπο να τις μικρύνω για να τις επιτρέπει το φόρουμ ας πει.

pavlosola

Δημοσίευση από pavlosola » Τρί Φεβ 07, 2017 9:03 pm

Καλοδούλευτος Θάνο και καλούς καφέδες. Περιμένω κι άλλες εντυπώσεις με τον καιρό γιατί και γω δεν είμαι ευχαριστημένος
από τον Compak K3 σε άλεση για V60 και Aeropress και ψάχνομαι.
Για να τροποποιήσεις το μέγεθος των φωτογραφιών μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Microsoft picture manager.
Picture manager.jpg
Ανοίγεις την εικόνα που θέλεις και ακολουθείς τα τρία βήματα
Picture manager2.jpg
Στο τρίτο βήμα βάζεις περίπου 50% ανάλογα με το αρχικό μέγεθος της φωτογραφίας και πατάς ΟΚ και Αποθήκευση. Είσαι έτοιμος.
Picture manager3.jpg
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος pavlosola την Τρί Φεβ 07, 2017 9:24 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Gaggia BC
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τρί Φεβ 07, 2017 9:24 pm

Καλοδουλευτος! Πολυ ψαγμενη κινηση παντως να επενδυσεις τετοιο ποσο σε χειροκινητο. Ελπιζω να αποδωσει αναλογα(δεν ξερω αν ταιριαζει το "εκθετικα") η επενδυση σου!
Πρεπει καπου να δοκιμασεις και εσπρεσσο. Κανας φιλος σου δεν εχει μηχανη?

Thanos87

Δημοσίευση από Thanos87 » Τρί Φεβ 07, 2017 9:29 pm

Ευχαριστώ παίδες. Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση σε μηχανή εσπρέσο.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Τρί Φεβ 07, 2017 10:42 pm

Admin: Συντονιστικό μήνυμα - Θα διαγραφεί αργότερα. Μην απαντάτε.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μείωση το μέγεθος της εικόνας (πχ από 1024 μέχρι 2048 pixels η μεγάλη πλευρά είναι καλά) . Απλά την συμπίεση (την ποιότητα του jpg) μειώνετε και είστε εντάξει. Το μέγεθος του αρχείου πρέπει να μην είναι πάνω από 256KB.
Είναι πολύ απλό με κάποιο πρόγραμμα όπως το Microsoft picture manager που αναφέρει παραπάνω ο Παύλος ή το IrfanView, αλλά άμα δεν μπορείς, στείλε μου τις φωτό στο email του forum και θα τις ανεβάσω εγώ για εσένα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Gaggia BC

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τετ Φεβ 15, 2017 3:48 pm

Thanos να σου κανω μια ερωτηση? Γενικα ειναι ευκολο να αλλαξεις ρυθμιση μεγαλης κλιμακας(απο pour over σε εσπρεσσο και αναποδα)? Μετα το ευχαριστο σοκ που επαθε η γυναικα μου οταν ειδε ποσο μεγαλη διαφορα εχει ο φρεσκοαλεσμενος καφες στο v60 καταφερα με υπουλο/ανακριβη τροπο να την πεισω οτι της χρειαζεται ενας "μικρος δευτερος χειροκινητος".
Τι διαδικασια εχει για τη ρυθμιση? Και γενικα περιμενουμε περισσοτερο feedback!!!

Thanos87

Δημοσίευση από Thanos87 » Πέμ Φεβ 16, 2017 4:48 pm

Παιδιά, είμαι εκτός σπιτιού αυτή την εβδομάδα, φιλοξενούμαι σε φίλο. Έχω μαζί το μύλο και καφέ δικό μου, αλλά τα κάνω σε κλασσική καφετιέρα του 20ευρου, για αυτό δεν έχω γράψει παραπάνω μέσα στο Σ/Κ που επιστρέφψ κάτι θα κάνω.

Η ρύθμιση είναι πολύ εύκολη. Ξεβιδώνεις αυτό το επάνω επάνω παξιμάδι που φαίνεται, και περιστρέφεις το μικρό κύλινδρο. Δηλαδή θες περίπου 20 δευτερόλεπτα να αλλάξεις από φίλτρο σε εσπρέσσο. Έχει και μια τελίτσα επάνω στο κυλινδράκι την οποία χρησιμοποιείς για να ξέρεις που βρίσκεσαι. Εγώ αλέθω για φίλτρο σε 2 πλήρεις στροφές και κάτι. Για εσπρέσσο λένε πως είναι κάπου λιγότερο από 1 στροφή.

Thanos87

Δημοσίευση από Thanos87 » Κυρ Φεβ 26, 2017 10:43 am

Μετά από χρήση 3 εβδομάδων περίπου ας κάνω μια σούμα των εντυπώσεων μου για τον Kinu M47. Έχουμε λοιπόν, χειροκίνητος μύλος με 47μμ κωνικά, ατσάλινα μαχαίρια, stepless ρύθμιση.

[*]Ως ποιότητα κατασκευής είναι κορυφή. Ζυγίζει 1 κιλό + με το μοχλό άλεσης, πολύ στιβαρή κατασκευή.

[*]Ως ποιότητα άλεσης, μπορώ να κάνω άμεση σύγκριση με τον Rhinowares που έχω και είναι μέρα με νύχτα. Χαρακτηριστικά να πω, πως στο Rhino έβλεπες φουλ λάσπη το bed μετά την εκχύλιση με τα boulders να προεξέχουν χαρακτηριστικά. Εδώ μιλάμε για πολύ ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Η διαφορά έχει φανεί και στη γεύση. Καφέδες που τους είχα αλέσει με Rhino και τώρα με τον M47 αντιλαμβάνομαι αισθητές διαφορές. Ο μύλος πρέπει να έχει αλέσει κάπου στο 1,5 κιλό καφέ ως τώρα, δε ξέρω αν πρόκειται να συμβεί περαιτέρω στρώσιμο στα μαχαίρια του.

[*]Ρύθμιση άλεσης: Πανεύκολη διαδικασία. Χαλαρώνεις ελαφρώς το επάνω παξιμάδι του, μετακινείς τη ρύθμιση(η οποία είναι σαφώς αριθμημένη) στο επιθυμητό, ξανασφίγγεις. Μικρορυθμίσεις πραγματοποιούνται σε 7-8 δευτερόλεπτα. Πιο macro ρυθμίσεις, πχ να πας από φίλτρο σε εσπρέσσο κλπ, θέλουν κοντά στα 20 δευτερόλεπτα. Να σημειώσω πως η ρύθμιση είναι απόλυτα σταθερή και δε μεταβάλλεται. Στη διάρκεια μιας εβδομάδας που ήμουν εκτός σπιτιού, τον είχα στην ίδια ρύθμιση, τον έβαλα σε αποσκευές κλπ, η ρύθμιση έμεινε ίδια.

[*]Ευκολία άλεσης: Η ευκολία και η άνεση στην άλεση είναι εντυπωσιακή. Μια μερίδα 16γρ για v60, αλέθεται χωρίς καθόλου ζόρισμα σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα. Εδώ να αναφέρω και τον στατικό ηλεκτρισμό ο οποίος είναι υπαρκτός. Το αντιμετωπίζω με το γνωστό τρόπο, στο φλυτζανάκι που ζυγίζω τον καφέ, ρίχνω 3 σταγόνες νερό και ανακατεύω, τον εξαφανίζει σχεδόν όλο.

[*]Συναρμολόγηση- Αποσυναρμολόγηση: https://www.youtube.com/watch?v=iDJpx50_yN8

[*]Για τους εσπρεσάκηδες: Για εσπρέσσο δεν το έχω δοκιμάσει. Μπορώ μόνο να μεταφέρω ο,τι έχω διαβάσει σε φόρουμ από κατόχους πολλαπλών μύλων. Λένε λοιπόν, πως στέκεται στα ίσια με μύλους αρκετά ακριβότερους, πχ Vario, και κάποιους άλλους ακριβούς χειροκίνητους. Επίισης, δε ξέρω αν βοηθάει, αλλά κάνοντας search στο youtube, για "Kinu m47" θα βρείτε στα πρώτα 30 βίντεο και εκχυλίσεις εσπρέσσο με οικιακό εξοπλισμό.

[*]Η εταιρεία: Η εταιρεία είναι θυγατρική μια εταιρείας Graef η οποία όμως δεν έχει καμιά σχέση με τη γνωστή graef που φτιάχνει μύλους. Είναι οικογενειακή επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή, ο μόνος τρόπος για αγορά είναι επικοινωνία μέσω facebook η email και πληρωμή μέσω Paypal ή τραπεζικού εμβάσματος. Στις επικοινωνίες που είχα μαζί τους ήταν γενικά γρήγοροι με απόκριση από μερικά λεπτά ως 24 ώρες. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δουλεύουν με τα μπούνια, γιατί όλοι οι μύλοι έχουν εξαντληθεί και κάπου διάβασα πως περιμένουν στοκ προς τα τέλη Μάρτη. http://www.kinugrinders.com

Edit: To μόνο που θεωρώ τραγικό είναι πως τις επικοινωνίες τους τις έγραφαν ουσιαστικά με google translate το οποίο θεωρώ τραγικό εν έτει 2017. Εντάξει το ευρύτερο νόημα το έπιανες, αλλά όταν κανονίζεις αγοραπωλησίες η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά ορισμένες φορές.

[*]Αξίζει η αγορά του; Ο μύλος έρχεται με κόστος 270 ευρώ από Γερμανία με DHL κούριερ. Αρκετά μεγάλο κόστος. Για κάποιον που δεν πίνει αποκλειστικά εσπρέσσο , αλλά κάνει και v60, aeropress, chemex κλπ είναι μια καλή αγορά. Μπορεί να σταθεί άνετα στην άλεση για εσπρεσο (κατά τα λεγόμενα) και σε slow coffee αποδίδει πολύ καλά. Χαρακτηριστικά να πω, πως αναφορικά με την entry level σειρά της baratza (Encore, Virtuoso, preciso) που είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για slow coffee, κάτοχοι και των 2 τον τοποθετούν σαφώς πιο πάνω. Για κάποιον που πίνει αποκλειστικά εσπρέσσο, υποθέτω ένας ηλεκτρικός θα είναι καλύτερη επιλογή, για λόγους ευκολίας περισσότερο. Τώρα για αυτούς που πίνουν αποκλειστικά slow coffee και φίλτρο, υπάρχουν και φθηνότερες επιλογές. Υπάρχει για παράδειγμα ο Feldgrind της Made by Knock ο οποίος φαίνεται να είναι αρτιοτατο προιον πλέον, στα 150 ευρώ. Το πρόβλημα είναι πως ο κατασκευαστής είναι άφαντος, και πρακτικά όλες οι απόπειρες επικοινωνίας από τον κόσμο πέφτουν στο κενό. Οπότε αν ω μη γέννοιτο συμβεί κάτι, χρειαστείς οτιδήποτε, κλαύτα. Υπάρχει ο baratza encore στα 175 ευρώ που είναι τιμιότατη επιλογή κ.ο.κ Για μένα η φορητότητα μέτρησε στην επιλογή μου , γιατί κατά καιρούς φεύγω εκτός σπιτιού για 1 -2 εβδομάδες, συν του ο,τι αν καταφέρω και κάνω το βήμα για την απόκτηση μιας εσπρεσιέρας κάποια στιγμή, θα έχω έναν αξιοπρεπέστατο εσπρέσο μύλο, και δε θα χρειαστώ άμεση αναβάθμιση.

Gaggia BC

Δημοσίευση από Gaggia BC » Κυρ Φεβ 26, 2017 4:56 pm

Παρα πολυ ωραια παρουσιαση/feedback!
Αυτο που θελω να σε ρωτησω τωρα ειναι το εξης. Σε χονδρο κοψιμο πως ειναι το αποτελεσμα οσον αφορα τα fines? Με τον lelit ενω στον εσπρεσσο ειμαι μια χαρα,στο v60 εχω απιστευτα πολλα fines. Οταν επιστρεψω στον εξοπλισμο μου θα ανεβασω μια φωτο να δειτε τι εννοω. Μπορεις να ανεβασεις μια φωτο τον αλεσμενο καφε πριν και μια μετα την παρασκευη του ροφηματος? Επισης,φανταζομαι οτι στο v60 μπορεις να καταργησεις το απο κατω δοχειο και να αλεθεις απ'ευθειας μεσα στο φιλτρο
Btw ψηνομαι ολο και περισσοτερο να προχωρησω κι εγω σε αγορα. Πιστευω οτι τα 47mm μαχαιρια σε συνδυασμο με απουσια θερμοτητας θα εχουν μεγαλη διαφορα απο τα 38αρια με 1400rpm

Thanos87

Δημοσίευση από Thanos87 » Κυρ Φεβ 26, 2017 5:04 pm

Από fines πιστεύω είναι καλά. Αν κρίνω δηλαδή από το τι γινόταν με τον Rhino. Εκεί όπως είπα το bed(μετά το pour) ήταν φουλ λάσπη και μερικά μεγάλα boulders. Εδώ διακρίνεις τον κόκο κανονικά και μετά το pour. Θα έρθει και καμιά φωτό τις επόμενες μέρες. Επίσης η διαφορά στο χρόνο στον οποίο τελειώνει το pour επίσης σου δίνει πληροφορίες για τα fines. Σε παρόμοιες ρυθμίσεις άλεσης, με την ίδια τεχνική, με τον Rhino μπορεί να πήγαινε έως και 1 λεπτό παραπάνω το pour.

Απάντηση