Mahlkoenig (Baratza) Vario - Παρουσίαση.

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Mahlkoenig (Baratza) Vario - Παρουσίαση.

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Ιαν 08, 2012 4:12 pm

Πρώτα διάβασε αυτό
viewtopic.php?f=6&p=26731#p24310
απαντάει ακριβώς στο ερώτημα σου.

Για λεπτομέρειες θα τα γράψω στην παρουσίαση αλλά μέχρι στιγμής μου φαίνεται υπερτιμημένος για 400 ευρώ μύλος και μάλλον γρήγορα θα κοιτάξει κάποιος προς Mazzer πλευρά. Στην τιμή της προσφοράς με την Silvia (235 ευρώ) φυσικά δεν το συζητάμε.

Το μεγαλύτερο (+) του είναι ότι ίσως είναι ο καλύτερος μύλος, ανεξαρτήτου τιμής όσον αφορά την κατακράτηση καφέ (πολύ σημαντικό για εμένα) και το μεγαλύτερο (-) του είναι ο πολύπλοκος μηχανισμός της ρύθμισης κοπής του καφέ που δεν είναι ιδαίτερα χρηστικός αναφορικά με την αντιστοιχία ενδείξεων στο panel και αντίστοιχου πραγματικού κοψίματος. Αυτό σε συνδιασμό με την απαγόρευση του fine καλιμπραρίσματος κάνει τα πράγματα όχι και τόσο ιδανικά.
viewtopic.php?f=6&t=1679#p26163
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Smaug
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Rancilio Silvia v3
Μύλος:: Mahlkonig Vario II

Δημοσίευση από Smaug » Παρ Ιαν 20, 2012 2:42 pm

Πριν κάποιες μέρες απέκτησα και εγώ τον εν λόγω μύλο. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι κρατάει σχετικά μεγάλη ποσότητα καφέ (0.8gr) στα 16gr που ζυγίζω. Επίσης παρατηρώ ένα μικρό σβόλιασμα του καφέ. Τα παραπάνω μπορούν να οφείλονται σε μπαγιάτικο καφέ, ή να αρχίσω να ανησυχώ;
Take a look to the sky...

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιαν 20, 2012 8:23 pm

Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς. Πιστεύω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο μύλος σου δεν έχει κόψει αρκετό καφέ ακόμα ή ότι χρησιμοποιείς πολύ "λαδερό" καφέ. Γύρω στα 0.2g είμαι εγώ τώρα με τους περισσότερους καφέδες.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Gtsog

Δημοσίευση από Gtsog » Τετ Φεβ 15, 2012 5:24 pm

Χτές είπα να εγκαινιάσω ένα chemex που πήρα, οπότε και ρύθμισα τον Vario για filter. Όλα καλά με το chemex (ας πούμε καλά, γιατί με την ευκαιρία ανακάλυψα ότι το σωστό brewing είναι μεγάλο κεφάλαιο :lol: ). Να σημειωθεί ότι δεν είναι πρώτη φορά που κόβω για φίλτρου, έχει γίνει άλλες 2-3 φορές τουλάχιστον και η επιστροφή στις παλιές ρυθμίσεις για espresso ήταν αναίμακτη. Σήμερα το πρωί λοιπόν πήγα να κάνω τα καθιερωμένα πρωινά μου εσπρεσσάκια πριν φύγω για δουλειά και έγινε κάτι πολύ περίεργο. Ο καφές όπως έπεφτε από το τούνελ του μύλου δεν έφευγε κατακόρυφα προς τα κάτω όπως συνήθως αλλά προς τα έξω με αποτέλεσμα να πετάγεται καφές παντού... :a116: Το κόψιμο ήταν σωστό και τα 2 διπλά εσπρεσσάκια που έκανα βγήκαν μια χαρά αλλά γενικά χαλάστηκα πολύ με αυτό που έγινε. Δεν πρόλαβα να ασχοληθώ περαιτέρω με το θέμα μιας και έπρεπε να φύγω για δουλειά, θα ασχοληθώ μόλις γυρίσω και θα ενημερώσω.

Έχει συμβεί σε κανέναν? Παίζει να ήταν θέμα στατικού? Ελπίζω απλά να έχει κολλήσει κανένα κομμάτι συμπιεσμένου καφέ στο τούνελ γιατί η αλήθεια είναι ότι έχω 2+ βδομάδες να τον καθαρίσω.

Άβαταρ μέλους
Georgesod
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Silvia v3
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Fazenda do Sertao

Δημοσίευση από Georgesod » Τετ Φεβ 15, 2012 5:26 pm

Nαι φίλε. Φταίει ο καφές μάλλον. Ή παραπάνω υγρασία ή στατικός ηλεκτρισμός

Gtsog

Δημοσίευση από Gtsog » Πέμ Φεβ 16, 2012 8:52 pm

Να ρίξω μια ενημέρωση ότι καθάρισα/φύσηξα κτλ το μύλο και το πρόβλημα παραμένει, τελικά ο καφές όχι μόνο πετάγεται προς τα έξω αλλά είναι και αρκετά πιο χοντροκομμένος.
Όμορφα λέω, και ανεβάζω το δεξί μοχλό τέρμα πάνω στο πιο fine, βρίσκω το κόψιμο με τον αριστερό και όλα καλά, σωστές εκχυλίσεις και ο καφές πάλι πέφτει κάθετα προς το portafilter....χτες αυτά!
Πάω σήμερα το πρωί χωρίς να ακουμπήσω τίποτα στο μύλο και με τον ίδιο φυσικά καφέ και με το που πατάω με το τάμπερ αισθάνομαι να βουλιάζει πιο βαθειά στο πάτημα ο καφές...ωχ σκέφτομαι, κουμπώνω και ο καφές άρχισε να τρέχει στα 20 δευτερόλεπτα!!! :f010:

Κατεβάζω τον αριστερό μοχλό 2 βήματα κάτω (όσοι τον έχετε καταλαβαίνεται ότι αυτό δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτό που ακολούθησε) και ο καφές πετάγεται πάλι προς τα έξω και κόβεται αισθητά πιο χοντρός, ο καφές πιάνει πολύ περισσότερο όγκο στο portafilter και φυσικά η εκχύλιση έτρεχε σα βρύση! :f010:

Φυσικά σε όλες τις δοκιμές τα γραμμάρια του καφέ ήταν ίδια (19,2).

Τί να κάνω? Θα είμαι ο πρώτος που θα ξεκολλήσει το αυτοκόλλητο που ακυρώνει την εγγύηση για να τον καλιμπράρο? Λέτε να είναι απλά να είναι θέμα καλιμπραρίσματος ή έχει πάθει τίποτα?

Ετοιμάζω σχετικό mail προς την Mahlkoenig και θα ενημερώσω για την πορεία του mail...

Άβαταρ μέλους
Georgesod

Δημοσίευση από Georgesod » Πέμ Φεβ 16, 2012 9:52 pm

Ο πρώτος; Νομίζω όλοι όσοι έχουμε τον μύλο τον έχουμε καλιμπράρει. Εγώ από την πρώτη στιγμή πριν καν αλέσω καφέ...

Gtsog

Δημοσίευση από Gtsog » Παρ Φεβ 17, 2012 12:40 pm

Εσύ δηλαδή έβγαλες το αυτοκόλλητο της εγγύησης με το καλημέρα?

Τέλος πάντων, χτες έριξα πάλι καθάρισμα, έβαλα και grindz έκανα και κάτι βουντού χοντρό κόψιμο πάλι ψιλό κτλ. και νομίζω ότι επανήλθε εκεί που ήταν, το πρωί δηλαδή έκανα καφεδάκια νορμάλ, στις ρυθμίσεις "προ κρίσης", με τον δεξί μοχλό στην προτελευταία θέση από πάνω, ούτε πέταγε ούτε τπτ (βασικά βγήκε και λίγο πιο ψιλός απ'ότι έπρεπε). Τί να πω ελπίζω απλά να ήταν ματιασμένος! :lol: :lol:

Το σίγουρο είναι ότι δε θα ρισκάρω ξανά να κόψω για φίλτρου και θα πάρω κανένα χειροκίνητο για το chemex.

Άβαταρ μέλους
Georgesod

Δημοσίευση από Georgesod » Παρ Φεβ 17, 2012 12:55 pm

Εμένα δεν έλεγε το αυτοκόλλητο κάτι για εγγύηση. Νομίζω ήταν απλά ένα μαύρο...

spi8a

Δημοσίευση από spi8a » Τρί Φεβ 21, 2012 2:47 pm

μπηκα σημερα στην ιστοσελιδα της Mahlkoenig και δεν βρισκω πουθενα τον μυλο. Ουτε στα προϊοντα αλλα ουτε και στο support center. Ξερει κανεις αν κοπηκε η παραγωγη του ή οχι ή αν εχει συμβει κατι αλλο;;;
Ειμαι αναμεσα σε Mazzer Mini και τον συγκεκριμενο μυλο της Mahlkoenig

Απάντηση