Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Re: Αρχή με Zassenhaus Lima και πλαστικό tamper.

Δημοσίευση από Y.V » Παρ Ιαν 18, 2013 1:59 am

nikatsip έγραψε:
gpapag έγραψε:Ωστόσο, όσο πηγαίνεις σε πιο "χοντρή ρύθμιση" τόσο
πιο ανομοιογενές είναι το άλεσμα -τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση που έχω.
Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτείς οτι, πρακτικά ο μύλος δεν "κόβει" τον κόκκο καφέ, αλλά τον θρυμματίζει μέχρι να γίνει αρκετά μικρό το "θραύσμα" ώστε να περάσει ανάμεσα απο τις μυλόπετρες, για όσο τις έχεις ρυθμίσει εσύ.
Aπλώς θελω να διευκρινήσω ότι ο μύλος που κανει σωστά τη δουλειά του(εκτός από το πολύ αρχικό σταδιο της άλεσης και μεχρι να μπει ό καφές καπως βαθυτερα στα μαχαίρια) δεν θρυμματίζει τον καφέ αλλά τον κόβει.
Εαν τον θρυμματίζει σημαινει ότι τα μαχαίρια δεν κανουν την δουλειά τους σωστά ή έχουν ξεακονιστεί και δεν είναι πλέον κοφτερα, με τα ανάλογα αποτελεσματα στην εκχύλιση αλλά και την γεύση.

lari
Όνομα: Λάζαρος
Μηχανή:: Brikka
2η Μηχανή:: GAGGIA Baby
Μύλος:: Zassenhaus Brazilia
Οι καφέδες μου:: LAVAZZA

Δημοσίευση από lari » Παρ Ιαν 18, 2013 2:04 am

Η αλήθεια είναι οτι δεν σκέφτηκα με τίποτα να βάλω μεγαλύτερη ποσότητα καφε εφόσον μπούκωνε με τα 9-10gr και πίστευα οτι φταίει ο μύλος.
Χρήστο το naket pf θα με βοηθήσει;

lari

Δημοσίευση από lari » Παρ Ιαν 18, 2013 2:19 am

ο μύλος στη ρύθμιση που το εχω τωρα μου μοιάζει λιγο πιο χοντρός απο ελληνικό καφέ και δεν νομίζω οτι φταίει οτι ξεακονίστηκαν τα μαχαίρια ειναι καινούργιος ο μύλος.

nikatsip

Δημοσίευση από nikatsip » Παρ Ιαν 18, 2013 2:20 am

Off topic:
y.v έγραψε:Off topic:
Aπλώς θελω να διευκρινήσω ότι ο μύλος που κανει σωστά τη δουλειά του(εκτός από το πολύ αρχικό σταδιο της άλεσης και μεχρι να μπει ό καφές καπως βαθυτερα στα μαχαίρια) δεν θρυμματίζει τον καφέ αλλά τον κόβει.
Εαν τον θρυμματίζει σημαινει ότι τα μαχαίρια δεν κανουν την δουλειά τους σωστά ή έχουν ξεακονιστεί και δεν είναι πλέον κοφτερα, με τα ανάλογα αποτελεσματα στην εκχύλιση αλλά και την γεύση.
Off topic:

Ενδιαφέρον... Υποσημειώνω λοιπόν τα λεγόμενά μου, λαμβάνοντας υπ'όψιν την διευκρίνισή σου Γιάννη, και προσθέτω οτι δεν μου φαίνεται πως ο δικός μου μύλος -ή μύλος αντίστοιχης υλοποίησης- μπορεί να κόψει έτσι όπως περιγράφεις. :a014:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιαν 18, 2013 2:22 am

lari έγραψε:Η αλήθεια είναι οτι δεν σκέφτηκα με τίποτα να βάλω μεγαλύτερη ποσότητα καφε εφόσον μπούκωνε με τα 9-10gr και πίστευα οτι φταίει ο μύλος.
Χρήστο το naket pf θα με βοηθήσει;
Οι μεγαλύτερες ποσότητες που βάζουμε εδώ είναι με non-pressurized διπλά. Η δική σου περίπτωση είναι διαφορετική. Άμα μπουκώνει με 9 g με τίποτα δεν μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα παραπάνω.

Μην μπερδεύεσαι τώρα, σε πρώτη φάση πρέπει να λύσεις το θέμα με το μπούκωμα της μηχανής. Πήγαινε σε πιο χοντρά κοψίματα. Δεν μπορεί να μην δεις να τρέχει ο καφές ακόμα και με το pressurized καλαθάκι που έχεις.
Άμα δεις ότι ο καφές που άλεσες δείχνει όπως στις παρακάτω φωτογραφίες και πάλι δεν έχεις ροή τότε ή το καλαθάκι είναι βουλωμένο είτε η μηχανή έχει κάποιο πρόβλημα.
Εικόνα

Επίσης μέτρα και τις ροές που έχεις α) με το καλαθάκι άδειο και β) χωρίς τίποτα κάτω από το group head.

Off topic:
Για το naked, είναι καλό να το έχεις αλλά δεν είναι και απαραίτητο.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

lari

Δημοσίευση από lari » Παρ Ιαν 18, 2013 2:34 am

με τίποτα! ο καφές που έκοβα ειναι πολύ πιο ψηλός :OOPS:
θα δοκιμάσω με βαση τις φωτο και θα σας πω.
Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστώ το κλασικό διπλό basket;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιαν 18, 2013 2:53 am

Ο καφές που σου δείχνω στις φωτογραφίες είναι για γαλλική πρέσα και όχι για espresso. Ό,τι πιο χοντρό άλεσμα θα πάει κάποιος με τον μύλο του. Κανονικά με τόσο χοντρό κόψιμο ο καφές θα πρέπει να τρέχει σαν νεράκι.
Το pressurized θα το πετάξεις σε ένα συρτάρι, αλλά επειδή τώρα που μιλάμε έχεις μόνο αυτό, με αυτό αναγκαστικά προσπαθούμε.
Τεσπά, άσε τα οπτικά τεστ και άρχισε κόβεις σταδιακά όλο και πιο χοντρά μέχρι να έχεις ικανοποιητική ροή (25ml σε 20-30s) για να πάρεις κάτι στο φλιτζάνι σου.

ΥΓ Μετά από τον Lavazza και το μπούκωμα της μηχανής έχεις δοκιμάσει με τον Jacobs ξανά;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

lari

Δημοσίευση από lari » Παρ Ιαν 18, 2013 3:36 am

Ναι το τελευταίο που έκανα ηταν με το Jacobs και ηταν και καλός.
Θα κανω τις δοκιμές και θα σου πω :coffee:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιαν 18, 2013 9:01 am

y.v έγραψε:
nikatsip έγραψε:
gpapag έγραψε:Ωστόσο, όσο πηγαίνεις σε πιο "χοντρή ρύθμιση" τόσο
πιο ανομοιογενές είναι το άλεσμα -τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση που έχω.
Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτείς οτι, πρακτικά ο μύλος δεν "κόβει" τον κόκκο καφέ, αλλά τον θρυμματίζει μέχρι να γίνει αρκετά μικρό το "θραύσμα" ώστε να περάσει ανάμεσα απο τις μυλόπετρες, για όσο τις έχεις ρυθμίσει εσύ.
Γιάννη, γενικά εδώ ίσως να υπάρχει θέμα με το πως ερμηνεύει κάποιος το "κόβει" τον κόκκο καφέ. Και εγώ έχω την εντύπωση ότι η λειτουργία μύλου με burrs, πιο καλά περιγράφεται όπως το αναφέρει ο Νίκος παραπάνω. Αυτό κυρίως από την αναφορά του Jim Schulman (ένα από το πιο αξιόπιστα πρόσωπα στον χώρο) στο HB
Basically, grinders force the beans into a more and more constricted space, so they break into finer and finer particles. The burrs don't do much cutting, they are merely paddles that criss-cross like scissors, pushing the bean fragments into the tighter space.
http://www.home-barista.com/grinders/gr ... t1672.html

αλλά και από το γεγονός ότι στην πραγματικότητα τα burrs δεν είναι και αυτό που λέμε "κοφτερά" όπως πχ η λεπίδα ενός μαχαιριού. Ιδιαίτερα του Vario τα κεραμικά μόνο κοφτερά δεν θα τα έλεγες.
Το "κοφτερά" όπως το καταλαβαίνω έχει να κάνει πιο πολύ με το πόσο το burr αρπάζει (σαν να γαντζώνει) το σπυρί ή τα θραύσματα του με σκοπό την προώθηση του/τους προς την συνεχώς ελαττούμενη σε χώρο διαδρομή.

Άβαταρ μέλους
Y.V
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ALEX DUETTO II
Μύλος:: MAZZER M e /SJ Burrs

Δημοσίευση από Y.V » Παρ Ιαν 18, 2013 10:37 am

Δεν έχω διαφορετική άποψη από αυτή του Jim Schulman.
Απλώς δεν βρίσκω επιτυχημένη την εκφρασή του, "they break"
Στην συνέχεια όμως, ο ιδιος δινει μια σωστότερη κατα την γνώμη μου έννοια όταν μιλάει για «λειτουργία σαν ψαλιδιού»
Τα κοπτικά στον μυλο λειτουργουν όχι σαν μαχαίρια αλλά σαν λεπιδες ψαλιδιού ή κλαδευτηριού ή καποιας πρεσας κοπής.
Και σε αυτα οι γωνια που σχηματίζουν οι επιφάνειες κοπής είναι σχεδόν 90 μοίρες ώστε να έχουν δυναμη χωρις να ξεακονίζονται εύκολα.

Εαν ισχυε η έκφραση «σπάζουν» ή «θρυμματίζονται» δεν θα είχαμε προβλημα όταν σε βάθος χρόνου ερχόταν η φθορά των κοπτικών.

Βαζω δύο φωτογραφίες μικροσκοπίου, από κοπή με τον ίδιο μύλο, από το βιβλίο του D. Schomer!
Στην πρώτη τα μαχαίρια είναι κοφτερά δημιουργώντας κόκκους που δινουν σχεδόν όλη ή έστω μεγαλη επιφάνεια στο νερό της εκχύλισης.
Στην δευτερη τα μαχαίρια είναι ξεακονισμένα, με αποτελεσμα οι κόκκοι να έχουν ανομοιόμορφο πάχος και άλλοι να υπερεκχυλίζονται, άλλοι να εκχυλίζονται σωστά, ένώ άλλοι να υποεκχυλίζονται.

http://i1090.photobucket.com/albums/i37 ... 91771e.jpg

Συγγνώμη για το λινκ, αλλά δεν θυμαμαι πώς βάζω φωτογραφίες :a116:

Απάντηση