Η ιδανική διαδικασία άλεσης είναι η εξής :
- ζυγιζεις με ζυγαριά ακριβείας τον καφέ
- ρίχνεις αυτή την ποσότητα μέσα στο hopper (δοχείο κόκκων)
- αλέθεις
- προσπαθείς με κάποιον τρόπο (πινέλο, σύρμα κλπ) να πάρεις όλο τον αλεσμένο καφέ στο pf σου.
Οπότε, οι μύλοι με ηλεκτρονικό σύστημα δοσολόγησης, (όπως αυτοί που αναφέρεις F4E ΝΑΝΟ, macap m4d) το οποίο ΔΕΝ ζυγίζει τον καφέ, πάρα μόνο χρονόμετρά, όχι μόνο το πληρώνεις ακριβά και σου είναι πρακτικά άχρηστο, αλλά κατασκευαστικά δυσχεραίνει και το τελευταίο βήμα την διαδικασίας. Μην παρασύρεσαι από τα φαντασμαγορικά πάνελ. Το ίδιο ακριβώς αν θέλεις μπορεί να κάνει και ο Eureka mignon, ο Compak K3 και οι περισσότεροι νομίζω, που έχουν χειροκίνητο αναλογικό σύστημα χρονομέτρησης δοσολογίας. Αυτά τα συστήματα είναι πολύ χρήσιμα αν έχεις καφετέρια και κόβεις όλη μέρα καφέ.
Εκτός και αν θέλεις να έχεις γεμάτο πάντα το hopper σου και είτε να κόβεις και να πετάς τα πρώτα 3 γραμμάρια που είναι ήδη μέσα στο μύλο από την προηγούμενη άλεση, είτε να μην πετάς τίποτα και απλά στα 19gr σου τα 3gr να είναι μπαγιατικος καφές.
Προς θεού, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υποβαθμίσω κανένα μύλο. Πρόκειται για "στολίδια". Απλά νομιζω οτι δεν φτιάχτηκαν για οικιακή χρήση και ότι το ζητούμενο είναι να παίρνεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με το μικρότερο δυνατό κόστος. The choice is yours
Αγορα Νεου μυλου - Αποριες
-
kspyr
- Όνομα: Ντίνος
- Μηχανή:: Gaggia Pure
- 2η Μηχανή:: AEG EA150 Crema
- Μύλος:: Eureka Mignon
Re: Αγορα Νεου μυλου - Αποριες
Μην πω για άλλους μύλους καθώς δεν έχω εικόνα παρά μόνο από τον δικό μου (Eureka Mignon).
Όμως 3 γρ. σίγουρα δεν κρατάει από άλεση σε άλεση και υποθέτω κανείς από τους υπόλοιπους. ΄
Ο χρονοδιακόπτης πάντως δεν δίνει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα σε γραμμάρια. Εξαρτάται από την ποικιλία, το μέγεθος, τη σκληρότητα, το καβούρδισμα και την υγρασία των κόκκων, το πόσο γεμάτο είναι τo hopper κλπ. Για να μην παρεξηγούμαι, θεωρώ μεγάλη ευκολία τον χρονοδιακόπτη και ειδικά αν μπορείς να αλλάζεις εύκολα σε χειροκίνητο όπως στον Mignon.
Δεν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο μόνο σε μαγαζιά.
Ο Fiorenzato F4E πιστεύω πάντως ότι είναι εξαιρετική επιλογή στα 440 για όποιον μπορεί να τα διαθέσει και έχει και τον απαιτούμενο χώρο.
(Έχω καλή εντύπωση για τους Fiorenzato, αφενός βάσει προδιαγραφών που δείχνουν πολύ καλές, και αφετέρου από έναν F64 που άκουσα κατά την άλεση σε ένα μαγαζί. Για την ακρίβεια δεν ακουγόταν παρά ελάχιστα)
Όμως 3 γρ. σίγουρα δεν κρατάει από άλεση σε άλεση και υποθέτω κανείς από τους υπόλοιπους. ΄
Ο χρονοδιακόπτης πάντως δεν δίνει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα σε γραμμάρια. Εξαρτάται από την ποικιλία, το μέγεθος, τη σκληρότητα, το καβούρδισμα και την υγρασία των κόκκων, το πόσο γεμάτο είναι τo hopper κλπ. Για να μην παρεξηγούμαι, θεωρώ μεγάλη ευκολία τον χρονοδιακόπτη και ειδικά αν μπορείς να αλλάζεις εύκολα σε χειροκίνητο όπως στον Mignon.
Δεν πιστεύω ότι είναι χρήσιμο μόνο σε μαγαζιά.
Ο Fiorenzato F4E πιστεύω πάντως ότι είναι εξαιρετική επιλογή στα 440 για όποιον μπορεί να τα διαθέσει και έχει και τον απαιτούμενο χώρο.
(Έχω καλή εντύπωση για τους Fiorenzato, αφενός βάσει προδιαγραφών που δείχνουν πολύ καλές, και αφετέρου από έναν F64 που άκουσα κατά την άλεση σε ένα μαγαζί. Για την ακρίβεια δεν ακουγόταν παρά ελάχιστα)
-
Gaggia BC
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Στον δικο μου που δεν καθαριζα με πινελα κτλ παρα μονο με grindz παρατηρησα το εξης οταν τελικα εβγαλα το μεταλλικο κομματι που σου δινει προσβαση στο τουνελ. Ο καφες που ειχε κατακρατηθει ειχε δημιουργησει ενα συμπαγες κομματι πανω απο το οποιο περναγε ο φρεσκος καφες. Σε μετρησεις που εκανα με αδειο hopper και ζυγισμενους κοκκους, η κατακρατηση οταν ηταν ετσι ηταν της ταξης του 0,2gr. Οταν το καθαρισα ηταν μεγαλυτερη για λιγες δοσεις και μετα παλι επεσε. Με ενα πολυ ελαφρυ κουνηματακι/χτυπηματακι παιρνεις οτι ποσοτητα εχεις υπολογισει. Και το θεωρω αρκετα απιθανο να περναγε μπαγιατικος καφες σε καθε αλεση. Οπως και να εχει, το αποτελεσμα με ικανοποιουσε και με ικανοποιει οποτε δεν τρελλαινομαι με ζυγισματα καθε φορα,βουρτσακια/πινελα/καθαρισμους επειτα απο καθε δοση. Αν αλλαζω καφε ζυγιζω,ρυθμιζω το timer αναλογα και μενω εκει. Που και που θα ζυγισω καμμια αλεσμενη δοση αλλα με τον ιδιο καφε σπανια υπαρχουν αξιοσημειωτες διαφορες μεσα στη βδομαδα
Οποτε εγω ψηφιζω timer
Οποτε εγω ψηφιζω timer
-
isim
- Όνομα: Ιωαννης
- Μηχανή:: Lelit PL81T
- 2η Μηχανή:: Gaggia Evolucione
- Μύλος:: Fiorenzato nano F4e
- 2ος Μύλος:: Delonghi KG79
- Οι καφέδες μου:: Αυτοι που πινω ^_^
Προσυπογραφω^math έγραψε:Επειδή έχω τον Fiorenzato F4Ε Nano, απλά να αναφέρω πως ο καφές πέφτει ομαλά στο καλαθάκι, οπότε δε σπαταλάς καφέ ούτε και λερώνεις την κουζίνα, και επιπλέον έχει ελάχιστο clumping.
Και επισης να πω οτι clamping βλεπεις μονο οταν κοβεις πουδρα. Στα λεφτα του ειναι πολυ καλος