Graef 702

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Απάντηση
gr123
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 10:07 am
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia classic
Μύλος:: Graef CM 702
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Graef 702

Δημοσίευση από gr123 » Παρ Απρ 23, 2021 7:04 pm

@johnsin Το έχω δει το βιντεάκι, ευχαριστώ πολύ φίλε μου, αλλά δεν είναι αυτό. Το βάζω το καλαθάκι κανονικά, κουμπώνει κανονικά...

manthes
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 09, 2013 12:31 pm
Μηχανή:: Saeco poemia HD8323
Μύλος:: Delonghi kg79

Re: Graef 702

Δημοσίευση από manthes » Δευ Απρ 26, 2021 6:45 pm

Δεν κοβει καθολου ή κοβει παρα πολυ χοντρο τον καφε;

gr123
Δημοσιεύσεις: 10
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 07, 2013 10:07 am
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia classic
Μύλος:: Graef CM 702
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Graef 702

Δημοσίευση από gr123 » Τρί Απρ 27, 2021 6:31 pm

Δεν μου βγάζει καθόλου καφέ. και έχω βάλει και τις 4 ροδέλες κάτω κάτω στη βάση, στον άξονα...

digibill
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Graef CM702
2ος Μύλος:: Porlex Tall
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Graef 702

Δημοσίευση από digibill » Τρί Μάιος 11, 2021 11:43 pm

DgSensei έγραψε:
Παρ Ιαν 08, 2021 6:35 pm
Σήμερα το πρωί 17.5 γρ στο καλαθάκι, κόψιμο στο 8 μου δίνει 37 σε 30 δευτέρολεπτα. Μιά χαρά. Έρχεται το απόγευμα και λέω να κάνω μια δοκιμή στο 9 με 17 γραμμάρια. Ποτάμι... 40 γρ σε 15 δευτέρολεπτα. Λέω εντάξει θα κάνω την προηγούμενη συνταγή. Κόψιμο στο 8, 17.5 γρ στο καλαθάκι... ποτάμι 40 γρ σε 20 δευτερολεπτα. Δοκιμή στο 7, τα ίδια. 40γρ σε 25. Δοκιμή στο 6 και επιτέλους 35γρ σε 25 δευτερολεπτα. Να τον σπάσω τώρα τον graef ή όχι; Πως είναι δυνατόν να χάνει τόσο πολύ τη ρύθμιση; Πως είναι δυνατόν να θέλει δύο σκαλοπάτια κάτω σε σχέση με το πρωί για το ίδιο αποτέλεσμα;;;; :waf: :censored: :censored:
Αποθηκευεις τους κοκους καφε μεσα στο δοχειο ή καθε φορα ριχνεις ακριβως όσους κοκους σκοπευεις να αλεσεις για μια δοση;

Εδω και λιγο καιρο εχω παρει κι εγω τον 702 και πειραματιζομαι. Οταν αφηνω μεσα στο πλαστικο δοχειο μεγαλυτερη ποσοτητα κοοων απο μια δοση (που σημαινει οτι μετα παραμενουν μισοαλεσμενοι κοκοι μεσα στα μαχαιρια κλπ) εχω παρατηρησει ακριβως την ιδια συμπεριφορα: στην ιδια σκαλα, αλλη αλεση να μου βγαζει στον πρωτο καφε κι αλλη στους επομενους (ακομη κι αν ειναι η μια εκχυλιση αμεσως μετα την αλλη)

Αν ομως βαλω ακριβως τους κοκους της δοσης και φροντισω να αδειασει εντελως ο μυλος, στην επομεχη εκχυλιση παιρνω ιδιους χρονους (αρα προκειται για ιδια αλεση)

Το εχει παρατηρησει και κανενας αλλος; Βαζετε μονο μια δοση για αλεση, ή γεμιζετε το πλαστικο δοχειο με κοκους;

DgSensei
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Eureka Mignon Crono

Re: Graef 702

Δημοσίευση από DgSensei » Τετ Μάιος 12, 2021 8:02 pm

digibill έγραψε:
Τρί Μάιος 11, 2021 11:43 pm
DgSensei έγραψε:
Παρ Ιαν 08, 2021 6:35 pm
Σήμερα το πρωί 17.5 γρ στο καλαθάκι, κόψιμο στο 8 μου δίνει 37 σε 30 δευτέρολεπτα. Μιά χαρά. Έρχεται το απόγευμα και λέω να κάνω μια δοκιμή στο 9 με 17 γραμμάρια. Ποτάμι... 40 γρ σε 15 δευτέρολεπτα. Λέω εντάξει θα κάνω την προηγούμενη συνταγή. Κόψιμο στο 8, 17.5 γρ στο καλαθάκι... ποτάμι 40 γρ σε 20 δευτερολεπτα. Δοκιμή στο 7, τα ίδια. 40γρ σε 25. Δοκιμή στο 6 και επιτέλους 35γρ σε 25 δευτερολεπτα. Να τον σπάσω τώρα τον graef ή όχι; Πως είναι δυνατόν να χάνει τόσο πολύ τη ρύθμιση; Πως είναι δυνατόν να θέλει δύο σκαλοπάτια κάτω σε σχέση με το πρωί για το ίδιο αποτέλεσμα;;;; :waf: :censored: :censored:
Αποθηκευεις τους κοκους καφε μεσα στο δοχειο ή καθε φορα ριχνεις ακριβως όσους κοκους σκοπευεις να αλεσεις για μια δοση;

Εδω και λιγο καιρο εχω παρει κι εγω τον 702 και πειραματιζομαι. Οταν αφηνω μεσα στο πλαστικο δοχειο μεγαλυτερη ποσοτητα κοοων απο μια δοση (που σημαινει οτι μετα παραμενουν μισοαλεσμενοι κοκοι μεσα στα μαχαιρια κλπ) εχω παρατηρησει ακριβως την ιδια συμπεριφορα: στην ιδια σκαλα, αλλη αλεση να μου βγαζει στον πρωτο καφε κι αλλη στους επομενους (ακομη κι αν ειναι η μια εκχυλιση αμεσως μετα την αλλη)

Αν ομως βαλω ακριβως τους κοκους της δοσης και φροντισω να αδειασει εντελως ο μυλος, στην επομεχη εκχυλιση παιρνω ιδιους χρονους (αρα προκειται για ιδια αλεση)

Το εχει παρατηρησει και κανενας αλλος; Βαζετε μονο μια δοση για αλεση, ή γεμιζετε το πλαστικο δοχειο με κοκους;
Βασικά, έχω αλλάξει μύλο εδώ και 5 μήνες οπότε... Όταν είχα τον Graef έβαζα μόνο όσο ήθελα να αλέσω μέσα. Κοίτα, μην περιμένεις θαύματα από αυτό τον μύλο. Είναι ένας καλός εισαγωγικός για να δεις αν σου αρέσει το σπορ και τίποτα άλλο. Αν θες ακρίβεια, ποιότητα άλεσης και επαναληψιμότητα θα πρέπει να ανέβεις κατηγορία.

digibill
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Graef CM702
2ος Μύλος:: Porlex Tall
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Graef 702

Δημοσίευση από digibill » Παρ Ιουν 11, 2021 1:40 pm

DgSensei έγραψε:
Τετ Μάιος 12, 2021 8:02 pm
Αν θες ακρίβεια, ποιότητα άλεσης και επαναληψιμότητα θα πρέπει να ανέβεις κατηγορία.
Είναι ακριβώς όπως τα λες.
Ναι, ο μύλος μπορεί να αλέσει για espresso, αλλά υστερεί στην επαναληψιμότητα και στην ομαλή κατανομή της άλεσης.

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Ascaso i-mini i2
Οι καφέδες μου:: Commercial & Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Graef 702

Δημοσίευση από laonikos78 » Παρ Ιουν 11, 2021 9:05 pm

Προέρχομαι από Graef 800 cm.
Τώρα με Ascaso i-2 mini (αρίθμηση στο κολάρο).
Με τον Graef 800 cm για εσπρέσσο έκοβα στο 2, στο 1, στο fine συνήθως τους commercial κόκκους.
Τι γινόταν όμως όταν ήθελα να κόψω κόκκους specialty;
Δυστυχώς δεν μπορούσα να βρω βαθμό άλεσης και αγόρασα άλλο μύλο.
Οπότε αν θέλετε να μην πονέσει η τσέπη σας αγοράζοντας μύλους και μύλους πράξτε σωστά από την αρχή ώστε να αποφύγετε στο κοντινό μέλλον την αλλαγή.
Αν η τσέπη τώρα δεν αντέχει κάτι καλύτερο τότε 'μια χαρά' θα δουλέψει και ο Graef αλλά υπό περιορισμούς στην απόδοση του και τις απαιτήσεις/ανάγκες σας.

digibill
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
Μύλος:: Graef CM702
2ος Μύλος:: Porlex Tall
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Graef 702

Δημοσίευση από digibill » Παρ Ιουν 11, 2021 10:54 pm

Specialty ακόμη δεν έχω δοκιμάσει, αλλά ότι comercial έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα τα αλέθω στο 11-14 σπό τα 25 βήματα (έχω προσθέσει μία από τις ροδέλες που δίνει ο μύλος, την μεσαία). Πριν την προσθήκη της ροδέλας άλεθε στο 6-8 - και πάλι αρκετό, αλλά θεώρησα πως ένας τέτοιος φθηνός μύλος θα έχει μεγάλες αποκλίσεις στις ακραίες τιμές άλεσης, οπότε έβαλα μια ροδέλα για να με πάει σε πιο μεσαίες τιμές βήματος άλεσης, μπας και είναι καλύτερη η επαναληψιμότητά του.

Ως μέγεθος άλεσης λοιπόν, ο μύλος τα καταφέρνει άνετα. Η ισομερής κατανομή της άλεσης και η επαναληψιμότητά του είναι που παίζουν, κάτι αναμενόμενο σε αυτή την κατηγορία. Ακόμη κι έτσι ωστόσο, μπορεί να εισάγει κάποιον στην παρασκευή "κανονικού" espresso με μια "σωστη" μηχανή (προσωπικά τον πήρα για να με συνοδέψει στα πρώτα βήματά μου με μια Lelit PL41TEM PID, μέχρι να δω τι χρειάζομαι περισσότερο από έναν μύλο και αν μπορώ να το φτάσω οικονομικά...

Απάντηση