Εντυπώσεις από ECM Classica PID + Eureka Mignon Specialita
-
- Δημοσιεύσεις: 72
- Εγγραφή: Τετ Αύγ 25, 2010 1:02 am
- Όνομα: Σπύρος
- Μηχανή:: ECM Classica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41EM
- Μύλος:: Eureka Specialita
Εντυπώσεις από ECM Classica PID + Eureka Mignon Specialita
Σήμερα ήταν η μέρα που πήρα το combo μηχανής και κόφτη, νομιζώ αρκετά popular συνδυασμός και είπα να ανοίξω ένα thread γιατί παρατηρώ μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν αρκετό κόσμο. Χρειάστηκε να πετάξω περίπου 60-70γ. καφέ μέχρι να κάνω τον πρώτο.
Καταρχάς, είμαι λάτρης της φρεντάρας και όταν είχα πρωτοξεκινήσει εδώ στο φορουμ πήρα την Gaggia New Baby + Baratza Preciso. Τίμιος καφές. Σε κάποια φάση, περισσότερο για ευκολία πήρα την delonghi magnifica. Δεν θα τη συνιστούσα με τίποτα. Πολύ μεγάλη μετριότητα και μάλλον πεταμένα λεφτά για εμάς εδώ στο φορουμ. Ίσως καλό placebo για κάποιον που θέλει ένα γρήγορο πολύ μέτριο πράγμα που μοιάζει με εσπρέσσο.
Ήμουν σίγουρος πως θα έρθει η ώρα να παίξω πιο σοβαρή μπάλα και όντως ήρθε η στιγμή.
Αρχικά flushing με νερό(2 tanks) και πρώτη δοκιμή. 19γ. καφέ στο 1 της Eureka. Από το μαγαζί που το παίρνω μου προτείνανε 19γραμ. , 92-93 θερμοκρασία και πρπ 32-35 δευτερόλεπτα extraction. Μου φάνηκε πολύ αλλά οκ.
Στο 1 της Eureka λοιπόν και 19γ. καφές δεν βγαίνει. Οκ λέω, μάλλον πολύ fine.
Δοκιμάζω στο 2 με 18.5γ. πάλι καφές δεν βγαίνει. Ομιτζι λέω, τι διάολο.
Να πω σε αυτό το σημείο ότι βρήκα το true zero του grinder, που ΔΕΝ είναι στο 0. Τα burrs ακουμπάνε γύρω στο -0.5, τουλάχιστον στην περίπτωση μου και το level για εσπρέσσο είναι αρκετά μακριά, κοντά στο 2-3 από ότι βλέπω (έχω φρέσκα medium roast, πολύ ποιοτικά beans)
Δοκιμάζω στο 2.5 με 18γ. και ούτε τώρα. Δοκιμάζω στο 3 με 17.5γ. και κάνω μια μικρή ανάσταση. Περίπου 45g σε 40 sec. Λογικά θα θέλει λίγο ακόμα πιο fine ή περισσότερο καφέ, θα το δοκιμάσω αύριο.
Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν η δοκιμή. Κυριολεκτικά έπαθα ζημιά με την γεύση. Ούτε για αστείο δεν είχα πάρει τέτοιο αποτέλεσμα με την Gaggia. Ούτε το μισό πραγματικά. Ειλικρινά περίμενα ότι θα έχει διαφορά αλλά τόσο πολύ με εντυπωσίασε, χαλάλι τα λεφτά.
Πρώτη φορά κάνω εσπρέσσο στο σπίτι και η γεύση είναι σχεδόν σαν να τρως φρούτο. Απίστευτο πραγματικά. Και ακόμα δεν έχω βρει καν το σωστό κόψιμο.
Το πακέτο είναι οτι η γεύση είναι τόσο καλή. που πως σταματάμε τους εσπρέσσο τώρα. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει, να αρχίσουμε τα ουίσκια για να μην το παρακάνουμε με την καφείνη ?
Όσοι είστε noobs σαν εμένα και ψάχνεστε να αγοράσετε καλό εξοπλισμό, ακούστε το από κάποιον που δεν ξέρει πολλά. Η διαφορά είναι χαώδης παιδιά. Αν είστε πρεζάκι με τον εσπρέσσο όπως εγώ, αφήστε την gaggia και την lelit(την φθηνότερη χωρίς pid εννοώ γιατί έχει και φοβερές lelit) και πηγαίντε σε κάτι τέτοιας ποιότητας, μαζί με τον grinder εννοείται.
Δεν υπάρχει η διαφορά. Πραγματικά σκέφτομαι τι χαζομάρα έκανα που δεν πήγα κατευθείαν εδώ αντί για gaggia στην αρχή. Φοβερό πραγματικά.
Καταρχάς, είμαι λάτρης της φρεντάρας και όταν είχα πρωτοξεκινήσει εδώ στο φορουμ πήρα την Gaggia New Baby + Baratza Preciso. Τίμιος καφές. Σε κάποια φάση, περισσότερο για ευκολία πήρα την delonghi magnifica. Δεν θα τη συνιστούσα με τίποτα. Πολύ μεγάλη μετριότητα και μάλλον πεταμένα λεφτά για εμάς εδώ στο φορουμ. Ίσως καλό placebo για κάποιον που θέλει ένα γρήγορο πολύ μέτριο πράγμα που μοιάζει με εσπρέσσο.
Ήμουν σίγουρος πως θα έρθει η ώρα να παίξω πιο σοβαρή μπάλα και όντως ήρθε η στιγμή.
Αρχικά flushing με νερό(2 tanks) και πρώτη δοκιμή. 19γ. καφέ στο 1 της Eureka. Από το μαγαζί που το παίρνω μου προτείνανε 19γραμ. , 92-93 θερμοκρασία και πρπ 32-35 δευτερόλεπτα extraction. Μου φάνηκε πολύ αλλά οκ.
Στο 1 της Eureka λοιπόν και 19γ. καφές δεν βγαίνει. Οκ λέω, μάλλον πολύ fine.
Δοκιμάζω στο 2 με 18.5γ. πάλι καφές δεν βγαίνει. Ομιτζι λέω, τι διάολο.
Να πω σε αυτό το σημείο ότι βρήκα το true zero του grinder, που ΔΕΝ είναι στο 0. Τα burrs ακουμπάνε γύρω στο -0.5, τουλάχιστον στην περίπτωση μου και το level για εσπρέσσο είναι αρκετά μακριά, κοντά στο 2-3 από ότι βλέπω (έχω φρέσκα medium roast, πολύ ποιοτικά beans)
Δοκιμάζω στο 2.5 με 18γ. και ούτε τώρα. Δοκιμάζω στο 3 με 17.5γ. και κάνω μια μικρή ανάσταση. Περίπου 45g σε 40 sec. Λογικά θα θέλει λίγο ακόμα πιο fine ή περισσότερο καφέ, θα το δοκιμάσω αύριο.
Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν η δοκιμή. Κυριολεκτικά έπαθα ζημιά με την γεύση. Ούτε για αστείο δεν είχα πάρει τέτοιο αποτέλεσμα με την Gaggia. Ούτε το μισό πραγματικά. Ειλικρινά περίμενα ότι θα έχει διαφορά αλλά τόσο πολύ με εντυπωσίασε, χαλάλι τα λεφτά.
Πρώτη φορά κάνω εσπρέσσο στο σπίτι και η γεύση είναι σχεδόν σαν να τρως φρούτο. Απίστευτο πραγματικά. Και ακόμα δεν έχω βρει καν το σωστό κόψιμο.
Το πακέτο είναι οτι η γεύση είναι τόσο καλή. που πως σταματάμε τους εσπρέσσο τώρα. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει, να αρχίσουμε τα ουίσκια για να μην το παρακάνουμε με την καφείνη ?
Όσοι είστε noobs σαν εμένα και ψάχνεστε να αγοράσετε καλό εξοπλισμό, ακούστε το από κάποιον που δεν ξέρει πολλά. Η διαφορά είναι χαώδης παιδιά. Αν είστε πρεζάκι με τον εσπρέσσο όπως εγώ, αφήστε την gaggia και την lelit(την φθηνότερη χωρίς pid εννοώ γιατί έχει και φοβερές lelit) και πηγαίντε σε κάτι τέτοιας ποιότητας, μαζί με τον grinder εννοείται.
Δεν υπάρχει η διαφορά. Πραγματικά σκέφτομαι τι χαζομάρα έκανα που δεν πήγα κατευθείαν εδώ αντί για gaggia στην αρχή. Φοβερό πραγματικά.
-
- Δημοσιεύσεις: 96
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2021 1:11 am
- Μηχανή:: Gaggia New Baby06
- 2η Μηχανή:: Caffe Verganano
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
Re: Εντυπώσεις από ECM Classica PID + Eureka Mignon Specialita
Μεγειες κ καλά καφεδάκια!! Την gaggia την είχες μαμά η με pid και διάφορα άλλα?
-
- Δημοσιεύσεις: 72
- Εγγραφή: Τετ Αύγ 25, 2010 1:02 am
- Όνομα: Σπύρος
- Μηχανή:: ECM Classica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41EM
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: Εντυπώσεις από ECM Classica PID + Eureka Mignon Specialita
Ευχαριστώ !
Μαμίσια. Έβγαζε καλό καφέ αλλά πολλά επίπεδα κάτω από την classica και τον specialita. Αναρωτιέμαι αν με grinder τύπου niche zero θα είχα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Ό,τι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό λολ.
- PaNoSS
- Δημοσιεύσεις: 505
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Rocket R58v2
- 2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
- Μύλος:: OE Pharos v2.0
- 2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
- Τοποθεσία: Πάτρα
Re: Εντυπώσεις από ECM Classica PID + Eureka Mignon Specialita
Με γεια και καλα καφεδακια με τη νεα σου μηχανη!
Εγω εχω να πω και που να δεις ποσο θα ανεβει η γευση του εσπρεσο σου οταν αλλαξεις και μυλο!
Μην σκεφτεσαι οτι απο μυλο εισαι καλα τωρα..εισαι με ενα παρα πολυ μετριο μυλο..
διοτι αν πας πχ σε 83mm μαχαίρια θα παθεις χειροτερη πλακα..
Εγω εχω να πω και που να δεις ποσο θα ανεβει η γευση του εσπρεσο σου οταν αλλαξεις και μυλο!
Μην σκεφτεσαι οτι απο μυλο εισαι καλα τωρα..εισαι με ενα παρα πολυ μετριο μυλο..
διοτι αν πας πχ σε 83mm μαχαίρια θα παθεις χειροτερη πλακα..
-
- Δημοσιεύσεις: 72
- Εγγραφή: Τετ Αύγ 25, 2010 1:02 am
- Όνομα: Σπύρος
- Μηχανή:: ECM Classica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41EM
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: Εντυπώσεις από ECM Classica PID + Eureka Mignon Specialita
Ειλικρινά το έχω στο μυαλό μου. Νομίζω μετά το χειμώνα θα κοιτάξω να τσιμπήσω df83 μάλλον, καθώς με τον Niche δεν θέλω να μπλέξω με τελωνεία.PaNoSS έγραψε: ↑Κυρ Φεβ 25, 2024 9:59 amΜε γεια και καλα καφεδακια με τη νεα σου μηχανη!
Εγω εχω να πω και που να δεις ποσο θα ανεβει η γευση του εσπρεσο σου οταν αλλαξεις και μυλο!
Μην σκεφτεσαι οτι απο μυλο εισαι καλα τωρα..εισαι με ενα παρα πολυ μετριο μυλο..
διοτι αν πας πχ σε 83mm μαχαίρια θα παθεις χειροτερη πλακα..
Ο specialita είναι απλώς καλός νομίζω. Αλλά ναι σίγουρα θα πάω σε καλύτερο αργότερα. Η αλήθεια είναι ότι ψιλοβιάστικα γιατί δεν είχε διαθεσιμότητα πουθενά εδώ ο df. Αλλά είμαι αρκετά κομπλέ προς το παρόν και αργότερα θα κάνω ανανέωση. Από μηχανή πάντως νομίζω ότι είμαι καλυμμένος πλεόν φορέβαρ
- Twangy
- Δημοσιεύσεις: 94
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 02, 2013 3:01 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Mazzer SJ (SSP MP)
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Εντυπώσεις από ECM Classica PID + Eureka Mignon Specialita
Welcome to the rabbit hole! Αν είσαι ικανοποιημένος απο τον μύλο σου μείνε με αυτόν. Βελτίωσε όσο μπορείς το puck preparation και δοκίμασε αν θες πράγματα που μπορείς να πειραματιστείς οικονομικά οπως πχ bottom filter papers, διάφορα καλαθάκια, self level tamper, slow feeding κλπ. Γιατί και 83ρι μύλο να πάρεις σύντομα θα θες 98ρι και πάει λέγοντας.
-
- Δημοσιεύσεις: 72
- Εγγραφή: Τετ Αύγ 25, 2010 1:02 am
- Όνομα: Σπύρος
- Μηχανή:: ECM Classica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit PL41EM
- Μύλος:: Eureka Specialita
Re: Εντυπώσεις από ECM Classica PID + Eureka Mignon Specialita
Χαχά σωστό και αυτό. Έχω φτάσει ήδη στο σημείο να χρησιμοποιώ distributor, με βλέπω και με WDT σε λίγο λολ. Τα χαρτάκια τα έχω δει αλλά δεν νομίζω να τα χρησιμοποιήσω ποτέ νομίζω, δεν με ψήνουν. Αλλά όλα τα υπόλοιπα πολύ πιθανόTwangy έγραψε: ↑Δευ Φεβ 26, 2024 12:47 amWelcome to the rabbit hole! Αν είσαι ικανοποιημένος απο τον μύλο σου μείνε με αυτόν. Βελτίωσε όσο μπορείς το puck preparation και δοκίμασε αν θες πράγματα που μπορείς να πειραματιστείς οικονομικά οπως πχ bottom filter papers, διάφορα καλαθάκια, self level tamper, slow feeding κλπ. Γιατί και 83ρι μύλο να πάρεις σύντομα θα θες 98ρι και πάει λέγοντας.
Παρατηρώ ότι στο μαγαζί που έπαιρνα τον ίδιο κόκκο και τον φτιάχνανε με τούμπανο mahlkonig ο καφές βγαίνει λίγο πιο όξινος από ότι τον βγάζω σπίτι (μ'αρέσει η οξύτητα προσωπικά). Ίσως έχει να κάνει και με τις διάφορες παραμέτρους βέβαια, θα δοκιμάσω διάφορα. Πάντως η γεύση του είναι εξαιρετική, απλώς πιο smooth στην μηχανή μου αντί για πιο όξινη.
Έχω να δοκιμάσω πολλά ακόμα όμως σε πρώτη φαση και με τον grinder αυτό. Εντυπωσιακό πάντως ότι ακόμα και overextract ή underextract να κάνω με την μηχανή όσες φορές έχω δοκιμάσει ο καφές ήταν πολύ καλός. Που λογικά σημαίνει ότι θα γίνεται ακόμα καλύτερο. Προφανώς θα είναι καλός και ο κόκκος που παίρνω.