GAGGIA NEW CLASSIC PRO + EUREKA MIGNON SILENCIO
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Δεκ 03, 2022 10:03 am
Καλημέρα & καλό ΣΚ!
Φίλος έκανε το μεγάλο βήμα και ενώ και αυτός και εγώ ασχολούμαστε καιρό με τον καφέ σε θεωρητικό επίπεδο (διαβάζοντας forums σαν αυτό, βλέποντας βιντεάκια κλπ, όχι κάτι παραπάνω) και δεν είχε καν καφετιέρα αγόρασε το παραπάνω σύστημα.
Τις πρώτες προσπάθειες τις κάναμε μαζί (και οι 2 αρχάριοι). Ο εξοπλισμός που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν ο εξής:
Μύλος: Eureka Mignon Silencio
Καφετιέρα: Gaggia New Classic Pro
Extras: Ζυγαριά ακριβείας, Κανάτα με φίλτρο νερού
Για αρχή δοκιμάσαμε με έναν coffee berry Colombia σε διπλή δόση espresso.
Χρησιμοποιήσαμε το διπλό non-pressurized καλαθάκι (1 εκ των 3 που εχει η Gaggia) και ο στόχος ήταν:
Input: 19gr
Output: 38gr
Χρόνος: 25sec
Το πρώτο πακέτο καφέ πήγε ολο νεροχύτη καθώς προσπαθούσαμε να βρούμε τη σωστή κοπή.
Οι περισσότεροι καφέδες είτε έτρεχαν ποτάμι σε 10 sec ή η μηχανή κόλλαγε και δεν έβγαζε τίποτα. Αφου εξοικειωθήκαμε λίγο με τον μύλο και αποφασίσαμε να γυρνάμε λιγότερο τη ρύθμιση του, πήραμε ένα δεύτερο καφέ coffee berry Guatemala και προσπαθησαμε να πάμε με μονη δόση espresso για να κάνουμε οικονομία στον καφέ. Ο στόχος εδώ ήταν:
Input: 9gr
Output: 18-22gr
Χρόνος: 25sec
Εδώ τα πράγματα πήγαν σχετικά καλύτερα από άποψη χρόνου και φαινότανε να βρίσκουμε σιγά σιγά την κοπή.
Σε κάποιες περιπτώσεις σε 25sec είχαμε 10gr καφέ, σε κάποιες άλλες είχαμε το επιθυμητό 18-22gr.
Η γεύση ωστόσο δεν ήταν καλή, οι καφέδες βγαίνανε είτε πικροί είτε πολύ όξινοι (τουλάχιστον με τα δικά μας κριτήρια τα οποία θέλουν πολλή δουλειά) αλλα κυρίως οι καφέδες είχαν σχεδόν μηδενικό καϊμάκι και ελάχιστο σώμα. Ακόμη πιο σημαντικό στην ίδια κοπή με το μύλο (έτυχε κάποια κοπή να τη δοκιμάσουμε 3-4 φορές) για να τσεκάρουμε το consistency της μηχανής, είχαμε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.
Στη συνέχεια βρήκαμε κάποια βίντεο με τρικ για το σωστό ζέσταμα της μηχανής κλπ αλλά δεν έχουμε κάνει προς το παρόν άλλες προσπάθειες.
Τα ερωτήματα μου, εαν μπορούν να βοηθήσουν οι πιο έμπειροι χρήστες, είναι τα εξής:
1. Οι καφέδες του coffee berry θεωρούνται specialty coffee? Είναι πιο δύσκολο να βγάλεις ένα μέτριο έστω αποτέλεσμα σε σχέση με άλλους καφέδες?
2. Δεν είχαμε ακόμη tamper οπότε το πάτημα γινόταν με το πλαστικό εξάρτημα με το οποίο έρχεται η μηχανή. Είναι δυνατό τα κακα αποτελέσματα να είναι εξαιτίας αυτού? Παίζει τόσο μεγάλο ρόλο?
3. Την καλύτερη κοπή με το μύλο για τους χρόνους τους βρήκαμε στο 2,2 για τη συγκεκριμένη ποικιλία καφέ. Έχει κάποιος τον ίδιο μύλο να μας πει τις εντυπώσεις του?
4. Είχαμε το default καλαθάκι της μηχανής. Ούτε vst καλαθάκι, ούτε naked portafilter κλπ. Μπορεί να φταίνε αυτά για τα τόσο κακά αποτελέσματα?
5. Η μηχανή δεν έχει pid και στις προσπάθειες που κάναμε περιμέναμε απλά να ανάψει το μεσαίο λαμπάκι του espresso και αρχίζαμε την εκχύλιση.Ομοίως μπορεί να φταίει αυτό για το τόσο κακό αποτέλεσμα?
Οποιαδήποτε συμβουλή είναι επιθυμητή γιατί πέρα από τη θερμοκρασία του νερού και το tamper δεν ξέρουμε τι άλλο πρέπει να αλλάξουμε για να πάρουμε ένα μέτριο έστω καφέ με σωστό καιμάκι, καλό σώμα κλπ!!
Φίλος έκανε το μεγάλο βήμα και ενώ και αυτός και εγώ ασχολούμαστε καιρό με τον καφέ σε θεωρητικό επίπεδο (διαβάζοντας forums σαν αυτό, βλέποντας βιντεάκια κλπ, όχι κάτι παραπάνω) και δεν είχε καν καφετιέρα αγόρασε το παραπάνω σύστημα.
Τις πρώτες προσπάθειες τις κάναμε μαζί (και οι 2 αρχάριοι). Ο εξοπλισμός που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν ο εξής:
Μύλος: Eureka Mignon Silencio
Καφετιέρα: Gaggia New Classic Pro
Extras: Ζυγαριά ακριβείας, Κανάτα με φίλτρο νερού
Για αρχή δοκιμάσαμε με έναν coffee berry Colombia σε διπλή δόση espresso.
Χρησιμοποιήσαμε το διπλό non-pressurized καλαθάκι (1 εκ των 3 που εχει η Gaggia) και ο στόχος ήταν:
Input: 19gr
Output: 38gr
Χρόνος: 25sec
Το πρώτο πακέτο καφέ πήγε ολο νεροχύτη καθώς προσπαθούσαμε να βρούμε τη σωστή κοπή.
Οι περισσότεροι καφέδες είτε έτρεχαν ποτάμι σε 10 sec ή η μηχανή κόλλαγε και δεν έβγαζε τίποτα. Αφου εξοικειωθήκαμε λίγο με τον μύλο και αποφασίσαμε να γυρνάμε λιγότερο τη ρύθμιση του, πήραμε ένα δεύτερο καφέ coffee berry Guatemala και προσπαθησαμε να πάμε με μονη δόση espresso για να κάνουμε οικονομία στον καφέ. Ο στόχος εδώ ήταν:
Input: 9gr
Output: 18-22gr
Χρόνος: 25sec
Εδώ τα πράγματα πήγαν σχετικά καλύτερα από άποψη χρόνου και φαινότανε να βρίσκουμε σιγά σιγά την κοπή.
Σε κάποιες περιπτώσεις σε 25sec είχαμε 10gr καφέ, σε κάποιες άλλες είχαμε το επιθυμητό 18-22gr.
Η γεύση ωστόσο δεν ήταν καλή, οι καφέδες βγαίνανε είτε πικροί είτε πολύ όξινοι (τουλάχιστον με τα δικά μας κριτήρια τα οποία θέλουν πολλή δουλειά) αλλα κυρίως οι καφέδες είχαν σχεδόν μηδενικό καϊμάκι και ελάχιστο σώμα. Ακόμη πιο σημαντικό στην ίδια κοπή με το μύλο (έτυχε κάποια κοπή να τη δοκιμάσουμε 3-4 φορές) για να τσεκάρουμε το consistency της μηχανής, είχαμε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.
Στη συνέχεια βρήκαμε κάποια βίντεο με τρικ για το σωστό ζέσταμα της μηχανής κλπ αλλά δεν έχουμε κάνει προς το παρόν άλλες προσπάθειες.
Τα ερωτήματα μου, εαν μπορούν να βοηθήσουν οι πιο έμπειροι χρήστες, είναι τα εξής:
1. Οι καφέδες του coffee berry θεωρούνται specialty coffee? Είναι πιο δύσκολο να βγάλεις ένα μέτριο έστω αποτέλεσμα σε σχέση με άλλους καφέδες?
2. Δεν είχαμε ακόμη tamper οπότε το πάτημα γινόταν με το πλαστικό εξάρτημα με το οποίο έρχεται η μηχανή. Είναι δυνατό τα κακα αποτελέσματα να είναι εξαιτίας αυτού? Παίζει τόσο μεγάλο ρόλο?
3. Την καλύτερη κοπή με το μύλο για τους χρόνους τους βρήκαμε στο 2,2 για τη συγκεκριμένη ποικιλία καφέ. Έχει κάποιος τον ίδιο μύλο να μας πει τις εντυπώσεις του?
4. Είχαμε το default καλαθάκι της μηχανής. Ούτε vst καλαθάκι, ούτε naked portafilter κλπ. Μπορεί να φταίνε αυτά για τα τόσο κακά αποτελέσματα?
5. Η μηχανή δεν έχει pid και στις προσπάθειες που κάναμε περιμέναμε απλά να ανάψει το μεσαίο λαμπάκι του espresso και αρχίζαμε την εκχύλιση.Ομοίως μπορεί να φταίει αυτό για το τόσο κακό αποτέλεσμα?
Οποιαδήποτε συμβουλή είναι επιθυμητή γιατί πέρα από τη θερμοκρασία του νερού και το tamper δεν ξέρουμε τι άλλο πρέπει να αλλάξουμε για να πάρουμε ένα μέτριο έστω καφέ με σωστό καιμάκι, καλό σώμα κλπ!!