Lelit Victoria
Δημοσιεύτηκε: Παρ Νοέμ 04, 2022 4:42 pm
Καλησπέρα σε όλους
Σκεφτόμουν πολύ καιρό τώρα να βρω μια καλή μηχανή για να αναβαθμιστώ, καθώς η Poemia της Phillips είναι πολύ απλοϊκή για να βγάλει κάτι ιδιαίτερα καλό. Μου άρεσε πάντα το στιλ των Lelit και όταν βρήκα στις Αγγελίες του φόρουμ μία προς πώληση πριν καμιά 10ρια μέρες (κι αφού έτυχε να μου περισσεύει ένα ποσό αυτη την περίοδο) είπα να το κάνω το βήμα.
Αρχικά τώρα κατάλαβα τι σημαίνει μηχανή καφέ! Στιβαρή, βαριά μεταλλική πιάνεις το p/f και γεμίζει το χέρι σου! Καταλαβα τι σημαίνει προθέρμανση και ακρίβεια.
Ακόμη δεν την έχω μάθει καλά και φυσικά πειραματίζομαι. Οι πρώτοι μου καφέδες δεν με ενθουσίασαν παρόλ' αυτά όμως κατάλαβα μια πιο ξεκάθαρη γεύση έστω και κακή. Επαιξα μια βδομάδα τώρα με τον μύλο (Sage Smart Grinder Pro) και κατέληξα ότι ο μύλος μου δεν μπορεί να φτάσει στο επίπεδο της μηχανή πλέον. Ο καφές έβγαινε γρήγορα και με χαμηλή πίεση και μόνο στη μικρότερη ρύθμιση του μυλου βγάζει κάτι αξιοπρεπές σύμφωνα με την γεύση μου πάντα.
Πήρα και φίλτρο για νερό στο ρεζερβουάρ της Lelit για καλύτερο αποτέλεσμα (και νερό χρησιμοποιώ το Aqua Carpatica γιατί κάποιος μου είπε ότι λόγω μηδενικών νιτρικών αναδεικνύει τον καφέ). Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά πήρα 2-3 εξάδες να δοκιμάσω.
Πήρα leveler και tamper δυναμομετρικό και αυτό το εργαλείο με τις βελόνες να αφρατεύω τον καφέ (δεν θυμαμαι πως λέγεται ) και ενα θερμόμετρο για το αφρόγαλο.
Προσπάθησα επίσης να παίξω με την θερμοκρασία της μηχανής. Δοκίμασα από 95 εως και 106 βαθμούς στη ρύθμιση του PID με pre-infusion και απ ότι κατάλαβα οι μεγαλύτεροι βαθμοί μου δώσανε καλύτερο αποτέλεσμα, βασικά δεν καταλαβαίνω την πικρίλα στην επίγευση που είχαν οι προηγούμενοι.
Όλες τις δοκιμές τις έκανα μέχρι στιγμής με τον ίδιο καφέ (Kenya Karindundu από Kawa) για να έχω κοινή βάση για την γευση. Πλήρως το γευστικό προφίλ που λέει για ώριμο βερίκοκο με περγαμόντο και γιασεμί στο τελείωμα δεν το έχω εντοπίσει πλήρως αλλά σίγουρα ήπια καλύτερους καφέδες.
Την έχω στο γραφείο μου καθώς τις ώρες που χρειάζομαι καφέ είμαι εκεί και πάντα με εξυπνο πριζάκι την έχω ρυθμισμένη να ανάβει μόνη της για προθέρμανση κανένα μισάωρο πριν κανω τον πρώτο καφέ και να σβήνει μόνη καθώς δεν έχει θερμοστάτη.
Βλέποντας κάποια παλιότερα πόστ για την συγκεκριμένη είδα κάποιους που την ανοίξανε για να πετύχουν ρυθμίσεις κτλ αλλά δεν με εμπιστεύομαι για τέτοια πράγματα καθώς "δεν πιάνουν τα χέρια μου".
Ενα θέμα που παρατήρησα είναι ότι το πακ όταν γίνει ο καφές έχει πάνω αποτύπωμα της ντουζιέρας και αυτό μάλλον δεν είναι καλό. Χρησιμοποιώ το naked p/f και ακόμη κι όταν δοκίμασα με δόση στα 16 γρ πάλι το είχε. Δεν θα ήθελα να πάω σε λογότερη ποσοτητα και δεν ξέρω αν αυτό είναι πρόβλημα όντως. Υπάρχουν πιο βαθιά καλαθάκια να δοκιμάσω; Αντιμετωπίζετε κι εσείς κάτι παρόμοιο; Το δευτερο που δεν έχει αλλά θα ήθελα είναι μια ένδειξη για την σταθμη του νερού. Δεν υπάρχει απ' όσο εχω δει και πρέπει να σηκώνεις το ρεζερβουάρ για να δεις πόσο νερό μένει.
Καπουτσίνο μια φορά δοκίμασα να κάνω το γάλα εγώ αλλά απέτυχα παταγωδώς. Εχω μια μηχανή για αφρόγαλα καπουτσίνο από τα Coffee Island την οποία θα χρησιμοποιώ μέχρι να μάθω να φτιάχνω και μόνος το γάλα.
Εχω πλέον πετύχει με 17,5 γρ καφέ 35-36 γρ εσπρεσσο σε 30" πανω +-2 με θερμοκρασία στο 106 και η μπάρα να φτάνει μεχρι τα 9 bar.
Είμαι γενικά αρχάριος θα έλεγα γι αυτό και κάθε άλλη συμβουλή, εμπειρία σκέψη είναι καλοδεχούμενη
Σκεφτόμουν πολύ καιρό τώρα να βρω μια καλή μηχανή για να αναβαθμιστώ, καθώς η Poemia της Phillips είναι πολύ απλοϊκή για να βγάλει κάτι ιδιαίτερα καλό. Μου άρεσε πάντα το στιλ των Lelit και όταν βρήκα στις Αγγελίες του φόρουμ μία προς πώληση πριν καμιά 10ρια μέρες (κι αφού έτυχε να μου περισσεύει ένα ποσό αυτη την περίοδο) είπα να το κάνω το βήμα.
Αρχικά τώρα κατάλαβα τι σημαίνει μηχανή καφέ! Στιβαρή, βαριά μεταλλική πιάνεις το p/f και γεμίζει το χέρι σου! Καταλαβα τι σημαίνει προθέρμανση και ακρίβεια.
Ακόμη δεν την έχω μάθει καλά και φυσικά πειραματίζομαι. Οι πρώτοι μου καφέδες δεν με ενθουσίασαν παρόλ' αυτά όμως κατάλαβα μια πιο ξεκάθαρη γεύση έστω και κακή. Επαιξα μια βδομάδα τώρα με τον μύλο (Sage Smart Grinder Pro) και κατέληξα ότι ο μύλος μου δεν μπορεί να φτάσει στο επίπεδο της μηχανή πλέον. Ο καφές έβγαινε γρήγορα και με χαμηλή πίεση και μόνο στη μικρότερη ρύθμιση του μυλου βγάζει κάτι αξιοπρεπές σύμφωνα με την γεύση μου πάντα.
Πήρα και φίλτρο για νερό στο ρεζερβουάρ της Lelit για καλύτερο αποτέλεσμα (και νερό χρησιμοποιώ το Aqua Carpatica γιατί κάποιος μου είπε ότι λόγω μηδενικών νιτρικών αναδεικνύει τον καφέ). Δεν ξέρω αν ισχύει αλλά πήρα 2-3 εξάδες να δοκιμάσω.
Πήρα leveler και tamper δυναμομετρικό και αυτό το εργαλείο με τις βελόνες να αφρατεύω τον καφέ (δεν θυμαμαι πως λέγεται ) και ενα θερμόμετρο για το αφρόγαλο.
Προσπάθησα επίσης να παίξω με την θερμοκρασία της μηχανής. Δοκίμασα από 95 εως και 106 βαθμούς στη ρύθμιση του PID με pre-infusion και απ ότι κατάλαβα οι μεγαλύτεροι βαθμοί μου δώσανε καλύτερο αποτέλεσμα, βασικά δεν καταλαβαίνω την πικρίλα στην επίγευση που είχαν οι προηγούμενοι.
Όλες τις δοκιμές τις έκανα μέχρι στιγμής με τον ίδιο καφέ (Kenya Karindundu από Kawa) για να έχω κοινή βάση για την γευση. Πλήρως το γευστικό προφίλ που λέει για ώριμο βερίκοκο με περγαμόντο και γιασεμί στο τελείωμα δεν το έχω εντοπίσει πλήρως αλλά σίγουρα ήπια καλύτερους καφέδες.
Την έχω στο γραφείο μου καθώς τις ώρες που χρειάζομαι καφέ είμαι εκεί και πάντα με εξυπνο πριζάκι την έχω ρυθμισμένη να ανάβει μόνη της για προθέρμανση κανένα μισάωρο πριν κανω τον πρώτο καφέ και να σβήνει μόνη καθώς δεν έχει θερμοστάτη.
Βλέποντας κάποια παλιότερα πόστ για την συγκεκριμένη είδα κάποιους που την ανοίξανε για να πετύχουν ρυθμίσεις κτλ αλλά δεν με εμπιστεύομαι για τέτοια πράγματα καθώς "δεν πιάνουν τα χέρια μου".
Ενα θέμα που παρατήρησα είναι ότι το πακ όταν γίνει ο καφές έχει πάνω αποτύπωμα της ντουζιέρας και αυτό μάλλον δεν είναι καλό. Χρησιμοποιώ το naked p/f και ακόμη κι όταν δοκίμασα με δόση στα 16 γρ πάλι το είχε. Δεν θα ήθελα να πάω σε λογότερη ποσοτητα και δεν ξέρω αν αυτό είναι πρόβλημα όντως. Υπάρχουν πιο βαθιά καλαθάκια να δοκιμάσω; Αντιμετωπίζετε κι εσείς κάτι παρόμοιο; Το δευτερο που δεν έχει αλλά θα ήθελα είναι μια ένδειξη για την σταθμη του νερού. Δεν υπάρχει απ' όσο εχω δει και πρέπει να σηκώνεις το ρεζερβουάρ για να δεις πόσο νερό μένει.
Καπουτσίνο μια φορά δοκίμασα να κάνω το γάλα εγώ αλλά απέτυχα παταγωδώς. Εχω μια μηχανή για αφρόγαλα καπουτσίνο από τα Coffee Island την οποία θα χρησιμοποιώ μέχρι να μάθω να φτιάχνω και μόνος το γάλα.
Εχω πλέον πετύχει με 17,5 γρ καφέ 35-36 γρ εσπρεσσο σε 30" πανω +-2 με θερμοκρασία στο 106 και η μπάρα να φτάνει μεχρι τα 9 bar.
Είμαι γενικά αρχάριος θα έλεγα γι αυτό και κάθε άλλη συμβουλή, εμπειρία σκέψη είναι καλοδεχούμενη