La Marzocco Linea Mini
-
- Δημοσιεύσεις: 63
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 04, 2012 12:32 pm
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Linea Mini
- Μύλος:: Eureka Atom 75
Re: La Marzocco Linea Mini
Κι όμως ισχύει, στα 8 λεπτά έχει πιάσει τους βαθμούς που έχεις βάλει (93°) από εκεί μετά το boiler θελει αλλα δυο λεπτα για να πιασει πιεση.
Έπειτα η μηχανή από εκεί και πέρα είναι έτοιμη, και PID κρατάει εξαιρετικά σωστά την θερμοκρασία.
Επίσης η Mini δεν ζεσταίνει το νερό που βρισκεται μεσα στο boiler (170ml) αλλά όλο το grouphead block. Οταν ανοιγεις τη ροη το νερο βγαίνει προς την ηλεκτροβαλβίδα περνώντας πρώτα από το ζιγκλέρ (που ρυθμιζει τη ροη), στην συνέχεια μπαίνει μέσα στον ταχυθερμαντήρα που ξαναζεσταίνεται επαγωγικά από 2 αντιστάσεις που βρίσκονται στα πλαϊνά του ταχυθερμαντήρα, στην συνέχεια βγαίνει από το κάτω μέρος για την εκχύλιση.
Τέλος το νερο απο το ρεζερβουαρ στο brew boiler περναει και απο συστημα heat exchange.
Έπειτα η μηχανή από εκεί και πέρα είναι έτοιμη, και PID κρατάει εξαιρετικά σωστά την θερμοκρασία.
Επίσης η Mini δεν ζεσταίνει το νερό που βρισκεται μεσα στο boiler (170ml) αλλά όλο το grouphead block. Οταν ανοιγεις τη ροη το νερο βγαίνει προς την ηλεκτροβαλβίδα περνώντας πρώτα από το ζιγκλέρ (που ρυθμιζει τη ροη), στην συνέχεια μπαίνει μέσα στον ταχυθερμαντήρα που ξαναζεσταίνεται επαγωγικά από 2 αντιστάσεις που βρίσκονται στα πλαϊνά του ταχυθερμαντήρα, στην συνέχεια βγαίνει από το κάτω μέρος για την εκχύλιση.
Τέλος το νερο απο το ρεζερβουαρ στο brew boiler περναει και απο συστημα heat exchange.
- Βασιλης Α.
- Δημοσιεύσεις: 253
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 28, 2014 7:51 pm
- Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
- 2η Μηχανή:: LP Prof. 83
- Μύλος:: Monolith Flat
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
- Τοποθεσία: Αθήνα
-
- Δημοσιεύσεις: 41
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 07, 2021 12:37 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: LM Linea Mini
- 2η Μηχανή:: Francis Francis X6
- Μύλος:: Eureka Atom 75
- 2ος Μύλος:: Mahlkoening Vario V3
- Οι καφέδες μου:: Q Coffee Roasters
Re: La Marzocco Linea Mini
Μεγεια την μηχανή!!!!!!!!!
Κάτοχος και εγώ από πέρυσι τον Αύγουστο!
Πρώτα από όλα θα σου το γράψω όσο πιο απλά γίνεται, αν βάλεις νερό που δεν πληρεί τις προυποθέσεις, είναι πολύ πιθανόν να έχεις άλατα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ανάλογα την σκληρότητα.
Η συγκεκριμένη μηχανή έχει ανοξείδωτο boiler και δεν χρειάζεται η διαδικασία αφαλάτωσης, αρκεί να χρησιμοποιείς σωστό νερό. Η εύκολη λύση για νερό είναι τα εμφιαλωμένα, τα παιδιά ήδη ανέφεραν Κωστηλάτα και Θεόνη, προσωπικά χρησιμοποιώ Κωστηλάτα και δεν υπάρχει ίχνος άλατος. Πρόσφατα σηκώθηκε και άρθρο από την La Marzocco USA, σχετικά με το νερό για την συγκεκριμένη μηχανή, αξίζει να το διαβάσεις.
Αφού εγκαταστήσεις την εφαρμογή, γύρισε την ρόδα της θερμοκρασίας στο πιο κρύο και ξέχασέ την για πάντα. Οι ρυθμίσεις γίνονται με μεγάλη ακρίβεια μέσα από την εφαρμογή. Εφόσον χρησιμοποιείς φρεσκοψημένους καφέδες, ξεκίνα την ρύθμιση της θερμοκρασίας 89-90 και μετά παίζεις προς τα επάνω.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ το καλαθάκι των 21γρ και βάζω μέσα 19,5-20 γρ για τους καφέδες μου.
Pre brewing αν θες να δοκιμάσεις, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με 1''-1.5'' pre brewing και 2'' παύση.
Το πατητήρι της La Marzocco είναι οκ αλλά στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά με την διάμετρο που χρειαζόμαστε, ο Στάθης που έχει την Mussa Tampers κάνει εξαιρετική δουλειά παρεμπιπτόντως, εγώ χρησιμοποιώ το πατητήρι του και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ωστόσο δοκίμασα και του Pullman το Big Step και μου άρεσε πολύ, αλλά έχει ένα κόστος που δεν ξέρω αν αξίζει.
Ανά εβδομάδα είναι καλό να γίνεται backflush (έχω κουμπώσει το τυφλό στο μονό portafilter και το χρησιμοποιώ αποκλειστικά για αυτή την δουλειά). Επίσης ανά εβδομάδα ξεβιδώνω την σίτα και μαζί με την βίδα, το portafilter και το basket και τα βουτάω για κανένα 10' σε ζεστό νερό αφού έω προσθέσει λίγο από το καθαριστικό που χρησιμοποιείται και στο backflush.
Ανά μήνα συνίσταται το άδειασμα το boiler, όπως είναι ανοιχτή η μηχανή, την σβήνεις και ανοίγεις το βρυσάκι του νερού μέχρι να σταματήσει να τρέχει. Μετά συμπληρώνεις νερό και την ξανανοίγεις.
tip: όταν τελειώσεις με τους καφέδες και ξεπλύνεις το portafilter με το basket, κούμπωσε το στην μηχανή και ρίξε λίγο ακόμη νερό έτσι ώστε να μην μείνει με νερό με άλατα που μπορεί να σου βουλώσει τις τρύπες.
Πριν να κάνεις καφέ, είναι καλό να γίνεται flushαρισμα για 3-4'' (ή και παραπάνω).
Να ξέρεις ότι ο μέγιστος χρόνος εκχύλισης είναι τα 60'', μετά η μηχανή σταματάει μόνη της.
Τέλος, προσωπικά, την έχω όλη μέρα ανοιχτή αλλά πλέον το βράδυ την κλείνω γιατί αλλάζει η χημεία του νερού. Δεν καταναλώνει πολύ ρεύμα και σε stand by μπαίνει είτε μόνη της είτε αφού τελειώσεις με τους καφέδες την βάζεις σε stand by από την εφαρμογή. Το γεγονός ότι μπορείς να την ενεργοποιήσεις από το κινητό ακόμη και από το χωριό σου είναι μαγικό!(αρκεί να είναι σε stand by!)
Όντως χρειάζεται 11' για να ετοιμαστεί και για το αφρόγαλα θέλει λίγο practice γιατί σκοτώνει ο ατμός, σε 6-8'' μπορείς να το έχεις έτοιμο.
Τέλος, μείωσα την πίεση στα 6.5bar (δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο), και θα σου το πρότεινα να το κάνεις και εσύ.
Αυτά για αρχή!!!!
Καλά πειράματα και όσο μπορείς καλοψημένους καφέδες (το φρέσκο δεν αρκεί)!!!!!
Κάτοχος και εγώ από πέρυσι τον Αύγουστο!
Πρώτα από όλα θα σου το γράψω όσο πιο απλά γίνεται, αν βάλεις νερό που δεν πληρεί τις προυποθέσεις, είναι πολύ πιθανόν να έχεις άλατα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ανάλογα την σκληρότητα.
Η συγκεκριμένη μηχανή έχει ανοξείδωτο boiler και δεν χρειάζεται η διαδικασία αφαλάτωσης, αρκεί να χρησιμοποιείς σωστό νερό. Η εύκολη λύση για νερό είναι τα εμφιαλωμένα, τα παιδιά ήδη ανέφεραν Κωστηλάτα και Θεόνη, προσωπικά χρησιμοποιώ Κωστηλάτα και δεν υπάρχει ίχνος άλατος. Πρόσφατα σηκώθηκε και άρθρο από την La Marzocco USA, σχετικά με το νερό για την συγκεκριμένη μηχανή, αξίζει να το διαβάσεις.
Αφού εγκαταστήσεις την εφαρμογή, γύρισε την ρόδα της θερμοκρασίας στο πιο κρύο και ξέχασέ την για πάντα. Οι ρυθμίσεις γίνονται με μεγάλη ακρίβεια μέσα από την εφαρμογή. Εφόσον χρησιμοποιείς φρεσκοψημένους καφέδες, ξεκίνα την ρύθμιση της θερμοκρασίας 89-90 και μετά παίζεις προς τα επάνω.
Προσωπικά, χρησιμοποιώ το καλαθάκι των 21γρ και βάζω μέσα 19,5-20 γρ για τους καφέδες μου.
Pre brewing αν θες να δοκιμάσεις, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με 1''-1.5'' pre brewing και 2'' παύση.
Το πατητήρι της La Marzocco είναι οκ αλλά στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά με την διάμετρο που χρειαζόμαστε, ο Στάθης που έχει την Mussa Tampers κάνει εξαιρετική δουλειά παρεμπιπτόντως, εγώ χρησιμοποιώ το πατητήρι του και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ωστόσο δοκίμασα και του Pullman το Big Step και μου άρεσε πολύ, αλλά έχει ένα κόστος που δεν ξέρω αν αξίζει.
Ανά εβδομάδα είναι καλό να γίνεται backflush (έχω κουμπώσει το τυφλό στο μονό portafilter και το χρησιμοποιώ αποκλειστικά για αυτή την δουλειά). Επίσης ανά εβδομάδα ξεβιδώνω την σίτα και μαζί με την βίδα, το portafilter και το basket και τα βουτάω για κανένα 10' σε ζεστό νερό αφού έω προσθέσει λίγο από το καθαριστικό που χρησιμοποιείται και στο backflush.
Ανά μήνα συνίσταται το άδειασμα το boiler, όπως είναι ανοιχτή η μηχανή, την σβήνεις και ανοίγεις το βρυσάκι του νερού μέχρι να σταματήσει να τρέχει. Μετά συμπληρώνεις νερό και την ξανανοίγεις.
tip: όταν τελειώσεις με τους καφέδες και ξεπλύνεις το portafilter με το basket, κούμπωσε το στην μηχανή και ρίξε λίγο ακόμη νερό έτσι ώστε να μην μείνει με νερό με άλατα που μπορεί να σου βουλώσει τις τρύπες.
Πριν να κάνεις καφέ, είναι καλό να γίνεται flushαρισμα για 3-4'' (ή και παραπάνω).
Να ξέρεις ότι ο μέγιστος χρόνος εκχύλισης είναι τα 60'', μετά η μηχανή σταματάει μόνη της.
Τέλος, προσωπικά, την έχω όλη μέρα ανοιχτή αλλά πλέον το βράδυ την κλείνω γιατί αλλάζει η χημεία του νερού. Δεν καταναλώνει πολύ ρεύμα και σε stand by μπαίνει είτε μόνη της είτε αφού τελειώσεις με τους καφέδες την βάζεις σε stand by από την εφαρμογή. Το γεγονός ότι μπορείς να την ενεργοποιήσεις από το κινητό ακόμη και από το χωριό σου είναι μαγικό!(αρκεί να είναι σε stand by!)
Όντως χρειάζεται 11' για να ετοιμαστεί και για το αφρόγαλα θέλει λίγο practice γιατί σκοτώνει ο ατμός, σε 6-8'' μπορείς να το έχεις έτοιμο.
Τέλος, μείωσα την πίεση στα 6.5bar (δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο), και θα σου το πρότεινα να το κάνεις και εσύ.
Αυτά για αρχή!!!!
Καλά πειράματα και όσο μπορείς καλοψημένους καφέδες (το φρέσκο δεν αρκεί)!!!!!
-
- Δημοσιεύσεις: 457
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: La Marzocco Linea Mini
Εισαι ικανοποιημνενος γευστικα απο αυτη την αλλαγη (9->6.5 bar)?. Γιατι οριακα το λες εσπρεσσο ενα καφε σε τοσο χαμηλη πιεση (ισως θυμιζει lever μηχανη). Φανταζομαι για να αντισταθμισεις τη χαμηλη πιεση, πας σε μακρες εκχυλισεις 40+ δευτερολεπτων?
Εχω κ εγω δοκιμασει διαφορες τιμες (εχω παλμικη αντλια βεβαια), αλλα δεν εχω καταληξει τι μου αρεσει πιο πολυ.
-
- Δημοσιεύσεις: 41
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 07, 2021 12:37 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: LM Linea Mini
- 2η Μηχανή:: Francis Francis X6
- Μύλος:: Eureka Atom 75
- 2ος Μύλος:: Mahlkoening Vario V3
- Οι καφέδες μου:: Q Coffee Roasters
Re: La Marzocco Linea Mini
Η Linea Mini έχει μεγάλη ροή και διατηρεί σταθερή πίεση χωρίς αυξομειώσεις, δεν επηρεάζεται από την κοπή κοινώς. Οι εκχυλίσεις μου κυμαίνονται από 25-30'' για έναν καλό καφέ και 30+++ αν είναι φρέσκος,καλοψημένος specialty. Με την μειωμένη πίεση το αποτέλεσμα μου αρέσει περισσότερο, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες chanelling οπότε ο καφές αναβαθμίζεται σε γεύση. Βέβαια εκτός από τον χρόνο, πειραματίζομαι τόσο με θερμοκρασία όσο και ποσότητα και pre breing, όρεξη να έχεις...αλλά το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές είναι θεαματικό!nkout έγραψε: ↑Πέμ Μάιος 12, 2022 11:14 amΕισαι ικανοποιημνενος γευστικα απο αυτη την αλλαγη (9->6.5 bar)?. Γιατι οριακα το λες εσπρεσσο ενα καφε σε τοσο χαμηλη πιεση (ισως θυμιζει lever μηχανη). Φανταζομαι για να αντισταθμισεις τη χαμηλη πιεση, πας σε μακρες εκχυλισεις 40+ δευτερολεπτων?
Εχω κ εγω δοκιμασει διαφορες τιμες (εχω παλμικη αντλια βεβαια), αλλα δεν εχω καταληξει τι μου αρεσει πιο πολυ.
- AlexFocus
- Δημοσιεύσεις: 239
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 04, 2022 9:00 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: La Marzocco LM
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: La Marzocco Linea Mini
Νικο @Capof εισαι μεγαλος μυστης και σε ευχαριστω παρα πολυ για τις συμβουλες σου. Ερωτησεις νιουφη/ασχετου
1) τι διαφορα εχει το prebrewing με το flushαρισμα. Αν εχω καταλαβει καλα το flushαρισμα ειναι να τρεξει νερο απο την ντουζιερα με κουμπωμενο το portafilter και χωρις καφε ωστε να πιασουμε θερμοκρασια. Το prebrewing τι ακριβως ειναι; Εκχυλιση 1-2 sec, παυση και συνεχεια εκχυλισης με καφε στο καλαθακι; Δηλαδη απλως να βραχει λιγακι το puck. Καπου ειχα διαβασει οτι αυτο το κανει η LM απο μονη της πριν ξεκινησει ο συνεχης καταιονισμος.
2) η εφαρμογη που χρησιμοποιεις ειναι αυτη που επισυναπτω; Απομακρυσμενη χρηση πως μπορεις να κανεις αφου χρειαζεται bluetooth;
1) τι διαφορα εχει το prebrewing με το flushαρισμα. Αν εχω καταλαβει καλα το flushαρισμα ειναι να τρεξει νερο απο την ντουζιερα με κουμπωμενο το portafilter και χωρις καφε ωστε να πιασουμε θερμοκρασια. Το prebrewing τι ακριβως ειναι; Εκχυλιση 1-2 sec, παυση και συνεχεια εκχυλισης με καφε στο καλαθακι; Δηλαδη απλως να βραχει λιγακι το puck. Καπου ειχα διαβασει οτι αυτο το κανει η LM απο μονη της πριν ξεκινησει ο συνεχης καταιονισμος.
2) η εφαρμογη που χρησιμοποιεις ειναι αυτη που επισυναπτω; Απομακρυσμενη χρηση πως μπορεις να κανεις αφου χρειαζεται bluetooth;
Ford Focus MkII f/l 2008
- AlexFocus
- Δημοσιεύσεις: 239
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 04, 2022 9:00 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: La Marzocco LM
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: La Marzocco Linea Mini
Επισυναπτω εφαρμογη γιατι το ξεχασα στο προηγουμενο ποσταρισμα.
Ford Focus MkII f/l 2008
-
- Δημοσιεύσεις: 41
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 07, 2021 12:37 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: LM Linea Mini
- 2η Μηχανή:: Francis Francis X6
- Μύλος:: Eureka Atom 75
- 2ος Μύλος:: Mahlkoening Vario V3
- Οι καφέδες μου:: Q Coffee Roasters
Re: La Marzocco Linea Mini
Η εφαρμογή θα σου συνδέσει την μηχανή με το δίκτυο Wi Fi του σπιτιού σου! Όταν είσαι στο ίδιο δίκτυο wifi θα είναι πράσινη η ένδειξη και θα έχεις πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες (ρυθμίσεις θερμοκρασίας κτλ κτλ), ενώ απομακρυσμένα (εκτός σπιτιού) θα είναι μπλε και θα μπορείς μόνο να την ανοίξεις και να την κλείσεις.AlexFocus έγραψε: ↑Πέμ Μάιος 12, 2022 12:43 pmΝικο @Capof εισαι μεγαλος μυστης και σε ευχαριστω παρα πολυ για τις συμβουλες σου. Ερωτησεις νιουφη/ασχετου
1) τι διαφορα εχει το prebrewing με το flushαρισμα. Αν εχω καταλαβει καλα το flushαρισμα ειναι να τρεξει νερο απο την ντουζιερα με κουμπωμενο το portafilter και χωρις καφε ωστε να πιασουμε θερμοκρασια. Το prebrewing τι ακριβως ειναι; Εκχυλιση 1-2 sec, παυση και συνεχεια εκχυλισης με καφε στο καλαθακι; Δηλαδη απλως να βραχει λιγακι το puck. Καπου ειχα διαβασει οτι αυτο το κανει η LM απο μονη της πριν ξεκινησει ο συνεχης καταιονισμος.
Το flushing είναι η διαδικασία που αφήνεις το νερό να τρέξει πριν κουμπώσεις το portfilter για να κάνεις καφέ, δηλαδή έχεις κόψει καφέ, έχεις βάλει, έχεις πατήσει κτλ κτλ και είσαι έτοιμος να κουμπώσεις και να ξεκινήσει η εκχύλιση, πριν κάνεις αυτό κάνεις το paddle αριστερά για 3-4'' να φύγει νερό και κουμπώνεις μετά.
το prebrewing το σετάρεις από την εφαρμογή στο κινητό σου, είναι όπως τα λες, μπορείς να ρυθμίσεις τον χρόνο που θα βραχεί το puck, τον χρόνο παύσης και φυσικά αν θέλεις μπορείς να την απενεργοποιήσεις σαν λειτουργία
2) η εφαρμογη που χρησιμοποιεις ειναι αυτη που επισυναπτω; Απομακρυσμενη χρηση πως μπορεις να κανεις αφου χρειαζεται bluetooth;
Αν θες μπορείς να μπεις και στο γκρουπάκι του facebook που La Marzocco Linea Mini Owners (καπως έτσι), έχει αρκετό υλικό.
Και για οτιδήποτε χρειαστείς μπορείς να με πάρεις και τηλ 6944416222, αν μπορώ να βοηθήσω θα το κάνω με χαρά.
TIP: Στείλε στην La Marzocco στην Ιταλία μήνυμα ότι είσαι νέος κάτοχος και το serial number της μηχανής!
-
- Δημοσιεύσεις: 41
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 07, 2021 12:37 pm
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: LM Linea Mini
- 2η Μηχανή:: Francis Francis X6
- Μύλος:: Eureka Atom 75
- 2ος Μύλος:: Mahlkoening Vario V3
- Οι καφέδες μου:: Q Coffee Roasters
Re: La Marzocco Linea Mini
Αυτή είναι η εφαρμογή, γενικά δουλεύει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, βέβαια οι ενδείξεις που αναφέρονται στους καφέδες που έχεις κάνει και το πόσες φορές έκανες flushing δεν μπορώ να πω ότι είναι αξιόπιστες.
- AlexFocus
- Δημοσιεύσεις: 239
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 04, 2022 9:00 pm
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: La Marzocco LM
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: La Marzocco Linea Mini
Νικ σου ειμαι υποχρεος
Το κλαμπ των Μαρτζοκαιων να αρχισει σιγα σιγα να μαζευεται

Το flushing που λες ναι το εχω δει σε βιδεο και θα το εφαρμοσω. Το prebrewing επισης θα το σεταρω. Νομιζω οτι ειναι καλο.
Το κλαμπ των Μαρτζοκαιων να αρχισει σιγα σιγα να μαζευεται
Το flushing που λες ναι το εχω δει σε βιδεο και θα το εφαρμοσω. Το prebrewing επισης θα το σεταρω. Νομιζω οτι ειναι καλο.
Ford Focus MkII f/l 2008