Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
Καλημέρα Spacof
Θα σου πω την γνώμη μου για αυτά που ρωτάς που μπορεί φυσικά και να είναι λάθος.
Το καλαθάκι pressure βγάζει κρέμα σε οποιαδήποτε μηχανή και να το βάλεις .
Ο λόγος είναι ότι δημιουργείται μια μικρή πίεση μέσα σε αυτό ικανή για να δημιουργηθεί κρέμα ανεξαρτήτου πίεσης (σχετικό είναι αυτό, συνήθως το έχουν μηχανές που η πίεση είναι όλη η ισχύς της αντλίας.) Και επίσης δεν χρειάζεται ακρίβεια στο κόψιμο και στην ποσότητα. Συνήθως βγάζουν κρέμα με μεγάλη απόκλιση κοψίματος και ποσότητας.
Ενα πλαστικό που υπάρχει από κάτω, (αν εννοείς αυτό) η μηχανή το χειμάζετε για να μην πιτσιλάει προς το φλυτζάνι λόγο τις πιέσεως μέσα στο καλαθάκι.
Όταν έχεις καλαθάκι ελεύθερο τότε η πίεση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9 bar εάν θέλεις να πετύχεις τους χρόνους εκχύλισης κλπ. που έχουν επικρατήσει.
Τα 9 bar έχουν επικρατήσει ως η μέγιστη πίεση που μπορείς να χρησιμοποιήσεις , σε σχέση με το χρόνο εκχύλισης που είναι συνάρτηση και του κοψίματος , και τις ποσότητας έτσι ώστε να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα.
Όταν η παλμική αντλία που έχουν οι περισσότερες μηχανές σου δίνει 15 πχ bar και εσυ έχεις κόψει πολύ ψιλά τον καφέ ,τοτε ο λόγος τις αργής ροής δεν είναι το σωστό κόψιμο αλλά η αδυναμία τις αντλίας.
Στα 15 bar η παλμική αντλία δίνει ανα λεπτό μικρότερη ποσότητα νερού απο αυτήν που χρειάζεσε για τον εσπρέσσο.
Έτσι συνήθως ενώ πετυχαίνεις η ροή να είναι σωστή σε σχέση με τον χρόνο ο καφές τελικά δεν πίνετε.
Εάν είχες αντλία που σου έδινε στα 15 bar ποσότητα νερού μεγάλη τότε με το ιδιο κόψιμο - ποσότητα θα είχες απαράδεκτα γρήγορη ροή σε σχέση με την παλμική.
Επίσης κατάργησε το κύριε.
το παρακάτω είναι αντίγραφο από δικό μου κείμενο
Συνήθως όταν μία μηχανή έχει pressurizzer portafilter ή καλαθάκι τότε δεν έχει ρυθμιστή πίεσης έτσι ώστε να έχουμε σταθερά 9 bar από την αντλία.
Τι συμβαίνει όμως όταν τοποθετήσουμε ελεύθερο καλαθάκι, σε μία μηχανή που έχει pressurizzer portafilter ή καλαθάκι και πιθανών δεν έχει ρυθμιστή πίεσης ?
Τοποθετούμε το ελεύθερο καλαθάκι και αρχίζουμε με τον μύλο μας να κόβουμε συνέχεια όλο και λεπτότερα τον καφέ έτσι ώστε να πετύχουμε τους τυπικούς χρόνους σε σχέση με τα ml. Κάποια στιγμή το πετυχαίνουμε , όμως ο καφες πιθανών δεν είναι καλός.
Τι έχει συμβεί.
Η παλμική αντλία τις μηχανής μας , λόγο του πολύ λεπτού καφέ έχει φτάσει να πιέζει τον καφέ με την μέγιστη πίεση που μπορεί να δώσει. Πιθανών 16 bar. Η παλμική αντλία όσο ανεβάζει πίεση τόσο η ποσότητα του νερού που δίνει στην έξοδο είναι μικρότερη. Στα 15 bar η ulka ex5 ή ep5 που έχουν οι περισσότερες μηχανές δίνει λιγότερα από 40 ml / λεπτό. Έτσι νομίζουμε ότι πετύχαμε το κόψιμο του καφέ αλλά στην ουσία η μικρή ροή είναι από την αδυναμία της αντλίας. Η ulka ep5 ή ex5 στα 9 bar μας δίνει 190 ml / λεπτό.
Ακόμη δουλεύοντας την αντλία σε μέγιστες πιέσει φυσικά ή φθορά είναι πολύ μεγαλύτερη.
Αν η μηχανή μας λοιπών έχει pressurizzer portafilter πιθανών δεν έχει ρυθμιστή πίεσης ώστε να έχουμε 9 bar σταθερά προς το boiler. Έτσι το καλύτερο αποτέλεσμα είναι με το δικό της σύστημα.
Θα σου πω την γνώμη μου για αυτά που ρωτάς που μπορεί φυσικά και να είναι λάθος.
Το καλαθάκι pressure βγάζει κρέμα σε οποιαδήποτε μηχανή και να το βάλεις .
Ο λόγος είναι ότι δημιουργείται μια μικρή πίεση μέσα σε αυτό ικανή για να δημιουργηθεί κρέμα ανεξαρτήτου πίεσης (σχετικό είναι αυτό, συνήθως το έχουν μηχανές που η πίεση είναι όλη η ισχύς της αντλίας.) Και επίσης δεν χρειάζεται ακρίβεια στο κόψιμο και στην ποσότητα. Συνήθως βγάζουν κρέμα με μεγάλη απόκλιση κοψίματος και ποσότητας.
Ενα πλαστικό που υπάρχει από κάτω, (αν εννοείς αυτό) η μηχανή το χειμάζετε για να μην πιτσιλάει προς το φλυτζάνι λόγο τις πιέσεως μέσα στο καλαθάκι.
Όταν έχεις καλαθάκι ελεύθερο τότε η πίεση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9 bar εάν θέλεις να πετύχεις τους χρόνους εκχύλισης κλπ. που έχουν επικρατήσει.
Τα 9 bar έχουν επικρατήσει ως η μέγιστη πίεση που μπορείς να χρησιμοποιήσεις , σε σχέση με το χρόνο εκχύλισης που είναι συνάρτηση και του κοψίματος , και τις ποσότητας έτσι ώστε να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα.
Όταν η παλμική αντλία που έχουν οι περισσότερες μηχανές σου δίνει 15 πχ bar και εσυ έχεις κόψει πολύ ψιλά τον καφέ ,τοτε ο λόγος τις αργής ροής δεν είναι το σωστό κόψιμο αλλά η αδυναμία τις αντλίας.
Στα 15 bar η παλμική αντλία δίνει ανα λεπτό μικρότερη ποσότητα νερού απο αυτήν που χρειάζεσε για τον εσπρέσσο.
Έτσι συνήθως ενώ πετυχαίνεις η ροή να είναι σωστή σε σχέση με τον χρόνο ο καφές τελικά δεν πίνετε.
Εάν είχες αντλία που σου έδινε στα 15 bar ποσότητα νερού μεγάλη τότε με το ιδιο κόψιμο - ποσότητα θα είχες απαράδεκτα γρήγορη ροή σε σχέση με την παλμική.
Επίσης κατάργησε το κύριε.
το παρακάτω είναι αντίγραφο από δικό μου κείμενο
Συνήθως όταν μία μηχανή έχει pressurizzer portafilter ή καλαθάκι τότε δεν έχει ρυθμιστή πίεσης έτσι ώστε να έχουμε σταθερά 9 bar από την αντλία.
Τι συμβαίνει όμως όταν τοποθετήσουμε ελεύθερο καλαθάκι, σε μία μηχανή που έχει pressurizzer portafilter ή καλαθάκι και πιθανών δεν έχει ρυθμιστή πίεσης ?
Τοποθετούμε το ελεύθερο καλαθάκι και αρχίζουμε με τον μύλο μας να κόβουμε συνέχεια όλο και λεπτότερα τον καφέ έτσι ώστε να πετύχουμε τους τυπικούς χρόνους σε σχέση με τα ml. Κάποια στιγμή το πετυχαίνουμε , όμως ο καφες πιθανών δεν είναι καλός.
Τι έχει συμβεί.
Η παλμική αντλία τις μηχανής μας , λόγο του πολύ λεπτού καφέ έχει φτάσει να πιέζει τον καφέ με την μέγιστη πίεση που μπορεί να δώσει. Πιθανών 16 bar. Η παλμική αντλία όσο ανεβάζει πίεση τόσο η ποσότητα του νερού που δίνει στην έξοδο είναι μικρότερη. Στα 15 bar η ulka ex5 ή ep5 που έχουν οι περισσότερες μηχανές δίνει λιγότερα από 40 ml / λεπτό. Έτσι νομίζουμε ότι πετύχαμε το κόψιμο του καφέ αλλά στην ουσία η μικρή ροή είναι από την αδυναμία της αντλίας. Η ulka ep5 ή ex5 στα 9 bar μας δίνει 190 ml / λεπτό.
Ακόμη δουλεύοντας την αντλία σε μέγιστες πιέσει φυσικά ή φθορά είναι πολύ μεγαλύτερη.
Αν η μηχανή μας λοιπών έχει pressurizzer portafilter πιθανών δεν έχει ρυθμιστή πίεσης ώστε να έχουμε 9 bar σταθερά προς το boiler. Έτσι το καλύτερο αποτέλεσμα είναι με το δικό της σύστημα.
-
- Δημοσιεύσεις: 78
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 25, 2020 1:15 am
- Όνομα: Άκης
- Μηχανή:: Classika pid
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
Τουλάχιστον, απομακρυσμένα και σύμφωνα με την περιγραφή, αν πούμε ότι δεν φταίει το ims καλαθάκι, ούτε το πλαστικό που κάθεστε κάτω από το pressure καλάθι.
Μπορεί να ευθύνεται κάπως η opv, όπως είπε κάποιος πιο πάνω να το ελέγξει ? Δλδ να έτυχε λόγο αφαλάτωσης, να κόλλησε? Αυτό μπορεί να το δει με τη χρήση του τυφλού?
Τουλάχιστον από θέμα μηχανής αυτά που θα μπορούσε να δει ο ίδιος νομίζω είναι αυτά, δεν ξέρω αν μου έχει διαφύγει τίποτα, δεν μιλάω να ανοίξει την μηχανή αλλά όπως ουσιαστικά του προτάθηκε να κάνει έλεγχο με το πιο ψιλοκομμένο καφέ, στο αντίστοιχο στο κομμάτι της μηχανής είναι αυτά. Από κει και πέρα, περιπλέκεται η κατάσταση για μια απλή διάγνωση.
Ευχαριστώ!
ΥΓ. Βάζω την εικόνα σε περίπτωση που κάποιος νομίζει ότι έχει αυξημένες ροή, είναι σε συνάρτηση με τα bar, δηλαδή όπως αναφέρθηκε από το Μάνο άλλη ροή έχουμε στα 9 bar άλλη στα 15. Είναι κατά προσέγγιση
Μπορεί να ευθύνεται κάπως η opv, όπως είπε κάποιος πιο πάνω να το ελέγξει ? Δλδ να έτυχε λόγο αφαλάτωσης, να κόλλησε? Αυτό μπορεί να το δει με τη χρήση του τυφλού?
Τουλάχιστον από θέμα μηχανής αυτά που θα μπορούσε να δει ο ίδιος νομίζω είναι αυτά, δεν ξέρω αν μου έχει διαφύγει τίποτα, δεν μιλάω να ανοίξει την μηχανή αλλά όπως ουσιαστικά του προτάθηκε να κάνει έλεγχο με το πιο ψιλοκομμένο καφέ, στο αντίστοιχο στο κομμάτι της μηχανής είναι αυτά. Από κει και πέρα, περιπλέκεται η κατάσταση για μια απλή διάγνωση.
Ευχαριστώ!
ΥΓ. Βάζω την εικόνα σε περίπτωση που κάποιος νομίζει ότι έχει αυξημένες ροή, είναι σε συνάρτηση με τα bar, δηλαδή όπως αναφέρθηκε από το Μάνο άλλη ροή έχουμε στα 9 bar άλλη στα 15. Είναι κατά προσέγγιση
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
Μερικές σκέψεις για την αξία του dialing στον espresso ( η διαδικασία ρύθμισης του μύλου και προσδιορισμού της ποσότητας καφέ στο καλαθάκι ) καθώς και για τον τρόπο που αυτό επηρεάζει την πίεση και την ροή της μηxανής.
Στον πίνακα που παρουσιάζει την καμπύλη πίεσης-ροής της σειράς Ε5 στις αντλίες Ulka
βλέπουμε την ροή της αντλίας να βρίσκεται στα 250cc/min όταν η πίεση είναι 9bar και να μειώνεται στα 40cc/min όταν η πίεση φτάσει στα 14bar .
Οι τιμές του πίνακα όμως αναφέρονται στην έξοδο της αντλίας και όχι μετά την OPV
Σε μια πραγματική εκχύλιση όταν η πίεση φτάσει τα 9bar ανοίγει η OPV και κλάσμα της ροής που βγαίνει από την αντλία καταλήγει στο δοχείο νερού.
<Χρησιμοποιούμε την μπλέ καμπύλη, που είναι ο μέσος όρος που δίνει ο κατασκευαστής. Πιθανών η αντλία που έχουμε στα χέρια μας να συμπεριφέρεται πιο κοντά στην μέγιστη ή την ελάχιστη καμπύλη.>
Για να μπορέσει όμως η αντλία της εσπρεσομηχανής να ανεβάσει πίεση θα πρέπει να υπάρχει επαρκή ποσότητα καφέ στο καλαθάκι. Χωρίς καφέ, η αντλία θα ανεβάσει 1-2bar και η ροή θα φτάσει τα 500cc/min ( ελεύθερη ροή-φλασάρισμα ).
Ο μόνος λόγος του η μηχανή ανεβάζει πίεση είναι το εμπόδιο που βάζουμε στην ελεύθερη ροή του νερού ( στην περίπτωσή μας ο καφές ) και αναγκάζει την αντλία να συμπιέσει.
Όσον αφορά την ροή.
Όταν η πίεση φτάσει τα 9bar, η ροή βάση πίνακα θα είναι 250cc/min αλλά στην πραγματικότητα είναι λίγο ή και πολύ μικρότερη, γιατί ανοίγοντας η OPV διοχετεύει μέρος της ροής στο δοχείο.
Το πόσο νερό θα επιστρέψει στο δοχείο εξαρτάται από την συνοχή του puck, δηλαδή από την ρύθμιση του μύλου και την γενικότερη προετοιμασία ( wdt, leveling, tamping ) όπως και στην φρεσκάδα του καφέ.
Ένα συμπαγές puck θα επιτρέψει να το διαπεράσει μικρότερη ροή από ένα puck με αδύναμη συνοχή (channeling ) στον δεδομένο χρόνο της εκχύλισης.
Μπορούμε να αλέσουμε τόσο λεπτά που όταν η πίεση ανέβει στα 9bar ακόμα και μετά από 1min λειτουργίας της μηχανής, στο φλυτζάνι να μην καταλήξει ούτε σταγόνα.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το dialing επηρεάζει άμεσα τόσο την πίεση όσο και την ροή.
Στον πίνακα που παρουσιάζει την καμπύλη πίεσης-ροής της σειράς Ε5 στις αντλίες Ulka
βλέπουμε την ροή της αντλίας να βρίσκεται στα 250cc/min όταν η πίεση είναι 9bar και να μειώνεται στα 40cc/min όταν η πίεση φτάσει στα 14bar .
Οι τιμές του πίνακα όμως αναφέρονται στην έξοδο της αντλίας και όχι μετά την OPV
Σε μια πραγματική εκχύλιση όταν η πίεση φτάσει τα 9bar ανοίγει η OPV και κλάσμα της ροής που βγαίνει από την αντλία καταλήγει στο δοχείο νερού.
<Χρησιμοποιούμε την μπλέ καμπύλη, που είναι ο μέσος όρος που δίνει ο κατασκευαστής. Πιθανών η αντλία που έχουμε στα χέρια μας να συμπεριφέρεται πιο κοντά στην μέγιστη ή την ελάχιστη καμπύλη.>
Για να μπορέσει όμως η αντλία της εσπρεσομηχανής να ανεβάσει πίεση θα πρέπει να υπάρχει επαρκή ποσότητα καφέ στο καλαθάκι. Χωρίς καφέ, η αντλία θα ανεβάσει 1-2bar και η ροή θα φτάσει τα 500cc/min ( ελεύθερη ροή-φλασάρισμα ).
Ο μόνος λόγος του η μηχανή ανεβάζει πίεση είναι το εμπόδιο που βάζουμε στην ελεύθερη ροή του νερού ( στην περίπτωσή μας ο καφές ) και αναγκάζει την αντλία να συμπιέσει.
Όσον αφορά την ροή.
Όταν η πίεση φτάσει τα 9bar, η ροή βάση πίνακα θα είναι 250cc/min αλλά στην πραγματικότητα είναι λίγο ή και πολύ μικρότερη, γιατί ανοίγοντας η OPV διοχετεύει μέρος της ροής στο δοχείο.
Το πόσο νερό θα επιστρέψει στο δοχείο εξαρτάται από την συνοχή του puck, δηλαδή από την ρύθμιση του μύλου και την γενικότερη προετοιμασία ( wdt, leveling, tamping ) όπως και στην φρεσκάδα του καφέ.
Ένα συμπαγές puck θα επιτρέψει να το διαπεράσει μικρότερη ροή από ένα puck με αδύναμη συνοχή (channeling ) στον δεδομένο χρόνο της εκχύλισης.
Μπορούμε να αλέσουμε τόσο λεπτά που όταν η πίεση ανέβει στα 9bar ακόμα και μετά από 1min λειτουργίας της μηχανής, στο φλυτζάνι να μην καταλήξει ούτε σταγόνα.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το dialing επηρεάζει άμεσα τόσο την πίεση όσο και την ροή.
Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
Καλησπέρα Spacof
Πρόβλημα μετά από αφαλάτωση συμβαίνει συνήθως όταν η μηχανή έχει πάρα πολύ καιρό να κάνει αφαλάτωση, ή να μην ξεπλυθεί καλά μετά την αφαλάτωση.
Και στις δύο περιπτώσεις αυτές υπάρχει μετακίνηση των αλάτων σε κάποιο στενό σημείο.
Επίσης και η χρήση μη σωστού αφαλατικού.
Η ροή της αντλίας στον πίνακα που ανέβασες , στα 14 πχ bar είναι 50ml / 60 δευτερόλεπτα έτσι στα 30 δευτερόλεπτα έχουμε περίπου 25 ml νερό.
Η περίπτωση στο να πάνε όλα καλά με καλαθάκι ελεύθερο είναι δύσκολη.
Η παλμική αντλία έχει ένα έμβολο σε ένα σωλήνα χοντρικά και ανεβοκατεβαίνει σπρώχνοντάς νερό . Το έμβολο το τραβάει το πηνίο σαν ηλεκτρομαγνήτης και επιστρέφει με ελατήριο .
Οσο ανεβαίνει η πίεση τόσο το ελατήριο δεν μπορεί να σπρώξει το έμβολο μέχρι την ακρη. Ετσι η κίνηση του εμβόλου είναι όλο και μικρότερη , μέχρι που σταματάει τελείως.
Και για να πάμε λίγο ακόμη πιο τεχνικά.
Η κίνηση του τραβήγματος του εμβόλου έχει σχέση με τα 50hz του δικτύου. Χοντρικά τραβάει το έμβολο 50 φορές το δευτερόλεπτο . Η κίνηση του ελατηρίου με την αύξηση τις πίεσης χαλάνε το ρυθμό συγχρονισμού.
Επίσης στις αντλίες υπάρχει ενσωματωμένη μία δίοδο. Αυτή κόβει τις αρνητικές περιόδους του ρεύματος, και έτσι έχουμε 25 κινήσεις το δευτερόλεπτο.
Το αποτέλεσμα είναι καλύτερος συγχρονισμός και διπλάσια ποσότητα νερού ανά λεπτό.
Ανάποδα τώρα , εαν η δίοδο καταστραφεί (βραχυκυκλώσει ) τότε έχουμε λιγότερο νερό ανά λεπτό.
Μέχρι τα 12 -13 bar η ulka στην πραγματικότητα καλύπτει την ροή που χρειαζόμαστε (με ή χωρίς την δίοδο) για τον εσπρέσο. Από εκεί και πάνω η ροή μπορεί να είναι μικρή εώς ελάχιστη .
Για να φταίει η opv πρέπει πρώτα να δούμε εάν έχει.Μπορεί να ευθύνεται κάπως η opv, όπως είπε κάποιος πιο πάνω να το ελέγξει ? Δλδ να έτυχε λόγο αφαλάτωσης, να κόλλησε? Αυτό μπορεί να το δει με τη χρήση του τυφλού?
Πρόβλημα μετά από αφαλάτωση συμβαίνει συνήθως όταν η μηχανή έχει πάρα πολύ καιρό να κάνει αφαλάτωση, ή να μην ξεπλυθεί καλά μετά την αφαλάτωση.
Και στις δύο περιπτώσεις αυτές υπάρχει μετακίνηση των αλάτων σε κάποιο στενό σημείο.
Επίσης και η χρήση μη σωστού αφαλατικού.
Η ροή της αντλίας στον πίνακα που ανέβασες , στα 14 πχ bar είναι 50ml / 60 δευτερόλεπτα έτσι στα 30 δευτερόλεπτα έχουμε περίπου 25 ml νερό.
Η περίπτωση στο να πάνε όλα καλά με καλαθάκι ελεύθερο είναι δύσκολη.
Η παλμική αντλία έχει ένα έμβολο σε ένα σωλήνα χοντρικά και ανεβοκατεβαίνει σπρώχνοντάς νερό . Το έμβολο το τραβάει το πηνίο σαν ηλεκτρομαγνήτης και επιστρέφει με ελατήριο .
Οσο ανεβαίνει η πίεση τόσο το ελατήριο δεν μπορεί να σπρώξει το έμβολο μέχρι την ακρη. Ετσι η κίνηση του εμβόλου είναι όλο και μικρότερη , μέχρι που σταματάει τελείως.
Και για να πάμε λίγο ακόμη πιο τεχνικά.
Η κίνηση του τραβήγματος του εμβόλου έχει σχέση με τα 50hz του δικτύου. Χοντρικά τραβάει το έμβολο 50 φορές το δευτερόλεπτο . Η κίνηση του ελατηρίου με την αύξηση τις πίεσης χαλάνε το ρυθμό συγχρονισμού.
Επίσης στις αντλίες υπάρχει ενσωματωμένη μία δίοδο. Αυτή κόβει τις αρνητικές περιόδους του ρεύματος, και έτσι έχουμε 25 κινήσεις το δευτερόλεπτο.
Το αποτέλεσμα είναι καλύτερος συγχρονισμός και διπλάσια ποσότητα νερού ανά λεπτό.
Ανάποδα τώρα , εαν η δίοδο καταστραφεί (βραχυκυκλώσει ) τότε έχουμε λιγότερο νερό ανά λεπτό.
Μέχρι τα 12 -13 bar η ulka στην πραγματικότητα καλύπτει την ροή που χρειαζόμαστε (με ή χωρίς την δίοδο) για τον εσπρέσο. Από εκεί και πάνω η ροή μπορεί να είναι μικρή εώς ελάχιστη .
Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
καλησπέρα BasilTh
Είναι όπως το περιγράφεις.
Σπρώχνουμε στο πακ νερό με πίεση που δεν ξεπερνά τα με 9 bar . Η σχέση καψίματος ποσότητα πατήματος κλπ (οτι ανέφερες ) είναι αυτή που θα μας δώσει τα επιθυμητά ml σε συγκεκριμένα δευτερόλεπτα.
Και 100 λιτρα ανα λεπτό στα 9bar πχ να έδινε η αντλία , ο καφές θα ήταν ο ίδιος. Το επιστρεφόμενο νερό προς το δοχείο θα ήταν περισσότερο
Είναι όπως το περιγράφεις.
Σπρώχνουμε στο πακ νερό με πίεση που δεν ξεπερνά τα με 9 bar . Η σχέση καψίματος ποσότητα πατήματος κλπ (οτι ανέφερες ) είναι αυτή που θα μας δώσει τα επιθυμητά ml σε συγκεκριμένα δευτερόλεπτα.
Και 100 λιτρα ανα λεπτό στα 9bar πχ να έδινε η αντλία , ο καφές θα ήταν ο ίδιος. Το επιστρεφόμενο νερό προς το δοχείο θα ήταν περισσότερο
-
- Δημοσιεύσεις: 78
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 25, 2020 1:15 am
- Όνομα: Άκης
- Μηχανή:: Classika pid
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
Βασίλη,
ας πούμε ότι αυτά είναι όλα σωστά
"...η συνοχή του puck, δηλαδή από την ρύθμιση του μύλου και την γενικότερη προετοιμασία ( wdt, leveling, tamping ) όπως και στην φρεσκάδα του καφέ....."
Σε συνάρτηση με την ροή,
αν η opv μπλοκάρει και μένει κλειστή, τι συμβαίνει?
Αυξάνεται η ροή, αφού μέρος του νερού δεν επιστρέφει στο δοχείο?
Αν η opv μπλοκάρει ανοιχτή, τι συμβαίνει?
Πέφτει η ροή αφού μέρος του νερού επιστρέφει στο δοχείο?
Μάνο,
για να δει αν έχει opv ουσιαστικά κοιτάει αν θα γίνει επιστροφή νερού στο δοχείο, π.χ. με την χρήση τυφλού, σωστά? Αν δεν έχει opv φαντάζομαι μπορείς να βάλεις, αυτό στην ουσία τι πρόσφερει σε σύγκριση με το να ελέγχετε η πίεση από αλλού?
Ελπίζω να μην ρωτάω χαζομάρες , πάντως νομίζω ότι πολλά πράγματα ξεκαθαρίζουν και γίνονται αντιληπτά, τουλάχιστον αυτό προσπαθούμε με τις ερωταπαντήσεις...
ας πούμε ότι αυτά είναι όλα σωστά
"...η συνοχή του puck, δηλαδή από την ρύθμιση του μύλου και την γενικότερη προετοιμασία ( wdt, leveling, tamping ) όπως και στην φρεσκάδα του καφέ....."
Σε συνάρτηση με την ροή,
αν η opv μπλοκάρει και μένει κλειστή, τι συμβαίνει?
Αυξάνεται η ροή, αφού μέρος του νερού δεν επιστρέφει στο δοχείο?
Αν η opv μπλοκάρει ανοιχτή, τι συμβαίνει?
Πέφτει η ροή αφού μέρος του νερού επιστρέφει στο δοχείο?
Μάνο,
για να δει αν έχει opv ουσιαστικά κοιτάει αν θα γίνει επιστροφή νερού στο δοχείο, π.χ. με την χρήση τυφλού, σωστά? Αν δεν έχει opv φαντάζομαι μπορείς να βάλεις, αυτό στην ουσία τι πρόσφερει σε σύγκριση με το να ελέγχετε η πίεση από αλλού?
Ελπίζω να μην ρωτάω χαζομάρες , πάντως νομίζω ότι πολλά πράγματα ξεκαθαρίζουν και γίνονται αντιληπτά, τουλάχιστον αυτό προσπαθούμε με τις ερωταπαντήσεις...
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
Στην πρώτη περίπτωση είναι σαν να μην υπάρχει opv και το σύστημα δουλεύει με τη maximum πίεση που μπορεί να δώσει η αντλία, ενώ στη δεύτερη έχεις μια τρύπα στο κύκλωμα επομένως μηδέν bar δλδ ότι νερό στέλνει η αντλία διαφεύγει είτε στο δοχείο είτε στο tray (όπου καταλήγει το σωληνάκι της opv).
Βασίλη όπως λέμε κ στο χωριό μου "well said"
Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
Ο σκοπός είναι ή πίεση να μην περνάει τα 9 bar. Δεν έχει σημασία ο τρόπος που θα το κάνεις. Η opv δεν αφήνει να περάσει μεγαλύτερη πίεση προς το πακ. Εαν το πακ είναι συμπαγές και χρειάζεται πχ 11 bar για να περάσει το νερό , τότε μέσω τις opv επιστρέφει όλο το νερό στο δοχείο. Στο πακ ασκείτε πίεση εως 9bar, και ότι νερό περάσει εαν περάσει.
Την πίεση στην ulka μπορείς να την ελέγξεις και με πλακέτα.
Εαν μειώσεις την τάση στην αντλία τότε το πηνίο εχει λιγότερη δύναμη που μεταφράζετε σε bar.
εαν βάλεις πχ έναν ρυθμιστή που χαμηλώνει τα φώτα στην αντλία τότε έχεις ρύθμιση κατα βούληση μέσω του περιστροφικού ποντεσιομέτρου.
Εχω τοποθετήσει σε κάποιες τέτοια.
Προϋπόθεση πάντα είναι να έχεις μανόμετρο ώστε να βλέπεις τα bar.
Με την χρήση τυφλού εαν δεν έχει opv δεν θα δει νερό να επιστρέφει.
Αλλά εαν έχει opv μπορεί να δει νερο να επιστρέφει αλλα δεν γνωρίζει τα bar.
Και για να κάνω διαφήμιση εσκεμμένα τώρα (ελπίζω στην καλή διάθεση και υπομονή του admin) μπορείς να δεις εδώ μερικές μηχανές που έχουμε τοποθετήσει pid.
To παρακάτω link είναι κατι σαν μπλοκ που έχουμε κυρίως για διαφήμιση. Δεν ανεβαίνει κάτι χωρίς έγκριση από χρήστη.
Και για να μην υπάρχουν και λάθος εντυπώσεις θα πώ ότι επισκευάζουμε κυρίως αυτόματες μηχανές για λογαριασμό επιχειρήσεων και οχι σε ιδιώτες.
https://www.vendingbar.gr/vbservice/category/gaggia/
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
Αν η OPV μένει κλειστή, η αντλία θα αναπτύξει την ονομαστική της πίεση των 15bar, εάν το επιτρέψει η συνοχή του puck.
Εάν το puck είναι προετοιμασμένο για φυσιολογική λειτουργία της μηχανής (9bar), αλλά η OPV δεν ανοίξει, το πιο πιθανό είναι να καταρρεύσει καθώς η πίεση αυξάνεται μέχρι τα 15bar.
Αν το puck αντέξει, με βάση τον πίνακα, η ροή που αντιστοιχεί στα 15bar είναι 50cc/min οπότε θα δούμε λίγες σταγόνες στο φλιτζάνι.
Αν η OPV μένει ανοικτή, η αντλία δεν θα αναπτύξει σημαντική πίεση και εάν το puck είναι προετοιμασμένο για φυσιολογική λειτουργία της μηχανής (9bar),από την εμπειρία μου στην Unica στο φλυτζάνι θα δούμε ίσως 5-10ml στα 30+sec ( κάτι σαν preinfusion ).
Εάν το puck είναι προετοιμασμένο για φυσιολογική λειτουργία της μηχανής (9bar), αλλά η OPV δεν ανοίξει, το πιο πιθανό είναι να καταρρεύσει καθώς η πίεση αυξάνεται μέχρι τα 15bar.
Αν το puck αντέξει, με βάση τον πίνακα, η ροή που αντιστοιχεί στα 15bar είναι 50cc/min οπότε θα δούμε λίγες σταγόνες στο φλιτζάνι.
Αν η OPV μένει ανοικτή, η αντλία δεν θα αναπτύξει σημαντική πίεση και εάν το puck είναι προετοιμασμένο για φυσιολογική λειτουργία της μηχανής (9bar),από την εμπειρία μου στην Unica στο φλυτζάνι θα δούμε ίσως 5-10ml στα 30+sec ( κάτι σαν preinfusion ).
-
- Δημοσιεύσεις: 103
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2021 9:18 pm
- Όνομα: πανος
- Μηχανή:: lelit PL41 Tem PID
- 2η Μηχανή:: Gaggia Pure
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: ascaso i2
- Οι καφέδες μου:: φρεσκια μπαγιατιλα!
Re: Εκχύλιση καφέ σε 4-5 δευτερόλεπτα
και τελικα που καταληξαμε