Silvercrest non-pressurized
-
- Δημοσιεύσεις: 20
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 24, 2019 11:28 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Melitta Pour Over
- Μύλος:: Rhino hand grinder
Silvercrest non-pressurized
Καλησπέρα σε όλους. Συγχωρέστε με αν δεν έβαλα το ποστ στο σωστό μέρος. Λοιπόν, εδώ και 2 χρόνια έχω την καφετιέρα Silvercrest του LIDL. Πρόσφατα, αγόρασα έναν χειροκίνητο μύλο άλεσης με κεραμικά μαχαίρια και ξεκίνησα να προσπαθώ για πρώτη φορά να φτιάξω Freddo Espresso με τους κόκκους (μέχρι τώρα έπαιρνα έτοιμο αλεσμένο).
Ωστόσο, ό,τι κι αν κάνω, με το παραμικρό η μηχανή μπουκώνει. Δεν μπορεί με τίποτα να διαχειριστεί τους βαθμούς άλεσης για εσπρέσσο. Δεν βρήκα πουθενά ξεκάθαρα το μέγεθος του καλαθιού, αλλά νομίζω είναι 51 mm με επιφύλαξη. Γνωρίζει κάποιος ποιο είναι το μέγεθος του συγκεκριμένου καλαθιού; Γενικά γνωρίζετε που μπορώ να αγοράσω non-pressurized καλαθάκι που να είναι συμβατό με την μηχανή; Θα προτιμούσα να μην "πειράξω" το ήδη υπάρχον pressurized και να το κάνω mod, καθώς αν κάτι δεν μου αρέσει μετά δεν μπορώ να γυρίσω πίσω. Οποιοσδήποτε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ωστόσο, ό,τι κι αν κάνω, με το παραμικρό η μηχανή μπουκώνει. Δεν μπορεί με τίποτα να διαχειριστεί τους βαθμούς άλεσης για εσπρέσσο. Δεν βρήκα πουθενά ξεκάθαρα το μέγεθος του καλαθιού, αλλά νομίζω είναι 51 mm με επιφύλαξη. Γνωρίζει κάποιος ποιο είναι το μέγεθος του συγκεκριμένου καλαθιού; Γενικά γνωρίζετε που μπορώ να αγοράσω non-pressurized καλαθάκι που να είναι συμβατό με την μηχανή; Θα προτιμούσα να μην "πειράξω" το ήδη υπάρχον pressurized και να το κάνω mod, καθώς αν κάτι δεν μου αρέσει μετά δεν μπορώ να γυρίσω πίσω. Οποιοσδήποτε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
-
- Δημοσιεύσεις: 163
- Εγγραφή: Πέμ Ιουν 18, 2020 10:13 pm
- Όνομα: Θοδωρής
- Μηχανή:: Flair58 &BambinoPlus
- 2η Μηχανή:: LavazzaBlue
- Μύλος:: J-Max & ZP6 special
- 2ος Μύλος:: Sette30 & Aergrind
Re: Silvercrest non-pressurized
Επειδή αυτές οι μηχανές έχουν συνήθως αρκετά υψηλή πίεση, πρέπει να κόβεις πιο χοντροκομμένο τον καφέ, δύσκολο να βγάλεις καλό αποτέλεσμα με αυτό τον συνδιασμό βέβαια.
Κόψε καφέ και γέμισε το καλαθάκι μέχρι πάνω αλλά να είναι επίπεδος ο καφές πάνω, δηλαδή χωρίς βουναλάκι, και πριν τον πιέσεις. Βγάλτον μετά και μέτρησέ τον σε μία ζυγαριά κουζίνας. Αυτός είναι ο μέγιστος καφές που χωράει το καλάθι σου (πιθανολογώ γύρω στα 12-14 γραμμάρια). Όταν το γεμίζεις (βάζεις το μέγιστο καφέ που χωράει το καλάθι) τότε επίσης θέλει λίγο πιο χοντροκομμένο καφέ σε σχέση με όταν βάζεις πχ 2 γραμμάρια λιγότερο καφέ.
Κόψε καφέ και γέμισε το καλαθάκι μέχρι πάνω αλλά να είναι επίπεδος ο καφές πάνω, δηλαδή χωρίς βουναλάκι, και πριν τον πιέσεις. Βγάλτον μετά και μέτρησέ τον σε μία ζυγαριά κουζίνας. Αυτός είναι ο μέγιστος καφές που χωράει το καλάθι σου (πιθανολογώ γύρω στα 12-14 γραμμάρια). Όταν το γεμίζεις (βάζεις το μέγιστο καφέ που χωράει το καλάθι) τότε επίσης θέλει λίγο πιο χοντροκομμένο καφέ σε σχέση με όταν βάζεις πχ 2 γραμμάρια λιγότερο καφέ.
-
- Δημοσιεύσεις: 20
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 24, 2019 11:28 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Melitta Pour Over
- Μύλος:: Rhino hand grinder
Re: Silvercrest non-pressurized
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Το καλαθάκι το γεμίζω μέχρι πάνω (14-15g ζυγισμένα). Βέβαια ξεπερνάει την ενδεικτική γραμμή max που έχει και είναι οριακά λίγο πιο κάτω από τις άκρες. Με τον βαθμό άλεσης το ψάχνω, φοβάμαι πως θα πρέπει να πάω κοντά σε βαθμούς καφέ φίλτρου για να έχω μια αξιοπρεπή εκχύλιση. Κάπου διάβασα ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να μειώσω την ποσότητα για να έχω αποτέλεσμα αλλά να το μειώσω παραπάνω μου φαίνεται ακραίο, οπότε θα συνεχίσω να δω τι γίνεται με την άλεση.
Επομένως, αν κατάλαβα καλά κανένα non-pressurized καλαθάκι δεν παίζει που να είναι συμβατό έτσι;
Επομένως, αν κατάλαβα καλά κανένα non-pressurized καλαθάκι δεν παίζει που να είναι συμβατό έτσι;
Re: Silvercrest non-pressurized
Αποκλείεται να σχεδίασε η lidl δική της μηχανή . Η silvercrest είναι κλώνος κάποιας άλλης. Αν καταφέρεις να μάθεις ποια είναι αυτή, τότε ίσως να βρεις συμβατά αξεσουάρ.
-
- Δημοσιεύσεις: 20
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 24, 2019 11:28 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Melitta Pour Over
- Μύλος:: Rhino hand grinder
Re: Silvercrest non-pressurized
Σας ευχαριστώ για την βοήθεια!
-
- Δημοσιεύσεις: 163
- Εγγραφή: Πέμ Ιουν 18, 2020 10:13 pm
- Όνομα: Θοδωρής
- Μηχανή:: Flair58 &BambinoPlus
- 2η Μηχανή:: LavazzaBlue
- Μύλος:: J-Max & ZP6 special
- 2ος Μύλος:: Sette30 & Aergrind
Re: Silvercrest non-pressurized
Όταν μάθεις το μέγεθος για καλαθάκι, αν δε βρεις σε Ελληνικό μαγαζί μπορείς να βρεις στο aliexpress, έχει σίγουρα. Ή και μέσω των amazon (αλλά και από εκεί λογικά από Κίνα θα έρθουν.)
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Εγγραφή: Σάβ Οκτ 17, 2020 10:06 am
- Όνομα: Manos
- Μηχανή:: Kenwood ES021
- 2η Μηχανή:: Dolce Gusto
- Μύλος:: Iberital Challenge A
- Τοποθεσία: ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Re: Silvercrest non-pressurized
Καλησπερα. Χωρις να εχεις αλλαξει καλαθακι, ειναι απολυτα λογικο να σου μπουκωνει με το παραμικρο , καθως αυτα τα καλαθια( pressurized) ειναι για χοντροκομμενο καφε, σαν αυτο που αγοραζες μεχρι τωρα απο το σουπερ μαρκετ. Οποτε για αρχη παρε ενα non pressurized καλαθακι και το αντιστοιχο tamber. Σχεδον σιγουρα η μηχανη σου φοραει 51mm καλαθακι οποτε θα σου προτεινα να παρεις αυτο που εχω και εγω.
https://www.barista-shop.gr/el/antallak ... enium.html
Περα απο αυτο βρες ενα καφε που να βγανει ευκολα απο αυτη τη μηχανη οπως πχ taf pianeta blue
btw τι μυλο αγορασες?
Υ.Γ Μην ακους αυτους που λενε οτι δεν μπορεις να πιεις καφε απο αυτες τις μηχανες. Αμφιβαλλω αν καθισε κανενας να πειραματιστει με τετοια μηχανη. Εγω που το κανω εδω και πολυ καιρο, πινω πολυ καλυτερο καφε απο τις περισσοτερες καφετεριες εκει εξω
https://www.barista-shop.gr/el/antallak ... enium.html
Περα απο αυτο βρες ενα καφε που να βγανει ευκολα απο αυτη τη μηχανη οπως πχ taf pianeta blue
btw τι μυλο αγορασες?
Υ.Γ Μην ακους αυτους που λενε οτι δεν μπορεις να πιεις καφε απο αυτες τις μηχανες. Αμφιβαλλω αν καθισε κανενας να πειραματιστει με τετοια μηχανη. Εγω που το κανω εδω και πολυ καιρο, πινω πολυ καλυτερο καφε απο τις περισσοτερες καφετεριες εκει εξω
La Pavoni challenge 51mm basket
Naked portafilter
Naked portafilter
-
- Δημοσιεύσεις: 20
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 24, 2019 11:28 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Melitta Pour Over
- Μύλος:: Rhino hand grinder
Re: Silvercrest non-pressurized
Καλησπέρα. Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση. Η αλήθεια είναι πως παρήγγειλα ήδη ένα από ebay στα 2,90€ που θα έρθει από Κίνα (ούτε και γω ξέρω πότε, λέει από 7 Ιουνίου μέχρι 30 Ιουλίου). Αν τυχόν δεν ταιριάζει, που δεν νομίζω, θα κοιτάξω και αυτό που πρότεινες. Από καφέδες προς το παρόν πειραματίζομαι με αυτούς του coffee island. Άλλοι βγαίνουν αρκετά καλοί, άλλοι λιγότερο. Όταν το βρω για τα καλά με την άλεση και όταν με το καλό δω τι γίνεται με το non pressurized καλαθάκι θα ψαχτώ και με άλλους καφέδες.
Ο μύλος που έχω είναι ο χειροκίνητος της Rhino. Έχει κεραμικά μαχαίρια, σχεδόν πανομοιότυπα με το Porlex. (Παρεπιπτόντως επειδή από όσο είδα δεν γίνεται πουθενά αναφορά για τον συγκεκριμένο μύλο στο φόρουμ αν θέλετε μπορώ κάποια στιγμή να κάνω ένα ποστ για αυτό). Το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό και μπορεί να κόψει αρκετά λεπτά, τώρα μένει να δοκιμάσω πόσοι βαθμοί θα μου είναι χρήσιμοι για το non pressurized.
Όσο για την καφετιέρα, είναι λογικό να κάνουμε καφέδες καλύτερους από τις κεφετέριες έξω. Ακόμα και με το pressurized εγώ σχεδόν πάντα είχα καλύτερα αποτελέσματα από έξω. Είναι λογικό κι όλας καθώς η πρώτη ύλη πάντα έχει τον πρώτο λόγο. Αν έχεις καλής ποιότητας καφέ θα υπερτερεί πάντοτε έναντι κάποιον μέτριας ποιότητας, ακόμα και αν φτιάχνεται με πολύ ακριβότερο εξοπλισμό.
Οπότε, προς το παρόν ψιλοβολεύτηκα κόβοντας τον καφέ λίγο πιο χοντροκομμένα για το pressurized. Ελπίζω να βγει και το πείραμα με το non pressurized και να έχω ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Ο μύλος που έχω είναι ο χειροκίνητος της Rhino. Έχει κεραμικά μαχαίρια, σχεδόν πανομοιότυπα με το Porlex. (Παρεπιπτόντως επειδή από όσο είδα δεν γίνεται πουθενά αναφορά για τον συγκεκριμένο μύλο στο φόρουμ αν θέλετε μπορώ κάποια στιγμή να κάνω ένα ποστ για αυτό). Το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό και μπορεί να κόψει αρκετά λεπτά, τώρα μένει να δοκιμάσω πόσοι βαθμοί θα μου είναι χρήσιμοι για το non pressurized.
Όσο για την καφετιέρα, είναι λογικό να κάνουμε καφέδες καλύτερους από τις κεφετέριες έξω. Ακόμα και με το pressurized εγώ σχεδόν πάντα είχα καλύτερα αποτελέσματα από έξω. Είναι λογικό κι όλας καθώς η πρώτη ύλη πάντα έχει τον πρώτο λόγο. Αν έχεις καλής ποιότητας καφέ θα υπερτερεί πάντοτε έναντι κάποιον μέτριας ποιότητας, ακόμα και αν φτιάχνεται με πολύ ακριβότερο εξοπλισμό.
Οπότε, προς το παρόν ψιλοβολεύτηκα κόβοντας τον καφέ λίγο πιο χοντροκομμένα για το pressurized. Ελπίζω να βγει και το πείραμα με το non pressurized και να έχω ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.