Oscar II thermal stability & MODS

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Άβαταρ μέλους
georgevag
Δημοσιεύσεις: 155
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 02, 2016 12:16 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Oscar 2
2η Μηχανή:: Delonghi ec221
Μύλος:: Κ3 Touch
Τοποθεσία: Καβάλα

Oscar II thermal stability & MODS

Δημοσίευση από georgevag » Τρί Νοέμ 24, 2020 5:02 pm

Καλησπερίζω όλα τα παιδιά του φόρουμ! Ακολουθεί σεντόνι γι’ αυτό εξοπλιστείτε με υπομονή!! :OOPS: Κάτοχος της Oscar 2 και ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα συμβίωσης μαζί της είπα να μπω στη διαδικασία τροποποιήσεων και πειραμάτων ώστε να πάρω το κάτι παραπάνω…και ειλικρινά δεν το μετάνιωσα γιατί άξιζε τον κόπο! Προς Θεού, δε λέω ότι για τα χρήματα που ζητεί δεν είναι μια αξιόλογη "out of the box" πρόταση όμως με λίγες αλλαγές που δεν κοστίζουν πολύ, η μηχανή ανεβαίνει επίπεδο…και το παράπονό μου είναι: Γιατί μαμά Simonelli άφησες την Oscar2 ¨στη μοίρα της¨ ενώ με πολύ λίγες αλλαγές που δε θα σου κόστιζαν πολύ, θα μπορούσες να κατασκευάσεις μία πιο ολοκληρωμένη μηχανή; .. Ίσως για να μη υποσκιάσεις την μεγάλη της αδερφή Musica..;; Ίσως, δε ξέρω, αλλά ύστερα από όλο αυτό το διάστημα δοκιμών ένιωσα ότι η εταιρεία ευνούχισε μία μηχανή με τρομερές δυνατότητες.. Πάλι καλά που πλέον βγαίνει και το pro πακέτο στην πατρίδα μας! Και ξεκινώ..

α) Τεράστιο φάουλ της εταιρίας να μην συμπεριλάβει στην μηχανή ρυθμιζόμενη OPV. Προφανώς την ¨κράτησε¨ για τη μεγάλη της αδερφή τη Musica. Ως εκ τούτου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να μπει είναι μία ρυθμιζόμενη OPV και προαιρετικά ένα μπαρόμετρο 0-16bar ώστε να ξέρουμε «onthefly» την πίεση στο κύκλωμα της εκχύλισης. Κόστος 40 ευρώ περίπου συνολικά και για τα δύο.

β) Η εταιρία έχει τοποθετήσει στο γκρουπ της Musica ζιγκλέρ 3.2mm στη ζεστή είσοδο και 3.0mm στην κρύα ενώ στην Oscar 2 μόνο ένα ζιγκλέρ 3.0mm στη ζεστή πλευρά. Έτσι λοιπόν για να κάνουμε το ίδιο και να έχουμε παρόμοιο θερμοσιφωνισμό και θερμοκρασία εκχύλισης (κοντά στους 93), θα πρέπει να αφαιρεθεί το 3.0mm ζιγκλέρ από τη ζεστή πλευρά και να τοποθετηθεί στην κρύα. Έπειτα, να προμηθευτούμε ένα ζιγκλέρ 3.2mm https://www.partstown.com/nuova-simonel ... ov07300684 και να το τοποθετήσουμε στη ζεστή πλευρά (εγώ το αγόρασα από το doikas.gr). Σε αυτό το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=qLpv_CvAPPQ δείχνει πού ακριβώς βρίσκεται η ζεστή και η κρύα πλευρά αν και αυτός προτείνει στη ζεστή να τοποθετηθεί ζιγκλέρ 4.0mm δλδ μεγαλύτερο ακόμα άνοιγμα για το καυτό νερό! Δεν συμφωνώ, το θεωρώ υπερβολή, αφού σε δοκιμές με scace είδα στο νερό εκχύλισης έως και 98 βαθμούς και άπειρους ατμούς! Επίσης πολύ καλό βίντεο είναι και αυτό https://www.youtube.com/watch?v=r2Yepn3fKh0. Σύνολο 5 ευρώ to ζιγκλέρ.

γ) Κατάργηση καθυστέρησης της εκχύλισης. Αναλυτικά αναφέρεται εδώ viewtopic.php?f=5&t=7008. Αποτρέπουμε το νερό να πέφτει στο puck μας με μεγάλη πίεση κατά την εκκίνηση της εκχύλισης.

δ) Κατάργηση του ζιγκλέρ 0.7mm που βρίσκεται ακριβώς μετά την αντλία (κωδ. 07300860, το δείχνει στο ανωτέρω βίντεο). Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής του ειδικά εάν καταργηθεί η καθυστέρηση που αναφέρεται στο γ). Με την αφαίρεσή του γεμίζει πιο γρήγορα το μποιλερ ατμού και ο ΗΧ σωλήνας. Δυστυχώς αυξάνεται λίγο ο θόρυβος της μηχανής που όμως αυτό λύνεται με την τοποθέτηση του….

ε)Quick Mill Pulser! https://www.euroquick.nl/product/expans ... -b-v-pomp/ Τοποθετείται ακριβώς μετά την αντλία και μειώνει το θόρυβο της μηχανής τουλάχιστον στο μισό! Κόστος 30 ευρώ μαζί με μεταφορικά από το ανωτέρω site.

στ) Μείωση ροής του νερού εκχύλισης (water flow ή water debit. Μπορείτε να διαβάσετε στο internet googlαροντας για να διαπιστώσετε πόσο σημαντική είναι η σωστή ροή του νερού σε μία μηχανή). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη τοποθέτηση ενός ruby jet 0,6mm από την μηχανή Synesso (σαν ένα κουμπί κόκκινο με μία τρύπα στη μέση) που τοποθετείται στη τρύπα της τρίοδης βαλβίδας (κωδ. 1.3191) https://lippe.no/butikk/synesso-giggleu ... e-mid1740/. (Επίσης το δείχνει το ανωτέρω βίντεο). Εγώ το προμηθεύτηκα από την Αυστραλία https://www.espressoworkshop.com/cgi-bi ... ctor-0-6mm. Πριν την τοποθέτησή του η μηχανή είχε water flow περίπου 350-400γρ ανά 30sec και μετά τη τοποθέτησή του έπεσε στο ιδανικό 200γρ ανά 30sec. Όσο αναφορά την μηχανή μας, και πέρα από τα οφέλη της μείωσης του water flow, με τη κατάργηση του ζιγκλέρ 0.7mm που αναφέρεται στο δ) και την τοποθέτηση του jet στην τρίοδη, καταφέρνουμε να δίνουμε στον ΗΧ σωλήνα όσο νερό χρειάζεται χωρίς αυτός να αδειάζει κατά τη διάρκεια των flush με αποτέλεσμα πολύ λιγότερους ατμούς! Έτσι ο ΗΧ σωλήνας είναι πάντα υπό πίεση αφού του δίνουμε άπλετο νερό από την αντλία αλλά ταυτόχρονα τον ¨ταπώνουμε¨ με την χρήση του jet. Κόστος δύο Jet από Αυστραλία μαζί με μεταφορικά 40 ευρώ. Εάν βρείτε κάποιον γνωστό σας που συνεργάζεται με Synesso ακόμα καλύτερα! Θα το βρείτε περίπου 10 ευρώ το ένα.
Έχω την εκτίμηση, ότι κάτι παρόμοιο πήγε να κάνει η εταιρία με ανάποδο τρόπο όμως!! Βάζοντας ένα 0,7mm restrictor στο κύκλωμα για να ρίξει τη ροή του νερού. Όμως στο σημείο που το έβαλε, δλδ μετά την αντλία, ο ΗΧ σωλήνας δυσκολεύεται να γεμίσει, αφού η ροή είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα όταν γίνει flush να αδειάζει πιο εύκολα από ότι γεμίζει! Άρα και μεγάλη δημιουργία ατμών… Και τι έκανε μετά η εταιρία ώστε να είναι σίγουρη ότι κατά την εκχύλιση ο ΗΧ θα είναι γεμάτος;; Έβαλε την ¨καθυστέρηση¨ ώστε να γεμίζει στα σίγουρα ο ΗΧ σωλήνας, με ολέθριες όμως συνέπειες για το puck μας, αφού η ηλεκτροβαλβίδα θα ανοίξει όταν πιάσει φουλ πίεση!!

ζ) Τοποθέτηση πρεσσοστάτη Sirai και μπαρόμετρο ατμού 1-3bar. Είναι ίσως η τελευταία μου προσθήκη που θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον. Δεν την θεωρώ must όπως τα προηγούμενα που σας ανέφερα. Ίσως βάλω λίγο νωρίτερα ένα μπαρόμετρο ατμού καθαρά για λόγους ασφαλείας! :shock: Ενδεικτικά https://mpro.gr/gevsearch?cat=&q=743252 ... F%81%CE%BF , https://mpro.gr/catalog/product/view/id ... lf5096270/ και https://www.elektros.it/it/it/kit_modif ... 302-6.html μαζί με τις απαραίτητες συνδέσεις κτλ. Με την αλλαγή του πρεσσοστάτη θα μπορείτε να μειώσετε την πίεση του boiler ώστε να πετυχαίνετε πιο εύκολα αφρόγαλο σε μικρές γαλατιέρες και να παίζετε με τη θερμοκρασία εκχύλισης κάτι όμως που πραγματοποιείται ευκολότερα αλλάζοντας τη διάρκεια του flush και του recovery (δλδ τη ρουτίνα σας). Σύνολο 100 ευρώ περίπου.

Στο δια ταύτα, με την τοποθέτηση εξαρτημάτων περίπου 100 ευρώ (εξαιρουμένου του πρεσσοστάτη) έχουμε μία σταθερότατη θερμοκρασιακά ΗΧ μηχανή με ολόσωστη ροή νερού 200γρ ανά 30sec, που μπορούμε να ρυθμίζουμε την πίεση εκχύλισης και όλα αυτά με αρκετά μειωμένο το θόρυβο της παλμικής αντλίας! Ακόμη, με αυτές τις προσθήκες/αφαιρέσεις δουλεύουν πολύ καλύτερα τα αυτόματα προγράμματα μονής και διπλής δόσης (για οποίον θέλει να τα χρησιμοποιεί) ενώ μέχρι τώρα με το αυτόματο σύστημα της ¨καθυστέρησης¨ για τη πλήρωση του ΗΧ σωλήνα και την αυξημένη ροή του νερού, ειδικά στα flush, τα προγράμματα ήταν παντελώς άχρηστα αφού στα ίδια δευτερόλεπτα έπαιρνες και διαφορετικά γραμμάρια ροφήματος/νερού..

Με αυτές τις τροποποιήσεις στη μηχανή και μετρώντας τη θερμοκρασιακή σταθερότητα με scace διαπίστωσα ότι ο πιο ιδανικός συνδυασμός ζιγκλερ είναι αυτός που σας ανέφερα, ακολουθώντας τη παρακάτω διαδικασία για την εκτέλεση των τεστ:
Η μηχανή σε idle κατάσταση για 5 περίπου λεπτά από το προηγούμενο τεστ με το pf κουμπωμένο στο γκρουπ, ξεκούμπωμα, flush για περίπου 3 δευτερόλεπτα ώστε να φύγει ο ατμός, κούμπωμα ξανά το pf στο group (πολύ σημαντικό για την θερμοκρασιακή σταθερότητα αφού το γκρουπ μας είναι σχετικά μικρό σε σχέση με άλλες μηχανές Ε61 κτλ), αναμονή για recovery 10 δευτερολέπτων περίπου και brew!
Το αποτέλεσμα ήταν στα 40sec εκχύλισης να παίρνω στα πρώτα 30-35 sec περίπου 92 βαθμούς σταθερά και στο τέλος αυτής μέχρι και 93,5! Δλδ διακύμανση περίπου ενάμιση βαθμό. Σε περίπτωση που διατηρούσα τα δευτερόλεπτα του flush ίδια (δλδ περίπου 3) αλλά κρατούσα το pf επάνω στο γκρουπ πιο πολλά δευτερόλεπτα (πχ 20) τότε όλη η εκχύλιση πραγματοποιούνταν ένα βαθμό επάνω. Δλδ σε 40sec εκχύλιση έπαιρνα στα πρώτα 30-35 δευτερόλεπτα περίπου 93 βαθμούς σταθερά και στο τέλος αυτής μέχρι και 94,5 περίπου. Δλδ διακύμανση πάλι ενάμιση βαθμό. Καθόλου άσχημα για εκχύλιση 40δευτερολέπτων και 40γρ καφέ..
Τις επόμενες ημέρες σκέφτηκα να μην χρησιμοποιήσω το αυτοσχέδιο scace μου για τις μετρήσεις αλλά με κάποιο τρόπο να περάσω το καλώδιο μέσα στο basket ενώ εκχυλίζω καφέ όπως κ το πραγματοποίησα με επόμενα πειράματα για την επαλήθευση των μετρήσεων. Πράγματι τα αποτελέσματα ήταν πανομοιότυπα όπως θα δείτε κ στο βίντεο που ανέβασα. Το recovery εδώ ήταν σίγουρα 20sec διότι άργησα λίγο να βάλω το καλώδιο στο basket! Προσθέστε 1.5 βαθμό κελσίου σε ότι θερμοκρασία βλέπετε διότι το θερμόμετρο δείχνει 1.5 βαθμό λιγότερο στο σημείο βρασμού δλδ 98,5 και όχι 100. Η περιοχή μου βρίσκεται 50μ από το υψόμετρο της θάλασσας άρα δεν υπάρχει μεταβολή στη θερμοκρασία βρασμού. Επίσης τρέχουν λιγες σταγόνες νερoύ γιατί το pf με το καλώδιο δεν σφραγίζει τέλεια!
https://www.youtube.com/watch?v=iGN45t1YC0Y
https://www.youtube.com/watch?v=lL-BMsc ... e=youtu.be

Όλα καλά με τις μετρήσεις, τι γίνεται όμως από γεύση, υπάρχει διαφορά; Ναι υπάρχει! Καταρχήν με την κατάργηση της καθυστέρησης της εκχύλισης (βήμα γ) και την μείωση της ροής του νερού (βήμα στ) το puck είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, χωρίς κρατήρες από την ξαφνική εκτόξευση του νερού. Αυτό σημαίνει, ότι εάν γινεί σωστή κατανομή, channeling δεν υφίσταται αφού πλέον το νερό πέφτει ομαλά επάνω στο puck. Επίσης, εάν ταυτόχρονα μειώσετε την πίεση της εκχύλισης κάτω από τα ¨συνηθισμένα¨ 9bar (εγώ προσωπικά έχω ρυθμίσει την πίεση κατά τη διάρκεια της εκχύλισης στο group να έχει 6-7bar) τότε για να δείτε channeling πρέπει να έχετε κάνει κάτι πολύ λάθος στην κατανομή ή το κόψιμο! Διαβάστε αυτό το άρθρο, είναι λίγο μεγάλο αλλά λέει τρομερά πράγματα: https://strivefortone.com/2016/05/18/th ... re-rehash/. Και αφού δεν υπάρχει channeling τότε η γεύση είναι σαφώς βελτιωμένη. Τα φλυτζάνια μου πλέον είναι πολύ ισορροπημένα χωρίς περίεργες γεύσεις ξινίλας ή πικρίλας προερχόμενες από υποεκχύλιση ή υπερεκχύλιση. Πιο syrupy όπως συνηθίζεται να λέγονται.. Τέλος είδα διαφορά και στο σώμα του καφέ. Έγινε πιο ¨γεμάτο¨, πιο μεστό.

Θέλω έχω να πω ότι μετά τις μικρές αλλά ουσιώδεις αλλαγές που έγιναν πλέον μπορώ να διαχειριστώ πολύ καλύτερα τις εκχυλίσεις και γενικότερα τη μηχανή μου. Έχω την εντύπωση ότι η μαμά Simonelli έφτιαξε μία Ferrari αλλά για κάποιο λόγο της έβαλε κόφτη στα 100 χλμ…

Τέλος, ο σκοπός αυτού του post, δεν είναι να ¨εξαναγκάσω¨ τους κατόχους της Oscar 2 από αύριο να ξεκινήσουν να ¨πειράζουν¨ τη μηχανή τους αλλά να γνωρίσουν πού μπορούν να τη φτάσουν εάν στο μέλλον δε τους καλύπτει...έχει πολλά να δώσει!! :oneup:

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 676
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Oscar II thermal stability & MODS

Δημοσίευση από johnsin » Τρί Νοέμ 24, 2020 5:21 pm

Μπράβο σου Γιώργο το έφτασες τελικά στην άκρη τέλεια δουλειά πολύ ψάξιμο και έκανες μια τέλεια ενημέρωση. :a013:

Άβαταρ μέλους
georgevag
Δημοσιεύσεις: 155
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 02, 2016 12:16 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Oscar 2
2η Μηχανή:: Delonghi ec221
Μύλος:: Κ3 Touch
Τοποθεσία: Καβάλα

Re: Oscar II thermal stability & MODS

Δημοσίευση από georgevag » Τρί Νοέμ 24, 2020 5:30 pm

Να σαι καλά φίλε! Έχω μάθει τόσα πράγματα από το αγαπημένο μας φόρουμ! Να μη προσφέρω και γω κατι; ;)

geoiron
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
Μύλος:: Fiorenzato F4E nano
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Oscar II thermal stability & MODS

Δημοσίευση από geoiron » Τρί Νοέμ 24, 2020 9:25 pm

Υπέροχο άρθρο που δείχνει άνθρωπο με όρεξη και μεράκι. Οι κάτοχοι της Oscar II ξέρουμε πλέον σε ποιον να βασιστούμε :respekt:
Ερώτηση πρώτη: έχω δει τα βίντεο των Ρώσων με τις τροποποιήσεις. Δεν έχω ανοίξει ποτέ την μηχανή και η αλήθεια είναι ότι τον δισταγμό μου τον έχω. Είναι εύκολες αυτές οι τροποποιήσεις ή χρειάζονται κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες?
Ερώτηση δεύτερη: υπάρχει περίπτωση -κατά τη γνώμη σου- αν απευθυνθώ στο σέρβις του barista να μπορέσουν να τις υλοποιήσουν? (εκτός από τη Sirai που γνωρίζω ότι το αναλαμβάνουν)
Όπως είχα γράψει σε ένα προηγούμενο post μου, συνεχίζει να με προβληματίζει η συνέπεια στους καφέδες, παρότι ακολουθώ την ίδια ρουτίνα.
Όπως και να έχει, ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο.

Άβαταρ μέλους
georgevag
Δημοσιεύσεις: 155
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 02, 2016 12:16 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Oscar 2
2η Μηχανή:: Delonghi ec221
Μύλος:: Κ3 Touch
Τοποθεσία: Καβάλα

Re: Oscar II thermal stability & MODS

Δημοσίευση από georgevag » Τρί Νοέμ 24, 2020 10:47 pm

Καλησπέρα συνονοματε! Θα πρέπει να εξοικειωθείς στο άνοιγμα της μηχανής διότι θα πρέπει να κάνεις κάποια στιγμή αφαλάτωση. Άρα δεν το γλυτώνεις. Όταν έρθει η στιγμή να την κάνεις, είτε στον ΗΧ σωλήνα είτε στο μποιλερ θα πρέπει να ανοιχτεί και μπορώ να βοηθήσω οποιος μου το ζητήσει. Έξι βίδες στο καπάκι είναι! Είναι πολύ εύκολη διαδικασία, μην ακούτε αριστερά κ δεξιά ότι η oscar 2 έχει δύσκολη αφαλάτωση. Μονο μην αργήσετε να ξεκινήσετε τις αφαλατώσεις διότι μετά ίσως χρειαστεί τεχνικό. Τα κομμάτια από άλατα θα είναι πλέον μεγαλα με κίνδυνο να σφηνωσουν πουθενά.
Όσο αναφορά το ερώτημα σου είναι πολύ εύκολη η διαδικασία για όλες τις αλλαγές. Βιδωνεις, ξεβιδωνεις. Να αλλάξεις ένα ζιγκλερ απλά θέλει να έχεις ένα αλλεν και ενα γαλλικό 18αρι αν θυμάμαι καλά. Για να αλλάξεις το ζιγκλερ του ζεστού καλό είναι να βγει το τεποζιτο και το μαύρο πλαστικό που το συγκρατεί. Δλδ δύο βίδες. Για να μπει το ζιγκλερ στο κρυο απλά ξεβιδωνεις τις δύο βίδες της πρόσοψης της μηχανής ώστε να ανοίξει ο χωρος και να δουλέψεις άνετα.. Άμα έχεις συλλογή από αυτά τα κλειδιά είσαι οκ. Για να βγάλεις τον restrictor από την αντλία θέλει ακομη ενα κάβουρα. Για να βγάλεις την τριοδη (δε χρειάζεται να την διαλύσεις όπως δείχνει στο βίντεο) θέλει ακομη μια πενσα ώστε να βγάλεις το πιαστρακι από το σωληνάκι. Το θέμα είναι να προμηθευτεις ο.τι χρειάζεται. Το πιο ζορικο να βρεθεί είναι το jet και ίσως το πιο βασικό διότι όχι μόνο βοηθά στο σωστό water flow αλλά "στρώνει" και ο ΗΧ σωληνας σε συνδυασμό με την αφαίρεση του restrictor. O doikas είχε το 3.2mm gigler. Ίσως το έχουν και στο barista.gr. Δε στο προτείνω να την δώσεις στο barista. Καλό είναι να γνωρισουμε τη μηχανή μας για να μας φύγει και ο "φόβος" του άγνωστου. Σε προκαλώ κάποια μέρα που θα έχεις χρόνο, όταν είναι τελείως κρύα η μηχανή και ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ άνοιξε το πάνω καπάκι κ απλά κοίτα την από μέσα. Αν θες βγάλε κ τα πλαϊνά νίκελ. :)

geoiron
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 08, 2020 3:20 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: N. Simonelli OscarII
Μύλος:: Fiorenzato F4E nano
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Oscar II thermal stability & MODS

Δημοσίευση από geoiron » Τετ Νοέμ 25, 2020 11:51 am

Σε ευχαριστώ για την απάντηση και πάλι. Τα εργαλεία που περιγράφεις δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Θα την ανοίξω μια μέρα και λογικά "τρώγοντας έρχεται και η όρεξη". Είναι κρίμα να έχεις μια μηχανή η οποία μπορεί να σου δώσει σταθερά αποτελέσματα και να μην την εκμεταλλεύεσαι.

Άβαταρ μέλους
Algebar
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 21, 2018 4:04 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: NS Oscar II
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Ascaso i2 Steel
Τοποθεσία: Παλλήνη

Re: Oscar II thermal stability & MODS

Δημοσίευση από Algebar » Πέμ Νοέμ 26, 2020 10:50 am

Μπράβο κι από μένα !!!!!!

Ελπίζω κάποια στιγμή να ασχοληθώ κι εγώ με τη μηχανή, να είσαι καλά φίλε Γιώργο για τις πληροφορίες !!!!

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 676
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Oscar II thermal stability & MODS

Δημοσίευση από johnsin » Παρ Νοέμ 27, 2020 9:05 am

Ίσως βάλω λίγο νωρίτερα ένα μπαρόμετρο ατμού καθαρά για λόγους ασφαλείας!
Αφού έχεις κάνει την τρύπα βάλε ένα διπλό άμεσα από Δοικα https://www.doikas.com/coffee-machines/ ... 09000.html

barr
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Τρί Δεκ 17, 2019 8:52 pm
Μηχανή:: NS Oscar II
2η Μηχανή:: Gaggia Classic / V60
Μύλος:: Macap M4
Οι καφέδες μου:: Cup10, Round Cup

Re: Oscar II thermal stability & MODS

Δημοσίευση από barr » Σάβ Φεβ 06, 2021 10:18 am

Καλημέρα φίλε. Εξαιρετική περιγραφή και ανάλυση.
Αν έβαζες τις αλλαγές από τη σημαντικότερη στη λιγότερο σημαντική, ποια θα ήταν η κατάταξη;

Άβαταρ μέλους
georgevag
Δημοσιεύσεις: 155
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 02, 2016 12:16 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Oscar 2
2η Μηχανή:: Delonghi ec221
Μύλος:: Κ3 Touch
Τοποθεσία: Καβάλα

Re: Oscar II thermal stability & MODS

Δημοσίευση από georgevag » Δευ Φεβ 08, 2021 1:26 am

Καλησπέρα φίλε και ευχαριστώ πολύ.
Καταρχήν μηχανή αυτής της κατηγορίας χωρίς ρυθμιζόμενη opv δεν νοείται. Προαιρετικά και ένα μπαρομετρο για να την ρυθμίζεις με ένα τυφλό χωρίς να χρειάζεται να προμηθευτείς portafilter με μανόμετρο.
Έχοντας την μηχανή με ρυθμιζόμενη opv και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση λειτουργεί πολύ καλα αλλάζοντας την ρουτίνα σου (flush και recovery) ανάλογα τον καφέ.. Από εκεί και πέρα εάν ψάχνεις το κάτι παραπάνω μπορείς με αυτή τη σειρά να επέμβεις..
α) Τοποθετείς ένα ruby gigler στην τριοδη και μετά αφαιρεις το 0.7mm gigler από την αντλία ώστε να κόψεις την φόρα του νερού που διέρχεται μέσα από τον ΗΧ σωληνα. Με αυτό τον τρόπο ο ΗΧ δεν θα αδειάζει πιο γρήγορα από ότι γεμίζει όταν φλασαρεις κ έτσι δε θα έχεις ατμούς να βγαίνουν από το group. Ακόμη, έχεις σταθερή ροή νερού περίπου 200ml ανά 30sec. Έχοντας κοντρολαρει την ροή τότε μπορείς να απενεργοποιήσεις ηλεκτρονικα την καθυστέρηση εκχυλισης πατώντας τον συνδυασμό των κουμπιών. Γνώμη μου, μη πειράξεις τη μηχανή εάν δεν βάλεις το ruby gigler γιατί εάν αφαιρέσεις το 0.7mm gigler χωρίς να έχεις τοποθετήσει το ruby τότε το νερό θα έρχεται από την αντλία χωρίς κάτι να το κοντρολαρει.. Το είχα δοκιμάσει στο παρελθόν χωρίς καλά αποτελέσματα.
Κάποια στιγμή ίσως να δοκιμάσω και μια αντλία ΕΧ4 η οποία έχει λιγότερο θόρυβο από την ΕΧ5 που φοραμε και το "χτίσιμο" της πίεσης έρχεται πιο αργά με καλύτερα αποτελέσματα όπως αναφέρουν αρκετοί χρήστες. Άρα η επαφή του νερού με το puck θα γίνεται ακόμα πιο απαλά μέχρι να "γεμίσουν" τα bar. Θα το τσεκαρω κάποια στιγμή στο μέλλον...
β) Η τοποθέτηση ή όχι των gigler θερμοσιφωνισμου είναι καθαρά υποκειμενικό. Δεν μιλάω ομως για υπερβολές. Για παράδειγμα εάν τοποθετηθεί στη ζέστη πλευρά gigler με πολύ μεγάλο άνοιγμα 4mm τότε στο γκρουπ θα έχεις μεγάλη θερμοκρασία. Άρα το flush σου θα είναι μεγάλο όπως επίσης και κατά τη διάρκεια της εκχυλισης θα δεις μεγάλες θερμοκρασίες. Δλδ δεν θα είναι πρακτικό! Όρεξη να έχεις να παίξεις και να καταλήξεις στον συνδυασμό που θεωρείς ότι ταιριάζει στη ρουτίνα σου, στον καφε και την διάρκεια της εκχυλισης. Για παράδειγμα, αυτό το διάστημα πινω ένα καφέ που του ταιριάζει η μεγάλη διάρκεια εκχυλισης. Έτσι, έχω τοποθετήσει στο ζεστό 3.2mm και στο κρύο 4mm. Με αυτό το συνδυασμό δεν παίρνω μεγάλες θερμοκρασίες (κάπου στο 92) και κατά τη διάρκεια της εκχυλισης η θερμοκρασία έχει μια μικρή πτώση (κάπου στο 90). Αυτό είναι το επιθυμητό γευστικά σε αυτόν τον καφε διότι η εκχυλιση κρατά πολλά δευτερόλεπτα και δεν θέλω μεγάλη αρχική θερμοκρασία ούτε και την αύξηση αυτής κατά τη διάρκεια της. Εν ολίγοις δεν θέλω την αύξηση θερμοκρασίας στο τελευταίο 1/3 της εχυλισης διότι εκεί είναι και τα πικρά μέρη του καφέ. Δεν θέλω να τα τονίσω κι αλλο. Την τοποθέτησή όμως των gigler μπορείς να την αποφύγεις αλλάζοντας την ρουτίνα σου αναλόγως τον καφέ.. Στο αρχικό μου ποστ όμως όφειλα να αναφέρω ότι μπορείς να κάνεις παιχνίδι με τα gigler χωρίς να το θεωρώ αναγκαίο.
γ) Πρεσσοστατη sirai άλλαξε μόνο αν έχεις τρέλα με τον καπουτσίνο και θες να παίζεις με την πίεση του ατμού. Μανόμετρο ατμού (ή μανόμετρο δύο σε ένα) βάλε για λόγους ασφαλείας.
δ) Το Quick mill pulser μειώνει τον ήχο της αντλιας. Is up to you.. :priest:

Απάντηση