Oscar II thermal stability & MODS
Δημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 24, 2020 5:02 pm
Καλησπερίζω όλα τα παιδιά του φόρουμ! Ακολουθεί σεντόνι γι’ αυτό εξοπλιστείτε με υπομονή!! Κάτοχος της Oscar 2 και ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα συμβίωσης μαζί της είπα να μπω στη διαδικασία τροποποιήσεων και πειραμάτων ώστε να πάρω το κάτι παραπάνω…και ειλικρινά δεν το μετάνιωσα γιατί άξιζε τον κόπο! Προς Θεού, δε λέω ότι για τα χρήματα που ζητεί δεν είναι μια αξιόλογη "out of the box" πρόταση όμως με λίγες αλλαγές που δεν κοστίζουν πολύ, η μηχανή ανεβαίνει επίπεδο…και το παράπονό μου είναι: Γιατί μαμά Simonelli άφησες την Oscar2 ¨στη μοίρα της¨ ενώ με πολύ λίγες αλλαγές που δε θα σου κόστιζαν πολύ, θα μπορούσες να κατασκευάσεις μία πιο ολοκληρωμένη μηχανή; .. Ίσως για να μη υποσκιάσεις την μεγάλη της αδερφή Musica..;; Ίσως, δε ξέρω, αλλά ύστερα από όλο αυτό το διάστημα δοκιμών ένιωσα ότι η εταιρεία ευνούχισε μία μηχανή με τρομερές δυνατότητες.. Πάλι καλά που πλέον βγαίνει και το pro πακέτο στην πατρίδα μας! Και ξεκινώ..
α) Τεράστιο φάουλ της εταιρίας να μην συμπεριλάβει στην μηχανή ρυθμιζόμενη OPV. Προφανώς την ¨κράτησε¨ για τη μεγάλη της αδερφή τη Musica. Ως εκ τούτου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να μπει είναι μία ρυθμιζόμενη OPV και προαιρετικά ένα μπαρόμετρο 0-16bar ώστε να ξέρουμε «onthefly» την πίεση στο κύκλωμα της εκχύλισης. Κόστος 40 ευρώ περίπου συνολικά και για τα δύο.
β) Η εταιρία έχει τοποθετήσει στο γκρουπ της Musica ζιγκλέρ 3.2mm στη ζεστή είσοδο και 3.0mm στην κρύα ενώ στην Oscar 2 μόνο ένα ζιγκλέρ 3.0mm στη ζεστή πλευρά. Έτσι λοιπόν για να κάνουμε το ίδιο και να έχουμε παρόμοιο θερμοσιφωνισμό και θερμοκρασία εκχύλισης (κοντά στους 93), θα πρέπει να αφαιρεθεί το 3.0mm ζιγκλέρ από τη ζεστή πλευρά και να τοποθετηθεί στην κρύα. Έπειτα, να προμηθευτούμε ένα ζιγκλέρ 3.2mm https://www.partstown.com/nuova-simonel ... ov07300684 και να το τοποθετήσουμε στη ζεστή πλευρά (εγώ το αγόρασα από το doikas.gr). Σε αυτό το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=qLpv_CvAPPQ δείχνει πού ακριβώς βρίσκεται η ζεστή και η κρύα πλευρά αν και αυτός προτείνει στη ζεστή να τοποθετηθεί ζιγκλέρ 4.0mm δλδ μεγαλύτερο ακόμα άνοιγμα για το καυτό νερό! Δεν συμφωνώ, το θεωρώ υπερβολή, αφού σε δοκιμές με scace είδα στο νερό εκχύλισης έως και 98 βαθμούς και άπειρους ατμούς! Επίσης πολύ καλό βίντεο είναι και αυτό https://www.youtube.com/watch?v=r2Yepn3fKh0. Σύνολο 5 ευρώ to ζιγκλέρ.
γ) Κατάργηση καθυστέρησης της εκχύλισης. Αναλυτικά αναφέρεται εδώ viewtopic.php?f=5&t=7008. Αποτρέπουμε το νερό να πέφτει στο puck μας με μεγάλη πίεση κατά την εκκίνηση της εκχύλισης.
δ) Κατάργηση του ζιγκλέρ 0.7mm που βρίσκεται ακριβώς μετά την αντλία (κωδ. 07300860, το δείχνει στο ανωτέρω βίντεο). Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής του ειδικά εάν καταργηθεί η καθυστέρηση που αναφέρεται στο γ). Με την αφαίρεσή του γεμίζει πιο γρήγορα το μποιλερ ατμού και ο ΗΧ σωλήνας. Δυστυχώς αυξάνεται λίγο ο θόρυβος της μηχανής που όμως αυτό λύνεται με την τοποθέτηση του….
ε)…Quick Mill Pulser! https://www.euroquick.nl/product/expans ... -b-v-pomp/ Τοποθετείται ακριβώς μετά την αντλία και μειώνει το θόρυβο της μηχανής τουλάχιστον στο μισό! Κόστος 30 ευρώ μαζί με μεταφορικά από το ανωτέρω site.
στ) Μείωση ροής του νερού εκχύλισης (water flow ή water debit. Μπορείτε να διαβάσετε στο internet googlαροντας για να διαπιστώσετε πόσο σημαντική είναι η σωστή ροή του νερού σε μία μηχανή). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη τοποθέτηση ενός ruby jet 0,6mm από την μηχανή Synesso (σαν ένα κουμπί κόκκινο με μία τρύπα στη μέση) που τοποθετείται στη τρύπα της τρίοδης βαλβίδας (κωδ. 1.3191) https://lippe.no/butikk/synesso-giggleu ... e-mid1740/. (Επίσης το δείχνει το ανωτέρω βίντεο). Εγώ το προμηθεύτηκα από την Αυστραλία https://www.espressoworkshop.com/cgi-bi ... ctor-0-6mm. Πριν την τοποθέτησή του η μηχανή είχε water flow περίπου 350-400γρ ανά 30sec και μετά τη τοποθέτησή του έπεσε στο ιδανικό 200γρ ανά 30sec. Όσο αναφορά την μηχανή μας, και πέρα από τα οφέλη της μείωσης του water flow, με τη κατάργηση του ζιγκλέρ 0.7mm που αναφέρεται στο δ) και την τοποθέτηση του jet στην τρίοδη, καταφέρνουμε να δίνουμε στον ΗΧ σωλήνα όσο νερό χρειάζεται χωρίς αυτός να αδειάζει κατά τη διάρκεια των flush με αποτέλεσμα πολύ λιγότερους ατμούς! Έτσι ο ΗΧ σωλήνας είναι πάντα υπό πίεση αφού του δίνουμε άπλετο νερό από την αντλία αλλά ταυτόχρονα τον ¨ταπώνουμε¨ με την χρήση του jet. Κόστος δύο Jet από Αυστραλία μαζί με μεταφορικά 40 ευρώ. Εάν βρείτε κάποιον γνωστό σας που συνεργάζεται με Synesso ακόμα καλύτερα! Θα το βρείτε περίπου 10 ευρώ το ένα.
Έχω την εκτίμηση, ότι κάτι παρόμοιο πήγε να κάνει η εταιρία με ανάποδο τρόπο όμως!! Βάζοντας ένα 0,7mm restrictor στο κύκλωμα για να ρίξει τη ροή του νερού. Όμως στο σημείο που το έβαλε, δλδ μετά την αντλία, ο ΗΧ σωλήνας δυσκολεύεται να γεμίσει, αφού η ροή είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα όταν γίνει flush να αδειάζει πιο εύκολα από ότι γεμίζει! Άρα και μεγάλη δημιουργία ατμών… Και τι έκανε μετά η εταιρία ώστε να είναι σίγουρη ότι κατά την εκχύλιση ο ΗΧ θα είναι γεμάτος;; Έβαλε την ¨καθυστέρηση¨ ώστε να γεμίζει στα σίγουρα ο ΗΧ σωλήνας, με ολέθριες όμως συνέπειες για το puck μας, αφού η ηλεκτροβαλβίδα θα ανοίξει όταν πιάσει φουλ πίεση!!
ζ) Τοποθέτηση πρεσσοστάτη Sirai και μπαρόμετρο ατμού 1-3bar. Είναι ίσως η τελευταία μου προσθήκη που θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον. Δεν την θεωρώ must όπως τα προηγούμενα που σας ανέφερα. Ίσως βάλω λίγο νωρίτερα ένα μπαρόμετρο ατμού καθαρά για λόγους ασφαλείας! Ενδεικτικά https://mpro.gr/gevsearch?cat=&q=743252 ... F%81%CE%BF , https://mpro.gr/catalog/product/view/id ... lf5096270/ και https://www.elektros.it/it/it/kit_modif ... 302-6.html μαζί με τις απαραίτητες συνδέσεις κτλ. Με την αλλαγή του πρεσσοστάτη θα μπορείτε να μειώσετε την πίεση του boiler ώστε να πετυχαίνετε πιο εύκολα αφρόγαλο σε μικρές γαλατιέρες και να παίζετε με τη θερμοκρασία εκχύλισης κάτι όμως που πραγματοποιείται ευκολότερα αλλάζοντας τη διάρκεια του flush και του recovery (δλδ τη ρουτίνα σας). Σύνολο 100 ευρώ περίπου.
Στο δια ταύτα, με την τοποθέτηση εξαρτημάτων περίπου 100 ευρώ (εξαιρουμένου του πρεσσοστάτη) έχουμε μία σταθερότατη θερμοκρασιακά ΗΧ μηχανή με ολόσωστη ροή νερού 200γρ ανά 30sec, που μπορούμε να ρυθμίζουμε την πίεση εκχύλισης και όλα αυτά με αρκετά μειωμένο το θόρυβο της παλμικής αντλίας! Ακόμη, με αυτές τις προσθήκες/αφαιρέσεις δουλεύουν πολύ καλύτερα τα αυτόματα προγράμματα μονής και διπλής δόσης (για οποίον θέλει να τα χρησιμοποιεί) ενώ μέχρι τώρα με το αυτόματο σύστημα της ¨καθυστέρησης¨ για τη πλήρωση του ΗΧ σωλήνα και την αυξημένη ροή του νερού, ειδικά στα flush, τα προγράμματα ήταν παντελώς άχρηστα αφού στα ίδια δευτερόλεπτα έπαιρνες και διαφορετικά γραμμάρια ροφήματος/νερού..
Με αυτές τις τροποποιήσεις στη μηχανή και μετρώντας τη θερμοκρασιακή σταθερότητα με scace διαπίστωσα ότι ο πιο ιδανικός συνδυασμός ζιγκλερ είναι αυτός που σας ανέφερα, ακολουθώντας τη παρακάτω διαδικασία για την εκτέλεση των τεστ:
Η μηχανή σε idle κατάσταση για 5 περίπου λεπτά από το προηγούμενο τεστ με το pf κουμπωμένο στο γκρουπ, ξεκούμπωμα, flush για περίπου 3 δευτερόλεπτα ώστε να φύγει ο ατμός, κούμπωμα ξανά το pf στο group (πολύ σημαντικό για την θερμοκρασιακή σταθερότητα αφού το γκρουπ μας είναι σχετικά μικρό σε σχέση με άλλες μηχανές Ε61 κτλ), αναμονή για recovery 10 δευτερολέπτων περίπου και brew!
Το αποτέλεσμα ήταν στα 40sec εκχύλισης να παίρνω στα πρώτα 30-35 sec περίπου 92 βαθμούς σταθερά και στο τέλος αυτής μέχρι και 93,5! Δλδ διακύμανση περίπου ενάμιση βαθμό. Σε περίπτωση που διατηρούσα τα δευτερόλεπτα του flush ίδια (δλδ περίπου 3) αλλά κρατούσα το pf επάνω στο γκρουπ πιο πολλά δευτερόλεπτα (πχ 20) τότε όλη η εκχύλιση πραγματοποιούνταν ένα βαθμό επάνω. Δλδ σε 40sec εκχύλιση έπαιρνα στα πρώτα 30-35 δευτερόλεπτα περίπου 93 βαθμούς σταθερά και στο τέλος αυτής μέχρι και 94,5 περίπου. Δλδ διακύμανση πάλι ενάμιση βαθμό. Καθόλου άσχημα για εκχύλιση 40δευτερολέπτων και 40γρ καφέ..
Τις επόμενες ημέρες σκέφτηκα να μην χρησιμοποιήσω το αυτοσχέδιο scace μου για τις μετρήσεις αλλά με κάποιο τρόπο να περάσω το καλώδιο μέσα στο basket ενώ εκχυλίζω καφέ όπως κ το πραγματοποίησα με επόμενα πειράματα για την επαλήθευση των μετρήσεων. Πράγματι τα αποτελέσματα ήταν πανομοιότυπα όπως θα δείτε κ στο βίντεο που ανέβασα. Το recovery εδώ ήταν σίγουρα 20sec διότι άργησα λίγο να βάλω το καλώδιο στο basket! Προσθέστε 1.5 βαθμό κελσίου σε ότι θερμοκρασία βλέπετε διότι το θερμόμετρο δείχνει 1.5 βαθμό λιγότερο στο σημείο βρασμού δλδ 98,5 και όχι 100. Η περιοχή μου βρίσκεται 50μ από το υψόμετρο της θάλασσας άρα δεν υπάρχει μεταβολή στη θερμοκρασία βρασμού. Επίσης τρέχουν λιγες σταγόνες νερoύ γιατί το pf με το καλώδιο δεν σφραγίζει τέλεια!
https://www.youtube.com/watch?v=iGN45t1YC0Y
https://www.youtube.com/watch?v=lL-BMsc ... e=youtu.be
Όλα καλά με τις μετρήσεις, τι γίνεται όμως από γεύση, υπάρχει διαφορά; Ναι υπάρχει! Καταρχήν με την κατάργηση της καθυστέρησης της εκχύλισης (βήμα γ) και την μείωση της ροής του νερού (βήμα στ) το puck είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, χωρίς κρατήρες από την ξαφνική εκτόξευση του νερού. Αυτό σημαίνει, ότι εάν γινεί σωστή κατανομή, channeling δεν υφίσταται αφού πλέον το νερό πέφτει ομαλά επάνω στο puck. Επίσης, εάν ταυτόχρονα μειώσετε την πίεση της εκχύλισης κάτω από τα ¨συνηθισμένα¨ 9bar (εγώ προσωπικά έχω ρυθμίσει την πίεση κατά τη διάρκεια της εκχύλισης στο group να έχει 6-7bar) τότε για να δείτε channeling πρέπει να έχετε κάνει κάτι πολύ λάθος στην κατανομή ή το κόψιμο! Διαβάστε αυτό το άρθρο, είναι λίγο μεγάλο αλλά λέει τρομερά πράγματα: https://strivefortone.com/2016/05/18/th ... re-rehash/. Και αφού δεν υπάρχει channeling τότε η γεύση είναι σαφώς βελτιωμένη. Τα φλυτζάνια μου πλέον είναι πολύ ισορροπημένα χωρίς περίεργες γεύσεις ξινίλας ή πικρίλας προερχόμενες από υποεκχύλιση ή υπερεκχύλιση. Πιο syrupy όπως συνηθίζεται να λέγονται.. Τέλος είδα διαφορά και στο σώμα του καφέ. Έγινε πιο ¨γεμάτο¨, πιο μεστό.
Θέλω έχω να πω ότι μετά τις μικρές αλλά ουσιώδεις αλλαγές που έγιναν πλέον μπορώ να διαχειριστώ πολύ καλύτερα τις εκχυλίσεις και γενικότερα τη μηχανή μου. Έχω την εντύπωση ότι η μαμά Simonelli έφτιαξε μία Ferrari αλλά για κάποιο λόγο της έβαλε κόφτη στα 100 χλμ…
Τέλος, ο σκοπός αυτού του post, δεν είναι να ¨εξαναγκάσω¨ τους κατόχους της Oscar 2 από αύριο να ξεκινήσουν να ¨πειράζουν¨ τη μηχανή τους αλλά να γνωρίσουν πού μπορούν να τη φτάσουν εάν στο μέλλον δε τους καλύπτει...έχει πολλά να δώσει!!
α) Τεράστιο φάουλ της εταιρίας να μην συμπεριλάβει στην μηχανή ρυθμιζόμενη OPV. Προφανώς την ¨κράτησε¨ για τη μεγάλη της αδερφή τη Musica. Ως εκ τούτου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να μπει είναι μία ρυθμιζόμενη OPV και προαιρετικά ένα μπαρόμετρο 0-16bar ώστε να ξέρουμε «onthefly» την πίεση στο κύκλωμα της εκχύλισης. Κόστος 40 ευρώ περίπου συνολικά και για τα δύο.
β) Η εταιρία έχει τοποθετήσει στο γκρουπ της Musica ζιγκλέρ 3.2mm στη ζεστή είσοδο και 3.0mm στην κρύα ενώ στην Oscar 2 μόνο ένα ζιγκλέρ 3.0mm στη ζεστή πλευρά. Έτσι λοιπόν για να κάνουμε το ίδιο και να έχουμε παρόμοιο θερμοσιφωνισμό και θερμοκρασία εκχύλισης (κοντά στους 93), θα πρέπει να αφαιρεθεί το 3.0mm ζιγκλέρ από τη ζεστή πλευρά και να τοποθετηθεί στην κρύα. Έπειτα, να προμηθευτούμε ένα ζιγκλέρ 3.2mm https://www.partstown.com/nuova-simonel ... ov07300684 και να το τοποθετήσουμε στη ζεστή πλευρά (εγώ το αγόρασα από το doikas.gr). Σε αυτό το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=qLpv_CvAPPQ δείχνει πού ακριβώς βρίσκεται η ζεστή και η κρύα πλευρά αν και αυτός προτείνει στη ζεστή να τοποθετηθεί ζιγκλέρ 4.0mm δλδ μεγαλύτερο ακόμα άνοιγμα για το καυτό νερό! Δεν συμφωνώ, το θεωρώ υπερβολή, αφού σε δοκιμές με scace είδα στο νερό εκχύλισης έως και 98 βαθμούς και άπειρους ατμούς! Επίσης πολύ καλό βίντεο είναι και αυτό https://www.youtube.com/watch?v=r2Yepn3fKh0. Σύνολο 5 ευρώ to ζιγκλέρ.
γ) Κατάργηση καθυστέρησης της εκχύλισης. Αναλυτικά αναφέρεται εδώ viewtopic.php?f=5&t=7008. Αποτρέπουμε το νερό να πέφτει στο puck μας με μεγάλη πίεση κατά την εκκίνηση της εκχύλισης.
δ) Κατάργηση του ζιγκλέρ 0.7mm που βρίσκεται ακριβώς μετά την αντλία (κωδ. 07300860, το δείχνει στο ανωτέρω βίντεο). Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής του ειδικά εάν καταργηθεί η καθυστέρηση που αναφέρεται στο γ). Με την αφαίρεσή του γεμίζει πιο γρήγορα το μποιλερ ατμού και ο ΗΧ σωλήνας. Δυστυχώς αυξάνεται λίγο ο θόρυβος της μηχανής που όμως αυτό λύνεται με την τοποθέτηση του….
ε)…Quick Mill Pulser! https://www.euroquick.nl/product/expans ... -b-v-pomp/ Τοποθετείται ακριβώς μετά την αντλία και μειώνει το θόρυβο της μηχανής τουλάχιστον στο μισό! Κόστος 30 ευρώ μαζί με μεταφορικά από το ανωτέρω site.
στ) Μείωση ροής του νερού εκχύλισης (water flow ή water debit. Μπορείτε να διαβάσετε στο internet googlαροντας για να διαπιστώσετε πόσο σημαντική είναι η σωστή ροή του νερού σε μία μηχανή). Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη τοποθέτηση ενός ruby jet 0,6mm από την μηχανή Synesso (σαν ένα κουμπί κόκκινο με μία τρύπα στη μέση) που τοποθετείται στη τρύπα της τρίοδης βαλβίδας (κωδ. 1.3191) https://lippe.no/butikk/synesso-giggleu ... e-mid1740/. (Επίσης το δείχνει το ανωτέρω βίντεο). Εγώ το προμηθεύτηκα από την Αυστραλία https://www.espressoworkshop.com/cgi-bi ... ctor-0-6mm. Πριν την τοποθέτησή του η μηχανή είχε water flow περίπου 350-400γρ ανά 30sec και μετά τη τοποθέτησή του έπεσε στο ιδανικό 200γρ ανά 30sec. Όσο αναφορά την μηχανή μας, και πέρα από τα οφέλη της μείωσης του water flow, με τη κατάργηση του ζιγκλέρ 0.7mm που αναφέρεται στο δ) και την τοποθέτηση του jet στην τρίοδη, καταφέρνουμε να δίνουμε στον ΗΧ σωλήνα όσο νερό χρειάζεται χωρίς αυτός να αδειάζει κατά τη διάρκεια των flush με αποτέλεσμα πολύ λιγότερους ατμούς! Έτσι ο ΗΧ σωλήνας είναι πάντα υπό πίεση αφού του δίνουμε άπλετο νερό από την αντλία αλλά ταυτόχρονα τον ¨ταπώνουμε¨ με την χρήση του jet. Κόστος δύο Jet από Αυστραλία μαζί με μεταφορικά 40 ευρώ. Εάν βρείτε κάποιον γνωστό σας που συνεργάζεται με Synesso ακόμα καλύτερα! Θα το βρείτε περίπου 10 ευρώ το ένα.
Έχω την εκτίμηση, ότι κάτι παρόμοιο πήγε να κάνει η εταιρία με ανάποδο τρόπο όμως!! Βάζοντας ένα 0,7mm restrictor στο κύκλωμα για να ρίξει τη ροή του νερού. Όμως στο σημείο που το έβαλε, δλδ μετά την αντλία, ο ΗΧ σωλήνας δυσκολεύεται να γεμίσει, αφού η ροή είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα όταν γίνει flush να αδειάζει πιο εύκολα από ότι γεμίζει! Άρα και μεγάλη δημιουργία ατμών… Και τι έκανε μετά η εταιρία ώστε να είναι σίγουρη ότι κατά την εκχύλιση ο ΗΧ θα είναι γεμάτος;; Έβαλε την ¨καθυστέρηση¨ ώστε να γεμίζει στα σίγουρα ο ΗΧ σωλήνας, με ολέθριες όμως συνέπειες για το puck μας, αφού η ηλεκτροβαλβίδα θα ανοίξει όταν πιάσει φουλ πίεση!!
ζ) Τοποθέτηση πρεσσοστάτη Sirai και μπαρόμετρο ατμού 1-3bar. Είναι ίσως η τελευταία μου προσθήκη που θα πραγματοποιηθεί στο μέλλον. Δεν την θεωρώ must όπως τα προηγούμενα που σας ανέφερα. Ίσως βάλω λίγο νωρίτερα ένα μπαρόμετρο ατμού καθαρά για λόγους ασφαλείας! Ενδεικτικά https://mpro.gr/gevsearch?cat=&q=743252 ... F%81%CE%BF , https://mpro.gr/catalog/product/view/id ... lf5096270/ και https://www.elektros.it/it/it/kit_modif ... 302-6.html μαζί με τις απαραίτητες συνδέσεις κτλ. Με την αλλαγή του πρεσσοστάτη θα μπορείτε να μειώσετε την πίεση του boiler ώστε να πετυχαίνετε πιο εύκολα αφρόγαλο σε μικρές γαλατιέρες και να παίζετε με τη θερμοκρασία εκχύλισης κάτι όμως που πραγματοποιείται ευκολότερα αλλάζοντας τη διάρκεια του flush και του recovery (δλδ τη ρουτίνα σας). Σύνολο 100 ευρώ περίπου.
Στο δια ταύτα, με την τοποθέτηση εξαρτημάτων περίπου 100 ευρώ (εξαιρουμένου του πρεσσοστάτη) έχουμε μία σταθερότατη θερμοκρασιακά ΗΧ μηχανή με ολόσωστη ροή νερού 200γρ ανά 30sec, που μπορούμε να ρυθμίζουμε την πίεση εκχύλισης και όλα αυτά με αρκετά μειωμένο το θόρυβο της παλμικής αντλίας! Ακόμη, με αυτές τις προσθήκες/αφαιρέσεις δουλεύουν πολύ καλύτερα τα αυτόματα προγράμματα μονής και διπλής δόσης (για οποίον θέλει να τα χρησιμοποιεί) ενώ μέχρι τώρα με το αυτόματο σύστημα της ¨καθυστέρησης¨ για τη πλήρωση του ΗΧ σωλήνα και την αυξημένη ροή του νερού, ειδικά στα flush, τα προγράμματα ήταν παντελώς άχρηστα αφού στα ίδια δευτερόλεπτα έπαιρνες και διαφορετικά γραμμάρια ροφήματος/νερού..
Με αυτές τις τροποποιήσεις στη μηχανή και μετρώντας τη θερμοκρασιακή σταθερότητα με scace διαπίστωσα ότι ο πιο ιδανικός συνδυασμός ζιγκλερ είναι αυτός που σας ανέφερα, ακολουθώντας τη παρακάτω διαδικασία για την εκτέλεση των τεστ:
Η μηχανή σε idle κατάσταση για 5 περίπου λεπτά από το προηγούμενο τεστ με το pf κουμπωμένο στο γκρουπ, ξεκούμπωμα, flush για περίπου 3 δευτερόλεπτα ώστε να φύγει ο ατμός, κούμπωμα ξανά το pf στο group (πολύ σημαντικό για την θερμοκρασιακή σταθερότητα αφού το γκρουπ μας είναι σχετικά μικρό σε σχέση με άλλες μηχανές Ε61 κτλ), αναμονή για recovery 10 δευτερολέπτων περίπου και brew!
Το αποτέλεσμα ήταν στα 40sec εκχύλισης να παίρνω στα πρώτα 30-35 sec περίπου 92 βαθμούς σταθερά και στο τέλος αυτής μέχρι και 93,5! Δλδ διακύμανση περίπου ενάμιση βαθμό. Σε περίπτωση που διατηρούσα τα δευτερόλεπτα του flush ίδια (δλδ περίπου 3) αλλά κρατούσα το pf επάνω στο γκρουπ πιο πολλά δευτερόλεπτα (πχ 20) τότε όλη η εκχύλιση πραγματοποιούνταν ένα βαθμό επάνω. Δλδ σε 40sec εκχύλιση έπαιρνα στα πρώτα 30-35 δευτερόλεπτα περίπου 93 βαθμούς σταθερά και στο τέλος αυτής μέχρι και 94,5 περίπου. Δλδ διακύμανση πάλι ενάμιση βαθμό. Καθόλου άσχημα για εκχύλιση 40δευτερολέπτων και 40γρ καφέ..
Τις επόμενες ημέρες σκέφτηκα να μην χρησιμοποιήσω το αυτοσχέδιο scace μου για τις μετρήσεις αλλά με κάποιο τρόπο να περάσω το καλώδιο μέσα στο basket ενώ εκχυλίζω καφέ όπως κ το πραγματοποίησα με επόμενα πειράματα για την επαλήθευση των μετρήσεων. Πράγματι τα αποτελέσματα ήταν πανομοιότυπα όπως θα δείτε κ στο βίντεο που ανέβασα. Το recovery εδώ ήταν σίγουρα 20sec διότι άργησα λίγο να βάλω το καλώδιο στο basket! Προσθέστε 1.5 βαθμό κελσίου σε ότι θερμοκρασία βλέπετε διότι το θερμόμετρο δείχνει 1.5 βαθμό λιγότερο στο σημείο βρασμού δλδ 98,5 και όχι 100. Η περιοχή μου βρίσκεται 50μ από το υψόμετρο της θάλασσας άρα δεν υπάρχει μεταβολή στη θερμοκρασία βρασμού. Επίσης τρέχουν λιγες σταγόνες νερoύ γιατί το pf με το καλώδιο δεν σφραγίζει τέλεια!
https://www.youtube.com/watch?v=iGN45t1YC0Y
https://www.youtube.com/watch?v=lL-BMsc ... e=youtu.be
Όλα καλά με τις μετρήσεις, τι γίνεται όμως από γεύση, υπάρχει διαφορά; Ναι υπάρχει! Καταρχήν με την κατάργηση της καθυστέρησης της εκχύλισης (βήμα γ) και την μείωση της ροής του νερού (βήμα στ) το puck είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, χωρίς κρατήρες από την ξαφνική εκτόξευση του νερού. Αυτό σημαίνει, ότι εάν γινεί σωστή κατανομή, channeling δεν υφίσταται αφού πλέον το νερό πέφτει ομαλά επάνω στο puck. Επίσης, εάν ταυτόχρονα μειώσετε την πίεση της εκχύλισης κάτω από τα ¨συνηθισμένα¨ 9bar (εγώ προσωπικά έχω ρυθμίσει την πίεση κατά τη διάρκεια της εκχύλισης στο group να έχει 6-7bar) τότε για να δείτε channeling πρέπει να έχετε κάνει κάτι πολύ λάθος στην κατανομή ή το κόψιμο! Διαβάστε αυτό το άρθρο, είναι λίγο μεγάλο αλλά λέει τρομερά πράγματα: https://strivefortone.com/2016/05/18/th ... re-rehash/. Και αφού δεν υπάρχει channeling τότε η γεύση είναι σαφώς βελτιωμένη. Τα φλυτζάνια μου πλέον είναι πολύ ισορροπημένα χωρίς περίεργες γεύσεις ξινίλας ή πικρίλας προερχόμενες από υποεκχύλιση ή υπερεκχύλιση. Πιο syrupy όπως συνηθίζεται να λέγονται.. Τέλος είδα διαφορά και στο σώμα του καφέ. Έγινε πιο ¨γεμάτο¨, πιο μεστό.
Θέλω έχω να πω ότι μετά τις μικρές αλλά ουσιώδεις αλλαγές που έγιναν πλέον μπορώ να διαχειριστώ πολύ καλύτερα τις εκχυλίσεις και γενικότερα τη μηχανή μου. Έχω την εντύπωση ότι η μαμά Simonelli έφτιαξε μία Ferrari αλλά για κάποιο λόγο της έβαλε κόφτη στα 100 χλμ…
Τέλος, ο σκοπός αυτού του post, δεν είναι να ¨εξαναγκάσω¨ τους κατόχους της Oscar 2 από αύριο να ξεκινήσουν να ¨πειράζουν¨ τη μηχανή τους αλλά να γνωρίσουν πού μπορούν να τη φτάσουν εάν στο μέλλον δε τους καλύπτει...έχει πολλά να δώσει!!