Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Καλημέρα σας, είμαι νέος στο forum και γράφω για πρώτη φορά. Ασχολούμαι με τον καφέ 1 χρόνο τώρα και σχεδόν κάθε μέρα διαβάζω για να γίνω ένας home Barista και στο μέλλον μπορεί και να το δω επαγγελματικά γιατί βλέπω ότι μαρεσει πάρα πολύ. Εχω την delonghi dedica και εναν επαγγελματικό μύλο που τον πήρα από καφετέρια. Έχω αλλάξει καλαθάκι έχω tamper έχω αυτό που κατανέμει τον καφέ και ολο αυτόν τον καιρό κάνω δοκιμές σε γραμμάρια, ml, κόψιμο για να βγάλω τον "τέλειο"εσπρέσο. Από ότι κατάλαβα η μηχανή ακατάλληλη για αυτήν την δουλειά (εννοώ για να φτάσεις σε ένα πολύ καλό επίπεδο ροφηματος) τώρα δοκιμάσω τον lavvazza crema e aroma και έχω δοκιμάσει 15, 16, 17 γραμμάρια σε 25 δευτερόλεπτα χρόνο και περίπου 30 με 40 και ml καφέ αλλα ο καφές μου αφήνει μια πικρα χωρίς σώμα αλλα και όταν τον τρέξω σε λίγα ml θα έχει κάπως ωραία γεύση αλλά θα είναι και πικρός. Καμία ιδέα για αυτήν την μηχανή; Σας ευχαριστώ!
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Μήπως εννοείς 30 με 40 gr? Γιατί 17gr in και 40 ml out είναι παρά πολύ λίγο οπότε λόγω underextraction έχεις αυτή την πίκρα. Δοκίμασε με 17gr να βγάλεις 40gr σε 30 δευτερόλεπτα.Κωστας πε έγραψε: ↑Κυρ Δεκ 27, 2020 12:23 pmΚαλημέρα σας, είμαι νέος στο forum και γράφω για πρώτη φορά. Ασχολούμαι με τον καφέ 1 χρόνο τώρα και σχεδόν κάθε μέρα διαβάζω για να γίνω ένας home Barista και στο μέλλον μπορεί και να το δω επαγγελματικά γιατί βλέπω ότι μαρεσει πάρα πολύ. Εχω την delonghi dedica και εναν επαγγελματικό μύλο που τον πήρα από καφετέρια. Έχω αλλάξει καλαθάκι έχω tamper έχω αυτό που κατανέμει τον καφέ και ολο αυτόν τον καιρό κάνω δοκιμές σε γραμμάρια, ml, κόψιμο για να βγάλω τον "τέλειο"εσπρέσο. Από ότι κατάλαβα η μηχανή ακατάλληλη για αυτήν την δουλειά (εννοώ για να φτάσεις σε ένα πολύ καλό επίπεδο ροφηματος) τώρα δοκιμάσω τον lavvazza crema e aroma και έχω δοκιμάσει 15, 16, 17 γραμμάρια σε 25 δευτερόλεπτα χρόνο και περίπου 30 με 40 και ml καφέ αλλα ο καφές μου αφήνει μια πικρα χωρίς σώμα αλλα και όταν τον τρέξω σε λίγα ml θα έχει κάπως ωραία γεύση αλλά θα είναι και πικρός. Καμία ιδέα για αυτήν την μηχανή; Σας ευχαριστώ!
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Σε ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή!
Το δοκίμασα και συνέχισα να δοκιμάζω αλλα δεν βρήκα το αποτέλεσμα που θα ήθελα δυστυχώς. Άλλαξα ποικιλία και πήρα για πρώτη φορά τον hausbrandt academia 100% Arabica. Αυτές τις μέρες θα κάνω και τις δοκιμές μου να δω!
Το δοκίμασα και συνέχισα να δοκιμάζω αλλα δεν βρήκα το αποτέλεσμα που θα ήθελα δυστυχώς. Άλλαξα ποικιλία και πήρα για πρώτη φορά τον hausbrandt academia 100% Arabica. Αυτές τις μέρες θα κάνω και τις δοκιμές μου να δω!
-
- Δημοσιεύσεις: 155
- Εγγραφή: Παρ Μαρ 16, 2018 11:54 am
- Όνομα: Μηνάς
- Μηχανή:: Gaggia new baby 06
- Μύλος:: Baratza sette 270w
- 2ος Μύλος:: Kg79 modified
- Οι καφέδες μου:: Cup10 Brazil, Cup10 Guatemala
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Προσπάθησε σε 30-35 δευτερόλεπτα να πάρεις τα διπλάσια περίπου ml από τα γραμμάρια καφέ που βάζεις στο καλαθάκι.
Επίσης πριν ξεκινήσεις εκχύλιση βάλε χωρίς καφέ το portafilter και κάνε 2-3 εκχυλισεις να ζεσταθούν το shower screen,το καλαθάκι,το portafilter κλπ (ζέστανε και το ποτηράκι σου καλό είναι) ο καφές θέλει σταθερότητα θερμοκρασίας κάτι που με την απουσία boiler είναι ψιλό τζόκερ αλλά ότι μπορείς να κάνεις κάνε το.
Τέλος προσπαθησε να αποφεύγεις για αρχή τους δύσκολους καφέδες και προτιμησε blend με λίγη robusta και όσο το δυνατόν πιο πρόσφατο καβουρδισμα(οι φρέσκοι καφέδες έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στο νερό κατά την εκχύλιση).
Επίσης πριν ξεκινήσεις εκχύλιση βάλε χωρίς καφέ το portafilter και κάνε 2-3 εκχυλισεις να ζεσταθούν το shower screen,το καλαθάκι,το portafilter κλπ (ζέστανε και το ποτηράκι σου καλό είναι) ο καφές θέλει σταθερότητα θερμοκρασίας κάτι που με την απουσία boiler είναι ψιλό τζόκερ αλλά ότι μπορείς να κάνεις κάνε το.
Τέλος προσπαθησε να αποφεύγεις για αρχή τους δύσκολους καφέδες και προτιμησε blend με λίγη robusta και όσο το δυνατόν πιο πρόσφατο καβουρδισμα(οι φρέσκοι καφέδες έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στο νερό κατά την εκχύλιση).
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 14, 2021 11:16 pm
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Καινούργια στο πεδίο κάτοχος dedica (λίγο καιρό )και διαβάζοντας όλα τα σχόλια από την αρχή αυτής της ενότητας , αρχικά μου κάνατε την καρδιά περιβόλι , γιατί λέω τι συμφορά με βρήκε που πήρα αυτή τη καφετιέρα. Στην πορεία διαβάζω οι απόψεις διίστανται , όποτε παίρνω λίγο θάρρος. Προς το παρόν πετάω Ξινόπικρους καφέδες , χωρίς όμως να έχω κάνει κανένα upgrade, μήλου , non-pre κλπ. Αλλά με αυτά τα σχόλια αποθαρρύνθηκαν αρκετά !!! Σκέφτομαι για greaf 702 αξίζει το γνωστό combo ;
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Κοίτα για αρχή και για να δεις αν σου αρέσει το σπορ μια χαρά είναι. Βάλε τη θερμοκρασία στο υψηλότερο επίπεδο και να τη ζεσταίνεις τουλάχιστον ένα 15λεπτό πριν φτιάξεις καφέ. Επίσης, μεινε μακρυά από light roast καφέδες και μονοποικιλιακους με πολλες οξυτητες γιατι δε θα σου βγουνε. Για medium και dark roast και για blend είναι μια χαρά!
Τώρα για μύλο ή πάρε έναν graef μεταχειρισμένο με κάνα 50αρικο ή αλλιώς αν είσαι σίγουρος ότι θες να ασχοληθείς κοιτά για eureka mignon crono ώστε να έχεις έναν μύλο που θα σε καλύψει και για την επόμενη μηχανή που σίγουρα θ πάρεις σε μερικά χρόνια !
Τώρα για μύλο ή πάρε έναν graef μεταχειρισμένο με κάνα 50αρικο ή αλλιώς αν είσαι σίγουρος ότι θες να ασχοληθείς κοιτά για eureka mignon crono ώστε να έχεις έναν μύλο που θα σε καλύψει και για την επόμενη μηχανή που σίγουρα θ πάρεις σε μερικά χρόνια !
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 14, 2021 11:16 pm
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Με λίγο που έχω ψάξει διαβάσει έδω μέσα άπειρα βιντεάκια , μου αρέσει η όλη διαδικασία και θέλω να το πάω παραπέρα , παίρνοντας τους πρώτους καφέδες από dedica λέω θα πάρω non και μύλο να το φτιάξω το αποτέλεσμα , όμως φοβάμαι γιατί πολλοί είπαν δεν υπάρχει ελπίδα. Την θερμοκρασία όπως είπες την έχω υψηλή και σαν προετοιμασία κάνω 3 Εκχύλισεις με νερό και το group πάνω.
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Κοίτα κι εγώ από dedica με graef ξεκίνησα. Κατά τη γνώμη μου με καφέδες blend medium roast ή commercial dark roast, έναν καλό μύλο (εγώ προτείνω να πας κατευθείαν στον eureka mignon crono που βγαίνει γύρω στα 200) και φυσικά unpressurized καλαθάκι θα πιεις συμπαθητικά καφεδάκια. Εννοείται ότι δύσκολοι καφέδες, μονοποικιλιακοί και light roast δε θα σου βγαίνουν με τπτ οπότε μη ξοδέψεις τα λεφτά σου. Εγώ θεωρώ ότι είναι μια τίμια εισαγωγική μηχανή για κάποιον που δε θέλει να σκάσει με το καλημέρα 300+ για μηχανή.
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 14, 2021 11:16 pm
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Θα Ακολουθήσω τις συμβουλές σου και ο θεός βοηθός
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Περιμένω να μου πεις πως σου πάει !