Delonghi Dedica 680 (άποψη)
-
- Δημοσιεύσεις: 174
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
- Όνομα: Xenophon
- Μηχανή:: Lelit Plust
- Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
- 2ος Μύλος:: Graef cm702
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Δύσκολους καφέδες οκ, δεν φτιάχνεις. Αλλά commercial καφεδάκια καλά τα κάνει με λίγη προσπάθεια.
Εγώ έριχνα κ νερό από τον βραστήρα στο pf πριν ρίξω τον καφε γιατί δεν ζεσταίνεται από τη μηχανή.
Αν δεν έχεις τη διάθεση να χάσεις χρόνο κ χρήμα σε πεταμενους καφέδες, τη δουλεύεις με το pressurized και τέλος. Από νεσπρεσσο καλύτερος είναι.
Εγώ έριχνα κ νερό από τον βραστήρα στο pf πριν ρίξω τον καφε γιατί δεν ζεσταίνεται από τη μηχανή.
Αν δεν έχεις τη διάθεση να χάσεις χρόνο κ χρήμα σε πεταμενους καφέδες, τη δουλεύεις με το pressurized και τέλος. Από νεσπρεσσο καλύτερος είναι.
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
και δύσκολους θα βγάλεις αλλά δεν συγχωρεί λάθη. πρέπει να έχεις απίστευτη ακρίβεια για να έχεις καλή ροή, σταθερή για να μην φύγει η θερμοκρασία. έχω πιει κάτι καφεδαρες με εκχύλιση κοντά στο 1 λεπτό.
-
- Δημοσιεύσεις: 131
- Εγγραφή: Δευ Φεβ 14, 2011 1:19 pm
- Όνομα: Λάμπρος
- Μηχανή:: Delonghi Dedica 680
- 2η Μηχανή:: Gaggia Deluxe(sold!)
- Μύλος:: Iberital
- Τοποθεσία: Agrinion
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Όταν έγραψα το ποστ πριν 2 μήνες δεν περίμενα τέτοια συμμετοχή.
Έχω περάσει τα τελευταία 15 χρόνια με μηχανές αξίας αγοράς 150-200 με περισσότερο καιρό έχοντας τις Gaggia Evolution/Deluxe. Μόνο όταν πήρα το μύλο άρχισα να ευχαριστιέμαι τον καφέ. Fact
Όσον αφορά την Dedica, φαίνεται αξιόπιστη για την επόμενη πενταετία κ παραπάνω. Με τη χρήση μύλου κ σταθερή αγορά καφέ βρήκα πολύ γρήγορα τα χούγια της και να πω την αλήθεια όλες όλες οι μηχανές έχουν χούγια! Ίσως αυτό κ τις κάνει τόσο ιδιαίτερες.
Ποσό καφέ θα κόψω, ποτέ θα βγει από την άλλη άκρη και σε πόση ώρα θα είναι ζέστη αρκετά η μηχανή αυτά τα βρίσκεις εύκολα και γρήγορα με όλες τις μηχανές.
Να προσθέσω στο αρχικό σχόλιο ότι η συγκεκριμένη μηχανή, με τους αυτοματισμούς που έχει για την αφαλάτωση, έχω γίνει εξαιρετικά συνεπής στην αφαλάτωση κ δεν βαριέμαι να την κάνω μιας και δεν χρειάζεται να είμαι συνέχεια από πάνω, very happy.
Έχω περάσει τα τελευταία 15 χρόνια με μηχανές αξίας αγοράς 150-200 με περισσότερο καιρό έχοντας τις Gaggia Evolution/Deluxe. Μόνο όταν πήρα το μύλο άρχισα να ευχαριστιέμαι τον καφέ. Fact
Όσον αφορά την Dedica, φαίνεται αξιόπιστη για την επόμενη πενταετία κ παραπάνω. Με τη χρήση μύλου κ σταθερή αγορά καφέ βρήκα πολύ γρήγορα τα χούγια της και να πω την αλήθεια όλες όλες οι μηχανές έχουν χούγια! Ίσως αυτό κ τις κάνει τόσο ιδιαίτερες.
Ποσό καφέ θα κόψω, ποτέ θα βγει από την άλλη άκρη και σε πόση ώρα θα είναι ζέστη αρκετά η μηχανή αυτά τα βρίσκεις εύκολα και γρήγορα με όλες τις μηχανές.
Να προσθέσω στο αρχικό σχόλιο ότι η συγκεκριμένη μηχανή, με τους αυτοματισμούς που έχει για την αφαλάτωση, έχω γίνει εξαιρετικά συνεπής στην αφαλάτωση κ δεν βαριέμαι να την κάνω μιας και δεν χρειάζεται να είμαι συνέχεια από πάνω, very happy.
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Μιας και ειμαι κατοχος και εγω αυτης της μηχανης ας πω την εμπειρια μου απο τους 2 μηνες χτηρης.
οπως προανεφεραν πολοι πιστευω οτι ειναι VFM για να ξεκινησεις να πηνεις σπιτικα καφεδακια και αν εχεις ορεξη να το πας παραπερα.
Παρεα με την μηχανη πειρα και τον μυλο της delonghi KG521 και αμεσος την δουλεψα στην πιο ψηλη θεση και πιστευω οτι ειναι ηδανικη για αυτη την μηχανη γιατι με πιο ψηλο καφε μπορει και να μπουκοσει γιατι δοκημασα ενα Mauro που ειναι πολυ ψηλος και απλα δεν βγεικε ποτε καφες στο pressurized ενο στο unpressurized επρεπε να παιξω στα 16 γρ και με ελαφρι tamping για να βγει καφες.
Απο τα πρωτα mods ηταν να παρω ενα unpressurized basket απο ebay και ο καφες ειναι η μερα με την νυχτα. σχεδον στους πρωτους 3 καφες επεινα καλυτερο καφε.
Τωρα η ζυνταγη που δουλευω ειναι η κλασικη και ο στοχος μου ειναι να βαζω 18γρ μεσα και να βγαζω 40-44μλ στα 35 δευτερα αποσταξης και το χαρμανι που δουλευω αυτη την περιοδο ειναι ο pasalaqua mexico.
οπως προανεφεραν πολοι πιστευω οτι ειναι VFM για να ξεκινησεις να πηνεις σπιτικα καφεδακια και αν εχεις ορεξη να το πας παραπερα.
Παρεα με την μηχανη πειρα και τον μυλο της delonghi KG521 και αμεσος την δουλεψα στην πιο ψηλη θεση και πιστευω οτι ειναι ηδανικη για αυτη την μηχανη γιατι με πιο ψηλο καφε μπορει και να μπουκοσει γιατι δοκημασα ενα Mauro που ειναι πολυ ψηλος και απλα δεν βγεικε ποτε καφες στο pressurized ενο στο unpressurized επρεπε να παιξω στα 16 γρ και με ελαφρι tamping για να βγει καφες.
Απο τα πρωτα mods ηταν να παρω ενα unpressurized basket απο ebay και ο καφες ειναι η μερα με την νυχτα. σχεδον στους πρωτους 3 καφες επεινα καλυτερο καφε.
Τωρα η ζυνταγη που δουλευω ειναι η κλασικη και ο στοχος μου ειναι να βαζω 18γρ μεσα και να βγαζω 40-44μλ στα 35 δευτερα αποσταξης και το χαρμανι που δουλευω αυτη την περιοδο ειναι ο pasalaqua mexico.
-
- Δημοσιεύσεις: 131
- Εγγραφή: Δευ Φεβ 14, 2011 1:19 pm
- Όνομα: Λάμπρος
- Μηχανή:: Delonghi Dedica 680
- 2η Μηχανή:: Gaggia Deluxe(sold!)
- Μύλος:: Iberital
- Τοποθεσία: Agrinion
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
ένα μικρό σχόλιο
εγώ βάζω 14 γραμ για μια ικανοποιητική απόσταξη.
κάνω το σχόλιο καθώς 4γρμ παραπάνω στη δόση του διπλού πιθανώς παίρνει οριακά το γκρουπ στο κούμπωμα στην μηχανή?
εγώ το γεμίζω σχεδόν μέχρι επάνω όταν το βγάζω από το μύλο - όταν το πατάω κατεβαίνει 1-2mm κάτω από τη στάθμη/χάραξη για το διπλό γέμισμα
αν βάλω 4γρμ παραπάνω για μια δόση - καήκαμε οικονομικώς!
εγώ βάζω 14 γραμ για μια ικανοποιητική απόσταξη.
κάνω το σχόλιο καθώς 4γρμ παραπάνω στη δόση του διπλού πιθανώς παίρνει οριακά το γκρουπ στο κούμπωμα στην μηχανή?
εγώ το γεμίζω σχεδόν μέχρι επάνω όταν το βγάζω από το μύλο - όταν το πατάω κατεβαίνει 1-2mm κάτω από τη στάθμη/χάραξη για το διπλό γέμισμα
αν βάλω 4γρμ παραπάνω για μια δόση - καήκαμε οικονομικώς!
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Καλησπέρα στο φόρουμ.Θα ήθελα να εκφράσω και εγω την γνώμη μου για την 685 ,χωρίς να είμαι ειδικός.
Η καφετιέρα είναι εξαιρετική,ΟΜΩΣ πρέπει να αποσαφηνιστούν μερικά πράγματα και θεωρώ πως είναι τα εξής:
1)Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης με πολύ ακριβότερες καφετιερες.
2)Για να αξιοποιήσεις την μηχανη στο έπακρο απαιτειται καλός κόφτης.Εαν δεν υπαρχει κόφτης πολύ απλά μην αγοράζεις μηχανη.Καθε καφές θέλει συγκεκριμένα γραμμάρια ,αλλά και συγκεκριμένη ρύθμιση κοπής.Πολυ απλά μπορεί να αγοράσεις έτοιμο κομμένο καφε με αποτελεσμα να μην εκφυλίζεται ή να σου βγαίνει "σαπούνι" και χαρακτηρίζεις άχρηστη μηχανή.
3)Οπωσδηποτε αγορα unpressurized basket(Όχι κινεζικο) και τροποποίηση του portafilter.Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνεις και περισσότερα γραμμάρια καφε στο basket ,απο οτι στο "μανατο" αλλά και 50% καλύτερη ποιότητα καφε.
4) Αγορα funnel, tamper και εργαλείο ισοκατανομής.Παιζει πολύ σημαντικό ρόλο η σωστή κατανομή του καφε στο basket.
5) Προσοχή στις ρυθμίσεις της μηχανής.Καλο θα είναι όταν αγοραστεί να διαβάσετε διεξοδικά το manual έχει πολλά tips που θα σας φανούν χρήσιμα στην πορεία.
6)Χρήση καλου εμφιαλωμένου νερού.Ειμαι τυχερός που στην περιοχή μου παρασκευάζεται ένα από τα ποιοτικότερα εμφιαλωμένα νερα.Η διαφορά είναι αισθητή στην γεύση ,αλλά και στην μακροζωία της μηχανής.
Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία ,εάν ακολουθησετε τις παραπάνω επισημάνσεις, θα απολαυσετε δεκα φορές καλύτερο καφε από τις περισσότερες καφετέριες της περιοχής σας και όχι μόνο!
Η καφετιέρα είναι εξαιρετική,ΟΜΩΣ πρέπει να αποσαφηνιστούν μερικά πράγματα και θεωρώ πως είναι τα εξής:
1)Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης με πολύ ακριβότερες καφετιερες.
2)Για να αξιοποιήσεις την μηχανη στο έπακρο απαιτειται καλός κόφτης.Εαν δεν υπαρχει κόφτης πολύ απλά μην αγοράζεις μηχανη.Καθε καφές θέλει συγκεκριμένα γραμμάρια ,αλλά και συγκεκριμένη ρύθμιση κοπής.Πολυ απλά μπορεί να αγοράσεις έτοιμο κομμένο καφε με αποτελεσμα να μην εκφυλίζεται ή να σου βγαίνει "σαπούνι" και χαρακτηρίζεις άχρηστη μηχανή.
3)Οπωσδηποτε αγορα unpressurized basket(Όχι κινεζικο) και τροποποίηση του portafilter.Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνεις και περισσότερα γραμμάρια καφε στο basket ,απο οτι στο "μανατο" αλλά και 50% καλύτερη ποιότητα καφε.
4) Αγορα funnel, tamper και εργαλείο ισοκατανομής.Παιζει πολύ σημαντικό ρόλο η σωστή κατανομή του καφε στο basket.
5) Προσοχή στις ρυθμίσεις της μηχανής.Καλο θα είναι όταν αγοραστεί να διαβάσετε διεξοδικά το manual έχει πολλά tips που θα σας φανούν χρήσιμα στην πορεία.
6)Χρήση καλου εμφιαλωμένου νερού.Ειμαι τυχερός που στην περιοχή μου παρασκευάζεται ένα από τα ποιοτικότερα εμφιαλωμένα νερα.Η διαφορά είναι αισθητή στην γεύση ,αλλά και στην μακροζωία της μηχανής.
Εν κατακλείδι και σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία ,εάν ακολουθησετε τις παραπάνω επισημάνσεις, θα απολαυσετε δεκα φορές καλύτερο καφε από τις περισσότερες καφετέριες της περιοχής σας και όχι μόνο!
-
- Δημοσιεύσεις: 131
- Εγγραφή: Δευ Φεβ 14, 2011 1:19 pm
- Όνομα: Λάμπρος
- Μηχανή:: Delonghi Dedica 680
- 2η Μηχανή:: Gaggia Deluxe(sold!)
- Μύλος:: Iberital
- Τοποθεσία: Agrinion
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Μόνο ένα μικρό σχόλιο για το 4ο σημείο για το πάκτωμα.
Με το κατάλληλο κόψιμο (αρκετά οριακό θα έλεγα για 14γρμ δόση στο non-pressurised basket) το πακτωμα που χρειάζεσαι σε αυτές τις μηχανές είναι μικρό.
Έχω την εντύπωση και εμπειρικά τη γνωμη ότι το group έχει γινει στενότερο και μακρυτερο ακριβώς για να πετυχαίνει κανείς ευκολότερη πάκτωση του καφέ με ελάχιστη δεξιότητα. Άρα νομίζω ότι στις συγκεκριμένες καφετιερες η πάκτωση είναι απλοποιημενη.
Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν αυτό το πιο στενόμακρο design έχει σημαντική επίπτωση στη γεύση !
Με το κατάλληλο κόψιμο (αρκετά οριακό θα έλεγα για 14γρμ δόση στο non-pressurised basket) το πακτωμα που χρειάζεσαι σε αυτές τις μηχανές είναι μικρό.
Έχω την εντύπωση και εμπειρικά τη γνωμη ότι το group έχει γινει στενότερο και μακρυτερο ακριβώς για να πετυχαίνει κανείς ευκολότερη πάκτωση του καφέ με ελάχιστη δεξιότητα. Άρα νομίζω ότι στις συγκεκριμένες καφετιερες η πάκτωση είναι απλοποιημενη.
Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν αυτό το πιο στενόμακρο design έχει σημαντική επίπτωση στη γεύση !
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Το βασικό πρόβλημα της μηχανής δεν είναι το γευστικό. Το πρόβλημα της μηχανής είναι η συνέπεια. Εγώ κάθε μέρα πίνω κάτι διαφορετικό. Δυό φορές την ίδια γεύση ποτέ Η Έλλειψη boiler και όλη αυτή η θερμοκρασιακή διακύμανση σου δίνει ΚΑΘΕ φορά άλλο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ευχάριστο είναι (για μένα) 8/10 φορές. Απλά και οι 10 είναι άλλη γεύση
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Portstewart συμφωνώ για το μανατο basket.Φαντασου πως έβαζα 13 γρ καφέ .Παραπανω γιόκ.Προσωπικά ,έβαλα unpressurized basket και παίζω στα 17\18 γραμμάρια ανάλογα τον καφέ.Πηρα 50% καλύτερη ποιότητα και γεύση.
Dgsensei. Προβλήματα στο consistency δεν έχω.Ολα τα shots,μου φαίνονται τα ίδια Ίσως να μην είμαι και ο καλύτερος γευσιγνώστης ,αλλά συμφωνώ μαζί σου, για αυτό επισήμανα το σχόλιο 1.
Dgsensei. Προβλήματα στο consistency δεν έχω.Ολα τα shots,μου φαίνονται τα ίδια Ίσως να μην είμαι και ο καλύτερος γευσιγνώστης ,αλλά συμφωνώ μαζί σου, για αυτό επισήμανα το σχόλιο 1.
-
- Δημοσιεύσεις: 131
- Εγγραφή: Δευ Φεβ 14, 2011 1:19 pm
- Όνομα: Λάμπρος
- Μηχανή:: Delonghi Dedica 680
- 2η Μηχανή:: Gaggia Deluxe(sold!)
- Μύλος:: Iberital
- Τοποθεσία: Agrinion
Re: Delonghi Dedica 680 (άποψη)
Έχει ενδιαφέρον το θέμα της δοσολογίας. Εμείς στο σπίτι πίνουμε 6 με 7 διπλούς καφέδες τη μέρα. Το σακουλάκι των 227γρ τελειώνει λοιπόν μέσα σε 2-3μερες, άρα ακόμα κ 1 γραμ στη δόση μας δίνει 2-3 επιπλέον καφέδες τη βδομάδα!!
Κι εγώ επίσης δεν έχω πολύ καλό ουρανίσκο για να καταλαβαίνω σημαντικές διαφορές από φλυτζάνι σε φλυτζάνι.
Τελευταία ανακάλυψα ότι ο μύλος αλεθει κ χοντροκομμένο προαλεσμενο καφέ και τον φέρνει στην κοκκομετρία της μηχανής !!
Κι εγώ επίσης δεν έχω πολύ καλό ουρανίσκο για να καταλαβαίνω σημαντικές διαφορές από φλυτζάνι σε φλυτζάνι.
Τελευταία ανακάλυψα ότι ο μύλος αλεθει κ χοντροκομμένο προαλεσμενο καφέ και τον φέρνει στην κοκκομετρία της μηχανής !!