Gaggia Carezza Deluxe :)
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Εγγραφή: Κυρ Απρ 05, 2020 6:51 pm
Re: Gaggia Carezza Deluxe :)
[/quote]
Θα πρέπει να ξανακάνω την μέτρηση για αυτό. Δεν θυμάμαι. Από τα νεύρα μου τα έβαλα όλα στην άκρη μέχρι να δω τι κάνω λάθος.
Τον μύλο τελευταία κοπή τον είχα στο 1. Φαντάζομαι θα πρέπει να πάω κοντά στο 0 για να τον κόψει σαν πούδρα;
Θα πρέπει να ξανακάνω την μέτρηση για αυτό. Δεν θυμάμαι. Από τα νεύρα μου τα έβαλα όλα στην άκρη μέχρι να δω τι κάνω λάθος.
Τον μύλο τελευταία κοπή τον είχα στο 1. Φαντάζομαι θα πρέπει να πάω κοντά στο 0 για να τον κόψει σαν πούδρα;
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Gaggia Carezza Deluxe :)
Σε πρώτη φάση κοψε όσο πιο ψιλά μπορείς και μέτρα πόσα γραμμάρια ροφημα έχεις σε 30sec.. Μάλλον το θέμα εντοπιζεται στο μύλο.. Δεν ξέρω αν θέλει καλιμπραρισμα και τι ενέργειες θα πρέπει να κάνεις όταν τον αγοράζεις καινούριο... Ίσως κάποιο μέλος που τον έχει θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο..αν θέλεις μπορείς να παρεις και ένα τηλ εκεί που τον αγόρασες και να εξηγήσεις το πρόβλημα σου..δεν θα δυσκολευτούν να σου βρουν τη λύση..
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Gaggia Carezza Deluxe :)
Ίσως κάτι να μην έχει γίνει σωστά το σεταρισμα του μυλου.. Κάτι δεν έχει πατήσει-κουμπώσει σωστά για να κόβει το ίδιο σε οποιαδήποτε ρύθμιση..
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Gaggia Carezza Deluxe :)
Ο Mignon δεν θέλει καλιμπραρισμα ούτε καμία άλλη ενέργεια για να λειτουργήσει για πρώτη φορά.
Το 0 είναι ενδεικτικό. Μπορείς να κάνεις αρκετές πλήρεις στροφές (νομίζω 3 ή 4) στο κομβίο.
Το 0 είναι ενδεικτικό. Μπορείς να κάνεις αρκετές πλήρεις στροφές (νομίζω 3 ή 4) στο κομβίο.
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Εγγραφή: Κυρ Απρ 05, 2020 6:51 pm
Re: Gaggia Carezza Deluxe :)
Έκοψα λεπτότερα και η κατάσταση βελτιώθηκε.. Το πρόβλημα μου όμως είναι ότι δεν βλέπω παχιά κρέμα και η γεύση από τους 3 σπεσιαλτυ που έχω δοκιμάσει μου φαίνεται ίδια. Δηλαδή ελαφρώς όξινη και χωρίς αυτά τα αρώματα που λένε στην περιγραφή για εσπεριδοειδή, μέλι κλπ.
Στα 25 sec σήμερα με 18g κολομβιανικου βγήκαν 38g καφέ με όχι τόσο εντυπωσιακή κρέμα η άρωμα.
Τι προτείνετε να βελτιώσω;
Στα 25 sec σήμερα με 18g κολομβιανικου βγήκαν 38g καφέ με όχι τόσο εντυπωσιακή κρέμα η άρωμα.
Τι προτείνετε να βελτιώσω;
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Gaggia Carezza Deluxe :)
κοψε ακομα πιο ψιλα και τραβα σε 30-35 δευτερολεπτα..αν ειναι light το ψησιμο ισως και πιο πανω..ελπιζω να μην εχει μπαγιατεψει ο κοκος..
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Εγγραφή: Κυρ Απρ 05, 2020 6:51 pm
- brego
- Δημοσιεύσεις: 61
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 30, 2020 12:23 pm
- Όνομα: Παντελής
- Μηχανή:: Sage Duo Temp Pro
- 2η Μηχανή:: Nespresso CitiZ&milk
- Μύλος:: Niche
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Taresso (Tigrato, Supremo)
- Τοποθεσία: Ν. Ηράκλειο
Re: Gaggia Carezza Deluxe :)
Την παχιά κρέμα δεν νομίζω να την δεις με 100% arabica. Εγώ με τους 100% arabica πάντα παίρνω ένα πλούσιο παχύρρευστο καϊμάκι θα έλεγα που δεν διαλύεται. Ίσως με(ποσοστό) robusta η κρέμα να είναι περισσότερη.dimidubai89 έγραψε: ↑Πέμ Απρ 30, 2020 8:49 pm......δεν βλέπω παχιά κρέμα..........
...... Δηλαδή ελαφρώς όξινη..........
Τι προτείνετε να βελτιώσω;
Ταυτόχρονα δες μήπως έχεις channeling και δεν παίρνεις σωστή κρέμα και όχι μόνο.
Εάν εννοείς ότι είναι ξινός ο καφές σου μήπως δεν ζεσταίνεις αρκετά την μηχανή και το Portafilter; Προσωπικά είχα το ίδιο πρόβλημα.
Πλέον θερμαίνω καλά την μηχανή τόσο που να έχουν ζεσταθεί τα πάντα και μόνο τότε φτιάχνω καφέ.
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Εγγραφή: Κυρ Απρ 05, 2020 6:51 pm
Re: Gaggia Carezza Deluxe :)
Ενδέχεται να είναι και θέμα θερμοκρασίας... θα επανέλθω αύριο αφού κάνω κάποιες δοκιμές πρώτα..brego έγραψε: ↑Πέμ Απρ 30, 2020 9:57 pmΤην παχιά κρέμα δεν νομίζω να την δεις με 100% arabica. Εγώ με τους 100% arabica πάντα παίρνω ένα πλούσιο παχύρρευστο καϊμάκι θα έλεγα που δεν διαλύεται. Ίσως με(ποσοστό) robusta η κρέμα να είναι περισσότερη.dimidubai89 έγραψε: ↑Πέμ Απρ 30, 2020 8:49 pm......δεν βλέπω παχιά κρέμα..........
...... Δηλαδή ελαφρώς όξινη..........
Τι προτείνετε να βελτιώσω;
Ταυτόχρονα δες μήπως έχεις channeling και δεν παίρνεις σωστή κρέμα και όχι μόνο.
Εάν εννοείς ότι είναι ξινός ο καφές σου μήπως δεν ζεσταίνεις αρκετά την μηχανή και το Portafilter; Προσωπικά είχα το ίδιο πρόβλημα.
Πλέον θερμαίνω καλά την μηχανή τόσο που να έχουν ζεσταθεί τα πάντα και μόνο τότε φτιάχνω καφέ.
Re: Gaggia Carezza Deluxe :)
Καλησπέρα dimidubai89
Η μηχανή που έχεις δεν έχει νομίζω έλεγχο πίεσης.
Πρακτικά εάν δεν υπάρχει ελεγχόμενη πίεση προς το portafilter τότε η μικρή ροή οφείλετε στην αδυναμία της αντλίας .
Υποθετικά στο postafilter υπάρχει όλη η δύναμη της αντλίας που μπορεί να φτάνει 16- 17 bar. Έτσι προσπαθώντας να πετύχεις τους χρόνους , κόβεις τον καφέ πολύ ψιλά .
Η αντλία όσο φτάνει στο max τις δύναμης τόσο μειώνει την ροή του νερού. Στα 16 bar πχ η ροή είναι πολύ μικρή .
Στην έξοδο προς το portafiler χρειάζεσαι πίεση 9 bar. Oι χρόνοι που βγαίνει ο καφές σε σχέση με το κόψιμο αναφέρoντε στα 9 bar πίεσης .
Πιθανών οι χρόνοι που μετράς να είναι σε μεγάλη πίεση νερού, έτσι είναι και το κόψιμο πολύ διαφορετικό , και γενικά όλο αυτό οδηγεί σε διαφορετική γεύση.
Η μηχανή που έχεις δεν έχει νομίζω έλεγχο πίεσης.
Πρακτικά εάν δεν υπάρχει ελεγχόμενη πίεση προς το portafilter τότε η μικρή ροή οφείλετε στην αδυναμία της αντλίας .
Υποθετικά στο postafilter υπάρχει όλη η δύναμη της αντλίας που μπορεί να φτάνει 16- 17 bar. Έτσι προσπαθώντας να πετύχεις τους χρόνους , κόβεις τον καφέ πολύ ψιλά .
Η αντλία όσο φτάνει στο max τις δύναμης τόσο μειώνει την ροή του νερού. Στα 16 bar πχ η ροή είναι πολύ μικρή .
Στην έξοδο προς το portafiler χρειάζεσαι πίεση 9 bar. Oι χρόνοι που βγαίνει ο καφές σε σχέση με το κόψιμο αναφέρoντε στα 9 bar πίεσης .
Πιθανών οι χρόνοι που μετράς να είναι σε μεγάλη πίεση νερού, έτσι είναι και το κόψιμο πολύ διαφορετικό , και γενικά όλο αυτό οδηγεί σε διαφορετική γεύση.