Γιατί Lelit?? (PL41em) πολλές πολλές απορίες

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
jipparas
Δημοσιεύσεις: 49
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 15, 2018 7:09 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Lelit anita pl042tem
Οι καφέδες μου:: Freddo espresso

Γιατί Lelit?? (PL41em) πολλές πολλές απορίες

Δημοσίευση από jipparas » Παρ Νοέμ 30, 2018 1:46 am

καλησπέρα, όπως πολλοί άλλοι φαντάζομαι, βιάστηκα να πάρω μία μηχανή, χωρίς να ψάξω. Κατέληξα στην Delonghi ec685 θεωρώντας πως μέχρι εκείνα τα λεφτά είναι η καλύτερη στην κατηγορία αυτή. Κατέληξα όμως μετά να ψάχνομαι για θερμοκρασίες, πιέσεις, σωστές εκχυλίσεις, γραμμάρια κ.τ.λ. Αυτό που με ξενέρωσε πιο πολύ είναι το ότι δεν ξέρω σε τι θερμοκρασία βγαίνει ο καφές, δεν με νοιάζει αν μπορώ να το ελέγξω αλλά και το pressurized portafilter. Δεν μπορώ να πω ότι δεν πίνω καλό καφέ...
Απορία: όσο είναι ζεστή η μηχανή, ζεσταίνεται το thermoblock? η απλά διατηρεί μία στάνταρ θερμοκρασία? ).
Ένα άλλο αρνητικό είναι ότι δεν ζεσταίνεται το group head.
Όσον αφορά τη Lelit, γιατί εάν γράψει κανείς στο google : 'best semi automatic espresso machine 2018' δεν αναφέρεται πουθενά η Lelit??
Τι μπορεί να προσφέρει η PL41em όσον αφορά την θερμοκρασιακή σταθερότητα? Η θερμοκρασία εκχύλισης είναι στα όρια που πρέπει? Σε τι θερμοκρασία βγαίνει την έχει μετρήσει κανείς? (Δεν με πειράζει να μην μπορώ να την αλλάξω απλά να βγαίνει στην θερμοκρασία που πρέπει για έναν καλό εσπρέσο. Δεν με ενδιαφέρει αφρόγαλα, πίνω μόνο κρύο, 1-2 καφέδες την ημέρα). Αν και στην πορεία μπορεί να ψαχτώ να βάλω PID. Γίνεται??
Όσον αφορά το 57αρι filter holder, μέχρι πόσα γραμμάρια μπορείς να χωρέσεις?

Κλείνοντας, η συγκεκριμένη, σε συνδυασμό με ένα καλό μύλο ανταποκρίνεται για έναν καλό εσπρέσο?

Nimrodel
Δημοσιεύσεις: 539
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
Όνομα: Αναστασια
Μηχανή:: Silvia V3 mod
2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
Μύλος:: Compak k10
2ος Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
Τοποθεσία: Τήνος

Re: Γιατί Lelit?? (PL41em) πολλές πολλές απορίες

Δημοσίευση από Nimrodel » Παρ Νοέμ 30, 2018 8:50 am

Γιατί ποιος είπε ότι είναι best semiautomatic machine...?υπάρχουν δεκάδες πιο ακριβές , πιο καλές... Είναι μια πολύ καλή μηχανή για entry level. Αυτό αναφέρεται κι εδώ στο φόρουμ.υπ;έχει ολόκληρο thread για τη μηχανή ..πολύ κατατοπιστικό. Διάβασε το, Θάσου λύσει πολλές απορίες. Γενικά η αναζήτηση στο google...βγάζει ο,τι να ναι

ellenikus
Δημοσιεύσεις: 248
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2015 3:22 pm
Όνομα: GEORGIOS
Μηχανή:: Lelit Plus PID/
2η Μηχανή:: elektra microcasa
Μύλος:: eureka mignon
2ος Μύλος:: COMPAK K3
Οι καφέδες μου:: tigrato

Re: Γιατί Lelit?? (PL41em) πολλές πολλές απορίες

Δημοσίευση από ellenikus » Παρ Νοέμ 30, 2018 9:07 am

H PL41EM ειναο οτι καλυτερο μπορεις να παρεις κατω απο 400 ευρω.Πολυ ποιοτικη κατασκευη, εσωτερικα ολα ορειχαλκινα, εξω ανοξειδωτο ατσαλι.δοκιμασμενη ιταλικη σχεδιαση 30 ετων,χωραει 18 γραμμμαρια καφε στο διπλο καλαθακι.Ζεσταινεται στο 5 λεπτο.

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Γιατί Lelit?? (PL41em) πολλές πολλές απορίες

Δημοσίευση από Gaggia BC » Παρ Νοέμ 30, 2018 9:17 am

Το πιο βασικο:
Εχει boiler! Και μαλιστα ορειχαλκινο και 330ml. Ριξε μια ματια στην κατηγορια "Συμβουλες αγορας". Εχουν γινει εκτεταμενες συζητησεις περι αυτου και γιατι τελικα αν θες οντως εσπρεσσο οτιδηποτε απο εκει και κατω ειναι πεταμενα λεφτα(εκτος αν πας σε μεταχειρισμενο)

Άβαταρ μέλους
todoornot
Δημοσιεύσεις: 339
Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Flair Pro 2
Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
2ος Μύλος:: Aergrind
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Γιατί Lelit?? (PL41em) πολλές πολλές απορίες

Δημοσίευση από todoornot » Παρ Νοέμ 30, 2018 9:53 am

Nimrodel έγραψε:
Παρ Νοέμ 30, 2018 8:50 am
. Γενικά η αναζήτηση στο google...βγάζει ο,τι να ναι
Ακριβώς. Αυτού του τύπου οι τίτλοι συνήθως μπαίνουν από site και μαγαζιά ... γενικής χρήσης και όντως τις περισσότερες φορές είναι ό,τι να ναι. Μόνο εξειδικευμένα φόρα όπως το παρόν (υπάρχουν και πολύ δυνατά αγγλόφωνα) εμπιστεύομαι για θέματα καφέ.

axilleas1990
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: Κυρ Ιούλ 08, 2018 11:27 pm
Όνομα: Αχιλλεας
Μηχανή:: Lelit Victoria
Μύλος:: Obel mito 64 mm
Οι καφέδες μου:: Barista Shop Blends
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Γιατί Lelit?? (PL41em) πολλές πολλές απορίες

Δημοσίευση από axilleas1990 » Παρ Νοέμ 30, 2018 11:06 am

Συνφορουμήτη Δημήτρη καλημέρα!!! Ως κάτοχος Lelit (Victoria) εδώ και μερικούς μήνες {πρώην κάτοχος krups κλπ} μπορώ να απαντήσω στο ερώτημά σου για τις lelit εκφράζοντας προσωπική άποψη. Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη μάρκα στην αγορά, όμως είναι από τις καλύτερες και πιο τίμιες μηχανές.. Με λίγη εξάσκηση στην τεχνική σου άνετα πετυχαίνεις αποτελέσματα εκχυλίσεων που θα τις ζήλευαν μηχανές πολύ πιο ακριβές!!! Αν δε την συνδυάσεις (επιβάλλεται) και με ένα καλό μύλο (καινούριο ή μεταχειρισμένο) έχεις διασφαλίσει να πίνεις σωστό καφέ… Μακάρι να έχεις το budget που χρειάζεται, διότι μόνο τότε θα δεις διαφορές, μεσοβέζικες λύσεις ΔΕΝ υπάρχουν…

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Γιατί Lelit?? (PL41em) πολλές πολλές απορίες

Δημοσίευση από Luckees » Παρ Νοέμ 30, 2018 11:59 am

Δημήτρη εύλογες οι απορίες σου. Ας τα πάρουμε από την αρχή, η διαδικασία του εσπρέσο απαιτεί τα κατάλληλα μηχανήματα δλδ μηχανή και μύλο. Η μηχανή πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλιώς ότι και να κάνεις εσπρέσο δεν θα καταφέρεις να πιεις. Οι 2 πιο βασικές προϋποθέσεις είναι η θερμοκρασία και η πίεση. Γιατί είναι τόσα σημαντικές; Γιατί επηρεάζουν δραματικά το γευστικό αποτέλεσμα.
Πάμε στη θερμοκρασία όπου στόχοι μας είναι δύο: 1) το νερό να έχει συγκεκριμένη θερμοκρασία πχ 92C πριν έρθει σε επαφή με τον καφέ στο καλάθι και 2)να κρατήσει αυτή τη θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια της εκχύλισης δλδ για τα περίπου 30sec που θα διαρκέσει η διαδικασία.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι έχεις μια μηχανή με boiler δλδ ένα μικρό καζάνι που έχει μέσα μια αντίσταση. Ο κατασκευαστής έχει ρυθμίσει ένα θερμοστάτη, ώστε η αντίσταση να αναβοσβήνει και να διατηρεί την θερμοκρασία γύρω από τους 92C. Αν έχεις pid τότε η θερμοκρασία θα είναι ακριβώς 92C.Αν δεν έχεις θα ταλαιπωρηθείς λίγο κάνοντας δοκιμές με φλασαρίσμα προσπαθώντας να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία το λεγόμενο temperature surfing. Είτε έτσι είτε αλλιώς το Νο1 ζητούμενο το έχεις καλύψει.
Όταν εσύ θα πατήσεις το κουμπί της εκχύλισης και θα αρχίσει να τρέχει ο καφές, την ίδια στιγμή ενεργοποιείς την αντλία και φρέσκο/κρύο νερό εισέρχεται στο boiler, με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας. Σκέψου λοιπόν ότι στα 30sec της εκχύλισης τροφοδοτείς συνεχώς με κρύο νερό το κύκλωμά σου και "χαλάς" την ιδανική θερμοκρασία που θα ήθελες να έχεις δλδ σταθερή στους 92C. Έρχονται λοιπόν οι κατασκευαστές μηχανών και προτείνουν λύσεις που θα βοηθήσουν να να μην έχεις μεγάλες απώλειες αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα όπως είναι το group E61, μεγαλύτερα boiler, θερμοσιφωνικά κυκλώματα, υλικά/μέταλλα με μεγάλη θερμοχωρητικότητα, έξτρα αντιστάσεις πάνω στο group κλπ. Όπως καταλαβαίνεις όσα περισσότερο από αυτά τα καλούδια έχει μια μηχανή τόσο αυξάνεται το κόστος.

Πάρε τώρα την περίπτωση του θερμομπλόκ, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα σωλήνακι ανάμεσα σε 2 θερμαινόμενες πλακέτες. Οι πλάκες αυτές θερμαίνονται σε αδιευκρίνιστη θερμοκρασία και επειδή έχουν να ζεστάνουν λίγα ml νερού είναι έτοιμες σε 3 λεπτά. Αν αφήσουμε στην άκρη το θέμα της αρχικής θερμοκρασίας στην οποία είναι ρυθμισμένες, με το που πατήσεις το κουμπί της εκχύλισης το νεο-εισερχόμενο νερό το οποίο θα περάσει μέσα από τις πλάκες δεν πρόκειται να νιώσει απολύτως τίποτα από θέρμανση. Έτσι όπως το τραβάει η αντλία, το στέλνει πάνω στον καφέ με εντελώς ακατάλληλη θερμοκρασία. Άρα λοιπόν αντιλαμβάνεσαι ότι το θέμα θερμοκρασία το έχεις χάσει.

Το ίδιο ισχύει και για τον άλλο παράγοντα, αυτόν της πίεσης. Ιδανικά θέλουμε ρύθμιση της πίεσης στα 9bar και φυσικά ελεύθερο καλάθι.

Οι lelit είναι αρκετά αξιόπιστες και θα το διαπιστώσεις μέσα από πολλές αναρτήσεις μέσα στο forum από ανθρώπους που είναι απλοί χρήστες και δεν έχουν κανένα όφελος να τη διαφημίσουν (και εγώ ανάμεσά τους). Αρκεί να τη συνοδεύσεις με ένα σοβαρό μύλο.

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Γιατί Lelit?? (PL41em) πολλές πολλές απορίες

Δημοσίευση από Gaggia BC » Παρ Νοέμ 30, 2018 12:34 pm

viewtopic.php?f=2&t=5672
και
viewtopic.php?f=2&t=5065
Εδω εισαι. Καλο διαβασμα!

jipparas
Δημοσιεύσεις: 49
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 15, 2018 7:09 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Lelit anita pl042tem
Οι καφέδες μου:: Freddo espresso

Re: Γιατί Lelit?? (PL41em) πολλές πολλές απορίες

Δημοσίευση από jipparas » Παρ Νοέμ 30, 2018 12:41 pm

Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας. Καταρχάς, όσο προθερμαίνεται η συγκεκριμένη μηχανή, το portafilter ζεσταίνετε η όχι ; Εάν όχι, θα έχει σίγουρα κάποιες απώλειες. Δεύτερον, όσον αφορά το temperature surfing, είναι παρόμοιος τρόπος με Rancilio Silvia και Gaggia? χρειάζεται ακόμα και για έναν καφέ ; Αν υποθέσω ότι ζεσταίνετε και το portafilter, τότε θα μπορούσα εύκολα να βρω τη ιδανική θερμοκρασία μετρώντας καφέ στο φλιτζάνι; Από how to της Lelit δείχνει θερμοκρασία καφέ στο φλυτζάνι 80-82 βαθμούς. Δεν ξέρω όμως αν και το φλυτζάνι πρέπει να έχει προθερμανθεί. Όσον αφορά ένα άλλο ερώτημα που έθεσα, σχετικά με το άμα μπορώ στην συνέχεια να βάλω PID ;; Και επίσης, σε μηχανές που έχουν PID πάλι παιδεύονται να βρουν τις σωστές ρυθμίσεις- θερμοκρασία η απλά το θέτεις 92 και έχεις 92;

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Γιατί Lelit?? (PL41em) πολλές πολλές απορίες

Δημοσίευση από Luckees » Παρ Νοέμ 30, 2018 1:09 pm

1. Το pf προθερμαίνεται πάντα μαζί με τη μηχανή.
2. Ακόμα και για ένα καφέ απαιτείται προθέρμανση της μηχανής, αλλιώς το νερό θα είναι κρύο και καφές ξινός. Σε μηχανές με E61, θερμοσιφωνισμό...ο χρόνος υπερβαίνει το μισάωρο. Στις single boiler μηχανές που δεν έχουν pid κάνεις temp surf, στις hx κάνεις cooling flush.
3. Η θερμοκρασία στο φλιτζάνι είναι όντως χαμηλότερη από αυτή που χρειάζεσαι μέσα στο καλάθι τη στιγμή της εκχύλισης, περίπου όσο λέει η Lelit. Για να μετρήσεις με ακρίβεια τις συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας θέλεις scase, οποιοσδήποτε άλλος τρόπος εμπεριέχει σφάλματα.
3. To φλιτζάνι το προθερμαίνεις για να μη σου κρυώσει γρήγορα ο καφές και πιεις ένα χλιαρό εσπρέσο. Άπαξ και γίνει η εκχύλιση έχει τελειώσει η διαδικασία, η θερμοκρασία του φλιτζανιού δεν παίζει κανένα άλλο ρόλο.
4. PID μπαίνει και εκ των υστέρων
5. Αυτή είναι η δουλειά του pid: Να διατηρεί τη θερμοκρασία που έχεις ορίσει, με μεγάλη ακρίβεια.

Απάντηση