Σελίδα 1 από 3

Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 27, 2018 8:14 pm
από Geogeo90
Καλησπερα μάγκες,

Αν και διαβάζω αρκετά συχνά το forum σαν παρατηρητής, μόλις άνοιξα το λογαριασμό μου εδώ και ειναι το πρώτο μου post. Καλώς σας βρήκα.

Στο πρόβλημα μου λοιπόν. Μόλις αγόρασα την Lelit pl41em που μετα απο αρκετό ψάξιμο μου φάνηκε οτι ειναι απο τις καλύτερες μηχανές για entry σε σωστή espressiera.

Ειμαι ακόμα στο ψάξιμο για τον καφέ αλλα φαίνεται πολύ καλή . Το πρόβλημα μου ειναι με το αφρόγαλο. Δοκίμασα ένα της Δέλτα με 1.5% λιπαρά και ένα της μεβγαλ πάλι 1.5% λιπαρά( αλλα μακράς διαρκείας ) αλλα και με τα δυο μου βγήκε απαράδεκτο. Απλά μου το ζέστανε ουσιαστικά και πρόσθεσε και 3 φυσαλίδες.

Το έψαξα λιγο στο Google και βλέπω και άλλους με παρόμοιο θέμα αλλα δεν ειδα κάποια λύση / πρόταση.

Υπάρχει κάποιος απο εσάς με την ίδια μηχανή ώστε να μου προτείνει διαφορετικό τρόπο ή γάλα;

Έκανα ακριβώς οτι γράφει στο εγχειρίδιο. Και είχα το ακροφύσιο ακριβώς κάτω απο την επιφάνεια του γάλατος.

Επίσης άλλη μια ερώτηση. Όταν φτιάχνει το καφέ βλέπω οτι η πίεση ειναι μεταξύ 3-5 bar? Δεν ειναι πολύ λιγο; Γιατί απο οτι διαβάζω θα έπρεπε να ειναι 9-12.

Ευχαριστω με των προτέρων για τυχόν απαντήσεις.

Ευχαριστω

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 27, 2018 10:26 pm
από PublicDomain
εντάξει θα το συνηθίσεις, απλά στην αρχή ο ατμός βγαίνει πολύ δυνατά και στρώσει με τον καιρό.

πάρε μια γαλατιέρα να δουλεύεις καλύτερα.

τώρα για τον καφέ δούλεψε με το δοσομετρικό (κατ ελάχιστον) και βάζε μία δόση για μονό εσπρέσο και 2 για διπλό

αν το νερό περνάει τόσο γρήγορα θες ψιλότερο κόψιμο...

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 28, 2018 2:36 am
από Geogeo90
Πόση ποσότητα γάλατος πιστεύεις οτι ειναι η καλύτερη για να κανείς αφρόγαλο με το ακροφύσιο; Σε ml στο περίπου.

Επίσης απο καφέ πήρα τον κόκκινη της illy για πρώτη δοκιμή .

Αν κάποιος εχει την ίδια καφετιέρα θα μπορούσε να μου πει το καλύτερο μέγεθος για να μ αλέσουν τον καφέ την επόμενη φορά που θα πάω σε καφεκοπτείο.

Ευχαριστω

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 28, 2018 10:21 am
από Luckees
To φούσκωμα του γάλατος είναι μόνο θέμα τεχνικής είτε βάλεις 100ml, είτε ένα κουβά. Απλά όταν έχεις μικρή ποσότητα απαιτεί περισσότερη μαεστρία γιατί το γάλα θα ζεσταθεί γρήγορα και υπάρχει ο κίνδυνος να καεί. Αν δεν έχεις θερμόμετρο θα υπολογίσεις να αποσύρεις το γάλα απ' τη στιγμή που δεν θα αντέχεις να κρατάς άλλο τη γαλατιέρα, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Αν έχεις θερμόμετρο, αποσύρεις γύρω στους 55C, γιατί η θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει για λίγο ακόμα, ώσπου να καταλήξει στην ιδανική.

Για το θέμα της τεχνικής, θα σου πω τι έκανα και με βοήθησε: Θα πάρεις ένα διάφανο ποτήρι που να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες. Θα βάλεις νερό (όσο θα έβαζες γάλα) μαζί με μια σταγόνα σαπούνι για τα πιάτα και θα ξεκινήσεις να κάνεις τη διαδικασία φουσκώματος. Από το πλάι του ποτηριού θα βλέπεις πόσο πρέπει να κατεβάσεις ή να ανεβάσεις το ακροφύσιο, ώστε να δημιουργείται εσωτερικά μια μικρή δίνη. Αν αυτή η δίνη είναι πετυχημένη τότε θα δημιουργηθούν μικροφυσαλλίδες αέρα και θα έχεις ένα κρεμώδες αποτέλεσμα. Αν δεν την πετύχεις φτιάχνεις νέο μείγμα και ξαναπροσπαθείς. Με τον τρόπο αυτό δεν πετάς τζάμπα γάλα για δοκιμές και βλέπεις από το πλάι του ποτηριού τι πρέπει να διορθώσεις σε σχέση με το βάθος του ακροφυσίου μέσα στο γάλα.
Θα ξέρεις ότι έκανες καλό αφρόγαλα όταν δεν θα έχεις μεγάλες φουσκάλες, αλλά πολλές και μικροσκοπικές και η όψη του γάλατος θα είναι σαν άσπρη υγρή μπογιά, που γυαλίζει στο φως.

Για τα υπόλοιπα που ρωτάς, το μανόμετρο πρέπει να δείχνει 9bar κατά την εκχύλιση. Βάλε το τυφλό, άνοιξε αντλία για λίγα δευτερόλεπτα και δες πόσο σου δείχνει.
Και πάνω απ΄όλα: Βάλε στο πρόγραμμα να πάρεις μύλο! Με προαλεσμένο δεν πίνεις καφέ!

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 28, 2018 11:23 am
από PublicDomain
για εκχύλιση καφέ θα πρέπει να είσαι στη μέση του πράσινου και πάνω

για γάλα δοκίμασε περίπου στα 180ml αλλα θα έλεγα σε "στενή" γαλατιέρα (όχι μπρίκι)

+τις οδηγίες που έλαβες παραπάνω...

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 29, 2018 4:34 pm
από dimitrisnd
Εγώ θέλω να ρωτήσω ποια πρέπει να είναι η ένταση του ατμού.
Εγώ το πρόβλημα που έχω είναι αντίστοιχο, με δημιουργία ελαχίστων και χοντρων φυσαλίδων,και όλο το υπόλοιπο είναι απλά βραστό γάλα.
Επίσης μετά την παύση του ατμού, δεν ανεβαίνει πάνω από 5 βαθμούς στο θερμόμετρο. Τελική θερμοκρασία γύρω στους 65-70 βαθμούς δε πρέπει να έχουμε;

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 29, 2018 4:51 pm
από Luckees
Με ποια μηχανή κάνεις αφρόγαλα; Έχεις εικόνα της πίεσης μέσω κάποιου μανομέτρου;

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 29, 2018 7:52 pm
από dimitrisnd
Luckees έγραψε:
Πέμ Νοέμ 29, 2018 4:51 pm
Με ποια μηχανή κάνεις αφρόγαλα; Έχεις εικόνα της πίεσης μέσω κάποιου μανομέτρου;
Την Lelit pl41 plust pid. Ναι έχω εικόνα (έχω μανόμετρο δλδ)

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 29, 2018 9:47 pm
από Jazz
Επειδή βλέπω ότι υπάρχει σχετικός προβληματισμός για το αφρόγαλα, θα βιντεσκοπήσω αύριο τη διαδικασία στην lelit plust και θα το ανεβάσω.
Το γάλα γίνεται εξαιρετικό ακόμα και σε γαλατιέρα των 150ml (!)
Αυτά που λέει το manual, για μύτη κάτω από την επιφάνεια, είναι ... :censored: Αυτά ισχύουν σε επαγγελματικές μηχανές καταστημάτων με μεγάλα boiler , είτε multi, είτε και HX μηχανές. Στη SB, τη μικρή μας θαυματουργή Lelitούλα, η διαδικασία θέλει τροποποίηση (και στο χρόνο φυσικά, ήτοι πολλαπλάσιος από επαγγελματική)

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 29, 2018 10:22 pm
από Fazerman
δωσε μας τα φωτα σου Σταυριανα μπας και φιαξουμε αφρογαλα της προκοπης!!
εγω εχω παψει να ασχολουμαι με το ακροφυσιο της μηχανης και τις ελαχιστες φορες που θελω καπουτσινο,επιστρατευω το aeroccino λογω ευκολιας..