Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσίευση από Jazz » Σάβ Δεκ 01, 2018 12:43 pm

Λοιπόν, καλημέρα!

Βιντεοσκόπησα πριν λίγο, γιατί χθες τελικά έπινα όλη την ημέρα brew, και σήμερα μου ζητήθηκε το πρώτο cappuccino, από τον αδερφό μου.
Ο βαθμός δυσκολίας εδώ αυξάνεται (καλύτερο αυτό), γιατί ο αδερφός μου λόγω υποχρεωτικής διατροφής μπορεί να καταναλώνει μόνο φυτικά προϊόντα χωρίς γλουτένη, οπότε το βιντεάκι παρακάτω είναι με γάλα SOYA proffessional της Alpro (δε κυκλοφορεί στο εμπόριο, μη το ψάξετε τσάμπα. Αν κάποιος θέλει γάλα σόγιας, προτείνω της alpro το Original (μπλε), που πρακτικά στη γεύση είναι το ίδιο).
Επίσης ο αδερφός μου θέλει τον καφέ του υπερεκχυλισμένο (ήτοι 50gr+), και το γάλα του με περισσότερο foam, πιο πυκνό, ενώ θέλει και σχετικά λίγο (1:2 με τον καφέ, και όχι 1:3).

Οπότε, στο βίντεο βλέπετε, τη μικρότερη γαλατιέρα της motta (0.25cl) {συνήθως ευρέως χρήσεως είναι οι 500άρες και οι 350άρες. Ενδεικτικά αυτό, για να δείτε ότι όντως η motta είναι μπεμπέ), με γάλα σόγιας πριν το ρύγχος (κανονικά όταν χρησιμοποιείς μεγαλύτερες γαλατιέρες, βάζεις λιγότερο γάλα αναλογικά. Δηλαδή, μέχρι το σημείο της κοιλιάς, όχι μέχρι το ρύγχος).

Θερμόμετρο δε χρησιμοποιώ σπίτι, αλλά 'μπακαλίστικα' θα σας πω ότι όταν φουσκώνεις και παράλληλα αγκαλιάζεις με τη παλάμη σου τη γαλατιέρα, είσαι σε θέση άνετα να γνωρίζεις τη θερμοκρασία του ροφήματός σου, εφόσον έχεις εξασκηθεί σε αυτό (με απόκλιση 2°C, τουλάχιστον για μένα). Όσο ανέχεται άνετα το χέρι σου να κρατά τη γαλατιέρα, η διαδικασία συνεχίζεται. Όταν νοιώσεις ότι 'δυσκολεύεσαι' να συνεχίσεις να την κρατάς, κλείνεις το ακροφύσιο, και μέχρι να ηρεμήσει το γάλα, θα ανέβει άλλους 5°C (για όσους χρησιμοποιούν θερμόμετρο εννοώ). Για τους τελευταίους, να πω ότι όταν δείτε στο θερμόμετρο 55°C, σταματάτε τη διαδικασία. (για να μη πω και 50°C - το γάλα είναι ιδανικό σε γλυκύτητα γύρω στους 55 βαθμούς, τουλάχιστον αυτό που χρησιμοποιώ εγώ) Πάντως, όσοι δεν έχετε θερμόμετρο, μην άγχεστε, το σημείο "δυσκολίας" (λόγω θερμοκρασίας) κρατήματος της γαλατιέρας, είναι εκεί γύρω στους 55 βαθμούς.

Τώρα, για το πόσο θα βυθίσεις το ακροφύσιο: Μην κάνετε ότι λέει το manual, γιατί γάλα δε θα φουσκώσετε ποτέ έτσι. Άντε κανά βραστό, με λίγες φυσαλίδες. Δεν έχουμε επαγγελματική μηχανή. Έχουμε μια φτωχή πλην τίμια SB, με μικρό μπόιλερ και με φυσικά ατμό πιο "υγροποιημένο".
Το ακροφύσιο λοιπόν, δε πρέπει να είναι 2cm κάτω από την επιφάνεια του γάλακτος. Μόνο η μύτη του μπαίνει μέσα. Και όχι όλη. Μισό εκατοστό. Γιατί αλλιώς δε θα μπορέσεις να φουσκώσεις και να δώσεις αέρα στο γάλα για διόγκωση. Με τη περιγραφή του manual, μόνο βρασμό πετυχαίνεις.
Κρατάτε λοιπόν τη μύτη ελάχιστα μέσα, και φουσκώνετε μέχρι περίπου το 70% του όγκου του γάλακτος (στο βίντεο φουσκώνω λιγάκι παραπάνω λόγω προτίμησης του ..."πελάτη"). Μετά βυθίζεις για στροβιλισμό. Η διαδικασία δεν έχει σωστό και λάθος όμως. Είναι trial. Δοκιμάζεις και βρίσκεις τι σου ταιριάζει. Σε γωνία στο ακροφύσιο, σε σημείο (κέντρο, πλευρικά γαλατιέρας κλπ) κοκ. Και επίσης, το γάλα που φουσκώνεις είναι μια δυναμική διαδικασία, που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια προσαρμόζεις αν χρειάζεται τη θέση σου, για να πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα. "κινείς" δηλαδή αν χρειάζεται τη γαλατιέρα σου, για να 'αλλάξεις' θέση στο ακροφύσιο.

Όσο πιο μικρή η γαλατιέρα, τόσο πιο δύσκολη η διαδικασία. Επίσης, όσο πιο πολλή πρωτεΐνη έχει το γάλα, "μπακαλίστικα" τόσο πιο εύκολα φουσκώνεις. η σόγια πχ που χρησιμοποιώ εδώ, είναι λιγάκι πιο δύστροπη.

Επίσης, επαναλαμβάνω, εσείς μη δώσετε τόσο foam όσο εγώ. Ο αδερφός μου είναι ...ειδική περίπτωση.

Και κάτι εξίσου σημαντικό: Όταν ο ατμός είναι έτοιμος, (ανάβει το 2ο λαμπάκι), δε ξεκινάτε αμέσως. Εκτονώνετε, γιατί υπάρχει πολύ υγρασία (για να μη πω νερό δηλαδή...). Μέχρι αυτό που βγαίνει να είναι ατμός και όχι νερό/ατμός.



https://photos.app.goo.gl/azxiLpduDNmkdekx8

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσίευση από Jazz » Κυρ Δεκ 02, 2018 11:01 pm

Και σημερινό, με γάλα κανονικό πλήρες, σε motta 500αρα... (πιο αργή διαδικασία, λιγότερο φούσκωμα, και λίγο ζωγραφική στο τέλος...)
https://photos.app.goo.gl/V21TCtWz8UxmvUhZ7

Άβαταρ μέλους
Fazerman
Δημοσιεύσεις: 258
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 24, 2011 3:05 pm
Όνομα: Λαμπης
Μηχανή:: lelit plust pid
Μύλος:: Mazzer mini E
Οι καφέδες μου:: lavazza tiera
Τοποθεσία: Βολος
Επικοινωνία:

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσίευση από Fazerman » Κυρ Δεκ 02, 2018 11:15 pm

Ευχαριστουμε Σταυριανα για τα βιντεακια.ειναι πολυ κατατοπιστικά!
βλεποντας τα καταλαβα οτι τα εκανα ολα λαθος γι αυτο και δεν μου εβγαινε ποτε της προκοπης.θα δοκιμασω αυριο με αυτον τον τροπο και θα ενημερωσω. :respekt:

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσίευση από Jazz » Δευ Δεκ 03, 2018 12:19 am

Χαρά μου Λάμπη, αν καταστούν βοηθητικά τα βιντεάκια.
Καλές δοκιμές, και αναμένω ενημέρωση προόδου! ;) :oneup:
(σε γενικές γραμμές, να πω ότι πολλές φορές τα εκάστοτε manuals κατηγοριοποιούν πολλά πράγματα-διαδικασίες, τα οποία/οποίες όμως ναι μεν είναι σωστά, αλλά χρειάζονται παραμετροποίηση ενίοτε)

Jousis
Δημοσιεύσεις: 117
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 29, 2016 3:46 am

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσίευση από Jousis » Τρί Δεκ 04, 2018 11:47 pm

Δοκίμασα κι εγώ με βάση τα βίντεο και τις οδηγίες σου και πέτυχε με την 1η ! :oneup:
Και να φανταστείς οτι φτιάχνω γάλα 1 φορά τον μήνα και αν.

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσίευση από Jazz » Τετ Δεκ 05, 2018 12:03 am

Jousis έγραψε:
Τρί Δεκ 04, 2018 11:47 pm
Δοκίμασα κι εγώ με βάση τα βίντεο και τις οδηγίες σου και πέτυχε με την 1η ! :oneup:
Και να φανταστείς οτι φτιάχνω γάλα 1 φορά τον μήνα και αν.
ΤΕΛΕΙΑ !! Πολύ χαίρομαι! :a013:
Next step: Latte Art :b050: (και εδώ είμαστε φυσικά για feedback και συμβουλές)

Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 2987
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσίευση από Artisti » Τετ Δεκ 05, 2018 2:10 am

Πραγματικά πολύ "επαγγελματικό" το βίντεο το θαύμασα και από καλή οπτική γωνία.
Δεν έχουμε πολλές γυναίκες στο φόρουμ αλλά ευτυχώς έχουμε την Σταυριάνα :oneup:

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1140
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Δεκ 05, 2018 11:12 am

Jazz έγραψε:
Τετ Δεκ 05, 2018 12:03 am
Next step: Latte Art :b050: (και εδώ είμαστε φυσικά για feedback και συμβουλές)
Ξεκίνα νήμα άμεσα! Κάθε φορά λουλούδι θέλω να κάνω, πίνακας του Πικάσο καταλήγει...

dimitrisnd
Δημοσιεύσεις: 44
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 28, 2018 1:16 am

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσίευση από dimitrisnd » Τετ Δεκ 05, 2018 11:30 pm

Πολλά πολλά Like!!!! :oneup:
Ευχαριστούμε!!

bpel86
Δημοσιεύσεις: 48
Εγγραφή: Δευ Ιουν 03, 2013 12:52 am
Μηχανή:: Lelit PL41 Plust PID
Μύλος:: Ascaso i-Mini i2

Re: Lelit pl41em πρόβλημα με το αφρόγαλο

Δημοσίευση από bpel86 » Σάβ Δεκ 08, 2018 1:02 pm

Σταυριάνα ένα μεγάλο ευχαριστώ κι από μένα. Έιχα κάνει αρκετές δοκιμές δυο χρόνια που έχω τη μηχανή και ποτέ δεν είχα καταφέρει να πετύχω αφρόγαλα και τα είχα παρατήσει εδώ και πού καιρό. Είπα να κάνω μια δοκιμή με τον τρόπο που δείχνεις και βγήκε εκπληκτικό!!!!

Απάντηση