Gch έγραψε: ↑Παρ Νοέμ 08, 2019 7:02 pm
Καλησπέρα, να πω και εγώ την εμπειρία μου σαν κάτοχος gaggia classic 2012 και graef 702 για εισαγωγή. Στους επτά μήνες που έχω τη μηχανή μόνο μια φορά μου είπε η κοπέλα μου ότι κατάλαβε την σοκολάτα στον καφέ που τις έφτιαξα!!! Εγω προσωπικά εχω πετάξεις αρκετούς λόγο ξινου παρόλο που έχω βάλει και pid.Υπαρχει μια διαδικασία που πρέπει να μάθεις για να έχεις οσο δυνατόν λιγότερη απώλεια στην θερμοκρασία γίνεται,φτιάχνω 4 καφέδες την ημέρα. Ακόμα δεν το καταφέρνω συχνά μάλλον σπάνια θα ελεγα.Οποτε αν εγώ αγόραζα τώρα θα πήγαινα σε κάποιο καλύτερο μοντέλο με pid και μεγαλύτερο μποιλερ.Ελπίζω να βοήθησα
Καλημέρα,
Με PID και έχεις τέτοια αποτελέσματα? Ποιο PID έχεις βάλει? Μήπως κάτι τρέχει με τις ρυθμίσεις του?
Εγώ έχω την μηχανή 2 εβδομάδες περίπου, 2019 χωρίς καμία προσθήκη.
Την ζεσταίνω 5-10λεπτά max με 1-2 μικρά φλασαρίσματα ενδιάμεσα, δεν έχω δει να αλλάζει κάτι αν την αφήσω παραπάνω, γενικώς ζεστένεται πολύ γρήγορα.
Χρησιμοποιώντας τον διακόπτη του ατμού πριν ξεκινήσω την εκχύλιση, ώστε να ξεκινάω από μεγαλύτερη θερμοκρασία, έχω καταφέρει να εξαφανίσω/ελαττώσω την ξινή επίγευση σε όσους καφέδες μου το έβγαζαν έντονα αυτό, κυρίως μονοποικιλιακούς. Το πρόβλημα της θερμοκρασιακής σταθερότητας κατά την εκχύλιση παραμένει εννοείται απλά ξεκινάω από μεγαλύτερη θερμοκρασία κάθε φορά.
Σε άλλους καφέδες έχω δει ότι δεν χρειάζεται καθόλου αυτό, κυρίως blends, και μπορώ να κάνω εκχύλιση (αφού εννοείται ζεσταθεί η μηχανή) αμέσως με το που ξανανάψει το λαμπάκι αφού πρώτα έχω φλασάρει λίγο για να σβήσει(χωρίς να χρησιμοποιήσω τον διακόπτη του ατμού) με ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Να αναφέρω εδώ ότι ακόμα δεν έχω μύλο και όλες οι δοκιμές μου μέχρι τώρα έχουν γίνει με blends αγορασμένους από Kudu και coffee island και μονοποικιλιακούς taf αγορασμένους από Αντώνη Λουμίδη, αλεσμένοι για μηχανή τύπου Gaggia Classic (όσο μπορεί να γίνει αυτό τελοσπάντων).
Συγκεριμένα στον Λουμίδη μου είπαν ότι την ξέρουν την μηχανή μου και μου έκοψαν στο 1,5 ρύθμιση του μύλου τους. Καλή μου φάνηκε η άλεση σε σχέση με το αποτέλεσμα.
Στο coffee island τους ζήτησα και μου έκοψαν στην πιο λεπτή ρύθμιση 1 του μύλου τους, ίσως εδώ ήθελε ελάχιστα πιο χοντρό.
Στο Kudu η παραγγελία έγινε online και ανέφερα τον τύπο της μηχανής μου. Επίσης μου φάνηκε καλή η άλεση σε σχέση με το αποτέλεσμα.
Σίγουρα αν είχα δικό μου μύλο σε όλους τους παραπάνω καφέδες θα έκανα περισσότερες δοκιμές με διαφορετικές αλέσεις/ποσότητες/tamping κτλ και θα είχα καλύτερα (ελπίζω) αποτελέσματα από αυτά που πήρα, ακόμα κι έτσι όμως είμαι ικανοποιημένος γενικά.
Τα απόλαυσα όλα τα καφεδάκια, αφού ξεπέρασα το θέμα του ξινού στους μονοποικιλιακούς χρησιμοποιώντας τον ατμό όπως ανέφερα παραπάνω.
Όπως έγραψα και σε άλλο νήμα, προσωπικά προτίμησα να δώσω 200-250€ λιγότερα για την classic 2019 σε σχέση με μια plust καθώς ήταν η πρώτη μου αγορά και ήθελα να δω αν θα μου ταιριάξει η όλη διαδικασία μιας και δεν είναι και τόσο απλή.
Ότι λεφτά περίσσεψαν θα μπουν στην άκρη για την αγορά ενός καλού μύλου, αφού αποφασίσω βέβαια αν θα συνεχίσω με αυτό το χόμπι..
Σίγουρα αν ήμουν πλήρως συνειδητοποιημένος και απόλυτα βέβαιος από την αρχή ότι θα μου ταίριαζε η ενασχόληση αυτή, θα προτιμούσα να αγοράσω μια plust και έναν καλό μύλο εξαρχής, ωστόσο θεωρώ ότι έκανα την σωστή επιλογή σύμφωνα με τα κριτήρια που είχα θέσει.