Gaggia Classic 2019 made in Italy
-
- Δημοσιεύσεις: 23
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 27, 2012 7:54 pm
- Όνομα: Ανδρέας
- Μηχανή:: Gaggia baby black
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Οι καφέδες μου:: taf
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Gaggia Classic 2019 made in Italy
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Εγώ εχω την gaggia baby black. Ψάχνω να προτείνω μηχανή για να ένα φίλο. Γενικά θέλει κατι δυνατό κ πιστεύω ότι όλες αυτές οι επιλογές θα τον υπερκαλύψουν. Θα τσεκάρω κ την lelit με το 58αρι.
Σχετικά με τον χρόνο προθέρμανσης της καφετέριας, η lelit απαιτεί 15λεπτά; Αν ναι, ειναι σημαντική διαφορά σε σχέση με την δικιά μου που θέλει 5. (Για μενα δεν είναι πρόβλημα να θέλει κ 45', αλλά αν παίζουν τέτοιοι χρόνοι, οφείλω να τον ενημερώσω!)
Εγώ εχω την gaggia baby black. Ψάχνω να προτείνω μηχανή για να ένα φίλο. Γενικά θέλει κατι δυνατό κ πιστεύω ότι όλες αυτές οι επιλογές θα τον υπερκαλύψουν. Θα τσεκάρω κ την lelit με το 58αρι.
Σχετικά με τον χρόνο προθέρμανσης της καφετέριας, η lelit απαιτεί 15λεπτά; Αν ναι, ειναι σημαντική διαφορά σε σχέση με την δικιά μου που θέλει 5. (Για μενα δεν είναι πρόβλημα να θέλει κ 45', αλλά αν παίζουν τέτοιοι χρόνοι, οφείλω να τον ενημερώσω!)
-
- Δημοσιεύσεις: 23
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 27, 2012 7:54 pm
- Όνομα: Ανδρέας
- Μηχανή:: Gaggia baby black
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Οι καφέδες μου:: taf
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Gaggia Classic 2019 made in Italy
Άρα απ ότι καταλαβαινω η πιο value for money επιλογή ειναι η PL41 PLUST PIDkchoriano έγραψε: ↑Τρί Ιούλ 23, 2019 9:25 pm[quote=atzam post_id=87205 time=1563900623 use
Απο Gaggia μακριά. Ως προς τις αλλες δύο επειδή το έψαξα και γω η μόνη διαφορά της lem απο την em ειναι οτι η lem εχει περιστρεφόμενο ακροφύσιο ενω η em σταθερο. Επίσης η lem έχει led φωτάκια στο μανόμετρο ενω η em οχι. Αυτές ειπναι οι μόνες διαφορές τους και για αυτό η lem είναι λίγο ακριβότερη από την em. Παρόλο αυτά είναι και οι δύο τελικά τρίοδες και δεν είναι δίοδη η em οπως λάθος είχα αναφέρει σε προηγούμενο post. Τέλος έπειτα και απο γνώμες πιο εμπειρων με παρότρυναν αν μπορείς να ανέβαις κιαλλο οικονομικά να πάς σε pf 58αρι με pid. Μην φύγεις όμως απο lelit γιατι είναι εγγύηση.
-
- Δημοσιεύσεις: 66
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 22, 2019 11:04 am
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Lelit PL41 Plus T
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Gaggia Classic 2019 made in Italy
atzam έγραψε: ↑Τετ Ιούλ 24, 2019 7:26 pmΆρα απ ότι καταλαβαινω η πιο value for money επιλογή ειναι η PL41 PLUST PIDkchoriano έγραψε: ↑Τρί Ιούλ 23, 2019 9:25 pm[quote=atzam post_id=87205 time=1563900623 use
Απο Gaggia μακριά. Ως προς τις αλλες δύο επειδή το έψαξα και γω η μόνη διαφορά της lem απο την em ειναι οτι η lem εχει περιστρεφόμενο ακροφύσιο ενω η em σταθερο. Επίσης η lem έχει led φωτάκια στο μανόμετρο ενω η em οχι. Αυτές ειπναι οι μόνες διαφορές τους και για αυτό η lem είναι λίγο ακριβότερη από την em. Παρόλο αυτά είναι και οι δύο τελικά τρίοδες και δεν είναι δίοδη η em οπως λάθος είχα αναφέρει σε προηγούμενο post. Τέλος έπειτα και απο γνώμες πιο εμπειρων με παρότρυναν αν μπορείς να ανέβαις κιαλλο οικονομικά να πάς σε pf 58αρι με pid. Μην φύγεις όμως απο lelit γιατι είναι εγγύηση.
Είναι η μόνη μηχανή που συνδυάζει επαγγελματικό 58 pf σε συνδυασμό με pid. Για να βρεις και τα 2 θα πρέπει να ανέβεις σε μηχανή κοντά στο χιλιάρικο.
Διάβασε εξ αρχής αυτό εδώ και θα σου λυθούν όλες οι απορίες. Ρωτάς ακριβώς τα ίδια που έψαχνα και γω και πήρα τις απαντήσεις από τους έμπειρους
viewtopic.php?f=5&t=6364
- anstelios
- Δημοσιεύσεις: 51
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 28, 2019 11:06 pm
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust
- Μύλος:: Mignon Specialita
Re: Gaggia Classic 2019 made in Italy
Καλησπέρα σας,
Διαβάζοντας εδώ και κάμποσες μέρες το forum, μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως υπάρχει λίγο μια υπερβολή προς τις προτάσεις αγοράς σε νέους χρήστες (σαν κι εμένα) που θέλουν να φτιάχνουν 1-2 espresso την ημέρα.. καλύτερης ποιότητας από κάψουλα αλλά και οικονομικότερα σε βάθος χρόνου από το να αγοράζεις καφέ απ’ έξω.
Δηλαδή πραγματικά θεωρείτε ότι χρειάζεται 600 ευρώ μύλος και PID , ορειχάλκινο boiler, 58pf σε μηχανή που έτσι κι αλλιώς δεν θα ξεπερνά τα 300ml boiler, για να φτιάξει κάποιος 1-2 espresso την ημέρα (ούτε καν cappuccino)????
Δηλαδή γατί δεν μπορώ να κάνω το παραπάνω με 200 ευρώ μύλο και μια gaggia classic 2019??
Φυσικά δεν μιλάω για περιπτώσεις προχωρημένων χρηστών ή κάποιων που απαιτούν να ξεχωρίσουν έντονα την κάθε γευστική νότα στο φλυτζάνι..!! Εκεί το καταλαβαίνω να χρειάζεται αρκετά ακριβός εξοπλισμός.
Μόνο εγώ βλέπω αυτή την υπερβολή??
Θέλω να καταλήξω για να είμαι και on topic.. πως η Gaggia classic 2019 μου φαίνεται πολύ τίμια επιλογή στα λεφτά της 380€ με 58pf για την χρήση που ανέφερα παραπάνω.
Διαβάζοντας εδώ και κάμποσες μέρες το forum, μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως υπάρχει λίγο μια υπερβολή προς τις προτάσεις αγοράς σε νέους χρήστες (σαν κι εμένα) που θέλουν να φτιάχνουν 1-2 espresso την ημέρα.. καλύτερης ποιότητας από κάψουλα αλλά και οικονομικότερα σε βάθος χρόνου από το να αγοράζεις καφέ απ’ έξω.
Δηλαδή πραγματικά θεωρείτε ότι χρειάζεται 600 ευρώ μύλος και PID , ορειχάλκινο boiler, 58pf σε μηχανή που έτσι κι αλλιώς δεν θα ξεπερνά τα 300ml boiler, για να φτιάξει κάποιος 1-2 espresso την ημέρα (ούτε καν cappuccino)????
Δηλαδή γατί δεν μπορώ να κάνω το παραπάνω με 200 ευρώ μύλο και μια gaggia classic 2019??
Φυσικά δεν μιλάω για περιπτώσεις προχωρημένων χρηστών ή κάποιων που απαιτούν να ξεχωρίσουν έντονα την κάθε γευστική νότα στο φλυτζάνι..!! Εκεί το καταλαβαίνω να χρειάζεται αρκετά ακριβός εξοπλισμός.
Μόνο εγώ βλέπω αυτή την υπερβολή??
Θέλω να καταλήξω για να είμαι και on topic.. πως η Gaggia classic 2019 μου φαίνεται πολύ τίμια επιλογή στα λεφτά της 380€ με 58pf για την χρήση που ανέφερα παραπάνω.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Gaggia Classic 2019 made in Italy
Μάλλον θα χρειαστεί να διαβάσεις κι άλλο το φόρουμ φίλε μου γιατί αυτό το ζήτημα έχει συζητηθεί αμέτρητες φορές από κάθε οπτική γωνία.
Το φόρουμ εξειδικεύεται στον εσπρέσο οπότε οι χρήστες του ζητάνε το μέγιστο αποτέλεσμα. Και η λέξη "αποτέλεσμα" δεν έχει να κάνει με την ποσότητα, αν δλδ πίνουμε 2 ή 20 καφέδες τη μέρα. Έστω και έναν αν πιούμε, αυτός θα πρέπει απλά να μας φτιάχνει τη μέρα! Ψάχνουμε το τέλειο γευστικά, είτε είναι blend, είτε ένας πανάκριβος μονοποικιλιακός.
Το "ούτε καν cappuccino" δεν το καταλαβαίνω, λες και είναι κανένας ανώτερος/διαφορετικός καφές. Μιλάμε για εσπρεσάκι συνοδεία γάλατος. Πολύ πιο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα σωστό εσπρέσο παρά να φουσκώσεις λίγο γάλα.
Ο εσπρέσο είναι μια συνταγή. Αν θέλεις να πετύχει, εκτός από καλή πρώτη ύλη και εξάσκηση πρέπει να έχεις και τα κατάλληλα εργαλεία. Έχω ξαναπεί ότι δεν θα φτιάξεις ποτέ μακαρόνια με μια τοστιέρα. Άρα λάθος εργαλεία οδηγούν σε λάθος αποτέλεσμα.
Οι προτάσεις που κάνουμε κατά καιρούς σε νέους χρήστες είναι τέτοιες ώστε να χρησιμοποιήσουν τα σωστά εργαλεία, με τις ελάχιστες προδιαγραφές, για να μη φάνε τα μούτρα τους και ξοδευτούν χωρίς λόγο. Στα αντίστοιχα νήματα θα βρεις για ποιο λόγο η νέα gaggia δεν είναι τόσο καλή όσο ήταν το παλιό Ιταλικό μοντέλο, ποιες είναι οι ελάχιστες προδιαγραφές και για ποιο λόγο αυτές είναι κρίσιμες στο τελικό αποτέλεσμα.
Επειδή όμως όλη η ιστορία καταλήγει να αξιολογείται από την καρα-υποκειμενική γεύση του καθενός και επειδή "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα", αν πιστεύεις οτι καλύπτεσαι γευστικά από το τη συγκεκριμένη μηχανή, τότε οι υπόλοιποι πάμε πάσο.
Το φόρουμ εξειδικεύεται στον εσπρέσο οπότε οι χρήστες του ζητάνε το μέγιστο αποτέλεσμα. Και η λέξη "αποτέλεσμα" δεν έχει να κάνει με την ποσότητα, αν δλδ πίνουμε 2 ή 20 καφέδες τη μέρα. Έστω και έναν αν πιούμε, αυτός θα πρέπει απλά να μας φτιάχνει τη μέρα! Ψάχνουμε το τέλειο γευστικά, είτε είναι blend, είτε ένας πανάκριβος μονοποικιλιακός.
Το "ούτε καν cappuccino" δεν το καταλαβαίνω, λες και είναι κανένας ανώτερος/διαφορετικός καφές. Μιλάμε για εσπρεσάκι συνοδεία γάλατος. Πολύ πιο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα σωστό εσπρέσο παρά να φουσκώσεις λίγο γάλα.
Ο εσπρέσο είναι μια συνταγή. Αν θέλεις να πετύχει, εκτός από καλή πρώτη ύλη και εξάσκηση πρέπει να έχεις και τα κατάλληλα εργαλεία. Έχω ξαναπεί ότι δεν θα φτιάξεις ποτέ μακαρόνια με μια τοστιέρα. Άρα λάθος εργαλεία οδηγούν σε λάθος αποτέλεσμα.
Οι προτάσεις που κάνουμε κατά καιρούς σε νέους χρήστες είναι τέτοιες ώστε να χρησιμοποιήσουν τα σωστά εργαλεία, με τις ελάχιστες προδιαγραφές, για να μη φάνε τα μούτρα τους και ξοδευτούν χωρίς λόγο. Στα αντίστοιχα νήματα θα βρεις για ποιο λόγο η νέα gaggia δεν είναι τόσο καλή όσο ήταν το παλιό Ιταλικό μοντέλο, ποιες είναι οι ελάχιστες προδιαγραφές και για ποιο λόγο αυτές είναι κρίσιμες στο τελικό αποτέλεσμα.
Επειδή όμως όλη η ιστορία καταλήγει να αξιολογείται από την καρα-υποκειμενική γεύση του καθενός και επειδή "περί ορέξεως κολοκυθόπιτα", αν πιστεύεις οτι καλύπτεσαι γευστικά από το τη συγκεκριμένη μηχανή, τότε οι υπόλοιποι πάμε πάσο.
- anstelios
- Δημοσιεύσεις: 51
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 28, 2019 11:06 pm
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust
- Μύλος:: Mignon Specialita
Re: Gaggia Classic 2019 made in Italy
Ευχαριστώ για την απάντησή σου.
Το 2 καφέδες την ημέρα σε σχέση με τους 20, έχει να κάνει με το ότι δεν θα φτιάχνεις απανωτούς καφέδες για να σε ενδιαφέρει τόσο πολύ η σταθερότητα ανάμεσα στις παρασκευές.
Το ¨ούτε καν cappuccino" έχει να κάνει με το ότι δεν θα χρησιμοποιείς ατμό άρα και παλι δεν θα έχεις μεγάλες μεταβολές στη θερμοκρασία με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εγώ όπως κι ο κάθε νέος χρήστης δεν γνωρίζω αν με καλύπτει γευστικά η τάδε μηχανή ούτε μπορώ να την δοκιμάσω γι αυτό έρχομαι εδώ στο forum να ρωτήσω και να ενημερωθώ όσο μπορώ.
Το παράδειγμα με τα μακαρόνια το θεωρώ εντελώς άστοχο και υπερβολικό όσο δε πάει. Η Gaggia classic 2019 είναι made in Italy και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μηχανή παρασκευής espresso κι όχι ως τοστιέρα ή άλλου έιδους οικιακή συσκευή.
Νομίζω δε, ότι αν το αντικείμενο του forum ήταν η παρασκευή καρμπονάρας στο σπίτι και η entry πρόταση ήταν 1500 ευρώ εξοπλισμός, θα ήταν πολύ πιο προφανής σε όλους η υπερβολή για την οποία μιλάω.
Κυκλοφορούν πολλά άρθρα/βίντεο κι εδώ μέσα ακόμη, που δείχνουν πόσο σχετικά δύσκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος την διαφορά μεταξύ του espresso που φτιάχτηκε από εξοπλισμό αξίας 300 ευρώ σε σχέση με αυτόν που φτιάχτηκε από μηχανή των 3000 ευρώ!
Τελοσπάντων, αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι μου φαίνεται πραγματικά υπερβολικό να έρχεται καποιος εδώ κ να ζητάει γνώμες για 600 ευρώ budget, και τελικά να φεύγει με 1400 ευρώ εξοπλισμό για να φτιάχνει 2 καφέδες την ημέρα (εύχομαι βέβαια να τον χαίρεται για πολλά πολλά χρόνια όποιος το κάνει αυτό) !!
Επίσης, επειδή όπως είπα έχω διαβάσει αρκετά τα θέματα με τις προτάσεις αγοράς, οι χρήστες στους οποίους αναφέρομαι δεν ζητάνε το "μέγιστο αποτέλεσμα" όπως λες, αντιθέτως παραθέτουν συγκεκριμένες παραμέτρους (επιθυμητή χρήση,budget,χρόνος ενασχόλησης κτλ) και αναζητούν αντίστοιχες προτάσεις.
Εκτός κι αν θεωρείς πως μόνο όσοι αναζητούν το "μέγιστο αποτέλεσμα" θα έπρεπε να χρησιμοποιούν αυτό το forum, εντελώς φιλικά το λέω και χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης.
Το 2 καφέδες την ημέρα σε σχέση με τους 20, έχει να κάνει με το ότι δεν θα φτιάχνεις απανωτούς καφέδες για να σε ενδιαφέρει τόσο πολύ η σταθερότητα ανάμεσα στις παρασκευές.
Το ¨ούτε καν cappuccino" έχει να κάνει με το ότι δεν θα χρησιμοποιείς ατμό άρα και παλι δεν θα έχεις μεγάλες μεταβολές στη θερμοκρασία με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εγώ όπως κι ο κάθε νέος χρήστης δεν γνωρίζω αν με καλύπτει γευστικά η τάδε μηχανή ούτε μπορώ να την δοκιμάσω γι αυτό έρχομαι εδώ στο forum να ρωτήσω και να ενημερωθώ όσο μπορώ.
Το παράδειγμα με τα μακαρόνια το θεωρώ εντελώς άστοχο και υπερβολικό όσο δε πάει. Η Gaggia classic 2019 είναι made in Italy και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως μηχανή παρασκευής espresso κι όχι ως τοστιέρα ή άλλου έιδους οικιακή συσκευή.
Νομίζω δε, ότι αν το αντικείμενο του forum ήταν η παρασκευή καρμπονάρας στο σπίτι και η entry πρόταση ήταν 1500 ευρώ εξοπλισμός, θα ήταν πολύ πιο προφανής σε όλους η υπερβολή για την οποία μιλάω.
Κυκλοφορούν πολλά άρθρα/βίντεο κι εδώ μέσα ακόμη, που δείχνουν πόσο σχετικά δύσκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος την διαφορά μεταξύ του espresso που φτιάχτηκε από εξοπλισμό αξίας 300 ευρώ σε σχέση με αυτόν που φτιάχτηκε από μηχανή των 3000 ευρώ!
Τελοσπάντων, αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι μου φαίνεται πραγματικά υπερβολικό να έρχεται καποιος εδώ κ να ζητάει γνώμες για 600 ευρώ budget, και τελικά να φεύγει με 1400 ευρώ εξοπλισμό για να φτιάχνει 2 καφέδες την ημέρα (εύχομαι βέβαια να τον χαίρεται για πολλά πολλά χρόνια όποιος το κάνει αυτό) !!
Επίσης, επειδή όπως είπα έχω διαβάσει αρκετά τα θέματα με τις προτάσεις αγοράς, οι χρήστες στους οποίους αναφέρομαι δεν ζητάνε το "μέγιστο αποτέλεσμα" όπως λες, αντιθέτως παραθέτουν συγκεκριμένες παραμέτρους (επιθυμητή χρήση,budget,χρόνος ενασχόλησης κτλ) και αναζητούν αντίστοιχες προτάσεις.
Εκτός κι αν θεωρείς πως μόνο όσοι αναζητούν το "μέγιστο αποτέλεσμα" θα έπρεπε να χρησιμοποιούν αυτό το forum, εντελώς φιλικά το λέω και χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Gaggia Classic 2019 made in Italy
Προφανώς και δεν έχω λόγο να αντιπαρατεθώ, είναι λογικό αν ξεκινάς τώρα να μη γνωρίζεις κάποια πράγματα και η διάθεσή μου είναι να συνεισφέρω στην έρευνά σου. Απλά πρέπει να έχεις και εσύ τη διάθεση να βοηθηθείς ακούγοντας μια διαφορετική γνώμη γιατί από τη μια λες οτι έρχεσαι στο φορουμ να ρωτήσεις και να ενημερωθείς, αλλά ταυτόχρονα έχεις διαμορφώσει ήδη άποψη οτι οι προτάσεις μας προς νέους χρήστες είναι υπερβολικές. Αν λοιπόν έχεις συνειδητά κατασταλλάξει για τον μελλοντικό εξοπλισμό σου, από τη μία ο λόγος μας περισσεύει και από την άλλη δεν έχει κανένα νόημα να ψάχνεις άλλοθι για την επιλογή σου (τι φτηνή, τι ακριβή μηχανή, όλες το ίδιο είναι).
Θα σου μεταφέρω τη μικρή μου εμπειρία. Έχω δοκιμάσει καφέ από εξοπλισμό των ~300ευρώ και των ~3000 ευρώ. Με κλειστά μάτια η διαφορά είναι τ ε ρ ά σ τ ι α και αυτό δεν είναι ούτε placebo, ούτε διεκδικώ δάφvες υψηλής γευσιγνωσίας. H διαφορά είναι απολύτως μετρήσιμη διότι οταν βάλεις δίπλα-δίπλα ένα μικρό boiler κάτω από 200ml με ένα 2λιτρο, η σύγκριση με βάση τις θερμοκρασιακές απώλειες είναι χαώδης. Η θερμοκρασία παίζει τόσο καταλυτικό ρόλο στα 30sec της εκχύλισης που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη γεύση. Καταρχάς προσπαθώντας να πετύχεις το ιδανικό temp surf, θα ξεκινήσει η εκχύλιση με 92C, αλλά στο τέλος θα φτάσει στους 80C. Αυτές τις απώλειες που πολεμάνε οι σοβαρές εταιρίες βάζοντας θερμομονώσεις, e61, συστήματα με θερμοσιφωνισμούς κλπ, αλήθεια, πως θα τις αντιμετωπίσει το boiler μιας gaggia των 100ml(?), 150ml (δεν ξέρω πόσα είναι ακριβώς) όταν μπαίνουν 30ml φρέσκου νερού; Θα σου έρχεται η μία ξυνίλα μετά την άλλη, θα πετάς τη μία δόση μετά την άλλη (δλδ κόστος και νεύρα) και στο τέλος θα ψάχνεσαι για πατέντες με προθέρμανση νερού ή πως θα βάλεις pid μπας και δεις μικρή βελτίωση.
Το παράδειγμα με την τοστιέρα δεν το έπιασες. Δεν είπα τοστιέρα την gaggia, ήθελα απλά να τονίσω οτι με ένα ακατάλληλο σκεύος δεν μπορείς να πετύχεις μια συγκεκριμένη συνταγή φαγητού. H classic και η baby ήταν κάποτε μια καλή entry level πρόταση (παραμένει καλύτερη από μηχανές nespresso και delonghi), αλλά πιστεύω πως πλέον η lelit είναι πιο vfm επιλογή κερδίζοντας σε όλα τα σημεία (boiler, opv, pid, ακροφύσιο, μανόμετρο).
Το ξέρω οτι είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά ο σωστός εξοπλισμός στον εσπρέσο είναι πραγματική επένδυση. Αρκεί να πίνεις συχνά καφέ και η διαδικασία να σου ταιριάζει σαν χόμπι. Η πλειοψηφία που ξεκινάει σωστά, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναβαθμίζεται γιατί ψάχνει κάτι καλύτερο γευστικά ή για να βελτιώσει το λειτουργικό σκέλος της ρουτίνας. Σε κάθε περίπτωση όμως -είτε έχεις αναβαθμιστεί, είτε όχι- αν έχεις ξεκινήσει με τον κατάλληλο entry level εξοπλισμό σε βάθος χρόνου θα είσαι κερδισμένος σε γεύση, χρόνο και χρήμα.
Ένα γνωμικό λέει οτι "ο άνθρωπος αποκτά γνώση είτε μετά από διάβασμα, είτε μετά απο πόνο (πάθημα)". Σου εύχομαι πραγματικά να επιλέξεις σωστά και να μας μεταφέρεις τις εμπειρίες τη όποιας επιλογής σου.
Θα σου μεταφέρω τη μικρή μου εμπειρία. Έχω δοκιμάσει καφέ από εξοπλισμό των ~300ευρώ και των ~3000 ευρώ. Με κλειστά μάτια η διαφορά είναι τ ε ρ ά σ τ ι α και αυτό δεν είναι ούτε placebo, ούτε διεκδικώ δάφvες υψηλής γευσιγνωσίας. H διαφορά είναι απολύτως μετρήσιμη διότι οταν βάλεις δίπλα-δίπλα ένα μικρό boiler κάτω από 200ml με ένα 2λιτρο, η σύγκριση με βάση τις θερμοκρασιακές απώλειες είναι χαώδης. Η θερμοκρασία παίζει τόσο καταλυτικό ρόλο στα 30sec της εκχύλισης που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη γεύση. Καταρχάς προσπαθώντας να πετύχεις το ιδανικό temp surf, θα ξεκινήσει η εκχύλιση με 92C, αλλά στο τέλος θα φτάσει στους 80C. Αυτές τις απώλειες που πολεμάνε οι σοβαρές εταιρίες βάζοντας θερμομονώσεις, e61, συστήματα με θερμοσιφωνισμούς κλπ, αλήθεια, πως θα τις αντιμετωπίσει το boiler μιας gaggia των 100ml(?), 150ml (δεν ξέρω πόσα είναι ακριβώς) όταν μπαίνουν 30ml φρέσκου νερού; Θα σου έρχεται η μία ξυνίλα μετά την άλλη, θα πετάς τη μία δόση μετά την άλλη (δλδ κόστος και νεύρα) και στο τέλος θα ψάχνεσαι για πατέντες με προθέρμανση νερού ή πως θα βάλεις pid μπας και δεις μικρή βελτίωση.
Το παράδειγμα με την τοστιέρα δεν το έπιασες. Δεν είπα τοστιέρα την gaggia, ήθελα απλά να τονίσω οτι με ένα ακατάλληλο σκεύος δεν μπορείς να πετύχεις μια συγκεκριμένη συνταγή φαγητού. H classic και η baby ήταν κάποτε μια καλή entry level πρόταση (παραμένει καλύτερη από μηχανές nespresso και delonghi), αλλά πιστεύω πως πλέον η lelit είναι πιο vfm επιλογή κερδίζοντας σε όλα τα σημεία (boiler, opv, pid, ακροφύσιο, μανόμετρο).
Το ξέρω οτι είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά ο σωστός εξοπλισμός στον εσπρέσο είναι πραγματική επένδυση. Αρκεί να πίνεις συχνά καφέ και η διαδικασία να σου ταιριάζει σαν χόμπι. Η πλειοψηφία που ξεκινάει σωστά, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναβαθμίζεται γιατί ψάχνει κάτι καλύτερο γευστικά ή για να βελτιώσει το λειτουργικό σκέλος της ρουτίνας. Σε κάθε περίπτωση όμως -είτε έχεις αναβαθμιστεί, είτε όχι- αν έχεις ξεκινήσει με τον κατάλληλο entry level εξοπλισμό σε βάθος χρόνου θα είσαι κερδισμένος σε γεύση, χρόνο και χρήμα.
Ένα γνωμικό λέει οτι "ο άνθρωπος αποκτά γνώση είτε μετά από διάβασμα, είτε μετά απο πόνο (πάθημα)". Σου εύχομαι πραγματικά να επιλέξεις σωστά και να μας μεταφέρεις τις εμπειρίες τη όποιας επιλογής σου.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Gaggia Classic 2019 made in Italy
Απανωτές παρεξηγήσεις.
Ο καφές της κάψουλας δεν είναι espresso είναι ένα άλλο είδος καφέ που σκόπιμα και παραπλανητικά τον ονομάζουν espresso.
O espresso είναι ο δυσκολότερος καφές γιατί απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής με συγκεκριμένη πίεση και θερμοκρασία που πρέπει να παραμείνουν σταθερές ενώ έχουμε και εισαγωγή νερού σε θερμοκρασία δωματίου.
Το κόστος που μοιάζει υπερβολικό δεν είναι από ελιτισμό όπως μπορεί να το παρεξηγήσει κάποιος αλλά για να ισχύσουν στο ελάχιστο οι βασικές παράμετροι του espresso.
Ο καφές της κάψουλας δεν είναι espresso είναι ένα άλλο είδος καφέ που σκόπιμα και παραπλανητικά τον ονομάζουν espresso.
O espresso είναι ο δυσκολότερος καφές γιατί απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής με συγκεκριμένη πίεση και θερμοκρασία που πρέπει να παραμείνουν σταθερές ενώ έχουμε και εισαγωγή νερού σε θερμοκρασία δωματίου.
Το κόστος που μοιάζει υπερβολικό δεν είναι από ελιτισμό όπως μπορεί να το παρεξηγήσει κάποιος αλλά για να ισχύσουν στο ελάχιστο οι βασικές παράμετροι του espresso.
- anstelios
- Δημοσιεύσεις: 51
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 28, 2019 11:06 pm
- Όνομα: Στέλιος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust
- Μύλος:: Mignon Specialita
Re: Gaggia Classic 2019 made in Italy
Πάντως η iperespresso X7.1 που χρησιμοποιώ τα τελευταία 3-4 χρόνια θεωρώ πως κάνει espresso αντάξιο, όσο αφορά την γεύση την υφή κτλ, με καφέδες που πίνω σε μαγαζιά άνω του μετρίου κ σίγουρα καλύτερος από πολλές καφετέριες που ο καφές τους δεν πίνεται..
Δεν μίλησα για ελιτισμό η κάτι τέτοιο, μίλησα για υπερβολή στις προτάσεις προς αρχάριους χρήστες.
Διαβάζω συνεχώς posts από χρήστες που μόλις αγόρασαν καλές μηχανές plust κ άνω, πως δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα, πως έχουν απογοητευτικά αποτελέσματα, πως δεν είναι ικανοποιημένοι, πως έχουν γκρίνια κτλ.. οκ κάποιοι μπορεί να τα καταφέρουν πιο μετά.. Πως ξέρεις όμως ότι ένας αρχάριος μπορεί να το αντέξει όλο αυτό κ του προτείνεις να αγοράσει 1500 ευρώ εξοπλισμό??
Η Gaggia είπα πως αναγνωρίζεται παγκόσμίως ως μηχανή παρασκευής espresso συνεπώς δεν έχει μαζί του την σχέση που έχει η τοστιέρα με τα μακαρόνια.
Όσο αφορά το boiler, γι αυτό ανέφερα αρχικά τους 2 καφέδες την ημέρα, εμένα που θα φτιάξω ένα καφέ το πρωί κ ίσως έναν το απόγευμα, δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει στο boiler με τα 30ml που θα μπούνε, με ενδιαφέρει τα 30 που θα βγούνε στην εκχύλιση του 1ου καφέ να είναι στην σωστή θερμοκρασία κ μετά δεν θα υπάρξει 2ος. Μήπως το έχω καταλάβει λάθος?? Είναι τέτοια η διαφορά που θα επηρεαστεί τόσο πολύ την θερμοκρασία που βγαίνει στην 1η εκχύλιση??
Δεν μίλησα για ελιτισμό η κάτι τέτοιο, μίλησα για υπερβολή στις προτάσεις προς αρχάριους χρήστες.
Διαβάζω συνεχώς posts από χρήστες που μόλις αγόρασαν καλές μηχανές plust κ άνω, πως δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα, πως έχουν απογοητευτικά αποτελέσματα, πως δεν είναι ικανοποιημένοι, πως έχουν γκρίνια κτλ.. οκ κάποιοι μπορεί να τα καταφέρουν πιο μετά.. Πως ξέρεις όμως ότι ένας αρχάριος μπορεί να το αντέξει όλο αυτό κ του προτείνεις να αγοράσει 1500 ευρώ εξοπλισμό??
Η Gaggia είπα πως αναγνωρίζεται παγκόσμίως ως μηχανή παρασκευής espresso συνεπώς δεν έχει μαζί του την σχέση που έχει η τοστιέρα με τα μακαρόνια.
Όσο αφορά το boiler, γι αυτό ανέφερα αρχικά τους 2 καφέδες την ημέρα, εμένα που θα φτιάξω ένα καφέ το πρωί κ ίσως έναν το απόγευμα, δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει στο boiler με τα 30ml που θα μπούνε, με ενδιαφέρει τα 30 που θα βγούνε στην εκχύλιση του 1ου καφέ να είναι στην σωστή θερμοκρασία κ μετά δεν θα υπάρξει 2ος. Μήπως το έχω καταλάβει λάθος?? Είναι τέτοια η διαφορά που θα επηρεαστεί τόσο πολύ την θερμοκρασία που βγαίνει στην 1η εκχύλιση??
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Gaggia Classic 2019 made in Italy
Και πάλι ατυχής η σύγκριση με τους καφέδες που πουλάνε συνήθως έξω.
Θα διαβάσεις δεκάδες ποστ που αναφέρουν ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε τους καφέδες που προσφέρουν έξω .
Τώρα σε όποιον αρκεί ο καφές της κάψουλας δεν έχει παρά να μείνει εκεί.
Θα διαβάσεις δεκάδες ποστ που αναφέρουν ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε τους καφέδες που προσφέρουν έξω .
Τώρα σε όποιον αρκεί ο καφές της κάψουλας δεν έχει παρά να μείνει εκεί.