Gaggia Classic - Διαφορά θερμοκρασίας Boiler - Νερου
- dkstopo
- Δημοσιεύσεις: 376
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
- 2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
- Μύλος:: Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Gaggia Classic - Διαφορά θερμοκρασίας Boiler - Νερου
Εισαι σίγουρος ότι μετρας σωστά στα 2 σημεια? Η διαφορα μεταξύ μποιλερ και νερου είναι πάνω από 15.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Gaggia Classic - Διαφορά θερμοκρασίας Boiler - Νερου
Το ένα σημείο στο τοιχωμα του boiler υποθέτω πως μετράει σωστά.. Δεν έχω λόγο να πιστεύω το αντίθετο.. Άλλωστε αν δώσω τιμή 115 με 120 βγάζει ατμούς.. Που σημενει ότι μετραει καλά.. Όταν όμως το έχω στο 108 ας πούμε και βάλω το θερμόμετρο από κάτω τοποθετημένο μέσα σε κομμένο ποτηράκι φελιζολ δείχνει 84 και ανεβαίνει αργά αργα.. Μέχρι ν ανέβει έχει πέσει η θερμοκρασία του νερού.. Θα δοκιμάσω να αφαιρέσω τελείως το μεταλλικό κομμάτι του σενσορα και θα αφησω μόνο τα δύο καλώδια του θερμοκουπλε ενωμένα μήπως βελτιωθεί η απόκριση.. Και θα δοκιμάσω και το απόγευμα με λέιζερ..
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Gaggia Classic - Διαφορά θερμοκρασίας Boiler - Νερου
Πάνο δεν θα βγάλεις άκρη με αυτή τη μέθοδο, στο λέω γιατί παιδεύτηκα και εγώ για να τσεκάρω αν έχω σωστή θερμοκρασία στην πρώτη μου μηχανή και αποτέλεσμα δεν είδα. Η μέθοδος είναι λίγο πανηγυρτζίδικη και κινδυνεύεις να καείς αν σκιστεί το φελιζόλ!
Καταρχάς το θερμόμετρο αυτό δεν κάνει (ούτε και το lazer) θες αρκετά καλύτερο πχ ένα fluke με γρήγορη απόκριση και ακρίβεια στη μέτρηση (με θερμοζεύγος τύπου "Τ"). Πέρα από το καλό θερμόμετρο όμως για να έχεις ακριβή μέτρηση πρέπει να έχεις και τις σωστές συνθήκες πίεσης και ροής, που σημαίνει οτι πρέπει να πας αναγκαστικά σε ένα εργαλείο σαν το scace.
Για να μην αγχώνεσαι πάντως θερμοκρασία του νερού σε ελεύθερη ροή είναι κάπου εκεί που είπες ~80C .
Καταρχάς το θερμόμετρο αυτό δεν κάνει (ούτε και το lazer) θες αρκετά καλύτερο πχ ένα fluke με γρήγορη απόκριση και ακρίβεια στη μέτρηση (με θερμοζεύγος τύπου "Τ"). Πέρα από το καλό θερμόμετρο όμως για να έχεις ακριβή μέτρηση πρέπει να έχεις και τις σωστές συνθήκες πίεσης και ροής, που σημαίνει οτι πρέπει να πας αναγκαστικά σε ένα εργαλείο σαν το scace.
Για να μην αγχώνεσαι πάντως θερμοκρασία του νερού σε ελεύθερη ροή είναι κάπου εκεί που είπες ~80C .
Re: Gaggia Classic - Διαφορά θερμοκρασίας Boiler - Νερου
Καλησπέρα. Σε μηχανή gaggia baby full mod με χαλκοσωλήνα, δέσιμο boiler μεarmaflex και pid xmt7100 με αισθητήρα pt100 , ορειχάλκινο διανομέα, η διαφορά μετρημένη με scace είναι 3 ακριβώς βαθμούς μεταξύ boiler και νερού εντός boiler . Mε προθέρμανση 30 λεπτά. Από κει και πέρα σε κανονική εκχύλιση με 50 ml σε διπλό εσπρέσσο η διαφορά προς τα κάτω είναι 1 βαθμός κελσίου. Σημαντική η προθέρμανση σε μηχανές τέτοιου είδους. Βέβαια παίζει ρόλο και το mod με την χαλκοσωλήνα. Επίσης με ένα τέτοιο ολοκληρωμένο mod μπορείς να έχεις τουλάχιστον 5 καφέδες στη σειρά χωρίς να πέφτει η θερμοκρασία πάνω από 2 βαθμούς.
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Gaggia Classic - Διαφορά θερμοκρασίας Boiler - Νερου
οσο παει γινεται και χειροτερο..βαλε και στην εξισωση την ποιοτητα του νερου,οπως ειπε ενας αλλος φιλος...σκετη σπαζοκεφαλια.. η πιεση επηρεαζει τη θερμοκρασια?η ροη γιατι?θελω απλα να βγαζω 20 ml νερο και να μετρησω τη θερμοκρασια του..ενοειτε πως μετα θα υπαρχει βύθιση η οποια σε πρωτη φαση δε μ ενδιαφερει..σωστα μου φαινονται ολα αυτα που λες αλλα το scace εχει 650ε απ οτι ειδα..τιμη υπερβολικα υψηλη και δεν υπαρχει πιθανοτητα να τα δωσω σε καμια περιπτωση..προτιμω να θεσω ως μπουσουλα τα -17 που εχουν μετρησει αλλοι εδω μεσα και να βγαλω ακρη μεσα απο δοκιμες..Luckees έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 13, 2020 1:27 pmΠάνο δεν θα βγάλεις άκρη με αυτή τη μέθοδο, στο λέω γιατί παιδεύτηκα και εγώ για να τσεκάρω αν έχω σωστή θερμοκρασία στην πρώτη μου μηχανή και αποτέλεσμα δεν είδα. Η μέθοδος είναι λίγο πανηγυρτζίδικη και κινδυνεύεις να καείς αν σκιστεί το φελιζόλ!
Καταρχάς το θερμόμετρο αυτό δεν κάνει (ούτε και το lazer) θες αρκετά καλύτερο πχ ένα fluke με γρήγορη απόκριση και ακρίβεια στη μέτρηση (με θερμοζεύγος τύπου "Τ"). Πέρα από το καλό θερμόμετρο όμως για να έχεις ακριβή μέτρηση πρέπει να έχεις και τις σωστές συνθήκες πίεσης και ροής, που σημαίνει οτι πρέπει να πας αναγκαστικά σε ένα εργαλείο σαν το scace.
Για να μην αγχώνεσαι πάντως θερμοκρασία του νερού σε ελεύθερη ροή είναι κάπου εκεί που είπες ~80C .
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Gaggia Classic - Διαφορά θερμοκρασίας Boiler - Νερου
Δες εδώ την πατέντα που έκανα για να μετρήσω τη θερμοκρασία του νερου μεσα στο πορταφιλτερ με ένα θερμοζευγος το οποιο τεσταρα πρωτα σε βραστο νερο (απο μπουκάλι, όχι βρύσης).
viewtopic.php?f=5&t=6151
Θα τρεξεις λιγο νερό απο τη μηχανη (πχ 20 ml) για να δεις αμεσα τη θερμοκρασία. Ειναι σχετικά ακριβής η μέτρηση για οποιον δεν έχει scace.
viewtopic.php?f=5&t=6151
Θα τρεξεις λιγο νερό απο τη μηχανη (πχ 20 ml) για να δεις αμεσα τη θερμοκρασία. Ειναι σχετικά ακριβής η μέτρηση για οποιον δεν έχει scace.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Gaggia Classic - Διαφορά θερμοκρασίας Boiler - Νερου
H θερμοκρασία δεν επηρεάζεται άμεσα από την πίεση, αλλά οι συνθήκες μέσα στο καλάθι επηρεάζουν τη θερμοκρασία. Πρώτα απ όλα με το που εισέλθει το νερό στο καλάθι και ακουμπήσει μέταλλο και καφέ θα χάσει θερμική ενέργεια λόγω αγωγιμότητας. Γι΄αυτό είναι καλό το portafilter να είναι από πριν κουμπωμένο στο group. Άρα έχουμε μια διαφορετική συνθήκη από τη μέθοδο "φελιζόλ".
Από εκεί και πέρα ο καφές συνεχίζει να απορροφάει νερό, να διογκώνεται, η πίεση να ανεβαίνει και να ξεκινάει η εκχύλιση. Μέρος του ζεστού νερού θα μείνει εγκλωβισμένο μέσα στο puck (ανάμεσα και μέσα στους κόκκους του καφέ) και η θερμότητα πλέον θα χάνεται με επιβράδυνση. Ο ρυθμός που εξέρχεται το νερό από το καλάθι (ως εκχύλισμα) και αντίστοιχα ο ρυθμός που εισέρχεται νερό ερχόμενο από το boiler καθορίζονται από τομέγεθος της υδραυλικής αντίσταση που ασκείται. Δεν έχουμε δλδ απότομη πτώση όπως θα είχαμε σε ελεύθερη ροή του νερού με πίεση 0bar. Γιαυτό και η μέθοδος "φελιζολ" δίνει τόσο χαμηλή θερμοκρασία κοντά στους 80C, το νερό πέφτει πολύ γρήγορα, συναντά τον ψυχρό αέρα και χάνει εξίσου γρήγορα θερμοκρασία.
Από εκεί και πέρα ο καφές συνεχίζει να απορροφάει νερό, να διογκώνεται, η πίεση να ανεβαίνει και να ξεκινάει η εκχύλιση. Μέρος του ζεστού νερού θα μείνει εγκλωβισμένο μέσα στο puck (ανάμεσα και μέσα στους κόκκους του καφέ) και η θερμότητα πλέον θα χάνεται με επιβράδυνση. Ο ρυθμός που εξέρχεται το νερό από το καλάθι (ως εκχύλισμα) και αντίστοιχα ο ρυθμός που εισέρχεται νερό ερχόμενο από το boiler καθορίζονται από τομέγεθος της υδραυλικής αντίσταση που ασκείται. Δεν έχουμε δλδ απότομη πτώση όπως θα είχαμε σε ελεύθερη ροή του νερού με πίεση 0bar. Γιαυτό και η μέθοδος "φελιζολ" δίνει τόσο χαμηλή θερμοκρασία κοντά στους 80C, το νερό πέφτει πολύ γρήγορα, συναντά τον ψυχρό αέρα και χάνει εξίσου γρήγορα θερμοκρασία.
- dkstopo
- Δημοσιεύσεις: 376
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 16, 2016 9:08 pm
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
- 2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
- Μύλος:: Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Gaggia Classic - Διαφορά θερμοκρασίας Boiler - Νερου
το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα είναι ότι η εισαγωγή του νερού και η έξοδο προς τον καφέ είναι και οι δύο χαμηλά στο μπόιλερ, γιαυτό έχουμε μεγάλη πτώση στη θερμοκρασία, γιαυτό και όσοι προθερμαίνουν νερό εχουν μικρότερη πτώση.
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Gaggia Classic - Διαφορά θερμοκρασίας Boiler - Νερου
Ποιος αισθητήρας είναι; και από που τον πήρες; αν θυμάσαι..brexei έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 13, 2020 2:46 pmΔες εδώ την πατέντα που έκανα για να μετρήσω τη θερμοκρασία του νερου μεσα στο πορταφιλτερ με ένα θερμοζευγος το οποιο τεσταρα πρωτα σε βραστο νερο (απο μπουκάλι, όχι βρύσης).
viewtopic.php?f=5&t=6151
Θα τρεξεις λιγο νερό απο τη μηχανη (πχ 20 ml) για να δεις αμεσα τη θερμοκρασία. Ειναι σχετικά ακριβής η μέτρηση για οποιον δεν έχει scace.
Μου έπεσε βαρύ το παραπάνω κείμενο..ειπαμε,gaggia classic έχουμε..να την βελτιώσουμε αλλά όχι κι έτσι..αν είναι να μας απασχολούν όλες αυτές οι λεπτομέρειες στον πυρήνα τους νομίζω ότι πρέπει να μπει στη συζήτηση το ενδεχόμενο,"μηπως να πάρω άλλη μηχανή;" ας επικεντρωθώ προς το παρόν να βρω τη θερμοκρασία του νερού αμέσως μετά τη ντουζιέρα, έστω κατά προσέγγιση με διαφορά 1-2 βαθμών και βλέπουμε.. Dkstopo ομοίως..Luckees έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 13, 2020 2:49 pmH θερμοκρασία δεν επηρεάζεται άμεσα από την πίεση, αλλά οι συνθήκες μέσα στο καλάθι επηρεάζουν τη θερμοκρασία. Πρώτα απ όλα με το που εισέλθει το νερό στο καλάθι και ακουμπήσει μέταλλο και καφέ θα χάσει θερμική ενέργεια λόγω αγωγιμότητας. Γι΄αυτό είναι καλό το portafilter να είναι από πριν κουμπωμένο στο group. Άρα έχουμε μια διαφορετική συνθήκη από τη μέθοδο "φελιζόλ".
Από εκεί και πέρα ο καφές συνεχίζει να απορροφάει νερό, να διογκώνεται, η πίεση να ανεβαίνει και να ξεκινάει η εκχύλιση. Μέρος του ζεστού νερού θα μείνει εγκλωβισμένο μέσα στο puck (ανάμεσα και μέσα στους κόκκους του καφέ) και η θερμότητα πλέον θα χάνεται με επιβράδυνση. Ο ρυθμός που εξέρχεται το νερό από το καλάθι (ως εκχύλισμα) και αντίστοιχα ο ρυθμός που εισέρχεται νερό ερχόμενο από το boiler καθορίζονται από τομέγεθος της υδραυλικής αντίσταση που ασκείται. Δεν έχουμε δλδ απότομη πτώση όπως θα είχαμε σε ελεύθερη ροή του νερού με πίεση 0bar. Γιαυτό και η μέθοδος "φελιζολ" δίνει τόσο χαμηλή θερμοκρασία κοντά στους 80C, το νερό πέφτει πολύ γρήγορα, συναντά τον ψυχρό αέρα και χάνει εξίσου γρήγορα θερμοκρασία.
- brexei
- Δημοσιεύσεις: 435
- Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
- Όνομα: Αδάμ
- Μηχανή:: Lelit PL41em
- 2η Μηχανή:: V60 ceramic
- Μύλος:: Mahlkoenig Vario
- Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
- Τοποθεσία: Ηράκλειο
Re: Gaggia Classic - Διαφορά θερμοκρασίας Boiler - Νερου
Τον ειχε το πολυμετρο που ειχα αγορασει πριν αρκετά χρόνια. Αλλα οποιοδήποτε αισθητήρας τυπου θερμοζευγος θα κανει καλη δουλεια και εχει αμεση απόκριση. Δε χρειάζεται να παρεις κατι ακριβο.
Χρειαζεσαι ομως και το αναλογο κυκλωμα για να διαβαζεις ενα θερμοζευγος
Χρειαζεσαι ομως και το αναλογο κυκλωμα για να διαβαζεις ενα θερμοζευγος