Lelit Victoria PL91T
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Νοέμ 25, 2017 12:11 am
TL;DR
Κάτοχος της όμορφης Lelit 91T Victoria και πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, την σταθερότητα και την ποιότητα κατασκευής. Εκτός από μια μικρή λεπτομέρεια (το pid δεν δείχνει τις μικρές μεταβολές θερμοκρασίας, όταν η μηχανή έρθει σε ετοιμότητα) ------------
Πήρα λοιπόν την μηχανούλα () που περίμενα κάμποσες εβδομάδες ( όχι καινούρια )
Χαρούμενος ? Πολύ
Ανυπόμονος ? Τόσο που δεν θέλω ούτε καν να την καθαρίσω πρώτα.
Επικράτησε η λογική όμως και μπήκε πάνω στον πάγκο.
Ανοίχτηκαν τα καπάκια, βγήκε το shower screen και η κεφαλή και καθαρίστηκε όπου έπρεπε.
Σειρά είχαν τα cafiza και descal.
Ακολούθησα πιστά τις συμβουλές σας. Άλλωστε αυτό έκανα από την αρχή - δεν αγόραζα εξοπλισμό, αν δεν ξεκοκάλιζα το forum πρώτα.
Μπήκε λοιπόν στην πρίζα και ήταν η ώρα του πρώτου καφέ.
Ο μύλος ρυθμίστηκε ( αυτό σε άλλο νήμα ), το PID το άφησα εκεί που το βρήκα (93) και το αποτέλεσμα οπτικά και χρονικά ήταν πολύ καλό - σωστό. Ο καφές είχε φοβερή γεύση, καλύτερος από πολλές καφετέριες ... Δεν το πίστευα. Τόσο καλός από την πρώτη φορά? (για εμένα λέω). Πήρα λοιπόν θάρρος και πήγα για κάτι καλύτερο… Οι επόμενοι πέντε καφέδες πήγαν …. στον νεροχύτη. Χάλια, ξινίλα, πικρίλα, τα πάντα. Με πήρε από κάτω και σταμάτησα για πρώτη μέρα. Πόσα δεν ξέρω ακόμα!!!
Η επόμενη με βρήκε να φτιάχνω τον έβδομο καφέ όπως τον πρώτο, αλλά τώρα η κριτική μου ήταν πιο αυστηρή. Δεν μου άρεσε αλλά δεν ήταν και κακός. Κάπου είχα λάθος.
Και την πλήρωσε το PID.
Ένα pid που ενώ σου δείχνει την θερμοκρασία κατά την άνοδό της, όταν φτάσει στο οριζόμενο μέγεθος (και μετά την πρώτη διόρθωση) μένει σταθερή !!! Μα εγώ θέλω να βλέπω τις διακυμάνσεις !!! Και δεν βρήκα αν αυτό αλλάζει κάπως. Φυσικά και μπήκε K sensor πάνω στο boiler και μέσα στην μία από τις δύο υποδοχές για βίδα-αισθητήρα που έχει. Το θερμόμετρο εγκαταστάθηκε στον πάγκο και με βοήθησε πολύ για όλες τις ρυθμίσεις της μηχανής. Ξέρω ότι δεν έχει την τέλεια ακρίβεια αλλά εγώ το θέλω για σημάδια και διαφορές, δηλαδή ότι η θερμοκρασία έπεσε δύο βαθμούς και ότι κάνω εκχύλιση στους εκατόν-τόσους βαθμούς κατά την άνοδο για να έχω ενενήντα-τόσους βαθμούς στο pf (μετρημένο όμως από δανεικό fluke)
Έψαξα πληροφορίες αλλά δεν ήταν εύκολο να βρω (μιλάω για τις κρυφές ρυθμίσεις). Και φυσικά μπήκε θερμόμετρο στο pf και οι θερμοκρασίες που πήρα ήταν απογοητευτικά χαμηλές. Κατέβασα ότι υπάρχει στο internet, για τις θερμοκρασίες στα διάφορα μέρη της καφετιέρας. Κατέληξα ότι πρέπει να πάρω στο pf γύρω στους 92 βαθμούς. Οι δοκιμές με τα όργανα ακολουθούσαν και γευστικές δοκιμές γιατί είμαι και μυστήριος και δεν εμπιστεύομαι κανέναν παρά μόνο την γεύση μου. Αυτήν την θερμοκρασία την πήρα όταν έβαζα το pid στο 100 (έως 91,6) ή 101 (~92,4). Αλλά το offset ήταν στο 0. Να το έβαζα λοιπόν στο 8 για να μην βλέπω τριψήφια νούμερα?
Και ξεκίνησα λοιπόν τις μετρήσεις σταθερότητας θερμοκρασίας, αλλάζοντας τα πάντα, καταγράφοντας τα πάντα και κάνοντας την κουζίνα ένα πανέμορφο (για εμένα) εργαστήριο. Παραγγέλνανε απ’ έξω βέβαια.
Κατέγραψα τις ανώτερες και κατώτερες θερμοκρασίες σε κατάσταση ηρεμίας, με εκχύλιση 5-7’’, με εκχύλιση 25’’, μέσα στον χρόνο, κάνοντας άπειρα σχεδιαγράμματα και όλα αυτά προσπαθώντας να αλλάξω τις default τιμές του PID και να βάλω τις δικές μου. Δεν πρόκειται να τα γράψω εδώ γιατί δεν έχει και νόημα. Έφτασα σε σημείο να έχω +/- 1,5 βαθμό - καθόλου άσχημα. Αλλά οι default μου έδειναν +1,2 -1 με ένα μειονέκτημα ότι μετά από εκχύλιση έφτανε έως και +3,5 αλλά το έφτιαχνε αμέσως μετά από 2 λεπτά. Η μηχανή θέλει 1’10’’ έως 1’30’’ για να ξαναζεστάνει το νερό μετά από εκχύλιση 25΄΄ Μετά κάνει ~ 2΄20΄΄ για να πάει στο κάτω άκρο της θερμοκρασίας όπου θα αναλάβει το PID ξανά να διορθώσει..
Αυτό που μου άρεσε προσωπικά εμένα είναι ότι οι δικές μου δεν είχαν τόσο μεγάλες διακυμάνσεις μετά από εκχύλιση, αλλά δεν ήταν αποδεκτές σε κατάσταση ηρεμίας. Ισως κάποια άλλη φορά να το φτάσω στο επιθυμητό.
Κατέληξα ότι το offset πρέπει να 0 γιατί δεν μου άρεσαν κάποιες μετρήσεις όταν το άλλαζα.
Όλες οι ρυθμίσεις έγιναν σε θερμοκρασίες δωματίου (20-21βαθμούς) και υπό τις νότες του αγαπημένου Charles Mingus. Λέτε να φταίει αυτός???
Αυτό που εγώ κατάλαβα για τις ρυθμίσεις (και παρακαλώ διορθώστε με αν έχω λάθος) είναι :
KP: τιμή ορισμού στην συχνότητα θέρμανσης του θερμαντικού στοιχείου, κατά την φάση ανόδου της θερμοκρασίας
KI: τιμή (χρόνου) που επιδρά στην συχνότητα ενεργοποίησης ελέγχου κατά την φάση της συντήρησης της θερμοκρασίας
Προσθέτουμε λοιπόν και την παράμετρο χρονικής παρουσίασης τους λάθους (πολύ βασικό στην σταθερότητα μιας κατάστασης)
KD: τιμή ορισμού στην συχνότητα θέρμανσης του θερμαντικού στοιχείου, κατά την φάση καθόδου της θερμοκρασίας
B: εύρος ρύθμισης της θερμοκρασίας που αναλαμβάνει το pid (τιμή 30 --> 16 Celsius)
E: offset θερμοκρασίας μεταξύ λέβητα και LCC
F01: φωτισμός των κουμπιών (όχι των οργάνων) 1 = ON; 0 = OFF
F02: αναπλήρωση λέβητα μετά την χρήση ατμού, νερού (τιμή σε δευτερόλεπτα)
Προσοχή : τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εκτίμηση και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Επαναλαμβάνω : οι default τιμές δουλεύουν ικανοποιητικά - αποδεκτά.
Τις (ξανά)παίρνουμε πατώντας πατημένο το + του pid κατά την εκκίνηση της μηχανής.
(Οι τιμές που παραθέτω είναι με απόκλιση λάθους λόγω ποιότητας θερμομέτρων, της ερασιτεχνικής μου ιδιότητας στο αντικείμενο, της κατάστασης της μηχανής - ένα χρόνο μεταχειρισμένη και δεν αποτελούν βάση αξιολόγησης)
Μετά λοιπόν από πολλές (θαυμάσιες) ώρες ενασχόλησης με τις μικρο-ρυθμίσεις, συνειδητοποιώ ότι πρέπει να διαθέσω χρόνο στο να φτιάχνω σωστό καφέ και να αφήσω τις δικαιολογίες. Αυτό και έκανα. Έχοντας 5 είδη καφέ (specialty) από γνωστά μαγαζιά του χώρου, κατάφερα να καταλάβω τις διαφορές στις γεύσεις, να πέσω πολύ κοντά σε αυτό που έλεγε η περιγραφή τους, να καταλάβω την διαφορετικότητα τους στο κόψιμο και την θερμοκρασία (η πίεση έμενε πάντα ίδια με το tamper) σε ένα ποσοστό επιτυχίας ~ 60 % . Καθόλου άσχημα για το συνδυασμό οδηγού-μηχανήματος. Δηλαδή ρε παιδιά με τα δικά σας εξωτικά μηχανάκια τι κάνετε σε κάθε πετυχημένη καφεδάρα??? Βουρκώνετε και δίνετε ευχαριστίες στην μαμά - μπαμπά - σύντροφο κλπ …
Ελπίζω σε καμιά black friday να το ανακαλύψω και εγώ.
Συνοψίζοντας η 91Τ είναι μια καλή μηχανή (για εμένα), πολύ καλή ποιότητα κατασκευής (δεν είδα πουθενά πλαστικό!), 58άρι pf, 300ml, όργανο πίεσης, χρονόμετρο, pid με extra ρυθμίσεις, φωτιζόμενα όργανα, πανέμορφη και μπορεί να φτιάξει ποιοτικούς καφέδες.
Στα 10 λεπτά είναι σε θέση να δώσει καλά αποτελέσματα (το είδα στα όργανα μόνο και δεν το σύγκρινα γευστικά γιατί έχετε απαγορεύσει εδώ να πίνουμε οτιδήποτε πριν τα 20 λεπτά τουλάχιστον ).
Τι άλλο να ζητήσει κάποιος για να κάνει το αγροτικό του? - όπως μου είπε κάποιος forumίτης ...
Θα μου πει κάποιος για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας (αυτό που αναφέρω πιο πάνω). Το δέχομαι, αλλά θα ψάξω να βρώ μήπως και αυτό είναι μια μεταβλητή που αλλάζει και την αγνοώ ακόμα. Αν όχι τότε δείχνει μια απόκλιση νοοτροπίας στο υπόλοιπο style της μηχανής. Το λέω απόκλιση, γιατί στην υπόλοιπη οικογένεια άρεσε και με το παραπάνω !!??! Τι να πεις, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο...
Ελπίζω να έδωσα μια μικρή εικόνα της μηχανής και να βοήθησα με κάποιο τρόπο κάποιους που προσανατολίζονται σε αυτήν την λύση.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Κάτοχος της όμορφης Lelit 91T Victoria και πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, την σταθερότητα και την ποιότητα κατασκευής. Εκτός από μια μικρή λεπτομέρεια (το pid δεν δείχνει τις μικρές μεταβολές θερμοκρασίας, όταν η μηχανή έρθει σε ετοιμότητα) ------------
Πήρα λοιπόν την μηχανούλα () που περίμενα κάμποσες εβδομάδες ( όχι καινούρια )
Χαρούμενος ? Πολύ
Ανυπόμονος ? Τόσο που δεν θέλω ούτε καν να την καθαρίσω πρώτα.
Επικράτησε η λογική όμως και μπήκε πάνω στον πάγκο.
Ανοίχτηκαν τα καπάκια, βγήκε το shower screen και η κεφαλή και καθαρίστηκε όπου έπρεπε.
Σειρά είχαν τα cafiza και descal.
Ακολούθησα πιστά τις συμβουλές σας. Άλλωστε αυτό έκανα από την αρχή - δεν αγόραζα εξοπλισμό, αν δεν ξεκοκάλιζα το forum πρώτα.
Μπήκε λοιπόν στην πρίζα και ήταν η ώρα του πρώτου καφέ.
Ο μύλος ρυθμίστηκε ( αυτό σε άλλο νήμα ), το PID το άφησα εκεί που το βρήκα (93) και το αποτέλεσμα οπτικά και χρονικά ήταν πολύ καλό - σωστό. Ο καφές είχε φοβερή γεύση, καλύτερος από πολλές καφετέριες ... Δεν το πίστευα. Τόσο καλός από την πρώτη φορά? (για εμένα λέω). Πήρα λοιπόν θάρρος και πήγα για κάτι καλύτερο… Οι επόμενοι πέντε καφέδες πήγαν …. στον νεροχύτη. Χάλια, ξινίλα, πικρίλα, τα πάντα. Με πήρε από κάτω και σταμάτησα για πρώτη μέρα. Πόσα δεν ξέρω ακόμα!!!
Η επόμενη με βρήκε να φτιάχνω τον έβδομο καφέ όπως τον πρώτο, αλλά τώρα η κριτική μου ήταν πιο αυστηρή. Δεν μου άρεσε αλλά δεν ήταν και κακός. Κάπου είχα λάθος.
Και την πλήρωσε το PID.
Ένα pid που ενώ σου δείχνει την θερμοκρασία κατά την άνοδό της, όταν φτάσει στο οριζόμενο μέγεθος (και μετά την πρώτη διόρθωση) μένει σταθερή !!! Μα εγώ θέλω να βλέπω τις διακυμάνσεις !!! Και δεν βρήκα αν αυτό αλλάζει κάπως. Φυσικά και μπήκε K sensor πάνω στο boiler και μέσα στην μία από τις δύο υποδοχές για βίδα-αισθητήρα που έχει. Το θερμόμετρο εγκαταστάθηκε στον πάγκο και με βοήθησε πολύ για όλες τις ρυθμίσεις της μηχανής. Ξέρω ότι δεν έχει την τέλεια ακρίβεια αλλά εγώ το θέλω για σημάδια και διαφορές, δηλαδή ότι η θερμοκρασία έπεσε δύο βαθμούς και ότι κάνω εκχύλιση στους εκατόν-τόσους βαθμούς κατά την άνοδο για να έχω ενενήντα-τόσους βαθμούς στο pf (μετρημένο όμως από δανεικό fluke)
Έψαξα πληροφορίες αλλά δεν ήταν εύκολο να βρω (μιλάω για τις κρυφές ρυθμίσεις). Και φυσικά μπήκε θερμόμετρο στο pf και οι θερμοκρασίες που πήρα ήταν απογοητευτικά χαμηλές. Κατέβασα ότι υπάρχει στο internet, για τις θερμοκρασίες στα διάφορα μέρη της καφετιέρας. Κατέληξα ότι πρέπει να πάρω στο pf γύρω στους 92 βαθμούς. Οι δοκιμές με τα όργανα ακολουθούσαν και γευστικές δοκιμές γιατί είμαι και μυστήριος και δεν εμπιστεύομαι κανέναν παρά μόνο την γεύση μου. Αυτήν την θερμοκρασία την πήρα όταν έβαζα το pid στο 100 (έως 91,6) ή 101 (~92,4). Αλλά το offset ήταν στο 0. Να το έβαζα λοιπόν στο 8 για να μην βλέπω τριψήφια νούμερα?
Και ξεκίνησα λοιπόν τις μετρήσεις σταθερότητας θερμοκρασίας, αλλάζοντας τα πάντα, καταγράφοντας τα πάντα και κάνοντας την κουζίνα ένα πανέμορφο (για εμένα) εργαστήριο. Παραγγέλνανε απ’ έξω βέβαια.
Κατέγραψα τις ανώτερες και κατώτερες θερμοκρασίες σε κατάσταση ηρεμίας, με εκχύλιση 5-7’’, με εκχύλιση 25’’, μέσα στον χρόνο, κάνοντας άπειρα σχεδιαγράμματα και όλα αυτά προσπαθώντας να αλλάξω τις default τιμές του PID και να βάλω τις δικές μου. Δεν πρόκειται να τα γράψω εδώ γιατί δεν έχει και νόημα. Έφτασα σε σημείο να έχω +/- 1,5 βαθμό - καθόλου άσχημα. Αλλά οι default μου έδειναν +1,2 -1 με ένα μειονέκτημα ότι μετά από εκχύλιση έφτανε έως και +3,5 αλλά το έφτιαχνε αμέσως μετά από 2 λεπτά. Η μηχανή θέλει 1’10’’ έως 1’30’’ για να ξαναζεστάνει το νερό μετά από εκχύλιση 25΄΄ Μετά κάνει ~ 2΄20΄΄ για να πάει στο κάτω άκρο της θερμοκρασίας όπου θα αναλάβει το PID ξανά να διορθώσει..
Αυτό που μου άρεσε προσωπικά εμένα είναι ότι οι δικές μου δεν είχαν τόσο μεγάλες διακυμάνσεις μετά από εκχύλιση, αλλά δεν ήταν αποδεκτές σε κατάσταση ηρεμίας. Ισως κάποια άλλη φορά να το φτάσω στο επιθυμητό.
Κατέληξα ότι το offset πρέπει να 0 γιατί δεν μου άρεσαν κάποιες μετρήσεις όταν το άλλαζα.
Όλες οι ρυθμίσεις έγιναν σε θερμοκρασίες δωματίου (20-21βαθμούς) και υπό τις νότες του αγαπημένου Charles Mingus. Λέτε να φταίει αυτός???
Αυτό που εγώ κατάλαβα για τις ρυθμίσεις (και παρακαλώ διορθώστε με αν έχω λάθος) είναι :
KP: τιμή ορισμού στην συχνότητα θέρμανσης του θερμαντικού στοιχείου, κατά την φάση ανόδου της θερμοκρασίας
KI: τιμή (χρόνου) που επιδρά στην συχνότητα ενεργοποίησης ελέγχου κατά την φάση της συντήρησης της θερμοκρασίας
Προσθέτουμε λοιπόν και την παράμετρο χρονικής παρουσίασης τους λάθους (πολύ βασικό στην σταθερότητα μιας κατάστασης)
KD: τιμή ορισμού στην συχνότητα θέρμανσης του θερμαντικού στοιχείου, κατά την φάση καθόδου της θερμοκρασίας
B: εύρος ρύθμισης της θερμοκρασίας που αναλαμβάνει το pid (τιμή 30 --> 16 Celsius)
E: offset θερμοκρασίας μεταξύ λέβητα και LCC
F01: φωτισμός των κουμπιών (όχι των οργάνων) 1 = ON; 0 = OFF
F02: αναπλήρωση λέβητα μετά την χρήση ατμού, νερού (τιμή σε δευτερόλεπτα)
Προσοχή : τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εκτίμηση και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Επαναλαμβάνω : οι default τιμές δουλεύουν ικανοποιητικά - αποδεκτά.
Τις (ξανά)παίρνουμε πατώντας πατημένο το + του pid κατά την εκκίνηση της μηχανής.
(Οι τιμές που παραθέτω είναι με απόκλιση λάθους λόγω ποιότητας θερμομέτρων, της ερασιτεχνικής μου ιδιότητας στο αντικείμενο, της κατάστασης της μηχανής - ένα χρόνο μεταχειρισμένη και δεν αποτελούν βάση αξιολόγησης)
Μετά λοιπόν από πολλές (θαυμάσιες) ώρες ενασχόλησης με τις μικρο-ρυθμίσεις, συνειδητοποιώ ότι πρέπει να διαθέσω χρόνο στο να φτιάχνω σωστό καφέ και να αφήσω τις δικαιολογίες. Αυτό και έκανα. Έχοντας 5 είδη καφέ (specialty) από γνωστά μαγαζιά του χώρου, κατάφερα να καταλάβω τις διαφορές στις γεύσεις, να πέσω πολύ κοντά σε αυτό που έλεγε η περιγραφή τους, να καταλάβω την διαφορετικότητα τους στο κόψιμο και την θερμοκρασία (η πίεση έμενε πάντα ίδια με το tamper) σε ένα ποσοστό επιτυχίας ~ 60 % . Καθόλου άσχημα για το συνδυασμό οδηγού-μηχανήματος. Δηλαδή ρε παιδιά με τα δικά σας εξωτικά μηχανάκια τι κάνετε σε κάθε πετυχημένη καφεδάρα??? Βουρκώνετε και δίνετε ευχαριστίες στην μαμά - μπαμπά - σύντροφο κλπ …
Ελπίζω σε καμιά black friday να το ανακαλύψω και εγώ.
Συνοψίζοντας η 91Τ είναι μια καλή μηχανή (για εμένα), πολύ καλή ποιότητα κατασκευής (δεν είδα πουθενά πλαστικό!), 58άρι pf, 300ml, όργανο πίεσης, χρονόμετρο, pid με extra ρυθμίσεις, φωτιζόμενα όργανα, πανέμορφη και μπορεί να φτιάξει ποιοτικούς καφέδες.
Στα 10 λεπτά είναι σε θέση να δώσει καλά αποτελέσματα (το είδα στα όργανα μόνο και δεν το σύγκρινα γευστικά γιατί έχετε απαγορεύσει εδώ να πίνουμε οτιδήποτε πριν τα 20 λεπτά τουλάχιστον ).
Τι άλλο να ζητήσει κάποιος για να κάνει το αγροτικό του? - όπως μου είπε κάποιος forumίτης ...
Θα μου πει κάποιος για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας (αυτό που αναφέρω πιο πάνω). Το δέχομαι, αλλά θα ψάξω να βρώ μήπως και αυτό είναι μια μεταβλητή που αλλάζει και την αγνοώ ακόμα. Αν όχι τότε δείχνει μια απόκλιση νοοτροπίας στο υπόλοιπο style της μηχανής. Το λέω απόκλιση, γιατί στην υπόλοιπη οικογένεια άρεσε και με το παραπάνω !!??! Τι να πεις, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο...
Ελπίζω να έδωσα μια μικρή εικόνα της μηχανής και να βοήθησα με κάποιο τρόπο κάποιους που προσανατολίζονται σε αυτήν την λύση.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.