Ρύθμιση Μηχανής
-
alfacinogr
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Eureka Mignon
Ρύθμιση Μηχανής
Χαίρεται! Αγόρασα πριν 20 μέρες μηχανή και μύλο, για να μπω και εγώ στην "αρρώστια". Το πρόβλημα είναι ότι μετά από πολλές απόπειρες και 2 διαφορετικούς καφέδες, συνεχίζω να περνώ ξινίλες. Ενώ παρ'ολη την απειρία μου, έχω δοκιμάσει διαφορετικές θερμοκρασίες - κοψίματα - χρόνους! Εκείνο που θέλω να ρωτήσω είναι μήπως φταίει ότι η μηχανή την ώρα της εκχύλισης φτάνει τα 11,5 bar? Για βοηθήστε ρε παιδιά, για να ευχαριστηθώ κάνα καφεδάκι.
-
harryv
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: Ρύθμιση Μηχανής
Πόση ώρα την προθερμαίνεις? Δώσε 40 λεπτά προθέρμανση στη μηχανή σου.
Και τι καφέδες χρησιμοποίησες? Ξεκίνα από εμπορικούς ή CI blends
Και τι καφέδες χρησιμοποίησες? Ξεκίνα από εμπορικούς ή CI blends
-
alfacinogr
Την αφήνω τουλάχιστον 30 λεπτά για ζέσταμα. Όσο για καφέ ξεκίνησα με έναν mokka blend, και από εχθές παλεύω έναν taf Brumas del Zurgui Micromill.
- Βασιλης Α.
- Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
- 2η Μηχανή:: LP Prof. 83
- Μύλος:: Monolith Flat
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
Επειδή ειναι άστρωτος ο μύλος σου, θα σε συμβούλευα να πας σε blend καφέδες, όπως ο taresso tigrato, ο οποίος ειναι σταθερός στη γεύση του και σχετικά εύκολος στην εκχύλιση του.
Άσε που και η τιμή του ειναι πολύ νορμαλ.
Άσε τους πιο ζόρικους καφέδες για πιο μετά, αφού έχεις μάθει τα τερτίπια του μύλου και της μηχανής. Σχεδόν όλοι μόλις ξεκινήσαμε ξύδια πίναμε.
Άσε που και η τιμή του ειναι πολύ νορμαλ.
Άσε τους πιο ζόρικους καφέδες για πιο μετά, αφού έχεις μάθει τα τερτίπια του μύλου και της μηχανής. Σχεδόν όλοι μόλις ξεκινήσαμε ξύδια πίναμε.
- Artisti
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Δοκίμασε ένα εύκολο χαρμάνι στη αρχή έστω και μπαγιάτικο μέχρι να στρώσει ο μύλος όπως ο Lavazza pienaroma
https://www.coffees.gr/espresso-lavazza ... oma-1000g/
Λέγεται και UltiMo's coffee
https://www.coffees.gr/espresso-lavazza ... oma-1000g/
Λέγεται και UltiMo's coffee
-
alfacinogr
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!!! Θα κάνω υπομονή λοιπόν με κάποια πιο εύκολα χαρμάνια και θα ξαναπροσπαθήσω στο μέλλον.
-
Rallakias
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
Ασε τα μονοποικιλιακά και ξεκινα απο Blends.Ο εξοπλισμός σου ειναι μια χαρά , εσύ κανεις κατι λάθος.
Βρες πληροφορίες για τον καφέ σου εδω μέσα , άλλοι χρήστες πώς τον εκχύλισαν (θερμοκρασια,χρόνος,βάρος κτλ) για να μην ξεκινησεις απο το 0 .
Μετά αν δεν σου πετύχει δώσε μας πληροφορίες τι κανεις και πώς και ζήτα βοήθεια απο το φόρουμ.Μην απογοητευτείς στην αρχή.
Δοκίμασε κάτι απο τα coffee island blend ,taresso tigrato , mokka blend ,cup10 blend και οτι άλλο βρείς οτι έχουν δοκιμάσει πολλοί χρήστες εδω μέσα και υπάρχει πληροφόρηση.
Βρες πληροφορίες για τον καφέ σου εδω μέσα , άλλοι χρήστες πώς τον εκχύλισαν (θερμοκρασια,χρόνος,βάρος κτλ) για να μην ξεκινησεις απο το 0 .
Μετά αν δεν σου πετύχει δώσε μας πληροφορίες τι κανεις και πώς και ζήτα βοήθεια απο το φόρουμ.Μην απογοητευτείς στην αρχή.
Δοκίμασε κάτι απο τα coffee island blend ,taresso tigrato , mokka blend ,cup10 blend και οτι άλλο βρείς οτι έχουν δοκιμάσει πολλοί χρήστες εδω μέσα και υπάρχει πληροφόρηση.
-
ftoxos
- Όνομα: Κωνσταντίνος
- Μηχανή:: R. Silvia V4 Duo Pid
- Μύλος:: Eureka Specialita
- Οι καφέδες μου:: Molinari Gourmet Extra Dolce
Ρύθμισε πίεση με τυφλό στα 10 bar και ξεκίνα εκχυλίσεις.
- Jazz
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
Καλησπέρα Δημήτρη!
Με γεια ο καινούριος εξοπλισμός.
"Φύγε" προς το παρόν από τους απαιτητικούς single origin. Θα χαλάσεις αρκετά λεφτά χωρίς να σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα και θα πιεις αρκετά "ξίδια". Όπως σου είπαν και τα παιδιά, πήγαινε σε εύκολα blends. (Παρεπιμπτόντως ο Taf Brumas Micromill, είναι δύσκολος καφές και σε ιδανικές συνθήκες. Οπότε είναι λογικό να σε δυσκολέψει πολύ τώρα στην αρχή)
Προτάσεις:
- Coffee Island Blend (Εύκολος και προσβάσιμος! Τον βρίσκεις παντού, έτσι όπως ξεφυτρώνουν πλέον τα μαγαζιά της εταιρείας. Αν τον επιλέξεις, ρώτα ελεύθερα να σου δώσω feedback για gr, χρόνους, θερμοκρασία κοκ)
- Barista Shop Blend (τίμιο καφεδάκι και φρέσκο. Εύκολο και 'ανεκτικό' σε διαφορετικές παραμέτρους εκχύλισης)
- Lavazza Tierra ή Pienaroma (commercial περιπτώσεις value for money)
- Danesi Gold (αν καταφέρεις και τον βρεις σε λογική τιμή, όρμα! Αλλά δυστυχώς, είναι χλωμό. Αντιπρόσωπος εδώ είναι η Taf, και τον πουλάει πανάκριβα... 40€/kg...)
- Taresso Tigrato (πιο ποιοτικός από τους παραπάνω φυσικά, αλλά και πιο δύσκολος τώρα για την αρχή)
- Brazil Espresso Blend-Monte Alegre από Cup10 (εξαιρετικό blend και εύκολο θεωρώ. Και ΠΑΝΤΑ φρέσκο! Ο Μιχάλης δίνει ρέστα)
- Estate Blend από Taf (σχετικά εύκολος, δίνει γήινα φλιτζάνια με χαμηλές οξύτητες. Καλή επιλογή για φρέσκο 'πράγμα' στην αρχή του εξοπλισμού. Ο Rosebud είναι κλάσεις καλύτερος κατ' εμέ, αλλά πιο απαιτητικός/πολύπλοκος)
* Δε θεωρώ ότι φταίει η πίεση σου για τα "ξίδια". Και εγώ που δεν έχω πειράξει opv ακόμα, φαντάζομαι ότι είμαι κάπου στα 10,5-11 σε συνθήκες εκχύλισης. Αλλά μια χαρά καφεδάκια παίρνω. Η ..."καινουργίλα" του εξοπλισμού φταίει, χαχα
Με γεια ο καινούριος εξοπλισμός.
"Φύγε" προς το παρόν από τους απαιτητικούς single origin. Θα χαλάσεις αρκετά λεφτά χωρίς να σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα και θα πιεις αρκετά "ξίδια". Όπως σου είπαν και τα παιδιά, πήγαινε σε εύκολα blends. (Παρεπιμπτόντως ο Taf Brumas Micromill, είναι δύσκολος καφές και σε ιδανικές συνθήκες. Οπότε είναι λογικό να σε δυσκολέψει πολύ τώρα στην αρχή)
Προτάσεις:
- Coffee Island Blend (Εύκολος και προσβάσιμος! Τον βρίσκεις παντού, έτσι όπως ξεφυτρώνουν πλέον τα μαγαζιά της εταιρείας. Αν τον επιλέξεις, ρώτα ελεύθερα να σου δώσω feedback για gr, χρόνους, θερμοκρασία κοκ)
- Barista Shop Blend (τίμιο καφεδάκι και φρέσκο. Εύκολο και 'ανεκτικό' σε διαφορετικές παραμέτρους εκχύλισης)
- Lavazza Tierra ή Pienaroma (commercial περιπτώσεις value for money)
- Danesi Gold (αν καταφέρεις και τον βρεις σε λογική τιμή, όρμα! Αλλά δυστυχώς, είναι χλωμό. Αντιπρόσωπος εδώ είναι η Taf, και τον πουλάει πανάκριβα... 40€/kg...)
- Taresso Tigrato (πιο ποιοτικός από τους παραπάνω φυσικά, αλλά και πιο δύσκολος τώρα για την αρχή)
- Brazil Espresso Blend-Monte Alegre από Cup10 (εξαιρετικό blend και εύκολο θεωρώ. Και ΠΑΝΤΑ φρέσκο! Ο Μιχάλης δίνει ρέστα)
- Estate Blend από Taf (σχετικά εύκολος, δίνει γήινα φλιτζάνια με χαμηλές οξύτητες. Καλή επιλογή για φρέσκο 'πράγμα' στην αρχή του εξοπλισμού. Ο Rosebud είναι κλάσεις καλύτερος κατ' εμέ, αλλά πιο απαιτητικός/πολύπλοκος)
* Δε θεωρώ ότι φταίει η πίεση σου για τα "ξίδια". Και εγώ που δεν έχω πειράξει opv ακόμα, φαντάζομαι ότι είμαι κάπου στα 10,5-11 σε συνθήκες εκχύλισης. Αλλά μια χαρά καφεδάκια παίρνω. Η ..."καινουργίλα" του εξοπλισμού φταίει, χαχα
-
mc99658
- Όνομα: Ηλίας
- Μύλος:: Mazzer Mini
- 2ος Μύλος:: -
- Οι καφέδες μου:: Tigrato, sweet blue
Επειδή είμαι λίγο μπερδεμένος (διάβασα αρκετά άρθρα στο φόρουμ). Τελικά στη Bezzera Unica (που δεν έχει περιστροφική αντλία) ρυθμίζουμε την opv στα 9; (Προσωπικά με ενδιαφέρει αν επηρεάζει και στο channeling αλλά Άι γενικά. Ή δεν παίζει και τρομερό ρόλο; ) Γενικά ο Luca Bezzera σε βίντεό του λέει πως δεν πρέπει να την κατεβάζουμε.
https://youtu.be/E4y4-E2aL3U
https://youtu.be/E4y4-E2aL3U