Πρώτη χρήση LELIT PL41TEM PID
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: Πρώτη χρήση LELIT PL41TEM PID
Παιδιά τελικά άσχετα με το offset σε τι θερμοκρασία έχετε πετύχει τα καλύτερα καφεδακια?
101, 103?
Αλλάζετε θερμοκρασία αν είναι dark? H medium-dark?
Και στο poortafilter τι ποσότητα βάζετε? Εγώ έχω της ascaso και ναω 17.5gr. Αν ανέβω θα έχω διαφορετικό αποτέλεσμα στο ποτήρι? Στη γεύση? Ratio είμαι στο 1:2 από 25 έως 30".
Δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος απο τα καφεδακια που βγάζω και σκέφτομαι μήπως φταίει τελικά και ο μυλος Ascasi mini i2.
Αν μπορείτε να μου πείτε τα ανωτέρω και δω τα ίδια αποτελέσματα ίσως τελικά αλλάξω μύλο.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
101, 103?
Αλλάζετε θερμοκρασία αν είναι dark? H medium-dark?
Και στο poortafilter τι ποσότητα βάζετε? Εγώ έχω της ascaso και ναω 17.5gr. Αν ανέβω θα έχω διαφορετικό αποτέλεσμα στο ποτήρι? Στη γεύση? Ratio είμαι στο 1:2 από 25 έως 30".
Δεν είμαι πολύ ευχαριστημένος απο τα καφεδακια που βγάζω και σκέφτομαι μήπως φταίει τελικά και ο μυλος Ascasi mini i2.
Αν μπορείτε να μου πείτε τα ανωτέρω και δω τα ίδια αποτελέσματα ίσως τελικά αλλάξω μύλο.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
- digibill
- Δημοσιεύσεις: 63
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 06, 2019 10:42 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM Pid
- 2η Μηχανή:: Bialetti Brikka
- Μύλος:: EurekaMignon Manuale
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Ipanema, Utopia
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Πρώτη χρήση LELIT PL41TEM PID
Η δόση σου εξαρτάται από τον καφέ. Στο ίδιο κόψιμο, άλλον όγκο δίνει ένας καφές κι άλλον κάποιος άλλος. Επομένως, Το ότι το aascaso λέει ότι χωράει "14γρ", είναι κάπως σχετικό...
Γενικά, μου φαίνετια ότι στα 18,5 γρ αρχίζει να δείχνει τα όριά του, αλλά αυτό είναι πολύ σχετικό όπως προείπα.
Το ratio, επίσης είναι σχετικό Εχω παρατηρήσει πως σε πιο "specialty" καταστάσεις το sweet spot είναι κάπου κοντά στο χ2, αλλά σε πιο "καταναλωτικά" χαρμάνια εμένα μου αρέσει το αποτέλεσμα και στο χ2,3-χ2,5.
Γενικά, όπως καταλαβαίνεις, όλα είναι σχετικά
Κάνε δοκιμές (αρκετές) αλλάζοντας έναν παράγοντα κάθε φορά, και δες τι σου αρέσει και τι όχι. Όταν πχ καταλλήξεις σε ένα ratio, τότε δες τι επιπτώσεις θα έχει η αλλαγή θερμοκρασίας κοκ. Εννοείται όλα αυτά στον ίδιο καφέ - κατα προτίμηση κάτι απλό και με σταθερό αποτέλεσμα, μην μπλέξεις με δοκιμές σε specialty, που έχουν παραξενιές.
Έχε υπ' όψιν ότι η εμπειρία που σου περιγράφω είναι με μάπα μύλο (graef 702) οπότε κάπως περίεργο θα μου φαινόταν να φταίει ο μύλος σου...
Γενικά, μου φαίνετια ότι στα 18,5 γρ αρχίζει να δείχνει τα όριά του, αλλά αυτό είναι πολύ σχετικό όπως προείπα.
Το ratio, επίσης είναι σχετικό Εχω παρατηρήσει πως σε πιο "specialty" καταστάσεις το sweet spot είναι κάπου κοντά στο χ2, αλλά σε πιο "καταναλωτικά" χαρμάνια εμένα μου αρέσει το αποτέλεσμα και στο χ2,3-χ2,5.
Γενικά, όπως καταλαβαίνεις, όλα είναι σχετικά
Κάνε δοκιμές (αρκετές) αλλάζοντας έναν παράγοντα κάθε φορά, και δες τι σου αρέσει και τι όχι. Όταν πχ καταλλήξεις σε ένα ratio, τότε δες τι επιπτώσεις θα έχει η αλλαγή θερμοκρασίας κοκ. Εννοείται όλα αυτά στον ίδιο καφέ - κατα προτίμηση κάτι απλό και με σταθερό αποτέλεσμα, μην μπλέξεις με δοκιμές σε specialty, που έχουν παραξενιές.
Έχε υπ' όψιν ότι η εμπειρία που σου περιγράφω είναι με μάπα μύλο (graef 702) οπότε κάπως περίεργο θα μου φαινόταν να φταίει ο μύλος σου...
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: Πρώτη χρήση LELIT PL41TEM PID
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Είπα μήπως τα κώδικα μαχαίρια παίζουν ρόλο! Θα το ψάξω.
Είπα μήπως τα κώδικα μαχαίρια παίζουν ρόλο! Θα το ψάξω.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Πρώτη χρήση LELIT PL41TEM PID
Και όμως με τον καφέ από Ρουάντα που πίνω τώρα και με καλαθάκι Ascaso ανέβασα από 20gr στα 22gr in και 48gr out με κοπή στα 9,5 του μύλου Ascaso.
Πυκνότητα κόκκων και ψήσιμο παράγοντες σημαντικοί.
Πυκνότητα κόκκων και ψήσιμο παράγοντες σημαντικοί.
..Για πάντα και μια μέρα.
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: Πρώτη χρήση LELIT PL41TEM PID
Η διαφορά είναι μο ο στην ποσότητα καφέ που θα έχεις στο out? Ή παίζει ρόλο και γευστικά?laonikos78 έγραψε: ↑Τετ Απρ 13, 2022 12:34 pmΚαι όμως με τον καφέ από Ρουάντα που πίνω τώρα και με καλαθάκι Ascaso ανέβασα από 20gr στα 22gr in και 48gr out με κοπή στα 9,5 του μύλου Ascaso.
Πυκνότητα κόκκων και ψήσιμο παράγοντες σημαντικοί.
Πχ. αν είχες 16gr. in και 36out γευστικά το διαφορά θα είχε?
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Πρώτη χρήση LELIT PL41TEM PID
Η όποια διαφορά θα σου φέρει γλυκό, πικρό και οξύτητα στο πάνω ή κάτω αλλά σε specialty καφέδες και ταυτόχρονα τα αρώματα, όλες τις εντάσεις τους..pankostas έγραψε: ↑Τετ Απρ 13, 2022 7:21 pmΗ διαφορά είναι μο ο στην ποσότητα καφέ που θα έχεις στο out? Ή παίζει ρόλο και γευστικά?laonikos78 έγραψε: ↑Τετ Απρ 13, 2022 12:34 pmΚαι όμως με τον καφέ από Ρουάντα που πίνω τώρα και με καλαθάκι Ascaso ανέβασα από 20gr στα 22gr in και 48gr out με κοπή στα 9,5 του μύλου Ascaso.
Πυκνότητα κόκκων και ψήσιμο παράγοντες σημαντικοί.
Πχ. αν είχες 16gr. in και 36out γευστικά το διαφορά θα είχε?
Σε commercial γλυκό - πικρό, αλλα με την γνωστή ισοπέδωση των πάντων, τουλάχιστον στον δικό μου ουρανίσκο.
..Για πάντα και μια μέρα.
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: Πρώτη χρήση LELIT PL41TEM PID
Οκ. Ευχαριστώ! Με όλα αυτά τα reviews σου, εμπιστεύομαι τον ουρανίσκο σου!laonikos78 έγραψε: ↑Τετ Απρ 13, 2022 7:39 pmΗ όποια διαφορά θα σου φέρει γλυκό, πικρό και οξύτητα στο πάνω ή κάτω αλλά σε specialty καφέδες και ταυτόχρονα τα αρώματα, όλες τις εντάσεις τους..pankostas έγραψε: ↑Τετ Απρ 13, 2022 7:21 pmΗ διαφορά είναι μο ο στην ποσότητα καφέ που θα έχεις στο out? Ή παίζει ρόλο και γευστικά?laonikos78 έγραψε: ↑Τετ Απρ 13, 2022 12:34 pmΚαι όμως με τον καφέ από Ρουάντα που πίνω τώρα και με καλαθάκι Ascaso ανέβασα από 20gr στα 22gr in και 48gr out με κοπή στα 9,5 του μύλου Ascaso.
Πυκνότητα κόκκων και ψήσιμο παράγοντες σημαντικοί.
Πχ. αν είχες 16gr. in και 36out γευστικά το διαφορά θα είχε?
Σε commercial γλυκό - πικρό, αλλα με την γνωστή ισοπέδωση των πάντων, τουλάχιστον στον δικό μου ουρανίσκο.
Οπότε σε speciality περισσότερα γραμμάτια πιο γλυκό, σωστά?
Σε θερμοκρασία τι ρύθμιση την έχεις?
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Πρώτη χρήση LELIT PL41TEM PID
Όχι.
Θεωρώ εμπειρικά πως είναι θέμα ratio, ζύμωσης, υψομέτρου, ποικιλίας, κόψιμο, χρόνος.
Πικρό η γλυκό θα πάρεις όχι από τα γραμμάρια αλλά από το ratio που θα επιλέξεις να βγάλεις καφέ από την Αιθιοπία η την αγαπημένη Κόστα Ρίκα που και πάλι είναι θέμα ουρανίσκο και συνδυαστικών παραμέτρων.
Πχ την Αιθιοπία αν θες την κρατάς με ratio 1.8 σε 20gr για να σου βγάλει οξύτητα και γλυκύτητα ενώ την Κόστα Ρίκα σε ratio 2.2 με 19gr θα πάρεις σοκολάτα με ήπια οξύτητα από λουλούδια.
Αυτό προσπαθώ να μάθω και εγώ με τις εκχυλίσεις μου.
Πρώτα να διαβάζω το σακουλάκι και μετά να καταλαβαίνω τις ανάγκες του καφέ για εκχύλιση (όχι τις δικές μου)
Θεωρώ εμπειρικά πως είναι θέμα ratio, ζύμωσης, υψομέτρου, ποικιλίας, κόψιμο, χρόνος.
Πικρό η γλυκό θα πάρεις όχι από τα γραμμάρια αλλά από το ratio που θα επιλέξεις να βγάλεις καφέ από την Αιθιοπία η την αγαπημένη Κόστα Ρίκα που και πάλι είναι θέμα ουρανίσκο και συνδυαστικών παραμέτρων.
Πχ την Αιθιοπία αν θες την κρατάς με ratio 1.8 σε 20gr για να σου βγάλει οξύτητα και γλυκύτητα ενώ την Κόστα Ρίκα σε ratio 2.2 με 19gr θα πάρεις σοκολάτα με ήπια οξύτητα από λουλούδια.
Αυτό προσπαθώ να μάθω και εγώ με τις εκχυλίσεις μου.
Πρώτα να διαβάζω το σακουλάκι και μετά να καταλαβαίνω τις ανάγκες του καφέ για εκχύλιση (όχι τις δικές μου)
..Για πάντα και μια μέρα.
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Πρώτη χρήση LELIT PL41TEM PID
Κανόνας ο ουρανίσκο.
Τι κάνω;
Πάντα εκχυλίζω πρώτο φλιτζάνι 19g in με ratio 2.
Εκεί που έχεις εκπαιδεύσει τους γευστικούς κάλυκες κάνεις την προσαρμογή.
Μετά κοιτάς το προφίλ του καφέ στο σακουλάκι, την ποικιλία, το υψόμετρο, την ζύμωση και αρχίζεις να κατανοείς..
Και ψάχνεις πληροφορίες.
Την επόμενη φορά που θα πάρεις άλλο καφέ θα είσαι πιο κοντά διαβάζοντας τις πληροφορίες στο τι καφέ θα πάρεις, τι θα περιμένεις και πως θα εκχυλίσεις.
Αυτό κάνω πάντα σε κάθε σακουλάκι.
Κατανόηση της διαδικασίας δηλαδή!
Τι κάνω;
Πάντα εκχυλίζω πρώτο φλιτζάνι 19g in με ratio 2.
Εκεί που έχεις εκπαιδεύσει τους γευστικούς κάλυκες κάνεις την προσαρμογή.
Μετά κοιτάς το προφίλ του καφέ στο σακουλάκι, την ποικιλία, το υψόμετρο, την ζύμωση και αρχίζεις να κατανοείς..
Και ψάχνεις πληροφορίες.
Την επόμενη φορά που θα πάρεις άλλο καφέ θα είσαι πιο κοντά διαβάζοντας τις πληροφορίες στο τι καφέ θα πάρεις, τι θα περιμένεις και πως θα εκχυλίσεις.
Αυτό κάνω πάντα σε κάθε σακουλάκι.
Κατανόηση της διαδικασίας δηλαδή!
..Για πάντα και μια μέρα.
-
- Δημοσιεύσεις: 194
- Εγγραφή: Σάβ Αύγ 08, 2015 11:01 pm
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: LELIT PL41TEM
- Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: ?
- Τοποθεσία: Κατερίνη
Re: Πρώτη χρήση LELIT PL41TEM PID
Είσαι πολύ μπροστά!