kikos7 έγραψε: ↑Παρ Αύγ 21, 2020 10:08 am
Καλημέρα!
Κάτοχος της μηχανής του θέματος ένα μήνα και θέλω βοήθεια για την ρύθμιση της θερμοκρασίας εκχύλισης στο pid.
Όλοι στο θέμα συμφωνούν ότι το offset είναι 7-8 βαθμούς, εκεί λέει και η ίδια η lelit πως είναι η διαφορά θερμοκρασίας μπόιλερ και πραγματική νερού. Εγώ όμως με offset 0 και θερμοκρασία 101 ο καφές μου βγαίνει καμμένος (lavazza gran crema, οκ commercial dark καφές). Για να πάρω αποδεκτό σε γεύση espresso πρέπει να πέσω 10 βαθμούς θερμοκρασία. Ακόμα και medium ψησιματα στους 103πχ βγαίνουν καμμένα, σωστή κρέμα και γεύση έχω στους 93 με offset 0. Και ρωτώ είναι δυνατόν να έχω την μόνη lelit που ότι δείχνει το pid είναι και η θερμοκρασία του νερού;
Καλησπέρα.
Έχω την ίδια μηχανή από πέρυσι το Νοέμβριο. Μεταφέρω την εμπειρία μου εδώ στη πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που γίνεται. Οι ρυθμίσεις που έχω στο pid είναι: offset 0, P=3, D=11, I=02. Θερμοκρασία δεν πήγα ποτέ πάνω από 98 κι αυτό μια φορά σε ένα καφέ. Οι καφέδες μου όλοι φρέσκοι specialty (sidamo Αιθιοπία, Santa columba Βραζιλίας και παρόμοιοι.)
Η θερμοκρασία που δουλεύω είναι μεταξύ 94 και 96. Από εκεί και πάνω οι καφέδες πικρίζουν, εννοείται πάντα σκέτοι, χωρίς ζάχαρη. Έκανα ένα πρακτικό πείραμα με τη θερμοκρασία. Πήγα σε μια επαγγελματική μηχανή, ζεστάναμε ένα φλιτζάνι καλά, βάλαμε 60 ml νερό με ένα καλό θερμόμετρο μέσα και μετά έκανα το ίδιο και στη δικιά μου. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο είχα διαφορά ένα βαθμό κάτω στη δική μου δηλ. ίδια θερμοκρασία στην ουσία.
Νομίζω οτι το αποτέλεσμα είναι συντελεστής διάφορων παραμέτρων (ποιότητα καφέ, κόψιμο,tamper πάτημα, ρυθμίσεις pid και θερμοκρασία). Τελευταία πήρα ένα tamper 58,5 και πραγματικά επηρέασε το αποτέλεσμα.
Η μηχανή το πρωί που την ανάβω πάει στους 104 β, βγάζω ένα φλιτζάνι νερό, και μετά μένει σταθερή (+/- 1) όση ώρα κι αν είναι ανοικτή. Μην κολλάς λοιπόν με τι γράφεται για τη θερμοκρασία, έχεις δίκιο που λες οτι στους 101 βαθμούς καίγεται ο καφές, έτσι είναι όντως.
Και με 93 έχω πιει εξαιρετικό καφέ χωρίς ξινίλα.
Καλορίζικη λοιπόν η μηχανή σου και καλούς καφέδες.