Γεια σας και απο μένα. Δεύτερο Post ,
attn:will be long post, το πρωτο ήταν στο section με το καλοσωρισμα, οπότε καλως σας βρήκα!
Επι ταχεία και εγώ ευτυχής κατοχος της Lelit Glenda μαζί με ένα μύλο Eureka Mignon Specialita, botmless portafilter και κανονικο pf , vst basketακια ενα των 15γρ και ένα των 18γρ, ταμπερ 58.5 και ισιωτηρι...
Η γωνιά μου:
,
Έχω διαβασει όλο το νήμα δυο φορές και προσπαθώ να βγάλω άκρή.
Δυστηχώς δεν τα έχω βρει ακόμα μαζί τους (5 μέρες κάτοχος) αν και πίστευα οτι τελικα το να βγάλεις ενα σωστό φλυτζανι καφέ δεν είναι κατι το τόσο δυσκολο (επιστήμη είναι, ναί θα συμφωνήσω , αλλα έχοντας υπόψιν οτι τα εργαλεία κάνουν τον μαστορα, με τετοιον εξοπλισμο θεωρω οτι μπορείς να κάνεις παπάδες,εκτός και αν ο εξοπλισμος ειναι για τα κλαματα και ατυχησες με τις επιλογες σου).
Δυστηχώς έχω πετάξει ήδη δυο κιλά καφέ σε δοκιμές και ακόμα γευση δεν μπορώ να βρω παρα μόνο πίκρα,
Πίκρα και ξινίλα, πάντως αρωματικό καφε μια φορά είπια και αυτό ίσως κατα τύχη ή απο σωστό λάθος
.
Τον καφέ που θέλω να απολάυσω ειναι ο Ipanema.
Για τα δικα μου γούστα και της κυράς είναι ενας πολύ γλυκόπιοτος καφε espresso.
Πας στο μαγαζί,ενταξει Wega υπερπαραγωγη ειναι αυτή,και πληρωνεις ενα καφε γεματο αρώματα γλυκο και απολαυστικα τέλειο.Γυρνας στο σπίτι φτιάχνεις και απογοητεύεσαι.
Οπότε ακούω τις συμβουλές σας.(Helppp can you?please?)
Ανάλογα το μαγαζί ο καθε ενας Barista θα σου πει τα δικα του.Ολοι συμφωνουν στα γραμαρια 16,7gr - 17gr στο basket των 12gr της Wega.(αυτο που κανει 5ευρω)
Άλλος τον ψήνει 60 ml σε 38" και άλλος 50ml σε αλλη μηχανη στα 20" (ω ναι 20").Θερμοκρασιακα όλοι παιζουν απο 93 εως 95 βαθμους τις μηχανες τους.
Οπως και να έχει παντως σε όλες αυτες τις περιπτωσεις, ο καφες είναι ίδιος με τα αρώματα του πορτοκάλι και μέλι και γλυκός καφες.
Δηλαδη ο καφες εκχυλιζεται και είναι όπως πρεπει να είναι.
Σπιτι λοιπόν έχουμε την εξής ετοιμασία για καφέ.
Μηχανή Lelit Plus Pid ανοιχτή απο το πρωί, θερμοκρασια 101 στο PID.
P:0.4 , i:0.0 , d:13.9 , f.04: 0 , f.05 οπως ήταν.
Ο μύλος Specialita το knob του είναι σε fine θέση.Κάτω απο 4.5 σταματανε τα μαχαίρια.
Εχει δοκιμαστει λοιπον απο 4.5 εως και 2.0 (δηλαδη περιλαμβανει διαβαθμισεις το 5.0 το 0 το 0.5 το 1.0 το 1.5 και το 2.0 αλλά και υποβαθμισεις αυτων σχεδον παρα πολλες αν οχι απειρες).Απο το 4.5 μέχρι και το 2.0 κόβει fine.
Με ζυγαρια λοιπόν 17γρ μετρημένα ,στο basket vst 15gr , ισιωμενο σωστα και πατημενο επισης σωστα όχι πίτα.
Αποσταξη me bottomless pf η πρωτη σταλα στα 4 second,60ml στα 23 second, χρωμα σωματος καλό , χρώμα καιμάκι σκουρο καφέ,άρωμα σωστό, γεύση ποτέ σωστη...πότε ξινίλα λεμονιού, πότε επίγευση πίκρας.
Για βοηθατε ρε παιδες.Να πάρω τα όρη και τα βουνά ή να κλέψω κανα barista και να τον αφήσω ελευθερο μόλις μου σεταρει τα πάντα σωστα?
Σόρρυ για το long post.