Lelit pl41 plust
-
- Δημοσιεύσεις: 89
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 02, 2021 3:24 pm
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Lellit Plust PID+μαν
- Μύλος:: Eureka Mignon Manual
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Lelit pl41 plust
Καλημέρα
Παράγγειλα την μηχανή (Plust PID με μανόμετρο) απο barista και ζήτησα να μου την σετάρουν στους 94 C στο γκρουπ με τα ειδικά όργανα που προφανώς έχουν, μετά από προτροπή ενός φίλου barista.
Δεν κατάφερα, αν και το ζήτησα, να μιλήσω με ένα τεχνικό στην εταιρεία, δυστυχώς, κι έτσι δεν ξέρω πως θα μου έρθει η μηχανή σε σετάρισμα πίεσης και θερμοκρασίας. Οταν έρθει θα δείξει αν και η θερμοκρασία του οργάνου είναι στο boiler απ όσο γνωρίζω, οπότε δεν θα μάθω ποτέ αν σεταρίστηκε όπως την ζήτησα. Κρίμα.
Να ρωτήσω τους κατόχους σε τι θερμοκρασία τους ήρθε από το εργοστάσιο σεταρισμένη (στο PID) η μηχανή τους? Το offset διαβάζω ότι είναι 8-10 C αλλά δεν έχω διαβάσει κάπου για ακριβή μέτρηση του offset με τα κατάλληλα (και ακριβά) όργανα.
Επίσης αν ισχύει το offset στους 8-10 σημαίνει ότι για 94 θα πρέπει να σετάρεις το PID στους 102-104.
Νομίζω ότι έχασα την ευκαιρία να μετρηθεί σωστά το offset της μηχανής (αν όντως βέβαια δεν έγινε, απλά δεν μου το επιβεβαίωσε κανένας από την εταιρεία).
Φιλικά
Θάνος
Παράγγειλα την μηχανή (Plust PID με μανόμετρο) απο barista και ζήτησα να μου την σετάρουν στους 94 C στο γκρουπ με τα ειδικά όργανα που προφανώς έχουν, μετά από προτροπή ενός φίλου barista.
Δεν κατάφερα, αν και το ζήτησα, να μιλήσω με ένα τεχνικό στην εταιρεία, δυστυχώς, κι έτσι δεν ξέρω πως θα μου έρθει η μηχανή σε σετάρισμα πίεσης και θερμοκρασίας. Οταν έρθει θα δείξει αν και η θερμοκρασία του οργάνου είναι στο boiler απ όσο γνωρίζω, οπότε δεν θα μάθω ποτέ αν σεταρίστηκε όπως την ζήτησα. Κρίμα.
Να ρωτήσω τους κατόχους σε τι θερμοκρασία τους ήρθε από το εργοστάσιο σεταρισμένη (στο PID) η μηχανή τους? Το offset διαβάζω ότι είναι 8-10 C αλλά δεν έχω διαβάσει κάπου για ακριβή μέτρηση του offset με τα κατάλληλα (και ακριβά) όργανα.
Επίσης αν ισχύει το offset στους 8-10 σημαίνει ότι για 94 θα πρέπει να σετάρεις το PID στους 102-104.
Νομίζω ότι έχασα την ευκαιρία να μετρηθεί σωστά το offset της μηχανής (αν όντως βέβαια δεν έγινε, απλά δεν μου το επιβεβαίωσε κανένας από την εταιρεία).
Φιλικά
Θάνος
-
- Δημοσιεύσεις: 153
- Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Graef 80
- Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
- Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Re: Lelit pl41 plust
Την θερμοκρασία στο μποιλερ την αλλάζεις όποτε θες εσύ από το φανερό μενού.
Αυτό που ζήτησες δεν πρόκειται να στο κάνει κανείς να ασχοληθεί γιατί δεν μπορεί να πιστοποιηθεί!
Η μηχανή έρχεται με 95 βαθμούς στο μποιλερ οπότε στο γκρουπ είναι το πολύ 90.
Χωρίς να είμαι ειδικός αφού και εγώ δύο μέρες την έχω έχει λεχθεί ότι τους light ως medium roast στο 102 - 103 και τους καφέδες ραφιού σούπερ που είναι συνήθως πιο σκούροι στους 98-99. Πάντα για θερμοκρασία μποιλερ δλδ με 0 οφσετ.
Γνώμη μου μην πειράζεις το οφσετ δεν υπάρχει λόγος.
Η πίεση που ζήτησα και εγώ να ρυθμιστεί στα 9 μου είπα εκεί είναι.
Στο μανόμετρο εγώ βλέπω στις εκχυλισεις συνήθως πιο ψηλά 10 ως 11 προφανώς λόγω δικής μου απειρίας σε κοπή και πάτημα με το τυφλό δεν το έχω τσεκαρει.
Μέχρις στιγμής πάντως οι καφέδες που έχω πάρει είναι κατώτεροι της απινταριστης gaggia δυστυχώς προφανώς θέλω να ελπίζω λόγω δικής μου παρέμβασης.
Αυτό που ζήτησες δεν πρόκειται να στο κάνει κανείς να ασχοληθεί γιατί δεν μπορεί να πιστοποιηθεί!
Η μηχανή έρχεται με 95 βαθμούς στο μποιλερ οπότε στο γκρουπ είναι το πολύ 90.
Χωρίς να είμαι ειδικός αφού και εγώ δύο μέρες την έχω έχει λεχθεί ότι τους light ως medium roast στο 102 - 103 και τους καφέδες ραφιού σούπερ που είναι συνήθως πιο σκούροι στους 98-99. Πάντα για θερμοκρασία μποιλερ δλδ με 0 οφσετ.
Γνώμη μου μην πειράζεις το οφσετ δεν υπάρχει λόγος.
Η πίεση που ζήτησα και εγώ να ρυθμιστεί στα 9 μου είπα εκεί είναι.
Στο μανόμετρο εγώ βλέπω στις εκχυλισεις συνήθως πιο ψηλά 10 ως 11 προφανώς λόγω δικής μου απειρίας σε κοπή και πάτημα με το τυφλό δεν το έχω τσεκαρει.
Μέχρις στιγμής πάντως οι καφέδες που έχω πάρει είναι κατώτεροι της απινταριστης gaggia δυστυχώς προφανώς θέλω να ελπίζω λόγω δικής μου παρέμβασης.
-
- Δημοσιεύσεις: 153
- Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Graef 80
- Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
- Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Re: Lelit pl41 plust
Organic arabica peru από taf 22/11 ψήσιμο στους 102 18.5γραμ εξαιρετικό αποτέλεσμα και σε εσπεσσο και σε καπουτσίνο ( δεύτερη προσπάθεια) ανέλπιστα καλός!
-
- Δημοσιεύσεις: 89
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 02, 2021 3:24 pm
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Lellit Plust PID+μαν
- Μύλος:: Eureka Mignon Manual
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Lelit pl41 plust
Μπραβο συνονόματε, και στα δικα μας οι …. Νεωτεροι (τροπος του λεγειν δηλαδη)
Ευχαριστω για την απαντηση, εις αυριον τα σπουδαια
-
- Δημοσιεύσεις: 153
- Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Graef 80
- Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
- Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Re: Lelit pl41 plust
Για να συμπληρώσω τις συνθήκες πίεση ξεκινά στα 9.5 bar και πέφτει στα 9 στο τέλος και η θερμοκρασία από 102 καταλήγει στους 98. Μάλλον θα τσιμπήσει +1 βαθμό στο ξεκίνημα γιατί αν και παίρνω ωραία κρέμα και άρωμα θα τον ήθελα ένα κλικ πιο ζεστό βγαίνει λίγο χλιαρος.
Πάντως στο 95 της αρχικής ρύθμισης από το εργοστάσιο στην συγκεκριμένη ποικιλία θα έβγαινε τελείως χλιαρος.
Πάντως το μανόμετρο παρότι εξαρχής δείχνει πολυτέλεια βοηθά να κατανοείς αν έχεις τις σωστές κινήσεις κάνει σε πάτημα και κόψιμο , το οποίο φυσικά επιβεβαιώνεται στο φλιτζάνι αλλά το μανόμετρο στο προβλέπει.
Πάντως στο 95 της αρχικής ρύθμισης από το εργοστάσιο στην συγκεκριμένη ποικιλία θα έβγαινε τελείως χλιαρος.
Πάντως το μανόμετρο παρότι εξαρχής δείχνει πολυτέλεια βοηθά να κατανοείς αν έχεις τις σωστές κινήσεις κάνει σε πάτημα και κόψιμο , το οποίο φυσικά επιβεβαιώνεται στο φλιτζάνι αλλά το μανόμετρο στο προβλέπει.
-
- Δημοσιεύσεις: 153
- Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Graef 80
- Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
- Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Re: Lelit pl41 plust
Θέλει δουλίτσα ακόμα αλλά το πρωί ήπια ωραίο καπουτσίνο που δεν θυμάμαι να τον είχα πιει πολύ καιρό έξω.
Και Eureka mignon manual βλέπω να έχει στρώσει μετά από μισό κιλό που έχω κόψει δείχνει ομοιόμορφο κόψιμο χωρίς βραχάκια τον έχω στο 2.5 δεν τον πειράζω γιατί 0.25 βλέπω μεταβολή μεγάλη και οι χρόνοι πάνε περίπατο..
Re: Lelit pl41 plust
Έστειλα email στην lelit για τη μηχανή μας, όπου τους έγραψα ότι το manual αναφέρει 6 βαθμούς offset.
Μου έκαναν ξεκάθαρο ότι το offset είναι 8-10 βαθμούς, πιο πολύ προς το 10.
Μου έστειλαν κ ένα βίντεο από το youtube από το τεχνικό τους τμήμα, που το μετρούν με δύο διαφορετικά scace.
https://youtu.be/py8b8w_MXJc
Οι 9 βαθμοί στο μυαλό μου, είναι μια ασφαλής επιλογή.
Απάντησαν σε μία ημέρα, άκρως επαγγελματίες.
Μου έκαναν ξεκάθαρο ότι το offset είναι 8-10 βαθμούς, πιο πολύ προς το 10.
Μου έστειλαν κ ένα βίντεο από το youtube από το τεχνικό τους τμήμα, που το μετρούν με δύο διαφορετικά scace.
https://youtu.be/py8b8w_MXJc
Οι 9 βαθμοί στο μυαλό μου, είναι μια ασφαλής επιλογή.
Απάντησαν σε μία ημέρα, άκρως επαγγελματίες.
Re: Lelit pl41 plust
Φίλε Θάνο, δες το ακριβώς παραπάνω post μου.thanospl68 έγραψε: ↑Πέμ Δεκ 02, 2021 1:27 amΚαλημέρα
Παράγγειλα την μηχανή (Plust PID με μανόμετρο) απο barista και ζήτησα να μου την σετάρουν στους 94 C στο γκρουπ με τα ειδικά όργανα που προφανώς έχουν, μετά από προτροπή ενός φίλου barista.
Δεν κατάφερα, αν και το ζήτησα, να μιλήσω με ένα τεχνικό στην εταιρεία, δυστυχώς, κι έτσι δεν ξέρω πως θα μου έρθει η μηχανή σε σετάρισμα πίεσης και θερμοκρασίας. Οταν έρθει θα δείξει αν και η θερμοκρασία του οργάνου είναι στο boiler απ όσο γνωρίζω, οπότε δεν θα μάθω ποτέ αν σεταρίστηκε όπως την ζήτησα. Κρίμα.
Να ρωτήσω τους κατόχους σε τι θερμοκρασία τους ήρθε από το εργοστάσιο σεταρισμένη (στο PID) η μηχανή τους? Το offset διαβάζω ότι είναι 8-10 C αλλά δεν έχω διαβάσει κάπου για ακριβή μέτρηση του offset με τα κατάλληλα (και ακριβά) όργανα.
Επίσης αν ισχύει το offset στους 8-10 σημαίνει ότι για 94 θα πρέπει να σετάρεις το PID στους 102-104.
Νομίζω ότι έχασα την ευκαιρία να μετρηθεί σωστά το offset της μηχανής (αν όντως βέβαια δεν έγινε, απλά δεν μου το επιβεβαίωσε κανένας από την εταιρεία).
Φιλικά
Θάνος
Για σκούρους η θεωρία (Hoffmann) λέει 85-93 βαθμους, medium 88-93, light 90-95.
Προσθέτεις offset 8-10 βαθμούς, κ είσαι έτοιμος.
-
- Δημοσιεύσεις: 89
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 02, 2021 3:24 pm
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Lellit Plust PID+μαν
- Μύλος:: Eureka Mignon Manual
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Lelit pl41 plust
Φίλε eepetrou δεν με προβληματίζει τόσο η θερμοκρασία που θέλουν οι εκάστοτε καφέδες αλλά το offset της Lelit που απ όσο διαβάζω σε διάφορους κυμαίνεται από 5-12 C. Τι να βάλεις στο PID αν δεν ξέρεις το offset?