Lelit pl41 plust
-
- Δημοσιεύσεις: 23
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2020 12:35 am
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Lelit Pl41 PLUST PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
- Τοποθεσία: Ηράκλειο-Κρήτη
Re: Lelit pl41 plust
Καταρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις ! Άρα ένα 58αρι θα αφήνει περιθώρια στα πλάγια αν λέτε ότι χωράει μέχρι και 58.5.
Για παράδειγμα σκέφτομαι να αγοράσω το συγκεκριμένο:
https://www.baristastore.gr/ergaleia-ba ... etriko-259
λόγω δυναμομέτρησης αλλά φοβάμαι ότι θα αφήνει περιθώρια στο πλάι και δε θα καλύπτει σωστά όλη την επιφάνεια
Για παράδειγμα σκέφτομαι να αγοράσω το συγκεκριμένο:
https://www.baristastore.gr/ergaleia-ba ... etriko-259
λόγω δυναμομέτρησης αλλά φοβάμαι ότι θα αφήνει περιθώρια στο πλάι και δε θα καλύπτει σωστά όλη την επιφάνεια
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Lelit pl41 plust
Εγώ πήρα αυτό https://www.baristatools.gr/el/tampers/ ... &results=3 και ξεμπέρδεψα.. Είναι 58.5 ταιριάζει τέλεια, βρίσκεις την απόσταση που θες να έχεις πάντα από τη ντουζιέρα και πατάς πάντα κάθετα χωρίς κλίση..και παίζεις με όλα τα υπόλοιπα.. Επίσης αν θελήσεις αργότερα να αναβαθμίσεις σε vst καλάθι το 58.4 η 58.5 είναι απαραίτητο, γι αυτό οποίο ταμπερ και να διαλέξεις εγώ θα σου έλεγα να πας σε αυτά τα μεγεθη..επίσης αν αγοράσεις από το συγκεκριμένο μαχαζι έχεις και έκπτωση 10%..το κουπόνι θα το βρεις πάνω πανω..
-
- Δημοσιεύσεις: 23
- Εγγραφή: Πέμ Μαρ 26, 2020 12:35 am
- Όνομα: Νίκος
- Μηχανή:: Lelit Pl41 PLUST PID
- Μύλος:: Eureka Specialita
- Τοποθεσία: Ηράκλειο-Κρήτη
Re: Lelit pl41 plust
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Από ότι κατάλαβα όλα έχουν μια σύνδεση από το pf, basket, tamper.Γι αυτό έκανα και μια ερώτηση σε αυτό το thread:panos0121 έγραψε: ↑Σάβ Μάιος 30, 2020 6:32 pmΕγώ πήρα αυτό https://www.baristatools.gr/el/tampers/ ... &results=3 και ξεμπέρδεψα.. Είναι 58.5 ταιριάζει τέλεια, βρίσκεις την απόσταση που θες να έχεις πάντα από τη ντουζιέρα και πατάς πάντα κάθετα χωρίς κλίση..και παίζεις με όλα τα υπόλοιπα.. Επίσης αν θελήσεις αργότερα να αναβαθμίσεις σε vst καλάθι το 58.4 η 58.5 είναι απαραίτητο, γι αυτό οποίο ταμπερ και να διαλέξεις εγώ θα σου έλεγα να πας σε αυτά τα μεγεθη..επίσης αν αγοράσεις από το συγκεκριμένο μαχαζι έχεις και έκπτωση 10%..το κουπόνι θα το βρεις πάνω πανω..
viewtopic.php?f=2&t=730&p=92336#p92336
για να καταλήξω τι καλαθάκι πρέπει να πάρω και μετά να αγοράσω και τα ανάλογα tamper και leveler.
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Re: Lelit pl41 plust
Αγοράζοντας τη μηχανή πήρα και ένα tamper 58,5mm (https://www.barista.gr/el/paththri-585m ... edh-bash-4) αλλά σαν αρχάριος δεν έκανα και πολύ ίσιο πάτημα. Σκέφτηκα να αγοράσω και εγώ το Rhinoware (https://www.baristatools.gr/el/tampers/ ... &results=3) αλλά αποφάσισα να πάρω πρώτα ένα εργαλείο leveling για να κατανέμω καλύτερα τον καφέ και να δω πόσο θα με βοηθούσε στο πάτημα του καφέ με το πατητήρι που είχα.
Τελικά πήρα το https://www.barista.gr/el/barista-selec ... -katanomis το οποίο ρυθμίζεται σε ύψος όπως το Rhinoware. Λοιπόν αυτό το εργαλείο είναι απίστευτα χρήσιμο γιατί αν αυξήσεις αρκετά το βάθος του εκτός από leveling νομίζω ότι κάνει και πάτημα του καφέ. Προς το παρόν δεν έχω κάνει πολλές δοκιμές αλλά μετά το leveling μου φαίνεται ότι το πάτημα με το tamper μου δε προσφέρει και πολλά γιατί ο καφές είναι ήδη αρκετά πατημένος.
Από καλαθάκια πήρα το wega των 12 γραμ που πρότεινε η Jazz και υπέδειξε ο Artisti από τον Δόικα για να το χρησιμοποιώ με 16γραμ commercial καφέδες (αν και τελικά δε νομίζω ότι θα παίξω με commercial καφέδες όταν το blend της Μόκκας είναι ελάχιστα ακριβότερο). Μαζί με το 12άρι wega πήρα και ένα IMS καλαθάκι των 16/18gr, το B702TFH24 (https://www.doikas.com/70905066-83151.html). Νομίζω ότι αυτό είναι το ψηλότερο IMS που χωράει στο μαμά portafilter (μέχρι να πάρω το bottomless). Κοιτάζοντας και τα 3 καλαθάκια με ένα ισχυρό μεγεθυντικό φακό παρατηρώ ότι το Lelit έχει κάποιες ανομοιόμορφες και κάποιες τελείως κλειστές τρύπες, το wega έχει αρκετά ομοιόμορφες τρύπες αλλά και εδώ 2-3 είναι τελείως κλειστές ενώ το IMS έχει υποδειγματικά ομοιόμορφες τρύπες και φυσικά όλες είναι ανοικτές.
Ερωτήσεις: Κάνω καλά που χρησιμοποιώ το IMS (συνήθως με 17-18 gr καφέ) αντί για το 14άρι διπλό καλαθάκι της Lelit; Οι εκχυλίσεις μου είναι ακόμα για τα πανηγύρια οπότε δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τα καλαθάκια και τις όποιες ατέλειες τους. Κάνει και για commercial καφέδες το IMS δεδομένου ότι αναφέρει χωρητικότητα 16-18γρ ή το λεπτότερο κόψιμο που θέλει το IMS;
Τελικά πήρα το https://www.barista.gr/el/barista-selec ... -katanomis το οποίο ρυθμίζεται σε ύψος όπως το Rhinoware. Λοιπόν αυτό το εργαλείο είναι απίστευτα χρήσιμο γιατί αν αυξήσεις αρκετά το βάθος του εκτός από leveling νομίζω ότι κάνει και πάτημα του καφέ. Προς το παρόν δεν έχω κάνει πολλές δοκιμές αλλά μετά το leveling μου φαίνεται ότι το πάτημα με το tamper μου δε προσφέρει και πολλά γιατί ο καφές είναι ήδη αρκετά πατημένος.
Από καλαθάκια πήρα το wega των 12 γραμ που πρότεινε η Jazz και υπέδειξε ο Artisti από τον Δόικα για να το χρησιμοποιώ με 16γραμ commercial καφέδες (αν και τελικά δε νομίζω ότι θα παίξω με commercial καφέδες όταν το blend της Μόκκας είναι ελάχιστα ακριβότερο). Μαζί με το 12άρι wega πήρα και ένα IMS καλαθάκι των 16/18gr, το B702TFH24 (https://www.doikas.com/70905066-83151.html). Νομίζω ότι αυτό είναι το ψηλότερο IMS που χωράει στο μαμά portafilter (μέχρι να πάρω το bottomless). Κοιτάζοντας και τα 3 καλαθάκια με ένα ισχυρό μεγεθυντικό φακό παρατηρώ ότι το Lelit έχει κάποιες ανομοιόμορφες και κάποιες τελείως κλειστές τρύπες, το wega έχει αρκετά ομοιόμορφες τρύπες αλλά και εδώ 2-3 είναι τελείως κλειστές ενώ το IMS έχει υποδειγματικά ομοιόμορφες τρύπες και φυσικά όλες είναι ανοικτές.
Ερωτήσεις: Κάνω καλά που χρησιμοποιώ το IMS (συνήθως με 17-18 gr καφέ) αντί για το 14άρι διπλό καλαθάκι της Lelit; Οι εκχυλίσεις μου είναι ακόμα για τα πανηγύρια οπότε δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τα καλαθάκια και τις όποιες ατέλειες τους. Κάνει και για commercial καφέδες το IMS δεδομένου ότι αναφέρει χωρητικότητα 16-18γρ ή το λεπτότερο κόψιμο που θέλει το IMS;
- panos0121
- Δημοσιεύσεις: 233
- Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
- Όνομα: Πανος
- Μηχανή:: gaggia classic pid
- Μύλος:: Compak K10 conic
- Οι καφέδες μου:: pianeta
Re: Lelit pl41 plust
Το εργαλείο κατανομής δυστυχώς δεν κάνει κατανομή.. Απλά ισιώνει την επιφάνεια... Νομίζω ότι στο βάθος που το έχεις ρυθμίσει περισσότερο κακό κάνει πάρα καλό.. Θα σου πρότεινα να το ρυθμίσεις στο ελάχιστο δυνατό βάθος και μετά πάτημα.. Δοκίμασε το, μπορεί να είναι λόγος που δεν έχεις καλές εκχυλισεις..
- PublicDomain
- Δημοσιεύσεις: 821
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
- Μηχανή:: Bezzera Unica PID
- 2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
- Μύλος:: Niche Zero
- 2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
- Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
- Τοποθεσία: www.e-spresso.gr
Re: Lelit pl41 plust
+1 ο καφές πρέπει να έχει καλή κατανομή οπτικά τουλάχιστον και μετά levelingpanos0121 έγραψε: ↑Κυρ Μάιος 31, 2020 9:36 amΤο εργαλείο κατανομής δυστυχώς δεν κάνει κατανομή.. Απλά ισιώνει την επιφάνεια... Νομίζω ότι στο βάθος που το έχεις ρυθμίσει περισσότερο κακό κάνει πάρα καλό.. Θα σου πρότεινα να το ρυθμίσεις στο ελάχιστο δυνατό βάθος και μετά πάτημα.. Δοκίμασε το, μπορεί να είναι λόγος που δεν έχεις καλές εκχυλισεις..
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr
www.e-spresso.gr
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Re: Lelit pl41 plust
Το φίλτρο ρητίνης που δώσανε να το χρησιμοποιήσω ή θα αλλιώσει τη γεύση του νερού;
- johnsin
- Δημοσιεύσεις: 764
- Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
- Μύλος:: Cunill Tranquilo
- 2ος Μύλος:: Mignon Specialita
- Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
- Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης
Re: Lelit pl41 plust
Βλέποντας το video νομίζω ότι κάνει σωστή κατανομή και μια μερική συμπίεση στον καφέ https://www.youtube.com/watch?v=coTRiPsib_4
- gms
- Δημοσιεύσεις: 100
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 21, 2017 12:50 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: AeroPress, V60
- Μύλος:: Eureka Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef CM 702
- Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup
Re: Lelit pl41 plust
Υποθέτω ότι σημασία έχει να μπορείς να επαναλάβεις την ίδια κατανομή και την ίδια πίεση κάθε φορά για να μπορείς να μεταβάλεις το μέγεθος της άλεσης του καφέ. Το πως θα το πετύχεις είναι αδιάφορο. Αν έχεις δυναμομετρικό tamper θα συμπιέζεις τον καφέ περισσότερο από κάποιον που έχει tamper τύπου Rhinoware (https://www.baristatools.gr/el/tampers/ ... &results=3) οπότε θα κόβεις πιο coarse τον καφέ.
Αν και με τους δύο τρόπους πάρεις με την ίδια ποσότητα αλεσμένου καφέ την ίδια ποσότητα εκχυλισμένου καφέ στους ίδιους χρόνους το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι το ίδιο. Απλά στην μια περίπτωση θα έχεις πιο coarse καφέ αλλά περισσότερο συμπιεσμένο ενώ στη δεύτερη περίπτωση πιο λεπτοκομένο αλλά λιγότερο συμπιεσμένο καφέ.
Αν και με τους δύο τρόπους πάρεις με την ίδια ποσότητα αλεσμένου καφέ την ίδια ποσότητα εκχυλισμένου καφέ στους ίδιους χρόνους το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι το ίδιο. Απλά στην μια περίπτωση θα έχεις πιο coarse καφέ αλλά περισσότερο συμπιεσμένο ενώ στη δεύτερη περίπτωση πιο λεπτοκομένο αλλά λιγότερο συμπιεσμένο καφέ.
- Algebar
- Δημοσιεύσεις: 80
- Εγγραφή: Κυρ Ιαν 21, 2018 4:04 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: NS Oscar II
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Ascaso i2 Steel
- Τοποθεσία: Παλλήνη
Re: Lelit pl41 plust
Αφού διάβασα αυτό το άρθρο https://www.baristahustle.com/blog/how- ... -you-tamp/ και κατάλαβα ότι μπορώ να πατάω όσο δυνατά θέλω αρκεί το puck να είναι ομοιόμορφο βελτίωσα κατά πολύ την επαναληψιμότητα των εκχυλίσεων μου. Χρησιμοποιώ αυτό το tamper https://www.barista.gr/el/dynamometriko ... m-diametro το οποίο έχω ρυθμίσει ώστε να εφάπτεται στο καλαθάκι έχοντας φτάσει τη μέγιστη πυκνότητα (πάω πρώτα σε σημείο που δεν συμπιέζεται άλλο και γυρίζω πίσω). Σαν αρχάριος τουλάχιστον που δεν αλλάζω συχνά καφέδες με σταθερή δόση μου δίνει σταθερά αποτελέσματα.
Edit
Ξέχασα να γράψω ότι πριν το πάτημα πάντα προηγείται wdt στο καλαθάκι.
Edit
Ξέχασα να γράψω ότι πριν το πάτημα πάντα προηγείται wdt στο καλαθάκι.