Lelit pl41 plust

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
NiPi
Δημοσιεύσεις: 202
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 21, 2017 1:36 pm
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Kudu, Mr Bean, Mokka, Cafeistas

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από NiPi » Τρί Νοέμ 30, 2021 8:41 pm

Για Light to medium Και Light roasts προσωπικά κινούμαι ανάμεσα σε 102 -105.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από Hatori » Τρί Νοέμ 30, 2021 8:44 pm

Tkin73 έγραψε:
Τρί Νοέμ 30, 2021 8:18 pm
Ποιο καλό αποτέλεσμα σε σκούρα και ξανθά χαρμάνια αντίστοιχα σε τι θερμοκρασίες έχετε πάρει , χωρίς οφσετ καλύτερα για να μην μπερδευομαστε.
Εγώ τώρα είμαι στα 98 μποιλερ να πάω 102-103?
Σε light 102-104 και σε μπλεντακια 98--99

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από Tkin73 » Τρί Νοέμ 30, 2021 9:02 pm

Ευχαριστώ παιδιά! Όταν σηκώνει λίγο πίεση στα 10.-10.5 bar σημαίνει ότι στουμπωνει το πακ λόγω ψιλής άλεσης ή έντονου πατήματος? ( καφέ δεν έχω περισσότερο από 18 γραμ)

Tkin73
Δημοσιεύσεις: 153
Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
Όνομα: Θανάσης
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef 80
Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από Tkin73 » Τετ Δεκ 01, 2021 9:27 am

Επίσης έχω συχνά κολλημένο το πακ να μένει στην ντουζιέρα. Τι δείχνει αυτό;

serqual
Δημοσιεύσεις: 64
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2020 2:25 pm
Όνομα: Σεραφείμ
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM Pid
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Τοποθεσία: Athens

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από serqual » Τετ Δεκ 01, 2021 9:45 am

Καλό θα ήταν να έγραφε κάποιος που να γνωρίζει, τις προτεινόμενες θερμοκρασίες για dark, medium, light, consumer, μονοποικιλιακούς για να έχουμε έναν μπούσουλα.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από Hatori » Τετ Δεκ 01, 2021 9:47 am

serqual έγραψε:
Τετ Δεκ 01, 2021 9:45 am
Καλό θα ήταν να έγραφε κάποιος που να γνωρίζει, τις προτεινόμενες θερμοκρασίες για dark, medium, light, consumer, μονοποικιλιακούς για να έχουμε έναν μπούσουλα.
Εφ όσον το offset είναι 8-10 βαθμοί υπολογίζεις αυτό και βάζεις θερμοκρασία. Από κει και πέρα η γλώσσα του καθενός είναι ο καλύτερος κριτής.

serqual
Δημοσιεύσεις: 64
Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2020 2:25 pm
Όνομα: Σεραφείμ
Μηχανή:: Lelit PL41 TEM Pid
Μύλος:: Baratza Sette 270wi
Τοποθεσία: Athens

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από serqual » Τετ Δεκ 01, 2021 12:02 pm

Hatori έγραψε:
Τετ Δεκ 01, 2021 9:47 am
serqual έγραψε:
Τετ Δεκ 01, 2021 9:45 am
Καλό θα ήταν να έγραφε κάποιος που να γνωρίζει, τις προτεινόμενες θερμοκρασίες για dark, medium, light, consumer, μονοποικιλιακούς για να έχουμε έναν μπούσουλα.
Εφ όσον το offset είναι 8-10 βαθμοί υπολογίζεις αυτό και βάζεις θερμοκρασία. Από κει και πέρα η γλώσσα του καθενός είναι ο καλύτερος κριτής.
ξέχωρα από το offset, το θέμα είναι να έχουμε κάποια ranges για τους διάφους καφέδες, πχ. οι dark θέλουν μικρότερη θερμοκρασία κλπ. Εννοείται πως τελικός κριτής είναι οι γευστικοί κάλυκες του καθενός μας.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από Hatori » Τετ Δεκ 01, 2021 12:09 pm

Καταλαβαίνω τι λες αλλά επειδή ο καφές είναι ένα γεωργικό προϊόν που επιδέχεται πολύ παραμετροποίηση, μπορεί σε κάποιους να αρέσει χαμηλή θερμοκρασία και τραβηγμένη εκχύλιση, σε κάποιους ο ίδιος καφές να αρέσει 1:1 σε άλλους άλλη συνταγή. Για αυτό λέω ο κριτής είναι πάντα η γλώσσα μας. Καλημέρα

Άβαταρ μέλους
laonikos78
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
Όνομα: Λαόνικος
Μηχανή:: Profitec GO
Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από laonikos78 » Τετ Δεκ 01, 2021 5:37 pm

Ενδεχομένως να έχουμε μια λανθασμένη commercial στερεοτυπική λογική ιταλικής σχολής στην άκρη του μυαλού μας όταν μιλάμε για τον καφέ..

Αλλά όταν μιλάμε για specialty καφέ, η λογική των 25 δευτερολέπτων και των 14gr -16gr δεν βρίσκει έδαφος και γίνεται μύθος που καταρρίπτεται.

Στα specialty θεωρώ ότι υπάρχει μόνο ένας μπούσουλας και υπό 'αμφισβήτηση' που είναι οι 93°C

Δοκιμές και πείραμα λοιπόν στη θερμοκρασία, στο κόψιμο και στη διάρκεια της εκχύλισης.

Οι Specialty για εμένα ελευθέρωσαν τον καφετζή από την τυραννία του χρόνου. :lol:
..Για πάντα και μια μέρα.

Άβαταρ μέλους
Hatori
Δημοσιεύσεις: 575
Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Eureka atom 75 titan
Τοποθεσία: Δράμα

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από Hatori » Τετ Δεκ 01, 2021 6:06 pm

:oneup:
laonikos78 έγραψε:
Τετ Δεκ 01, 2021 5:37 pm
Ενδεχομένως να έχουμε μια λανθασμένη commercial στερεοτυπική λογική ιταλικής σχολής στην άκρη του μυαλού μας όταν μιλάμε για τον καφέ..

Αλλά όταν μιλάμε για specialty καφέ, η λογική των 25 δευτερολέπτων και των 14gr -16gr δεν βρίσκει έδαφος και γίνεται μύθος που καταρρίπτεται.

Στα specialty θεωρώ ότι υπάρχει μόνο ένας μπούσουλας και υπό 'αμφισβήτηση' που είναι οι 93°C

Δοκιμές και πείραμα λοιπόν στη θερμοκρασία, στο κόψιμο και στη διάρκεια της εκχύλισης.

Οι Specialty για εμένα ελευθέρωσαν τον καφετζή από την τυραννία του χρόνου. :lol:

Απάντηση