Lelit pl41 plust

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από johnsin » Σάβ Ιούλ 04, 2020 7:12 am

Χαίρομαι που τελικά πήρες ένα πολύ καλό γευστικό αποτέλεσμα :coffee:

Άβαταρ μέλους
panos0121
Δημοσιεύσεις: 233
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 13, 2018 11:33 pm
Όνομα: Πανος
Μηχανή:: gaggia classic pid
Μύλος:: Compak K10 conic
Οι καφέδες μου:: pianeta

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από panos0121 » Σάβ Ιούλ 04, 2020 8:45 am

Πολύ ωραίο το βίντεο φίλε, Δύο τρεις μικρές παρατηρησεις για περεταιρω βελτίωση.. Μην χτυπάς με το χέρι σου στο πλάι, περισσότερο κακό κάνεις πάρα καλό,, φάνηκε και στο γυμνό ότι έχεις σπρώξει καφέ προς την αντίθετη φορά από εκεί που χτυπάς.. Πάρε ένα funel η κάνε ένα αυτοσχέδιο από παιδικό γιαουρτι(εγώ αυτό έχω κάνει γτ θεωρώ κοροϊδία τα 30ευρα που ακούς για κάτι τόσο απλό), κάνε wtd και μετά ίσιωμα.. Αν σου φαίνεται μεγάλη διαδικασία, απλά μετά το αλεσμα χρησιμοποίησε απ ευθείας το ισιωτηρι. Κανείς πολυ καλή κατανομή κατά την άλεση και μετά την καταστρεφεις. Επίσης με το ισιωτηρι θα σου πρότεινα να το γυρνάς μόνο δεξιόστροφα και όταν κουμπώνεις προσπάθησε να μη χτυπάς το pf στο grouphead..μπορει να δημιουργείς επιπλέον ρήγματα.. Τα 0.8γρ που είχες παραπάνω σε ανάγκασαν να πας στα 32 sec..ειναι αρκετά για να επηρεάσουν τη σχέση χρόνου-τελικού ροφηματος..

odys2008
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από odys2008 » Σάβ Ιούλ 04, 2020 12:00 pm

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις του Παναγιώτη.

Κάνεις αρκετά καλή κατανομή στον μύλο. Με ένα funnel κοντό όπως πχ αυτά της tidaka θα κάνεις ακόμα καλύτερη. Δοκίμασε απευθείας με το leveler και μην το χτυπάς.

Επίσης δεν ξέρω αν το έκανες για τις ανάγκες του βίντεο η το κάνεις συνέχεια, το portafilter πρέπει να είναι συνέχεια κουμπωμενο για να είναι ζεστό.

Alexandros
Δημοσιεύσεις: 178
Εγγραφή: Τρί Μάιος 12, 2020 12:23 am
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Lelit Glenda
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: ProBarista G-IOTA

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από Alexandros » Σάβ Ιούλ 04, 2020 12:39 pm

Καλημέρα στην παρέα,

μπορεί κάποιος να μου πει αν το σημάδι του group head στο puck - όπως φαίνεται στη φωτογραφία - επηρεάζει το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι;

Και αν ναι, πώς μπορώ να το αποφύγω;

Ευχαριστώ.
Συνημμένα
20200704_123905.jpg

odys2008
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από odys2008 » Σάβ Ιούλ 04, 2020 1:13 pm

Με λιγοτερα γραμμαρια καφε. Δοκιμασε με 0.5γρ λιγοτερο μιας κ το σημαδι δεν ειναι μεγαλο.

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από johnsin » Σάβ Ιούλ 04, 2020 1:19 pm

Το πακ είναι μετά την εκχύλιση είναι λογικό να είναι έτσι, πριν την εκχύλιση κούμπωσε το pf με ένα δεκάλεπτο πάνω στον καφέ και αν αφήνει ένα ανεπαίσθητο σημάδι του κέρματος είσαι οκ.

odys2008
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από odys2008 » Σάβ Ιούλ 04, 2020 1:32 pm

Το πακ φουσκώνει κατα την διάρκεια της εκχύλυσης. Μάλιστα όσο πιο light roast ειναι ο καφές συνήθως τόσο πιο πολύ φουσκώνει.

Δεν πρέπει ούτε μετά την εκχύληση να έχει σημάδι. Τώρα η περίπτωση του φίλου είναι οριακή, με λίγο λιγότερο καφέ θα φτιάξει εντελώς

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από johnsin » Σάβ Ιούλ 04, 2020 1:42 pm

Παρόλο που παίζω Οδυσσέα με 16 γραμμάρια καφέ και το δικό μου πακ βγαίνει ετσι https://i.postimg.cc/3NnNvPYG/IMG-20200530-093804.jpg είναι με το διπλό τις lelit

odys2008
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από odys2008 » Σάβ Ιούλ 04, 2020 1:52 pm

Νομίζω και οι 2 πρέπει να κατέβετε.

Εγώ στο IMS B68 H24.5 στην classic δεν μπορώ να βάλω πάνω από 15.5 γρ συνήθως. Κάντε μια δοκιμή γιατί τις μηχανές σας δεν τις ξέρω :a014:

a1san
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: Παρ Ιουν 26, 2020 9:12 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Lelit Pl041 Plus PID
Μύλος:: Eureka Specialita
Οι καφέδες μου:: Ipannema-Segafreddo

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από a1san » Σάβ Ιούλ 04, 2020 8:32 pm

@johnsin,panos0121,odys2008 σας ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις.
Θα τα δοκιμάσω όλα αυτά μιας και έχω εσάς για μπούσουλα...

Το πορταφιλτερ δεν το άφηνα στην showerhead,θα το κάνω.

Το funnel της tidaka κάνει για το lelit double basket? Στο μύλο χωράει γιατί είχα δει ένα της belogia και μου είπε η κοπελα(το δοκιμάσαμε σε ένα μύλο Specialita) και εβρισκε-χτυπαγε.
Το tidaka που το βρίσκουμε Ελλάδα?

Εντωμεταξύ όταν αγόραζα τη μηχανή και το μύλο κάτι μου είχε πει η κοπέλα στο barista ότι πολλοί πελάτες κοντά στο μήνα βρίσκουν το μέγιστο πάντρεμα και έλεγα από μέσα μου,σιγά! Τόσο δύσκολο είναι να κάνεις μια σωστή απόσταξη? Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλο λόγο μην λες...

Από προσωπική έμπειρια το καλαθάκι της lelit το διπλο είναι 14γρ ονομαστικα.
Οπου και να ρωτησα κάνα δυο-τρεις μπαριστες μου είπαν καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα ονομαστικά γρ +/-1γρ δηλαδή.
Στα 16 γρ που γεμίζω το lelit το διπλό άλλοτε έχω αποτύπωμα στεφάνι και άλλοτε μου κολλάει το πακ στο showerhead. Με 15γρ δεν έχω τίποτα από όλα αυτά αλλά κάπου μου τα χαλάει η γεύση.

Ερώτηση.Για την ακρίβεια δύο ερωτήσεις.

Για φρέντο τι να κάνω που θέλω περισσότερα ml άρα και γραμμάρια απόσταξης χωρίς να πειράξει κατά πολύ τη γεύση.

Για πείτε δοκιμασμένες συνταγές με θερμοκρασίες και χρόνους και γραμμάρια αποσταξης για τον Tigrato? :a013:

Απάντηση