Lelit pl41 plust
Re: Lelit pl41 plust
Γειά σου Δημήτρη ,
Αυτό ακριβώς
Ευχαριστώ πολύ.
Αυτό ακριβώς
Ευχαριστώ πολύ.
-
- Δημοσιεύσεις: 21
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 21, 2021 1:14 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Baratza Sette 270
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Lelit pl41 plust
Καλησπερα κι απο εμενα, νεος κατοχος της PLUST PID εδω κι ενα μηνα. Ισως με καποιους να εχουμε γνωριστει μιας και πηρα συμβουλες πριν την αγορα στο αντιστοιχο thread. Ειμαι πολυ ευχαριστημενος απο την μηχανη και πραγματικα απολαμβανω τα καφεδακια της. Σιγουρα παιρνει βελτιωση βεβαια..
Εχω καποιες ερωτησεις σχετικα με την θερμοκρασια γιατι εχω μπερδευτει λιγο. Αρχικα διαβασα οτι η διαφορα της θερμοκρασιας του μποιλερ με το φλυτζανι ειναι καπου στους 8 βαθμους, οποτε τωρα εχω ρυθμισει στους 101. Οι ρυθμισεις του PID μετα απο πολλες δοκιμες ωστε να μην υπερβαινει ποτε τους 101 και να εχει οσο το δυνατον γρηγοροτερο recovery ειναι P = 0.4 , I = 0.00, d = 14.3, F04(offset) = 0. Μια παρενθεση για το I, το συμπερασμα μου ειναι οτι απαξ και βαλεις τιμη, εστω και 0.01, στο recovery η θερμοκρασια θα ξεπερασει την τιμη που εχεις ορισει κατα 1, ισως και 2 βαθμους με αποτελεσμα να αργει πολυ να επανελθει στhν τιμη που θελεις (μιλαω παντα για ρυθμιση θερμοκρασιας στους 101, ισως για αλλη τιμη να μην ισχυουν αυτα που λεω). (Επισης δεν ξερω αν παιζει ρολο, η εκδοση του PID ειναι η 1.05)
Η ερωτηση λοιπον ειναι, οντως υπαρχει αυτη η διαφορα των 8 βαθμων ή ειναι μικροτερη; Τεινω να καταληξω στο οτι ειναι μικροτερη γιατι οι καφεδες μου αρκετες φορες εχουν αυτη την πικραδα του καμμενου. Δεν μπορω να το πω και με σιγουρια ομως γιατι γενικα δεν το εχω βρει ακομα 100% οποτε μπορει να κανω και κατι αλλο λαθος.
Ευχαριστω.
Εχω καποιες ερωτησεις σχετικα με την θερμοκρασια γιατι εχω μπερδευτει λιγο. Αρχικα διαβασα οτι η διαφορα της θερμοκρασιας του μποιλερ με το φλυτζανι ειναι καπου στους 8 βαθμους, οποτε τωρα εχω ρυθμισει στους 101. Οι ρυθμισεις του PID μετα απο πολλες δοκιμες ωστε να μην υπερβαινει ποτε τους 101 και να εχει οσο το δυνατον γρηγοροτερο recovery ειναι P = 0.4 , I = 0.00, d = 14.3, F04(offset) = 0. Μια παρενθεση για το I, το συμπερασμα μου ειναι οτι απαξ και βαλεις τιμη, εστω και 0.01, στο recovery η θερμοκρασια θα ξεπερασει την τιμη που εχεις ορισει κατα 1, ισως και 2 βαθμους με αποτελεσμα να αργει πολυ να επανελθει στhν τιμη που θελεις (μιλαω παντα για ρυθμιση θερμοκρασιας στους 101, ισως για αλλη τιμη να μην ισχυουν αυτα που λεω). (Επισης δεν ξερω αν παιζει ρολο, η εκδοση του PID ειναι η 1.05)
Η ερωτηση λοιπον ειναι, οντως υπαρχει αυτη η διαφορα των 8 βαθμων ή ειναι μικροτερη; Τεινω να καταληξω στο οτι ειναι μικροτερη γιατι οι καφεδες μου αρκετες φορες εχουν αυτη την πικραδα του καμμενου. Δεν μπορω να το πω και με σιγουρια ομως γιατι γενικα δεν το εχω βρει ακομα 100% οποτε μπορει να κανω και κατι αλλο λαθος.
Ευχαριστω.
-
- Δημοσιεύσεις: 82
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 22, 2018 12:14 am
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: PROFITEC PRO 300
- 2η Μηχανή:: DELONGHI E.S.E.
- Μύλος:: BARATZA SETTE 270
- 2ος Μύλος:: GRAEF CM 702
- Οι καφέδες μου:: SPECIALITY ASADO
- Τοποθεσία: ΡΕΘΥΜΝΟ
Re: Lelit pl41 plust
Αυτό το βίντεο απαντά στην ερώτηση σχετικά με τη θερμοκρασία:
https://www.youtube.com/watch?v=D94HWxkaS28
Το d=14.3 νομίζω είναι πάρα πολύ. Θα φεύγει πάνω από τη θερμοκρασία.
Εγώ πάντως στην ίδια μηχανή έχω 98-99 βαθμούς, d=11.8, p=0.5 και φεύγει μόνο όταν την ανάβω για πρώτη φορά, τραβώ 50-60 γρ. νερό μετά ολη μέρα να την αφήσω παίζει +/- 1 που είναι φυσιολογικό.
Ανάλογα το καφέ πάντως είναι και η θερμοκρασία, από 95-96 μέχρι 98-99 το πολύ, που σημαίνει σύμφωνα με το βίντεο πραγματική θερμοκρασία πάνω στο καφέ 90-95.
Οσον αφορά τον ατμό το πρόβλημα είναι η πολύ δύναμη που έχει και θέλει προσοχή.
Εγώ το έχω βρει ως εξής: Μόλις πιάσει 125-127 βαθμούς κατεβάζω το διακόπτη στη μέση και βάζω το ακροφύσιο ελάχιστα μέσα στο γάλα και να ακουμπά στο πλάι της γαλατιέρας για να γίνεται η περιστροφή του γάλακτος. Δεν το αφήνω να φουσκώσει και πολύ. Μετά το κατεβάζω λίγο πιο βαθιά και κλείνω τον ατμό. Μιλάμε αφρόγαλο σαν βελούδο. Βεβαια η γλατιέρα είναι πάντα μέσα στο ψυγείο, ποτέ έξω.
Η μηχανή μαζί με τον μύλο είναι άπαιχτο δίδυμο!!!
https://www.youtube.com/watch?v=D94HWxkaS28
Το d=14.3 νομίζω είναι πάρα πολύ. Θα φεύγει πάνω από τη θερμοκρασία.
Εγώ πάντως στην ίδια μηχανή έχω 98-99 βαθμούς, d=11.8, p=0.5 και φεύγει μόνο όταν την ανάβω για πρώτη φορά, τραβώ 50-60 γρ. νερό μετά ολη μέρα να την αφήσω παίζει +/- 1 που είναι φυσιολογικό.
Ανάλογα το καφέ πάντως είναι και η θερμοκρασία, από 95-96 μέχρι 98-99 το πολύ, που σημαίνει σύμφωνα με το βίντεο πραγματική θερμοκρασία πάνω στο καφέ 90-95.
Οσον αφορά τον ατμό το πρόβλημα είναι η πολύ δύναμη που έχει και θέλει προσοχή.
Εγώ το έχω βρει ως εξής: Μόλις πιάσει 125-127 βαθμούς κατεβάζω το διακόπτη στη μέση και βάζω το ακροφύσιο ελάχιστα μέσα στο γάλα και να ακουμπά στο πλάι της γαλατιέρας για να γίνεται η περιστροφή του γάλακτος. Δεν το αφήνω να φουσκώσει και πολύ. Μετά το κατεβάζω λίγο πιο βαθιά και κλείνω τον ατμό. Μιλάμε αφρόγαλο σαν βελούδο. Βεβαια η γλατιέρα είναι πάντα μέσα στο ψυγείο, ποτέ έξω.
Η μηχανή μαζί με τον μύλο είναι άπαιχτο δίδυμο!!!
-
- Δημοσιεύσεις: 202
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 21, 2017 1:36 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Mr Bean, Mokka, Cafeistas
Re: Lelit pl41 plust
Εγώ πάντως, όσον αφορά στη θερμοκρασία, εκχυλίζω στους 101-104 (συνήθως 102-103).
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Lelit pl41 plust
Επίσης κι εγώ στους 101-102 τα blends και μέχρι 105 μονοπικοιλιακους !
-
- Δημοσιεύσεις: 21
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 21, 2021 1:14 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Baratza Sette 270
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Lelit pl41 plust
Σε ευχαριστω πολυ για το βιντεο. Αρα οντως η θερμοκρασιακη διαφορα ειναι στους 5 βαθμους μαξιμουμ. Μια διορθωση για το d, το ειχα στο 14.2 (οχι 14.3) και η θερμοκρασια δεν εφευγε ποτε πανω απο τους 101 (που ηταν η ρυθμιση) εκτος απο οταν ηταν κρυα που εκει επαιζε στην αρχη, Μετα ομως ολη μερα η θερμοκρασια δεν επαιζε +/- 1, ηταν σταθερη παντα στο 101.nick_reth έγραψε: ↑Κυρ Μαρ 14, 2021 12:16 amΑυτό το βίντεο απαντά στην ερώτηση σχετικά με τη θερμοκρασία:
https://www.youtube.com/watch?v=D94HWxkaS28
Το d=14.3 νομίζω είναι πάρα πολύ. Θα φεύγει πάνω από τη θερμοκρασία.
Εγώ πάντως στην ίδια μηχανή έχω 98-99 βαθμούς, d=11.8, p=0.5 και φεύγει μόνο όταν την ανάβω για πρώτη φορά, τραβώ 50-60 γρ. νερό μετά ολη μέρα να την αφήσω παίζει +/- 1 που είναι φυσιολογικό.
Ανάλογα το καφέ πάντως είναι και η θερμοκρασία, από 95-96 μέχρι 98-99 το πολύ, που σημαίνει σύμφωνα με το βίντεο πραγματική θερμοκρασία πάνω στο καφέ 90-95.
Οσον αφορά τον ατμό το πρόβλημα είναι η πολύ δύναμη που έχει και θέλει προσοχή.
Εγώ το έχω βρει ως εξής: Μόλις πιάσει 125-127 βαθμούς κατεβάζω το διακόπτη στη μέση και βάζω το ακροφύσιο ελάχιστα μέσα στο γάλα και να ακουμπά στο πλάι της γαλατιέρας για να γίνεται η περιστροφή του γάλακτος. Δεν το αφήνω να φουσκώσει και πολύ. Μετά το κατεβάζω λίγο πιο βαθιά και κλείνω τον ατμό. Μιλάμε αφρόγαλο σαν βελούδο. Βεβαια η γλατιέρα είναι πάντα μέσα στο ψυγείο, ποτέ έξω.
Η μηχανή μαζί με τον μύλο είναι άπαιχτο δίδυμο!!!
Χθες δοκιμασα να την ωαλω στους 98 και εκανα μερικες εκχυλισεις, δεν πηρα αυτην την πικραδα που επαιρνα στους 101, ομως ανεβαζοντας κατα 1 βαθμο (99) βρηκα καλυτερη γευση παρολο που το puck βγαινει πιο υγρο απο οτι πριν (δεν ξερω αν ειναι καλο ή κακο αυτο, οπτικα φαινεται χειροτερο). Ρυθμισεις PID (P= 0.3 , I=0.002, d= 14.2), η θερμοκρασια δεν ξεφευγει πανω απο τους 99, κανει ομως καποια τσικ στους 98, δεν εχω παιξει πολυ ακομα για να πω οτι ειμαι 100% σιγουρος οτι δεν παιρνουν τροποποιησεις, Για τους 101 οτι εγραψα ειναι μετα απο πολλες δοκιμες και παρατηρηση πολλων ωρων για πολλες ημερες.
Να πω οτι ο καφες ειναι μονοποικιλιακος Αιθιοπια (Ethiopia Yirgacheffe Grade 2) με RD 5/3. Βαζω 20 γρ καφε σε VST 20gr καλαθακι και κανω εκχυλιση 1:2 με νερο απο την κανατα peak water. (θα ανεβασω και βιντεο να μου πειτε τις γνωμες σας).
Το σετ μηχανης-μυλου ειναι οντως παρα πολυ καλο, τουλαχιστον για τις απαιτησεις τις δικες μου που σαν στοχο εχω να ποινω εναν ποιοτικο καφε στο σπιτι και μπορω να πω οτι ειναι καλυτερος απο τους περισσοτερους που πινεις εξω.
Για τον ατμο οπως ειπα δεν εχω αποψη, δεν εχω ασχοληθει ακομα μιας και δεν ειμαι πολυ φαν.
NiPi , Hatori οι θερμοκρασιες που αναφερατε ειναι χωρις offset σωστα; Εγω στους 101 επαιρνα καποια λιγη πικραδα, ισως ομως να φταιει κατι αλλο και οχι η θερμοκρασια.
Οταν παιζω με το κοψιμο ας πουμε βλεπω οτι φευγει η πιεση ειτε προς τα πανω ειτε προς τα κατω, οποτε θεωροντας οτι παω με το κοψιμο σταθερο προσπαθω να δοκιμασω αλλαγες στις υπολοιπες παραμετρους.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Lelit pl41 plust
Ναι οι θερμοκρασίες που λέω είναι με offset 0. To vst 20 gr όταν βάζεις 20 gr δεν έχει αρκετό κενό η ντουζιέρα με το puck ? Εγώ χρησιμοποιώ vst 18 gr και όταν βάζω 18 gr εχω πολύ κενό μόνο όταν βάζω 20gr 21 gr είμαι οκ και το puck βγαίνει στεγνό.
-
- Δημοσιεύσεις: 202
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 21, 2017 1:36 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Mr Bean, Mokka, Cafeistas
Re: Lelit pl41 plust
Ναι οι θερμοκρασίες που λέω και εγώ είναι με Offset 0. Αυτό σημαίνει ότι η ένδειξη στο pid διαφέρει από τη θερμοκρασία στο group κοντά 9-10 βαθμούς κελσίου (τόσο το είχα υπολογίσει παλιότερα). Για να μην βάλεις άλλη μια ασκοπή σκοτούρα στο κεφάλι σου, άσε το offset στο 0 και ρύθμιζε το pid στη θερμοκρασία που δεν παίρνεις πικρίλα.
-
- Δημοσιεύσεις: 21
- Εγγραφή: Πέμ Ιαν 21, 2021 1:14 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Baratza Sette 270
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Lelit pl41 plust
Σ'ευχαριστω πολυ NiPi, αυτο ακριβως εχω κανει, offset 0 και παιζω με την θερμοκρασια. Μου φαινεται λιγο περιεργο που εχουμε τοση διαφορα ομως. Ισως ειναι και ο καφες.. τι να πω.
Hatori, ναι εχεις απολυτο δικιο, το κενο που εχει στο 20αρι με 20 γρ καφε μεσα ειναι πολυ. Στα 22γρ καφε ειναι καλα, οποτε θα παραγγειλω κι εγω ενα 18αρι καλαθακι αμεσα για να βαζω 20γρ καφε που θελω περιπου.
Εδω και μια εκχυλιση, ακουω σχολια
https://youtu.be/t-fayJ92M7M
https://youtu.be/WpjhQbiavvU εδω το puck
Hatori, ναι εχεις απολυτο δικιο, το κενο που εχει στο 20αρι με 20 γρ καφε μεσα ειναι πολυ. Στα 22γρ καφε ειναι καλα, οποτε θα παραγγειλω κι εγω ενα 18αρι καλαθακι αμεσα για να βαζω 20γρ καφε που θελω περιπου.
Εδω και μια εκχυλιση, ακουω σχολια
https://youtu.be/t-fayJ92M7M
https://youtu.be/WpjhQbiavvU εδω το puck
-
- Δημοσιεύσεις: 74
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 03, 2013 12:52 am
- Μηχανή:: Lelit PL41 Plust PID
- Μύλος:: DF64
Re: Lelit pl41 plust
Κι εγώ είχα για αρκετό καιρό το pid στους 101 με offset 0 μιας και όλοι αυτό πρότειναν αλλά δεν ήμουν ικανοποιημένος από τη γεύση. Τελικά βλέπωντας ένα άλλο βιντεάκι που έλεγε ότι η απόκλιση δεν είναι 8 βαθμοί αλλά λιγότεροι, έπεσα σε θερμοκρασία και έχει φτιάξει πάρα πολύ το αποτέλεσμα που παίρνω. Συνήθως κινούμε μεταξύ 96-98 βαθμούς με offset 0