mantraxalos έγραψε: ↑Τρί Φεβ 15, 2022 2:58 pm
panchos1985 έγραψε: ↑Τρί Φεβ 15, 2022 11:47 am
dtzgr έγραψε: ↑Τρί Φεβ 15, 2022 10:26 am
Κάνε επαναφορά του PID στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις και στις δοκιμές σου μην πειράζεις τίποτα άλλο εκτός από τη θερμοκρασία του.
Μπορείς να κοιτάξεις και την σκληρότητα του νερού.
Αν ήταν η σκληρότητα τοτε και το πρωι και το μεσημέρι θα ειχε την ιδια γεύση . Το πρωι τα καφεδάκια σύμφωνα με το λεγόμενα ειναι ΟΚ, μετα αλλάζουν κατα την διάρκεια της μέρας γινοντε όξινα και μεταλλικά.
Εφόσον - σύμφωνα με τα λεγόμενα - ολοι οι παράγοντες είναι ίδιοι, καφές, μετρήσεις,νερό (εκτος και αν αλλάζει κατι που δεν αναφέρει παραπάνω). Δεν λέει καπου οτι αλλάζει νερό. Το ιδιο χρησιμοποιεί πρωί,μεσημέρι,απόγευμα (υποθέτω) παρολαυτα άλλη γεύση το πρωί, άλλη γεύση μετά απο 2 ώρες και φαντάζομαι δεν έτυχε μια μερα, αυτο πρεπει να συμβαίνει καθε μερα (σύμφωνα με τα λεγόμενα πάντα).
Ο μονος αστάθμητος παράγων ειναι ο ουρανίσκος!
Η αλήθεια είναι πως έχω εξετάσει και αυτά τα ενδεχόμενα. Επομένως, όπως προανέφερε ο mantraxalos, δεν πιστεύω πως μπορεί να φταίει το νερό καθώς το αλλάζω 1 φορά κάθε πρωί (έχω δοκιμάσει να το αλλάξω και κατά τη διάρκεια της μέρας άλλα δεν άλλαξε κάτι).
Όσον αφορά τώρα τον ουρανίσκο μου, δεν πιστεύω πως η διαφορά θα ήταν τόσο αισθητή και θα ήταν αντιληπτή μόνο στον καφέ. 'Άλλωστε, έχω κάνει και τον 1ο καφέ της ημέρας το απόγευμα (η έχω αγοράσει κόκκους και θέλω να ρυθμίσω τον μύλο) και ο καφές είχε καλή και αναμενόμενη γεύση.
Να πω βέβαια πως πια δεν είμαι σίγουρος για το αν ο καφές βγαίνει μόνο μεταλλικός/Όξινος η και πικρός ταυτόχρονα καθώς μετά από 2' αφού κρυώσει λίγο ο καφές έχει περισσότερο πικρή γεύση. Σε κάθε περίπτωση, η γεύση είναι πάντα η ίδια ανεξάρτητα από το χαρμάνι και έχει τεράστια απόκλιση από τους πρώτους καφέδες.
Οι θεωρίες μου αυτή τη στιγμή είναι 2.
1) Δεν διατηρούνται φρέσκοι οι κόκκοι του καφέ για πάνω από 1-2 μέρες. Ο μύλος βρίσκεται στην κουζίνα δίπλα από τον φούρνο και υπέθεσα πως με την ζέστη και την υγρασία, χαλάει πιο γρήγορα ο καφές όταν μένει μέσα στον μήλο. Έτσι, δοκίμασα να αδειάζω κάθε φορά τον καφέ μέσα σε δοχείο και να τον αποθηκεύω στο ράφι. Δυστυχώς, δεν άλλαξε κάτι.
2) Ζεσταίνονται πάρα πολύ τα εξαρτήματα μέσα στην μηχανή και ''βγάζουν'' μία μεταλλική και καμμένη γεύση στον καφέ. Για να το τεστάρω αυτό, δοκίμασα να κλείσω την μηχανή για κάποιες ώρες και να την ανοίξω όταν έχει πέσει περίπου στους 40 βαθμούς (ένδειξη PID). Έπειτα, έκανα καφέ αφού περίμενα να ζεσταθεί λίγο η μηχανή αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάλι το ίδιο.
Επίσης, δοκίμασα να βάλω φρέσκο παγωμένο νερό και να αφήσω να τρέξει από τη ντουζιέρα αρκετό νερό για να κρυώσει η μηχανή και να δοκιμάσω να ξανακάνω καφέ αλλά ούτε αυτό είχε αποτέλεσμα.
Τέλος, κάτι άλλο που παρατηρώ μερικές φορές είναι ότι αν π.χ ρυθμίσω τον μύλο μου σήμερα για να βγαίνει ο εσπρέσο σε 25'', την επόμενη μέρα χωρίς να αλλάξω κάτι, θα βγει στα 30''+ . Θα το καταλάβαινα περισσότερο αν έβγαινε ο καφές πιο γρήγορα παρά πιο αργά.
Δεν ξέρω αν έχω πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στην υγρασία μέσα στο σπίτι που να δικαιολογεί αυτή τη διαφορά.
Στο λινκ θα βρείτε ένα βιντεάκι κατά την διάρκεια της εκχύλισης. ο εσπρέσο ήταν αρκετά καλός αλλά οι επόμενοι μετά από λίγο αν και είχαν την ίδια εκχύλιση, ήταν για πέταμα.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing