Lelit pl41 plust
-
- Δημοσιεύσεις: 202
- Εγγραφή: Πέμ Δεκ 21, 2017 1:36 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Kudu, Mr Bean, Mokka, Cafeistas
Re: Lelit pl41 plust
Για Light to medium Και Light roasts προσωπικά κινούμαι ανάμεσα σε 102 -105.
-
- Δημοσιεύσεις: 153
- Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Graef 80
- Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
- Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Re: Lelit pl41 plust
Ευχαριστώ παιδιά! Όταν σηκώνει λίγο πίεση στα 10.-10.5 bar σημαίνει ότι στουμπωνει το πακ λόγω ψιλής άλεσης ή έντονου πατήματος? ( καφέ δεν έχω περισσότερο από 18 γραμ)
-
- Δημοσιεύσεις: 153
- Εγγραφή: Τρί Απρ 30, 2013 9:45 pm
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Graef 80
- Οι καφέδες μου:: Ανάλογα το βαλάντιο και τα κέφια!
- Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Re: Lelit pl41 plust
Επίσης έχω συχνά κολλημένο το πακ να μένει στην ντουζιέρα. Τι δείχνει αυτό;
-
- Δημοσιεύσεις: 64
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2020 2:25 pm
- Όνομα: Σεραφείμ
- Μηχανή:: Lelit PL41 TEM Pid
- Μύλος:: Baratza Sette 270wi
- Τοποθεσία: Athens
Re: Lelit pl41 plust
Καλό θα ήταν να έγραφε κάποιος που να γνωρίζει, τις προτεινόμενες θερμοκρασίες για dark, medium, light, consumer, μονοποικιλιακούς για να έχουμε έναν μπούσουλα.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Lelit pl41 plust
Εφ όσον το offset είναι 8-10 βαθμοί υπολογίζεις αυτό και βάζεις θερμοκρασία. Από κει και πέρα η γλώσσα του καθενός είναι ο καλύτερος κριτής.
-
- Δημοσιεύσεις: 64
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 21, 2020 2:25 pm
- Όνομα: Σεραφείμ
- Μηχανή:: Lelit PL41 TEM Pid
- Μύλος:: Baratza Sette 270wi
- Τοποθεσία: Athens
Re: Lelit pl41 plust
ξέχωρα από το offset, το θέμα είναι να έχουμε κάποια ranges για τους διάφους καφέδες, πχ. οι dark θέλουν μικρότερη θερμοκρασία κλπ. Εννοείται πως τελικός κριτής είναι οι γευστικοί κάλυκες του καθενός μας.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Lelit pl41 plust
Καταλαβαίνω τι λες αλλά επειδή ο καφές είναι ένα γεωργικό προϊόν που επιδέχεται πολύ παραμετροποίηση, μπορεί σε κάποιους να αρέσει χαμηλή θερμοκρασία και τραβηγμένη εκχύλιση, σε κάποιους ο ίδιος καφές να αρέσει 1:1 σε άλλους άλλη συνταγή. Για αυτό λέω ο κριτής είναι πάντα η γλώσσα μας. Καλημέρα
- laonikos78
- Δημοσιεύσεις: 915
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 29, 2020 9:52 pm
- Όνομα: Λαόνικος
- Μηχανή:: Profitec GO
- Μύλος:: Eureka Atom 65 redsp
- Οι καφέδες μου:: Specialty Κεντρικής & Νότιας Αμερικής
- Τοποθεσία: Κόστα Ρίκα, Έλ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Κολομβία & Υεμένη.
Re: Lelit pl41 plust
Ενδεχομένως να έχουμε μια λανθασμένη commercial στερεοτυπική λογική ιταλικής σχολής στην άκρη του μυαλού μας όταν μιλάμε για τον καφέ..
Αλλά όταν μιλάμε για specialty καφέ, η λογική των 25 δευτερολέπτων και των 14gr -16gr δεν βρίσκει έδαφος και γίνεται μύθος που καταρρίπτεται.
Στα specialty θεωρώ ότι υπάρχει μόνο ένας μπούσουλας και υπό 'αμφισβήτηση' που είναι οι 93°C
Δοκιμές και πείραμα λοιπόν στη θερμοκρασία, στο κόψιμο και στη διάρκεια της εκχύλισης.
Οι Specialty για εμένα ελευθέρωσαν τον καφετζή από την τυραννία του χρόνου.
Αλλά όταν μιλάμε για specialty καφέ, η λογική των 25 δευτερολέπτων και των 14gr -16gr δεν βρίσκει έδαφος και γίνεται μύθος που καταρρίπτεται.
Στα specialty θεωρώ ότι υπάρχει μόνο ένας μπούσουλας και υπό 'αμφισβήτηση' που είναι οι 93°C
Δοκιμές και πείραμα λοιπόν στη θερμοκρασία, στο κόψιμο και στη διάρκεια της εκχύλισης.
Οι Specialty για εμένα ελευθέρωσαν τον καφετζή από την τυραννία του χρόνου.
..Για πάντα και μια μέρα.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Lelit pl41 plust
laonikos78 έγραψε: ↑Τετ Δεκ 01, 2021 5:37 pmΕνδεχομένως να έχουμε μια λανθασμένη commercial στερεοτυπική λογική ιταλικής σχολής στην άκρη του μυαλού μας όταν μιλάμε για τον καφέ..
Αλλά όταν μιλάμε για specialty καφέ, η λογική των 25 δευτερολέπτων και των 14gr -16gr δεν βρίσκει έδαφος και γίνεται μύθος που καταρρίπτεται.
Στα specialty θεωρώ ότι υπάρχει μόνο ένας μπούσουλας και υπό 'αμφισβήτηση' που είναι οι 93°C
Δοκιμές και πείραμα λοιπόν στη θερμοκρασία, στο κόψιμο και στη διάρκεια της εκχύλισης.
Οι Specialty για εμένα ελευθέρωσαν τον καφετζή από την τυραννία του χρόνου.