Δημήτρη η Tidaka έχει αρκετά funnel. Η μηχανή σου αν δεν κάνω λάθος έχει 58άρι portafilter.
Από όσο βλέπω αφού έχεις τον Eureka η tidaka βγάζει και κομμένα funnel. Αν σκοπεύεις να πας σε IMS, VST καλαθάκια κτλ να πάρεις το 58 plus:
58 Plus κομμένο για eureka:
https://www.tidaka.net/de/trichter/boar ... ka-58.html
58 κομμένο για eureka:
https://www.tidaka.net/de/trichter/boar ... a-581.html
58 Plus που έχω και εγώ:
https://www.tidaka.net/de/trichter/boar ... -plus.html
58άρι απλό:
https://www.tidaka.net/de/trichter/boar ... er-58.html
Αυτό που μου άρεσε με αυτά τα funnel παρόλο που είναι πιο ακριβά είναι ότι κάθονται πάνω στο χείλος και όχι μέσα στο καλαθάκι, έτσι όταν τα βγάζεις δεν δημιουργούν κενό. Μπορείς να τα πάρεις μόνο ονλαιν και με τα μεταφορικά βγαίνουν κάπου στα 35 ευρώ.
Νομίζω ότι θέλει πολύ χρόνο για να βρείς τα πατήματα σου στον εσπρέσο. Σίγουρα πολύ περισσότερο από μήνα. Αν κάποιος σου δείξει και παρακολουθήσεις αρκετά βίντεο στον μήνα θα πίνεις σίγουρα ευχάριστο καφεδάκι. Από εκεί και πέρα, για να εκπαιδεύσεις την γεύση σου και να μάθεις να αναγνωρίζεις διάφορα πράγματα θέλει χρόνια νομίζω. Αλλά εντάξει, μετά από ένα σημείο νομίζω είναι καθαρά χόμπι.Εντωμεταξύ όταν αγόραζα τη μηχανή και το μύλο κάτι μου είχε πει η κοπέλα στο barista ότι πολλοί πελάτες κοντά στο μήνα βρίσκουν το μέγιστο πάντρεμα και έλεγα από μέσα μου,σιγά! Τόσο δύσκολο είναι να κάνεις μια σωστή απόσταξη? Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλο λόγο μην λες...
Γενικά δεν πρέπει να αφήνεις ούτε πολύ κενό ούτε λίγο. Αν αφήνεις λίγο ο καφές καθώς περνάει το νερό φουσκώνει και βρίσκει στην σίτα και καίγεται. Αν αφήνεις πολύ κενό, το νερό καθώς γεμίζει το κενό ισως χαλάει το puck αλλά το πρόβλημα είναι κυρίως workflow που σημαίνει ότι καθώς ανοίγεί η τρίοδη στο τέλος του shot και η πίεση μειώνεται πολύ γρήγορα το puck "εκρήγνυται" και τα κάνει όλα χάλια με απότέλεσμα να κολλάει στην ντουζίερα και να θέλει πολύ καθάρισμα. Αν δεν εκραγεί απλά αφήνει νερό πάνω του που είναι και αυτό λιγάκι ενοχλητικό. Πάντως την γεύση δεν την επηρεάζει τόσο πολύ, εκτός αν χαλάει την επιφάνεια του καφέ και δημιουργεί channeling.Από προσωπική έμπειρια το καλαθάκι της lelit το διπλο είναι 14γρ ονομαστικα.
Οπου και να ρωτησα κάνα δυο-τρεις μπαριστες μου είπαν καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα ονομαστικά γρ +/-1γρ δηλαδή.
Στα 16 γρ που γεμίζω το lelit το διπλό άλλοτε έχω αποτύπωμα στεφάνι και άλλοτε μου κολλάει το πακ στο showerhead. Με 15γρ δεν έχω τίποτα από όλα αυτά αλλά κάπου μου τα χαλάει η γεύση.
Τρομερό κανάλι κατά την γνώμη μου είναι αυτό του James Hoffmann αλλά αυτά τα 4 βιντεο που παραθέτω θεωρώ ότι είναι must. Για εμάς τους παλιούς δυστυχώς πριν 10 χρόνια δεν είχαμε τόσο επεξηγηματικά βίντεο:
Understanding Espresso - Part One: Dose
https://www.youtube.com/watch?v=aTFsBqhpLes
Understanding Espresso - Ratio
https://www.youtube.com/watch?v=F4wrUP4c5P4
How I Dial-In Espresso - Part #1
https://www.youtube.com/watch?v=lFwJF-_SUr0
How I Dial In Espresso - Episode 2
https://www.youtube.com/watch?v=1eK0eidOA_U
Αν έχεις φτάσει μέχρι εδώ στο ποστ, και έχεις δεί τα 4 βίντεο που παραθέτω και ειδικά αυτό με το ratio θα ξέρεις ήδη την απάντηση.Για φρέντο τι να κάνω που θέλω περισσότερα ml άρα και γραμμάρια απόσταξης χωρίς να πειράξει κατά πολύ τη γεύση.
Όχι δεν θα βγάζεις περισσότερα ml. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να κρατήσεις το ratio σταθερό που σημαίνει 20άρι VST ή IMS καλαθάκι. Αλλά αποψή μου είναι ότι ο φρέντο με 20 γραμμάρια καφέ είναι πολύ δυνατός, φαντάσου με 15 γραμμάρια --> 35gr ρόφημα οι καλεσμένοι μου λένε πόσο βαρύς είναι.
Αυτό που κάνω είναι να προσθέσω 20ml νερό μαζί με τα 2 παγάκια πριν τον χτυπήσω στην φραπιέρα. Έτσι έχω ένα ρόφημα περίπου 50γρ πριν το χτύπημα και βγαίνει ικανοποιητική ποσότητα.Μετά άλλα 4 στο ποτήρι και τον σουρώνω με το σεικερ που η μισή πλευρά είναι σίτα και πετάω τα 2 παγάκια που τον χτύπησα.