Lelit pl41 plust
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Lelit pl41 plust
Ξέρεις αν είναι ρυθμισμένη στα 9 bar? Όντως το 58άρι είναι πιο βολικό σε αξεσουάρ
-
- Δημοσιεύσεις: 248
- Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2015 3:22 pm
- Όνομα: GEORGIOS
- Μηχανή:: Lelit Plus PID/
- 2η Μηχανή:: elektra microcasa
- Μύλος:: eureka mignon
- 2ος Μύλος:: COMPAK K3
- Οι καφέδες μου:: tigrato
Re: Lelit pl41 plust
ειναι ρυθμισμενη απο το εργοστασιο στα 9 μπαρ και ειναι γραμμενο στην συσκευασια.το εχω μετρησει και ισχυει.
-
- Δημοσιεύσεις: 48
- Εγγραφή: Κυρ Σεπ 13, 2020 5:38 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Eureka Mignon
Re: Lelit pl41 plust
Πράγματι το IMS είναι πιο απαιτητικό, προσπάθησε να έχεις καλή ισοκατανομη,να μην βάζεις δύναμη στο tamping και την οποια διάφορα να την αντισταθμισεις στο κόψιμο.και εγώ πέταξα πολύ καφε μέχρι να το βρω..alex24 έγραψε: ↑Σάβ Οκτ 23, 2021 12:12 pmΧαιρετώ την παρέα, είμαι κι εγώ σχετικά νέος κάτοχος της συγκεκριμένης μηχανής (την έχω περίπου ενάμιση μήνα) και ακόμα παιδεύομαι να φτιάξω καλό καφέ :p
Σχετικά με τα καλαθάκια, όντως το μαμά της Lelit είναι τεράστιο (για 19+ γραμμάρια) και όχι καλής ποιότητας. Προσωπικά, μετά από διάβασμα στο παρόν thread, κατέληξα στo παρακάτω καλαθάκι:
https://www.doikas.com/filtro-2-tazze-1 ... 09210.html για δόση 15γρ. (commercial καφέδες)
και στο https://www.doikas.com/70905014.html για 18γρ. (specialty).
Αν και πάμφθηνα, φαίνονται αρκετά πιο ποιοτικά από της lelit.
Έχω πάρει και σετάκι IMS Ε&Β (B702TFHxx) αλλά στις λίγες δοκιμές που έκανα μέχρι στιγμής με δόση 18γρ δεν κατάφερα να έχω ομαλή εκχύλιση (channeling και dead spots).
-
- Δημοσιεύσεις: 248
- Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 08, 2015 3:22 pm
- Όνομα: GEORGIOS
- Μηχανή:: Lelit Plus PID/
- 2η Μηχανή:: elektra microcasa
- Μύλος:: eureka mignon
- 2ος Μύλος:: COMPAK K3
- Οι καφέδες μου:: tigrato
Re: Lelit pl41 plust
εχει δοκιμασει κανεις να φτιαξει κανεις καφε στα 6 μπαρ ?
https://climpsonandsons.com/blogs/journ ... r-espresso
https://climpsonandsons.com/blogs/journ ... r-espresso
Re: Lelit pl41 plust
Καλησπέρα κ από εμένα.
Είμαι κάτοχος κ γω της μηχανής, έχω δουλέψει αρκετά το θέμα της σωστής κατανομής, κ πατήματος, έχω μάθει πλέον να δουλεύω σωστά κ τον μύλο, κ τους χρόνους εκχύλισης κ πηγαίνω όλο κ καλύτερα μετά από δυο έτη.
Όπως πολλοί φίλοι έχουν αναφέρει, με βοήθησε πολυ να καταλάβω τα λάθη μου το naked Portafilter.
Διαβάζοντας το νήμα, νομίζω δεν αναφέρεται κάπου κάποιο shower που να δούλεψε σωστά κ να κάνει μια πιο γλυκιά εκχείλιση όπως βλεπουμε σε άλλες μεγαλύτερου κόστους μηχανές.
Έχει κάποιος κάτι να προτείνει; Δουλεύω με Vst 15gr κ 18γρ καφέ, χρόνοι εκχειλισης συνήθως 30-40 δευτ, κ brew ratios, 1:1.5 το πολύ 2, σε specialty coffees..
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Είμαι κάτοχος κ γω της μηχανής, έχω δουλέψει αρκετά το θέμα της σωστής κατανομής, κ πατήματος, έχω μάθει πλέον να δουλεύω σωστά κ τον μύλο, κ τους χρόνους εκχύλισης κ πηγαίνω όλο κ καλύτερα μετά από δυο έτη.
Όπως πολλοί φίλοι έχουν αναφέρει, με βοήθησε πολυ να καταλάβω τα λάθη μου το naked Portafilter.
Διαβάζοντας το νήμα, νομίζω δεν αναφέρεται κάπου κάποιο shower που να δούλεψε σωστά κ να κάνει μια πιο γλυκιά εκχείλιση όπως βλεπουμε σε άλλες μεγαλύτερου κόστους μηχανές.
Έχει κάποιος κάτι να προτείνει; Δουλεύω με Vst 15gr κ 18γρ καφέ, χρόνοι εκχειλισης συνήθως 30-40 δευτ, κ brew ratios, 1:1.5 το πολύ 2, σε specialty coffees..
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Re: Lelit pl41 plust
Γεια,
μόλις πήρα και εγώ την Lelit pl41 plust και δεν κάνω τίποτα άλλο από το να ανεβοκατεβάζω τις σελίδες αυτής της συζήτησης
Η αλήθεια είναι ότι έχω καταλάβει πολλά, αλλά ακόμα να φτιάξω καφέ!
Ας τα πάρουμε ένα-ένα μπας και βγει άκρη:
1. PID offset
ενώ αρχικά όλοι συνομολογούσαν ότι πρέπει να τεθεί στους 8 βαθμούς, μετά υπήρξαν αναφορές ότι ίσως τελικά να είναι 4 ή και λιγότερο. Υπάρχει κάποιο κατάληξη σε αυτό το θέμα;
2. Κολλάει μόνιμα το πακ στη ντουζιέρα
εδώ έχει πολλές απαντήσεις, βάλε λιγότερο καφέ, βάλε περισσότερο καφέ, κόψε τον καφέ πιο χοντρό, άλλαξε καφέ γενικά. Τα έχω δοκιμάσει όλα σε γενικές γραμμές αλλά ακόμα εκεί το πακ! Υπάρχει κάποια οδηγία με πετυχημένο αποτέλεσμα μέχρι τώρα σε αυτό; Στο μαμίσιο καλάθι έχει μια γραμμή/χαραγή, πρέπει το πάτημα να φέρνει τον καφέ μέχρι εκείνο το ύψος; Γενικά όταν κουμπώνω και ξεκουμπώνω το γκρουπ δεν έχει κάποιο ίχνος από τη ντουζιέρα
3. Πίκρα η γεύση
Ίσως να σχετίζεται και με το 2. Γενικά η εκχύληση φαίνεται να είναι οκ, 1:2, ωραία ροή, έχει κρέμα αλλά όλο το σώμα είναι γενικά πίκρα. Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη ας πούμε είναι δυνατή, δηλάδη ο καφέ είναι πυκνός, δυνατός, αλλά κυριαρχεί σχεδόν 100% η πίκρα. Μεγάλωσα λίγο τον κόκο σε μέγεθος αλλά έχασα το ratio (έτρεξε πιο γρήγορα) και η πίκρα δεν έφυγε καθόλου. Χρησιμοποιώ το μύλο Lelit PL043MMI Coffee Grinder. Όλα τα πειράματα τα έκανα με Arabica Selection Whole Bean Guatemala (illy). Να μου πεις τώρα αν είναι καφές αυτός, αλλά ήδη κλαίω με τις πεταμένες συσκευασίες, φαντασου να ήταν και κανένας ακριβότερος.
αναμένω με αγωνία
μόλις πήρα και εγώ την Lelit pl41 plust και δεν κάνω τίποτα άλλο από το να ανεβοκατεβάζω τις σελίδες αυτής της συζήτησης
Η αλήθεια είναι ότι έχω καταλάβει πολλά, αλλά ακόμα να φτιάξω καφέ!
Ας τα πάρουμε ένα-ένα μπας και βγει άκρη:
1. PID offset
ενώ αρχικά όλοι συνομολογούσαν ότι πρέπει να τεθεί στους 8 βαθμούς, μετά υπήρξαν αναφορές ότι ίσως τελικά να είναι 4 ή και λιγότερο. Υπάρχει κάποιο κατάληξη σε αυτό το θέμα;
2. Κολλάει μόνιμα το πακ στη ντουζιέρα
εδώ έχει πολλές απαντήσεις, βάλε λιγότερο καφέ, βάλε περισσότερο καφέ, κόψε τον καφέ πιο χοντρό, άλλαξε καφέ γενικά. Τα έχω δοκιμάσει όλα σε γενικές γραμμές αλλά ακόμα εκεί το πακ! Υπάρχει κάποια οδηγία με πετυχημένο αποτέλεσμα μέχρι τώρα σε αυτό; Στο μαμίσιο καλάθι έχει μια γραμμή/χαραγή, πρέπει το πάτημα να φέρνει τον καφέ μέχρι εκείνο το ύψος; Γενικά όταν κουμπώνω και ξεκουμπώνω το γκρουπ δεν έχει κάποιο ίχνος από τη ντουζιέρα
3. Πίκρα η γεύση
Ίσως να σχετίζεται και με το 2. Γενικά η εκχύληση φαίνεται να είναι οκ, 1:2, ωραία ροή, έχει κρέμα αλλά όλο το σώμα είναι γενικά πίκρα. Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη ας πούμε είναι δυνατή, δηλάδη ο καφέ είναι πυκνός, δυνατός, αλλά κυριαρχεί σχεδόν 100% η πίκρα. Μεγάλωσα λίγο τον κόκο σε μέγεθος αλλά έχασα το ratio (έτρεξε πιο γρήγορα) και η πίκρα δεν έφυγε καθόλου. Χρησιμοποιώ το μύλο Lelit PL043MMI Coffee Grinder. Όλα τα πειράματα τα έκανα με Arabica Selection Whole Bean Guatemala (illy). Να μου πεις τώρα αν είναι καφές αυτός, αλλά ήδη κλαίω με τις πεταμένες συσκευασίες, φαντασου να ήταν και κανένας ακριβότερος.
αναμένω με αγωνία
-
- Δημοσιεύσεις: 202
- Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 25, 2019 11:45 am
- Όνομα: Θανάσης
- Μηχανή:: Bellezza Francesca
- Μύλος:: Niche Zero
Re: Lelit pl41 plust
Επειδή το είχα και εγώ αυτό το θέμα, με το μαμά καλάθι έριξα τη δόση στα 16 γραμμάρια (από 17γρ που έβαζα πριν) και δε ξανακόλλησε το puck στη ντουζιέρα. Οπότε θα έλεγα να το δοκιμάσεις και αυτό.thelwCafe έγραψε: ↑Δευ Νοέμ 01, 2021 3:13 pm2. Κολλάει μόνιμα το πακ στη ντουζιέρα
εδώ έχει πολλές απαντήσεις, βάλε λιγότερο καφέ, βάλε περισσότερο καφέ, κόψε τον καφέ πιο χοντρό, άλλαξε καφέ γενικά. Τα έχω δοκιμάσει όλα σε γενικές γραμμές αλλά ακόμα εκεί το πακ! Υπάρχει κάποια οδηγία με πετυχημένο αποτέλεσμα μέχρι τώρα σε αυτό; Στο μαμίσιο καλάθι έχει μια γραμμή/χαραγή, πρέπει το πάτημα να φέρνει τον καφέ μέχρι εκείνο το ύψος; Γενικά όταν κουμπώνω και ξεκουμπώνω το γκρουπ δεν έχει κάποιο ίχνος από τη ντουζιέρα
Εδώ δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να προσθέσω, αλλά και εγώ με έναν hausbrandt καφέ που είχα πριν, έπαιρνα ανάμεικτα συναισθήματα γεύσης, τη μία έβγαινε πικρός, την άλλη ωραίος, λίγες φορές έβγαλε και αρώματα, αλλά όχι κάτι στάνταρ. Τώρα με ένα blend από cup10, παίρνω συνέχεια γευστικά καφεδάκια, με πιο συχνά τα αρώματα. Ακόμα το ψάνχω και εγώ λίγο με το tamping και το κόψιμο, αλλά έχω καταφέρει να βγαίνουν ωραία καφεδάκια συνολικά.thelwCafe έγραψε: ↑Δευ Νοέμ 01, 2021 3:13 pm3. Πίκρα η γεύση
Ίσως να σχετίζεται και με το 2. Γενικά η εκχύληση φαίνεται να είναι οκ, 1:2, ωραία ροή, έχει κρέμα αλλά όλο το σώμα είναι γενικά πίκρα. Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη ας πούμε είναι δυνατή, δηλάδη ο καφέ είναι πυκνός, δυνατός, αλλά κυριαρχεί σχεδόν 100% η πίκρα. Μεγάλωσα λίγο τον κόκο σε μέγεθος αλλά έχασα το ratio (έτρεξε πιο γρήγορα) και η πίκρα δεν έφυγε καθόλου. Χρησιμοποιώ το μύλο Lelit PL043MMI Coffee Grinder. Όλα τα πειράματα τα έκανα με Arabica Selection Whole Bean Guatemala (illy). Να μου πεις τώρα αν είναι καφές αυτός, αλλά ήδη κλαίω με τις πεταμένες συσκευασίες, φαντασου να ήταν και κανένας ακριβότερος.
Για το 1 δεν έχω γνώμη, εγώ έβαλα 98 βαθμούς τώρα (με offset 0), και γενικά μου πάει καλά, οπότε λέω να μη το πειράξω.
- Hatori
- Δημοσιεύσεις: 575
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 30, 2019 2:16 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Eureka atom 75 titan
- Τοποθεσία: Δράμα
Re: Lelit pl41 plust
Καλησπέρα και καλή αρχή. Για αρχή άσε το offset όπως είναι και χαμήλωσε τη θερμοκρασία αν συνεχίσεις να πίνεις illythelwCafe έγραψε: ↑Δευ Νοέμ 01, 2021 3:13 pmΓεια,
μόλις πήρα και εγώ την Lelit pl41 plust και δεν κάνω τίποτα άλλο από το να ανεβοκατεβάζω τις σελίδες αυτής της συζήτησης
Η αλήθεια είναι ότι έχω καταλάβει πολλά, αλλά ακόμα να φτιάξω καφέ!
Ας τα πάρουμε ένα-ένα μπας και βγει άκρη:
1. PID offset
ενώ αρχικά όλοι συνομολογούσαν ότι πρέπει να τεθεί στους 8 βαθμούς, μετά υπήρξαν αναφορές ότι ίσως τελικά να είναι 4 ή και λιγότερο. Υπάρχει κάποιο κατάληξη σε αυτό το θέμα;
2. Κολλάει μόνιμα το πακ στη ντουζιέρα
εδώ έχει πολλές απαντήσεις, βάλε λιγότερο καφέ, βάλε περισσότερο καφέ, κόψε τον καφέ πιο χοντρό, άλλαξε καφέ γενικά. Τα έχω δοκιμάσει όλα σε γενικές γραμμές αλλά ακόμα εκεί το πακ! Υπάρχει κάποια οδηγία με πετυχημένο αποτέλεσμα μέχρι τώρα σε αυτό; Στο μαμίσιο καλάθι έχει μια γραμμή/χαραγή, πρέπει το πάτημα να φέρνει τον καφέ μέχρι εκείνο το ύψος; Γενικά όταν κουμπώνω και ξεκουμπώνω το γκρουπ δεν έχει κάποιο ίχνος από τη ντουζιέρα
3. Πίκρα η γεύση
Ίσως να σχετίζεται και με το 2. Γενικά η εκχύληση φαίνεται να είναι οκ, 1:2, ωραία ροή, έχει κρέμα αλλά όλο το σώμα είναι γενικά πίκρα. Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη ας πούμε είναι δυνατή, δηλάδη ο καφέ είναι πυκνός, δυνατός, αλλά κυριαρχεί σχεδόν 100% η πίκρα. Μεγάλωσα λίγο τον κόκο σε μέγεθος αλλά έχασα το ratio (έτρεξε πιο γρήγορα) και η πίκρα δεν έφυγε καθόλου. Χρησιμοποιώ το μύλο Lelit PL043MMI Coffee Grinder. Όλα τα πειράματα τα έκανα με Arabica Selection Whole Bean Guatemala (illy). Να μου πεις τώρα αν είναι καφές αυτός, αλλά ήδη κλαίω με τις πεταμένες συσκευασίες, φαντασου να ήταν και κανένας ακριβότερος.
αναμένω με αγωνία
Λογικά έχεις μεγάλη θερμοκρασία για αυτό σου βγαίνει πικρός. Μετά που θα τελειώσει ο Illy, ξεκινά καφεδάκια με κάποιον φρέσκο speciality καφέ (blend κυρίως) και να δεις που αμέσως θα καλυτερέψει το αποτέλεσμα ! Μην αγχώνεσαι όλα θα έρθουν, απλά θέλει πολύ καλή πρώτη ύλη και όχι illy .....
Re: Lelit pl41 plust
UPDATE:
τελικά αποφάσισα να επενδύσω (75€) σε ένα Rocket 2-σε-1 Πατητήρι και κατανομέας μαζί και όλα άλλαξαν. Ξεκάθαρα τα εργαλεία κάνουν το μάστορα. Με το σωστό πάτημα η γεύση άλλαξε ολικά, φύγαν οι πικρίλες, απέκτησε σώμα και μύτη.Μπήκε ένα iso στο ίσιωμα και το πάτημα, πριν δεν είχα καν κατανομέα. Τώρα είναι ίδιο και ολόισιο το coffee bed κάθε φορά. Μπορεί να μην είναι το επάγγελματικό, αλλά τουλάχιστον δεν είναι και ο βασικός παράγοντας αποτυχίας. Μετά κατάφερα να παίξω σιγά-σιγά με το κόψιμο (ακόμα σε αυτή τη φάση είμαι) ώστε να πετύχω το καλύτερο δυνατό χρόνο. Στα επόμενα βήματα είναι αφού σταθεροποιηθεί το κόψιμο, να δω τι γίνεται με τη θερμοκρασία (προς το παρόν είναι στους 93 με offset 4). Επίσης δεν ξέρω αν έχει νόημα να παίξω με την ποσότητα καφέ. Σε αυτή τη φάση βάζω σταθερά 18.5 γραμμάρια.
Τώρα βέβαια όταν θα αλλάξω καφέ θα χρειαστεί να τα κάνω όλα αυτά από την αρχή!!
τελικά αποφάσισα να επενδύσω (75€) σε ένα Rocket 2-σε-1 Πατητήρι και κατανομέας μαζί και όλα άλλαξαν. Ξεκάθαρα τα εργαλεία κάνουν το μάστορα. Με το σωστό πάτημα η γεύση άλλαξε ολικά, φύγαν οι πικρίλες, απέκτησε σώμα και μύτη.Μπήκε ένα iso στο ίσιωμα και το πάτημα, πριν δεν είχα καν κατανομέα. Τώρα είναι ίδιο και ολόισιο το coffee bed κάθε φορά. Μπορεί να μην είναι το επάγγελματικό, αλλά τουλάχιστον δεν είναι και ο βασικός παράγοντας αποτυχίας. Μετά κατάφερα να παίξω σιγά-σιγά με το κόψιμο (ακόμα σε αυτή τη φάση είμαι) ώστε να πετύχω το καλύτερο δυνατό χρόνο. Στα επόμενα βήματα είναι αφού σταθεροποιηθεί το κόψιμο, να δω τι γίνεται με τη θερμοκρασία (προς το παρόν είναι στους 93 με offset 4). Επίσης δεν ξέρω αν έχει νόημα να παίξω με την ποσότητα καφέ. Σε αυτή τη φάση βάζω σταθερά 18.5 γραμμάρια.
Τώρα βέβαια όταν θα αλλάξω καφέ θα χρειαστεί να τα κάνω όλα αυτά από την αρχή!!