H βίβλος της Gaggia Classic
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
H βίβλος της Gaggia Classic
Μια και το "ρεύμα" του φόρουμ τελευταία σε ότι αφορά τους νέους χρήστες είναι ή η αγορά της Gaggia Classic με τον Ascaso i-2 ή η αγορά του πακέτου Silvia και Vario αποφάσισα να συγκεντρώσω σε ένα topic όλες τις πληροφορίες για την πρώτη, ώστε ο υποψήφιος κάτοχος της Classic βρει συγκεντρωμένες τις πληροφορίες που υπάρχουν διάσπαρτες σε αυτό το φόρουμ αλλά και γενικότερα στο internet.
Τα παραπάτω είναι προσωπικές απόψεις που προήλθαν από συζητήσεις σε αυτό το φόρουμ, σε αντίστοιχα αγγλικά fora, στο Yahoo group της Gaggia και από συζητήσεις με επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου. Φυσικά και από ιδία εμπειρία με την Classic επί ένα εξάμηνο.
Gaggia Classic
H Gaggia Classic είναι ίσως η καλύτερη entry level μηχανή αυτή τη στιγμή. Σε τιμές 220-250 ευρώ είναι η χρυσή τομή χρημάτων/απόδοσης. Είναι καλύτερη σε χαρακτηριστικά από τα φθηνότερα μοντέλα της Gaggia (Evolution, Pure), πιο ποιοτική από τα αντίστοιχα μοντέλα Baby (ανοξείδωτο σώμα, καλύτερη υλοποίηση ακροφύσιου ατμού), ενώ είναι μισό σκαλοπάτι κάτω από την Silvia έχοντας όμως μισή τιμή.
Θετικά/αρνητικά σε χαρακτηριστικά και χρήση κατά την γνώμη μου:
(+)
- Ανοξείδωτο σώμα και καλή ποιότητα κατασκευής
- μικρή σε όγκο
- 3 way valve (στεγνό puck)
- ρυθμιζόμενη μεταλλική OPV (ρύθμιση της πίεσης εκχύλισης)
- επαγγελματικό 58mm portafilter
- σύντομος χρόνος προθέρμανσης (15-20 λεπτά)
- ισχυρό θερμαντικό στοιχείο
- μεγάλο tray για τα απόνερα
- καλός ατμός και γρήγορη μετάβαση από θερμοκρασία εκχύλισης σε ατμό
- ευκολία επισκευής και εύρεσης ανταλλακτικών
- μεγάλος όγκος πληροφοριών και mods στο διαδίκτυο
(-)
- μικρό boiler και μεγάλη θερμοκρασιακή μεταβολή κατά την εκχύλιση
- αλουμινένιο boiler ευπαθές στη διάβρωση, πιθανό να χρειαστεί αλλαγή σε 8-10 χρόνια
- δύσχρηστο δοχείο νερού (δεν βγαίνει εύκολα)
- πολύ κακό μαμίσιο ακροφύσιο ατμού
- η επιφάνεια στην οροφή χαράζεται πολύ εύκολα
- έρχεται πλέον με pressurized filters (μικρό το κόστος των νέων αλλά παράλλειψη)
- διάφορα σημεία εάν έρθουν σε επαφή τρίζουν και δημιουργούν έντονο θόρυβο
Για όσους θέλουν να ανανεώνουν συχνά το νερό, για να βγεί το δοχείο πρέπει να βγεί το μεταλλικό σωληνάκι της 3-way valve, να βγεί το tray και μετά να αφαιρεθεί το δοχείο (ενώ τα σωληνάκια θα αρχίσουν να τρέχουν όσο νερό έχει μείνει μέσα τους).
Χρήση
Η μηχανή σε χρήση είναι πάρα πολύ απλή και δεν νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Προσοχή στο σωστό priming στην πρώτη χρήση (αναφέρεται στο manual). Για βέλτιστη θερμοκρασία εκχύλισης τσεκάρετε και το temperature surfing.
Για χρήση ατμού προτείνεται αφού ανάψει το λαμπάκι που ενημερώνει ότι είναι έτοιμη, να γίνει μια μικρή εκτόνωση σε ένα σκεύος (3-4 secs) και μετά η χρήση του ατμού να αρχίσει 6-7 secs αφού ΣΒΗΣΕΙ το λαμπάκι. (για μέγιστη δύναμη).
Συντήρηση
Η συντήρηση που χρειάζεται κάθε μηχανή γενικά διαφέρει με την χρήση και την ποιότητα του νερού. Σε γενικές γραμμές προτείνονται τα εξής:
- Μετά από κάθε καφέ καθαρισμός του group
- Κάθε 7-10 ημέρες blackflush με Cafiza
- Κάθε 2 μήνες αφαλάτωση καθώς και λύσιμο του group για καθαρισμό
- Αν αφήνετε την μηχανή ανοικτή με τις ώρες, η φλάντζα του group θα σκληρήνει. Προτείνω αλλαγή μια φορά τον χρόνο.
Απαραίτητα αξεσουάρ
- Κανονικό διπλό καλαθάκι (όχι pressurized)
- Blind καλαθάκι για το backflush καθώς και Cafiza
- Φιλτράκι ρητίνης αν δεν υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος αποσκλήρηνσης του νερού
Cafiza, φλάντζα για το group, τυφλό καλαθάκι και φίλτρο ρητίνης.
Προτεινόμενα/δοκιμασμένα αξεσουάρ
- Naked pf για να βελτιώσετε τα barista skills σας!
- Για τους καπουτσίνο lovers: Gaggia Pannarello Milk Frother
- Gaggia Base για βάση μαζί με knock box
MODS
Εύκολα:
- ρύθμιση της OPV για εκχύλιση στα 9 bar
- βελτίωση του μαμίσου Pannarello είτε μετακινώντας το κόκκινο λαστιχάκι ένα δοντάκι κάτω είτε διαβάζοντας εδώ.
- αντικατάσταση του ακροφυσίου ατμού με το αντίστοιχο (καλύτερο) της Silvia.
Για ψαγμένους:
- Εγκατάσταση PID. Έλεγχος της θερμοκρασίας, τέλος του temperature surfing, επαναλαμβανόμενες ίδιες εκχυλίσεις (θερμοκρασιακά), πολύ δυνατότερος ατμός. Το προτείνω 200%. -Απλό mod προθέρμανσης.
- εγκατάσταση μόνιμου μανόμετρου (δεν βρίσκω το link)
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια μηχανή απλή και εύχρηστη, με καλή ποιότητα κατασκευής και ικανότητα να δώσει πολύ καλά καφεδάκια. Στην τιμή που προσφέρεται είναι πραγματικά η καλύτερη επιλογή για τον νέο στον χώρο του espresso και θα τον συντροφεύσει για αρκετό καιρό με την επόμενη επιλογή αναβάθμισης να είναι μηχανή σε τελείως άλλη κατηγορία και δυνατότητες (HX).
Οι ερωτήσεις απαγορεύονται, τα κάλυψα όλα (ουφ).
Τα παραπάτω είναι προσωπικές απόψεις που προήλθαν από συζητήσεις σε αυτό το φόρουμ, σε αντίστοιχα αγγλικά fora, στο Yahoo group της Gaggia και από συζητήσεις με επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου. Φυσικά και από ιδία εμπειρία με την Classic επί ένα εξάμηνο.
Gaggia Classic
H Gaggia Classic είναι ίσως η καλύτερη entry level μηχανή αυτή τη στιγμή. Σε τιμές 220-250 ευρώ είναι η χρυσή τομή χρημάτων/απόδοσης. Είναι καλύτερη σε χαρακτηριστικά από τα φθηνότερα μοντέλα της Gaggia (Evolution, Pure), πιο ποιοτική από τα αντίστοιχα μοντέλα Baby (ανοξείδωτο σώμα, καλύτερη υλοποίηση ακροφύσιου ατμού), ενώ είναι μισό σκαλοπάτι κάτω από την Silvia έχοντας όμως μισή τιμή.
Θετικά/αρνητικά σε χαρακτηριστικά και χρήση κατά την γνώμη μου:
(+)
- Ανοξείδωτο σώμα και καλή ποιότητα κατασκευής
- μικρή σε όγκο
- 3 way valve (στεγνό puck)
- ρυθμιζόμενη μεταλλική OPV (ρύθμιση της πίεσης εκχύλισης)
- επαγγελματικό 58mm portafilter
- σύντομος χρόνος προθέρμανσης (15-20 λεπτά)
- ισχυρό θερμαντικό στοιχείο
- μεγάλο tray για τα απόνερα
- καλός ατμός και γρήγορη μετάβαση από θερμοκρασία εκχύλισης σε ατμό
- ευκολία επισκευής και εύρεσης ανταλλακτικών
- μεγάλος όγκος πληροφοριών και mods στο διαδίκτυο
(-)
- μικρό boiler και μεγάλη θερμοκρασιακή μεταβολή κατά την εκχύλιση
- αλουμινένιο boiler ευπαθές στη διάβρωση, πιθανό να χρειαστεί αλλαγή σε 8-10 χρόνια
- δύσχρηστο δοχείο νερού (δεν βγαίνει εύκολα)
- πολύ κακό μαμίσιο ακροφύσιο ατμού
- η επιφάνεια στην οροφή χαράζεται πολύ εύκολα
- έρχεται πλέον με pressurized filters (μικρό το κόστος των νέων αλλά παράλλειψη)
- διάφορα σημεία εάν έρθουν σε επαφή τρίζουν και δημιουργούν έντονο θόρυβο
Για όσους θέλουν να ανανεώνουν συχνά το νερό, για να βγεί το δοχείο πρέπει να βγεί το μεταλλικό σωληνάκι της 3-way valve, να βγεί το tray και μετά να αφαιρεθεί το δοχείο (ενώ τα σωληνάκια θα αρχίσουν να τρέχουν όσο νερό έχει μείνει μέσα τους).
Χρήση
Η μηχανή σε χρήση είναι πάρα πολύ απλή και δεν νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Προσοχή στο σωστό priming στην πρώτη χρήση (αναφέρεται στο manual). Για βέλτιστη θερμοκρασία εκχύλισης τσεκάρετε και το temperature surfing.
Για χρήση ατμού προτείνεται αφού ανάψει το λαμπάκι που ενημερώνει ότι είναι έτοιμη, να γίνει μια μικρή εκτόνωση σε ένα σκεύος (3-4 secs) και μετά η χρήση του ατμού να αρχίσει 6-7 secs αφού ΣΒΗΣΕΙ το λαμπάκι. (για μέγιστη δύναμη).
Συντήρηση
Η συντήρηση που χρειάζεται κάθε μηχανή γενικά διαφέρει με την χρήση και την ποιότητα του νερού. Σε γενικές γραμμές προτείνονται τα εξής:
- Μετά από κάθε καφέ καθαρισμός του group
- Κάθε 7-10 ημέρες blackflush με Cafiza
- Κάθε 2 μήνες αφαλάτωση καθώς και λύσιμο του group για καθαρισμό
- Αν αφήνετε την μηχανή ανοικτή με τις ώρες, η φλάντζα του group θα σκληρήνει. Προτείνω αλλαγή μια φορά τον χρόνο.
Απαραίτητα αξεσουάρ
- Κανονικό διπλό καλαθάκι (όχι pressurized)
- Blind καλαθάκι για το backflush καθώς και Cafiza
- Φιλτράκι ρητίνης αν δεν υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος αποσκλήρηνσης του νερού
Cafiza, φλάντζα για το group, τυφλό καλαθάκι και φίλτρο ρητίνης.
Προτεινόμενα/δοκιμασμένα αξεσουάρ
- Naked pf για να βελτιώσετε τα barista skills σας!
- Για τους καπουτσίνο lovers: Gaggia Pannarello Milk Frother
- Gaggia Base για βάση μαζί με knock box
MODS
Εύκολα:
- ρύθμιση της OPV για εκχύλιση στα 9 bar
- βελτίωση του μαμίσου Pannarello είτε μετακινώντας το κόκκινο λαστιχάκι ένα δοντάκι κάτω είτε διαβάζοντας εδώ.
- αντικατάσταση του ακροφυσίου ατμού με το αντίστοιχο (καλύτερο) της Silvia.
Για ψαγμένους:
- Εγκατάσταση PID. Έλεγχος της θερμοκρασίας, τέλος του temperature surfing, επαναλαμβανόμενες ίδιες εκχυλίσεις (θερμοκρασιακά), πολύ δυνατότερος ατμός. Το προτείνω 200%. -Απλό mod προθέρμανσης.
- εγκατάσταση μόνιμου μανόμετρου (δεν βρίσκω το link)
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια μηχανή απλή και εύχρηστη, με καλή ποιότητα κατασκευής και ικανότητα να δώσει πολύ καλά καφεδάκια. Στην τιμή που προσφέρεται είναι πραγματικά η καλύτερη επιλογή για τον νέο στον χώρο του espresso και θα τον συντροφεύσει για αρκετό καιρό με την επόμενη επιλογή αναβάθμισης να είναι μηχανή σε τελείως άλλη κατηγορία και δυνατότητες (HX).
Οι ερωτήσεις απαγορεύονται, τα κάλυψα όλα (ουφ).
Re: H βίβλος της Gaggia Classic
Εξαιρετικά χρήσιμο post Ιωσήφ. Συγκεντρώνει πολλές πληροφορίες για κάποιον που ενδιαφέρεται για την αγορά της συγκεκριμένης μηχανής.
Θα έλεγα μάλιστα ότι μια αδυναμία του forum είναι η διάσπαρτη πληροφόρηση, αποτέλεσμα που δυσκολεύει νέα μέλη ή άτομα με περιορισμένο χρόνο να έχουν μια ''one stop'' πληροφόριση.
Συγχαρητήρια λοιπόν και από εμένα για το χρόνο που διέθεσες για να συνενώσεις όλες αυτές τις πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο.
Θα έλεγα μάλιστα ότι μια αδυναμία του forum είναι η διάσπαρτη πληροφόρηση, αποτέλεσμα που δυσκολεύει νέα μέλη ή άτομα με περιορισμένο χρόνο να έχουν μια ''one stop'' πληροφόριση.
Συγχαρητήρια λοιπόν και από εμένα για το χρόνο που διέθεσες για να συνενώσεις όλες αυτές τις πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: H βίβλος της Gaggia Classic
Μπράβο Ιωσήφ και ευχαριστούμε για την πολύ όμορφη παρουσίαση σου. Η βίβλος σου μάλλον θα κάνει πολλούς πιστούς.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Faunos
- Δημοσιεύσεις: 120
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 17, 2011 8:47 pm
- Όνομα: Θάνος
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Graef CM 81
- Οι καφέδες μου:: Στο ψάξιμο...
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: H βίβλος της Gaggia Classic
Μπράβο Ιωσήφ!
Πολύ ωραία και εμπεριστατωμένη η παρουσίαση! Συγχαρητήρια!
Πολύ ωραία και εμπεριστατωμένη η παρουσίαση! Συγχαρητήρια!
Re: H βίβλος της Gaggia Classic
Πραγματικά πολύ καλή παρουσίαση και κυρίως για όσους έχουν ελάχιστες γνώσεις είναι αρκετά κατανοητό.
Μπράβο
Μπράβο
Re: H βίβλος της Gaggia Classic
Μπράβο Ιωσήφ. Πολύ κατατοπιστικός ο οδηγός για όλους εμάς που τώρα την αποκτήσαμε και ξεκινάμε τις δοκιμές...
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: H βίβλος της Gaggia Classic
Ευχαριστώ παιδιά για τα σχόλια. Ο σκοπός μου ήταν ακριβώς αυτό που λέει ο Απόστολος, να μαζέψω δηλαδή όλα τα posts αλλά και τις διάφορες γνώσεις σε ένα ποστ ώστε όποιος ψάχνει πληροφορίες για την Classic να μπορεί να τα βρει μαζεμένα και να γλιτώνει το ψάξιμο.
Εξάλλου όσο παραμένει σε αυτή την περιοχή τιμών κάτι μου λέει πως θα έχουμε αρκετές ερωτήσεις στο μέλλον από νέους φίλους στο φόρουμ!
Εξάλλου όσο παραμένει σε αυτή την περιοχή τιμών κάτι μου λέει πως θα έχουμε αρκετές ερωτήσεις στο μέλλον από νέους φίλους στο φόρουμ!
-
- Δημοσιεύσεις: 222
- Εγγραφή: Κυρ Ιαν 22, 2012 1:09 pm
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: QM Silvano Evo
- Μύλος:: Niche zero
- Τοποθεσία: Λευκωσία
Re: H βίβλος της Gaggia Classic
Τέλειος οδηγός για νέους κάτοχους ή υποψήφιους αγοραστές της μηχανής!
Ευχαριστούμε Ιωσήφ!!
Ευχαριστούμε Ιωσήφ!!