H βίβλος της Gaggia Classic

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

H βίβλος της Gaggia Classic

Δημοσίευση από afonic » Τρί Μαρ 20, 2012 4:22 pm

Μια και το "ρεύμα" του φόρουμ τελευταία σε ότι αφορά τους νέους χρήστες είναι ή η αγορά της Gaggia Classic με τον Ascaso i-2 ή η αγορά του πακέτου Silvia και Vario αποφάσισα να συγκεντρώσω σε ένα topic όλες τις πληροφορίες για την πρώτη, ώστε ο υποψήφιος κάτοχος της Classic βρει συγκεντρωμένες τις πληροφορίες που υπάρχουν διάσπαρτες σε αυτό το φόρουμ αλλά και γενικότερα στο internet.

Τα παραπάτω είναι προσωπικές απόψεις που προήλθαν από συζητήσεις σε αυτό το φόρουμ, σε αντίστοιχα αγγλικά fora, στο Yahoo group της Gaggia και από συζητήσεις με επαγγελματίες και ερασιτέχνες του χώρου. Φυσικά και από ιδία εμπειρία με την Classic επί ένα εξάμηνο.

Gaggia Classic
IMG_0893.JPG
H Gaggia Classic είναι ίσως η καλύτερη entry level μηχανή αυτή τη στιγμή. Σε τιμές 220-250 ευρώ είναι η χρυσή τομή χρημάτων/απόδοσης. Είναι καλύτερη σε χαρακτηριστικά από τα φθηνότερα μοντέλα της Gaggia (Evolution, Pure), πιο ποιοτική από τα αντίστοιχα μοντέλα Baby (ανοξείδωτο σώμα, καλύτερη υλοποίηση ακροφύσιου ατμού), ενώ είναι μισό σκαλοπάτι κάτω από την Silvia έχοντας όμως μισή τιμή.

Θετικά/αρνητικά σε χαρακτηριστικά και χρήση κατά την γνώμη μου:

(+)
- Ανοξείδωτο σώμα και καλή ποιότητα κατασκευής
- μικρή σε όγκο
- 3 way valve (στεγνό puck)
- ρυθμιζόμενη μεταλλική OPV (ρύθμιση της πίεσης εκχύλισης)
- επαγγελματικό 58mm portafilter
- σύντομος χρόνος προθέρμανσης (15-20 λεπτά)
- ισχυρό θερμαντικό στοιχείο
- μεγάλο tray για τα απόνερα
- καλός ατμός και γρήγορη μετάβαση από θερμοκρασία εκχύλισης σε ατμό
- ευκολία επισκευής και εύρεσης ανταλλακτικών
- μεγάλος όγκος πληροφοριών και mods στο διαδίκτυο

(-)
- μικρό boiler και μεγάλη θερμοκρασιακή μεταβολή κατά την εκχύλιση
- αλουμινένιο boiler ευπαθές στη διάβρωση, πιθανό να χρειαστεί αλλαγή σε 8-10 χρόνια
- δύσχρηστο δοχείο νερού (δεν βγαίνει εύκολα)
- πολύ κακό μαμίσιο ακροφύσιο ατμού
- η επιφάνεια στην οροφή χαράζεται πολύ εύκολα
- έρχεται πλέον με pressurized filters (μικρό το κόστος των νέων αλλά παράλλειψη)
- διάφορα σημεία εάν έρθουν σε επαφή τρίζουν και δημιουργούν έντονο θόρυβο
IMG_0889.JPG
Για όσους θέλουν να ανανεώνουν συχνά το νερό, για να βγεί το δοχείο πρέπει να βγεί το μεταλλικό σωληνάκι της 3-way valve, να βγεί το tray και μετά να αφαιρεθεί το δοχείο (ενώ τα σωληνάκια θα αρχίσουν να τρέχουν όσο νερό έχει μείνει μέσα τους).

Χρήση

Η μηχανή σε χρήση είναι πάρα πολύ απλή και δεν νομίζω να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Προσοχή στο σωστό priming στην πρώτη χρήση (αναφέρεται στο manual). Για βέλτιστη θερμοκρασία εκχύλισης τσεκάρετε και το temperature surfing.

Για χρήση ατμού προτείνεται αφού ανάψει το λαμπάκι που ενημερώνει ότι είναι έτοιμη, να γίνει μια μικρή εκτόνωση σε ένα σκεύος (3-4 secs) και μετά η χρήση του ατμού να αρχίσει 6-7 secs αφού ΣΒΗΣΕΙ το λαμπάκι. (για μέγιστη δύναμη).

Συντήρηση

Η συντήρηση που χρειάζεται κάθε μηχανή γενικά διαφέρει με την χρήση και την ποιότητα του νερού. Σε γενικές γραμμές προτείνονται τα εξής:
- Μετά από κάθε καφέ καθαρισμός του group
- Κάθε 7-10 ημέρες blackflush με Cafiza
- Κάθε 2 μήνες αφαλάτωση καθώς και λύσιμο του group για καθαρισμό
- Αν αφήνετε την μηχανή ανοικτή με τις ώρες, η φλάντζα του group θα σκληρήνει. Προτείνω αλλαγή μια φορά τον χρόνο.

Απαραίτητα αξεσουάρ

- Κανονικό διπλό καλαθάκι (όχι pressurized)
- Blind καλαθάκι για το backflush καθώς και Cafiza
- Φιλτράκι ρητίνης αν δεν υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος αποσκλήρηνσης του νερού
IMG_0894.JPG
Cafiza, φλάντζα για το group, τυφλό καλαθάκι και φίλτρο ρητίνης.

Προτεινόμενα/δοκιμασμένα αξεσουάρ

- Naked pf για να βελτιώσετε τα barista skills σας!
- Για τους καπουτσίνο lovers: Gaggia Pannarello Milk Frother
- Gaggia Base για βάση μαζί με knock box

MODS

Εύκολα:
- ρύθμιση της OPV για εκχύλιση στα 9 bar
- βελτίωση του μαμίσου Pannarello είτε μετακινώντας το κόκκινο λαστιχάκι ένα δοντάκι κάτω είτε διαβάζοντας εδώ.
- αντικατάσταση του ακροφυσίου ατμού με το αντίστοιχο (καλύτερο) της Silvia.

Για ψαγμένους:
- Εγκατάσταση PID. Έλεγχος της θερμοκρασίας, τέλος του temperature surfing, επαναλαμβανόμενες ίδιες εκχυλίσεις (θερμοκρασιακά), πολύ δυνατότερος ατμός. Το προτείνω 200%.
IMG_0892.JPG
To PID της Auber χωρίς κόψιμο του case (με αυτοκόλλητο).
-Απλό mod προθέρμανσης.

- εγκατάσταση μόνιμου μανόμετρου (δεν βρίσκω το link)

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια μηχανή απλή και εύχρηστη, με καλή ποιότητα κατασκευής και ικανότητα να δώσει πολύ καλά καφεδάκια. Στην τιμή που προσφέρεται είναι πραγματικά η καλύτερη επιλογή για τον νέο στον χώρο του espresso και θα τον συντροφεύσει για αρκετό καιρό με την επόμενη επιλογή αναβάθμισης να είναι μηχανή σε τελείως άλλη κατηγορία και δυνατότητες (HX).

Οι ερωτήσεις απαγορεύονται, τα κάλυψα όλα (ουφ). :a016:

dio

Re: H βίβλος της Gaggia Classic

Δημοσίευση από dio » Τρί Μαρ 20, 2012 5:22 pm

Ευγε παιδι μου εισαι απαιχτοςςςς... :a013:

little-prince

Re: H βίβλος της Gaggia Classic

Δημοσίευση από little-prince » Τρί Μαρ 20, 2012 5:41 pm

Εξαιρετικά χρήσιμο post Ιωσήφ. Συγκεντρώνει πολλές πληροφορίες για κάποιον που ενδιαφέρεται για την αγορά της συγκεκριμένης μηχανής.
Θα έλεγα μάλιστα ότι μια αδυναμία του forum είναι η διάσπαρτη πληροφόρηση, αποτέλεσμα που δυσκολεύει νέα μέλη ή άτομα με περιορισμένο χρόνο να έχουν μια ''one stop'' πληροφόριση.
Συγχαρητήρια λοιπόν και από εμένα για το χρόνο που διέθεσες για να συνενώσεις όλες αυτές τις πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο. :oneup:

gianniskl

Re: H βίβλος της Gaggia Classic

Δημοσίευση από gianniskl » Τρί Μαρ 20, 2012 6:44 pm

Μπράβο Ιωσήφ για τα άρτιο post σου...

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: H βίβλος της Gaggia Classic

Δημοσίευση από Christos » Τρί Μαρ 20, 2012 6:47 pm

Μπράβο Ιωσήφ και ευχαριστούμε για την πολύ όμορφη παρουσίαση σου. Η βίβλος σου μάλλον θα κάνει πολλούς πιστούς.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Faunos
Δημοσιεύσεις: 120
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 17, 2011 8:47 pm
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Gaggia Classic
Μύλος:: Graef CM 81
Οι καφέδες μου:: Στο ψάξιμο...
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: H βίβλος της Gaggia Classic

Δημοσίευση από Faunos » Τρί Μαρ 20, 2012 8:23 pm

Μπράβο Ιωσήφ!
Πολύ ωραία και εμπεριστατωμένη η παρουσίαση! Συγχαρητήρια! :oneup:

Marinos

Re: H βίβλος της Gaggia Classic

Δημοσίευση από Marinos » Τρί Μαρ 20, 2012 9:56 pm

Πραγματικά πολύ καλή παρουσίαση και κυρίως για όσους έχουν ελάχιστες γνώσεις είναι αρκετά κατανοητό.
Μπράβο :oneup:

sakisbax

Re: H βίβλος της Gaggia Classic

Δημοσίευση από sakisbax » Τρί Μαρ 20, 2012 10:57 pm

Μπράβο Ιωσήφ. Πολύ κατατοπιστικός ο οδηγός για όλους εμάς που τώρα την αποκτήσαμε και ξεκινάμε τις δοκιμές... :respekt:

Άβαταρ μέλους
afonic
Δημοσιεύσεις: 1421
Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Re: H βίβλος της Gaggia Classic

Δημοσίευση από afonic » Τετ Μαρ 21, 2012 12:12 pm

Ευχαριστώ παιδιά για τα σχόλια. Ο σκοπός μου ήταν ακριβώς αυτό που λέει ο Απόστολος, να μαζέψω δηλαδή όλα τα posts αλλά και τις διάφορες γνώσεις σε ένα ποστ ώστε όποιος ψάχνει πληροφορίες για την Classic να μπορεί να τα βρει μαζεμένα και να γλιτώνει το ψάξιμο.

Εξάλλου όσο παραμένει σε αυτή την περιοχή τιμών κάτι μου λέει πως θα έχουμε αρκετές ερωτήσεις στο μέλλον από νέους φίλους στο φόρουμ!

Michalis_cy
Δημοσιεύσεις: 222
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 22, 2012 1:09 pm
Όνομα: Μιχάλης
Μηχανή:: QM Silvano Evo
Μύλος:: Niche zero
Τοποθεσία: Λευκωσία

Re: H βίβλος της Gaggia Classic

Δημοσίευση από Michalis_cy » Τετ Μαρ 21, 2012 3:57 pm

Τέλειος οδηγός για νέους κάτοχους ή υποψήφιους αγοραστές της μηχανής!
Ευχαριστούμε Ιωσήφ!!

Απάντηση