Παρουσίαση: Πρώτη επαφή με Gaggia Baby - Ascaso I-2 mini
Παρουσίαση: Πρώτη επαφή με Gaggia Baby - Ascaso I-2 mini
Πρόσφατα παρέλαβα την καφετιέρα και τον μύλο και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις πρώτες μου εμπειρίες ώστε να δουν και άλλοι αρχάριοι τι να περιμένουν...
Ο μύλος μου είναι ο Ascaso I-2 mini
Η καφετιέρα μου είναι η Gaggia baby. Η καφετιέρα έρχεται με τα παρακάτω αξεσουάρ: H καφετιέρα έχει δύο διακόπτες και δύο λυχνίες στην μπροστινή όψη, ένα κουμπί στην πάνω όψη και έναν διακόπτη στην πίσω όψη.
Το ακροφύσιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βραστού νερού: με τον διακόπτη ρύθμισης θερμοκρασίας πατημένο, πατάω τον διακόπτη εκχύλισης και στρέφω το κουμπί ροής ατμού τέρμα δεξιά. αφού αδειάσει όλον τον ατμό, η μηχανή θα αρχίσει να αδειάζει βραστό νερό από το ακροφύσιο.
Τώρα για τον μύλο
Ο μύλος έχει έναν διακόπτη λειτουργίας στην αριστερή πλευρά, έναν διακόπτη έναρξης άλεσης στην μπροστινή όψη, ένα μικρό κουμπί ρύθμισης του χρονοδιακόπτη άλεσης και ένα μεγάλο κουμπί ρύθμισης της λεπτότητας άλεσης. Το κουμπί ελέγχει ένα μεγάλο γρανάζι με 72 δόντια. Μια στροφή του κουμπιού στρέφει το γρανάζι κατά ένα δόντι. Επομένως απαιτούνται 72 στροφές για να μεταβεί κανείς από την πιο χοντρή άλεση στη λεπτότερη. Ο ζυγός έχει ακρίβεια 0.1 g. ΜΗΝ πάρετε τον PS498 που φαίνεται παρακάτω γιατί είναι τελείως αναξιόπιστος!
Μπορείτε να δείτε στην προηγούμενη φωτογραφία ότι ζυγίζω τον καφέ με το καλαθάκι μαζί, και από την άλλη μεριά χρησιμοποιώ το καλαθάκι του μονού καφέ για αντίβαρο
Η διαδικασία που ακολουθώ για την παρασκευή εσπρέσσο είναι η εξής:
Ανάβω τη μηχανή και πατώ τον διακόπτη εκχύλισης για να τρέξει λίγο νερό. Αφήνω για 5 λεπτά τη μηχανή αναμμένη με το γκρουπ πάνω μέχρι να ζεσταθεί. Βγάζω το γκρουπ και το σκουπίζω. Βγάζω το καλαθάκι από το γκρουπ και το τοποθετώ στην έξοδο του μύλου. Πατάω το κουμπί έναρξης άλεσης και θα αλέσει για προκαθορισμένο χρόνο, μαζεύω τον καφέ στο καλαθάκι. Θα είναι λίγο περισσότερος από τον επιθυμητό. Χτυπάω λίγο το μύλο για να αδειάσει ο καφές που κόλλησε στα τοιχώματα. Ζυγίζω τον καφέ. Βάζω το καλαθάκι πίσω στο πορταφίλτερ. Ισιώνω τον καφέ (τον χτυπάω λίγο στο τραπέζι για να συμπιεστεί αν δεν χωράει), πατάω και βάζω το γκρουπ στην κεφαλή. Η δόση δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μικρή, γιατί τότε ο καφές θα βγει μουσκεμένος, ούτε πολύ μεγάλη, ώστε να αφήσει η βίδα αποτύπωμα αν το βγάλω πριν την εκχύλιση. Ζεσταίνω ένα φλυτζάνι στο φούρνο μικροκυμάτων. Πατώ το κουμπί εκχύλισης και σταματώ στο σημείο ξανθίσματος. Βγάζω το γκρουπ και εξετάζω τον καφέ, δεν πρέπει να είναι μουσκεμένος και πρέπει να βγει μονοκόματος από το γκρουπ.
Μια πρώτη εντύπωση είναι ότι θα ήταν χρήσιμο ο μύλος να έχει κάποια ένδειξη του πόσες στροφές έχω κάνει στο κουμπί. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να βγάλω τον αλεσμένο καφέ που δεν έχει πέσει μόνος του.
Μια άλλη εντύπωση είναι ότι τα καλαθάκια της baby δεν είναι φτιαγμένα ούτε για 7 g καφέ το μονό ούτε για 14 g το διπλό. Το μονό παίρνει περίπου 8.5 g και το διπλό περίπου 18 g.
Μια άλλη εντύπωση είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να φτιάξω μονούς καφέδες και πρέπει να περιορίζομαι στους διπλούς...
Μια ακόμα εντύπωση είναι ότι και η ποσότητα καφέ είναι μια παράμετρος που πρέπει κανείς να ρυθμίσει εμπειρικά και ότι έχει την ίδια σημασία με την ρύθμιση του μύλου. Νομίζω ότι αυτό δεν τονίζεται αρκετά στους διάφορους οδηγούς για αρχαρίους, όλοι τονίζουν τη σημασία του πόσο λεπτοκομμένος είναι ο καφές
Αυτές ήταν οι πρώτες μου εντυπώσεις, ελπίζω να είναι ενδιαφέρουσες και θα χαρώ να λάβω σχόλιά σας
Ο μύλος μου είναι ο Ascaso I-2 mini
Η καφετιέρα μου είναι η Gaggia baby. Η καφετιέρα έρχεται με τα παρακάτω αξεσουάρ: H καφετιέρα έχει δύο διακόπτες και δύο λυχνίες στην μπροστινή όψη, ένα κουμπί στην πάνω όψη και έναν διακόπτη στην πίσω όψη.
Το ακροφύσιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βραστού νερού: με τον διακόπτη ρύθμισης θερμοκρασίας πατημένο, πατάω τον διακόπτη εκχύλισης και στρέφω το κουμπί ροής ατμού τέρμα δεξιά. αφού αδειάσει όλον τον ατμό, η μηχανή θα αρχίσει να αδειάζει βραστό νερό από το ακροφύσιο.
Τώρα για τον μύλο
Ο μύλος έχει έναν διακόπτη λειτουργίας στην αριστερή πλευρά, έναν διακόπτη έναρξης άλεσης στην μπροστινή όψη, ένα μικρό κουμπί ρύθμισης του χρονοδιακόπτη άλεσης και ένα μεγάλο κουμπί ρύθμισης της λεπτότητας άλεσης. Το κουμπί ελέγχει ένα μεγάλο γρανάζι με 72 δόντια. Μια στροφή του κουμπιού στρέφει το γρανάζι κατά ένα δόντι. Επομένως απαιτούνται 72 στροφές για να μεταβεί κανείς από την πιο χοντρή άλεση στη λεπτότερη. Ο ζυγός έχει ακρίβεια 0.1 g. ΜΗΝ πάρετε τον PS498 που φαίνεται παρακάτω γιατί είναι τελείως αναξιόπιστος!
Μπορείτε να δείτε στην προηγούμενη φωτογραφία ότι ζυγίζω τον καφέ με το καλαθάκι μαζί, και από την άλλη μεριά χρησιμοποιώ το καλαθάκι του μονού καφέ για αντίβαρο
Η διαδικασία που ακολουθώ για την παρασκευή εσπρέσσο είναι η εξής:
Ανάβω τη μηχανή και πατώ τον διακόπτη εκχύλισης για να τρέξει λίγο νερό. Αφήνω για 5 λεπτά τη μηχανή αναμμένη με το γκρουπ πάνω μέχρι να ζεσταθεί. Βγάζω το γκρουπ και το σκουπίζω. Βγάζω το καλαθάκι από το γκρουπ και το τοποθετώ στην έξοδο του μύλου. Πατάω το κουμπί έναρξης άλεσης και θα αλέσει για προκαθορισμένο χρόνο, μαζεύω τον καφέ στο καλαθάκι. Θα είναι λίγο περισσότερος από τον επιθυμητό. Χτυπάω λίγο το μύλο για να αδειάσει ο καφές που κόλλησε στα τοιχώματα. Ζυγίζω τον καφέ. Βάζω το καλαθάκι πίσω στο πορταφίλτερ. Ισιώνω τον καφέ (τον χτυπάω λίγο στο τραπέζι για να συμπιεστεί αν δεν χωράει), πατάω και βάζω το γκρουπ στην κεφαλή. Η δόση δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μικρή, γιατί τότε ο καφές θα βγει μουσκεμένος, ούτε πολύ μεγάλη, ώστε να αφήσει η βίδα αποτύπωμα αν το βγάλω πριν την εκχύλιση. Ζεσταίνω ένα φλυτζάνι στο φούρνο μικροκυμάτων. Πατώ το κουμπί εκχύλισης και σταματώ στο σημείο ξανθίσματος. Βγάζω το γκρουπ και εξετάζω τον καφέ, δεν πρέπει να είναι μουσκεμένος και πρέπει να βγει μονοκόματος από το γκρουπ.
Μια πρώτη εντύπωση είναι ότι θα ήταν χρήσιμο ο μύλος να έχει κάποια ένδειξη του πόσες στροφές έχω κάνει στο κουμπί. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο να βγάλω τον αλεσμένο καφέ που δεν έχει πέσει μόνος του.
Μια άλλη εντύπωση είναι ότι τα καλαθάκια της baby δεν είναι φτιαγμένα ούτε για 7 g καφέ το μονό ούτε για 14 g το διπλό. Το μονό παίρνει περίπου 8.5 g και το διπλό περίπου 18 g.
Μια άλλη εντύπωση είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να φτιάξω μονούς καφέδες και πρέπει να περιορίζομαι στους διπλούς...
Μια ακόμα εντύπωση είναι ότι και η ποσότητα καφέ είναι μια παράμετρος που πρέπει κανείς να ρυθμίσει εμπειρικά και ότι έχει την ίδια σημασία με την ρύθμιση του μύλου. Νομίζω ότι αυτό δεν τονίζεται αρκετά στους διάφορους οδηγούς για αρχαρίους, όλοι τονίζουν τη σημασία του πόσο λεπτοκομμένος είναι ο καφές
Αυτές ήταν οι πρώτες μου εντυπώσεις, ελπίζω να είναι ενδιαφέρουσες και θα χαρώ να λάβω σχόλιά σας
Re: Παρουσίαση: Πρώτη επαφή με Gaggia Baby - Ascaso I-2 mini
Καλως ηρθες στην παρεα μας και καλες εγχυλισεις σου ευχομαι.Βλεπω με χαρα πως μπηκες τελειως δυναμικα στο φορουμ κανωντας μια πολυ ωραια παρουσιαση του εξοπλισμου σου η οποια αξιζει να εχει δικο της τοπικ(οπως πολυ σωστα εκανε ο admin) ετσι ωστε να μπορει καποιος καινουργιος και οχι μονο να την δει και να βγαλει χρησιμα και ωφελιμα συμπερασματα.Κατι μου λεει πως οι δημοσιευσεις σου θα εχουν ψωτογραφικο ενδιαφερον Αναμενουμε
ΥΓ.Εισαι γρηγορος το ξερουμε τι να κανουμε.Δεν σε προλαβαινω με τιποτις
ΥΓ.Εισαι γρηγορος το ξερουμε τι να κανουμε.Δεν σε προλαβαινω με τιποτις
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος woodsman43 την Κυρ Απρ 17, 2011 9:43 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Παρουσίαση: Πρώτη επαφή με Gaggia Baby - Ascaso I-2 mini
Φανταστική δουλειά Γιώργο. Έγραψες μια πληρέστατη και κατατοπιστική πρώτη παρουσίαση. Την μετέφερα εδώ και άλλαξα και τον τίτλο γιατί θα ήταν κρίμα να χαθεί στο γενικό τμήμα της welcome ενότητας. Έχω κάποια λίγα σχόλια να κάνω αλλά θα τα αναφέρω αργότερα.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο και κόπο σου.
Ευχαριστούμε για τον χρόνο και κόπο σου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Παρουσίαση: Πρώτη επαφή με Gaggia Baby - Ascaso I-2 mini
Ευχαριστώ Χρήστο και περιμένω με ενδιαφέρον τα σχόλιά σου.
@luckyb: ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα με καπουτσίνο, σιρόπι σοκολάτας είναι αυτό; Επίσης, με 4 κύβους ζάχαρη τον πίνεις;;;;
@luckyb: ευχαριστώ πολύ για το καλωσόρισμα με καπουτσίνο, σιρόπι σοκολάτας είναι αυτό; Επίσης, με 4 κύβους ζάχαρη τον πίνεις;;;;
Re: Παρουσίαση: Πρώτη επαφή με Gaggia Baby - Ascaso I-2 mini
Α επίσης, ο τίτλος του θέματος έχει κοπεί, γράει Ascaso I-2 mi [ni]
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Παρουσίαση: Πρώτη επαφή με Gaggia Baby - Ascaso I-2 mini
Kαλως ηλθες
Μια διορθωση μονο, συμφωνα με την εμπειρια μου και με αυτα που εχω διαβασει
Να μενει αποτυπωμα της βιδας επανω ειναι καλο, του να μενει αποτυπωμα του shower ομως οχι
Το παραπανω εχω διαβασει κιολας οτι ειναι το ιδανικο, μιας και η βιδα απεχει 1-2mm απο το shower
Μια διορθωση μονο, συμφωνα με την εμπειρια μου και με αυτα που εχω διαβασει
Να μενει αποτυπωμα της βιδας επανω ειναι καλο, του να μενει αποτυπωμα του shower ομως οχι
Το παραπανω εχω διαβασει κιολας οτι ειναι το ιδανικο, μιας και η βιδα απεχει 1-2mm απο το shower
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- Fazerman
- Δημοσιεύσεις: 262
- Εγγραφή: Πέμ Φεβ 24, 2011 3:05 pm
- Όνομα: Λαμπης
- Μηχανή:: lelit plust pid
- Μύλος:: Mazzer mini E
- Οι καφέδες μου:: lavazza tiera
- Τοποθεσία: Βολος
- Επικοινωνία:
Re: Παρουσίαση: Πρώτη επαφή με Gaggia Baby - Ascaso I-2 mini
παρα πολυ ωραια παρουσιαση.μπραβο!
Re: Παρουσίαση: Πρώτη επαφή με Gaggia Baby - Ascaso I-2 mini
ευχαριστώ για τη διόρθωση, άρα θέλω να βλέπω τη βίδα αλλά όχι το shower, πράγμα που φαντάζομαι μου αφήνει ένα περιθώριο +- 0.5 g για να βρω την ιδανική δόση. Να ρωτήσω, πώς επηρρεάζει η αύξηση της δόσης τη γεύση του καφέ; Φαντάζομαι τον κάνει πιο underextracted? Ρωτάω γιατί δεν έχω βρει την απάντηση στους διάφορους οδηγούς.After έγραψε:Kαλως ηλθες
Μια διορθωση μονο, συμφωνα με την εμπειρια μου και με αυτα που εχω διαβασει
Να μενει αποτυπωμα της βιδας επανω ειναι καλο, του να μενει αποτυπωμα του shower ομως οχι
Το παραπανω εχω διαβασει κιολας οτι ειναι το ιδανικο, μιας και η βιδα απεχει 1-2mm απο το shower
Re: Παρουσίαση: Πρώτη επαφή με Gaggia Baby - Ascaso I-2 mini
Πολύ καλή και λεπτομερής η παρουσίαση.Καλωσόρισες στο forum και καλορίζικος ο εξοπλισμός.
Off topic:
Αυτό που μου άρεσε όμως περισσότερο, είναι η παλιά ζυγαριά του φαρμακοποιού. Είσαι μερακλής! Που τη βρήκες βρε θηρίο; Έψαχνα παλιότερα να βρω μια τέτοια απο ebay για διακοσμητική.
Off topic:
Αυτό που μου άρεσε όμως περισσότερο, είναι η παλιά ζυγαριά του φαρμακοποιού. Είσαι μερακλής! Που τη βρήκες βρε θηρίο; Έψαχνα παλιότερα να βρω μια τέτοια απο ebay για διακοσμητική.