Lelit pl41 plust

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
xenos
Όνομα: Xenophon
Μηχανή:: Lelit Plust
Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
2ος Μύλος:: Graef cm702

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από xenos » Πέμ Σεπ 03, 2020 1:42 pm

nkout έγραψε:
Πέμ Σεπ 03, 2020 1:11 pm
Υπαρχει κ το κλασικο της belogia που καθεται πανω στο καλαθακι χωρις να μπαινει μεσα:
https://www.baristastore.gr/ergaleia-ba ... -alouminio
Ωραιότατο!!! Και με πολύ καλύτερη τιμή. :oneup:

Άβαταρ μέλους
gms
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: AeroPress, V60
Μύλος:: Eureka Specialita
2ος Μύλος:: Graef CM 702
Οι καφέδες μου:: Mokka, Round Cup

Δημοσίευση από gms » Πέμ Σεπ 03, 2020 2:19 pm

nkout έγραψε:
Υπαρχει κ το κλασικο της belogia που καθεται πανω στο καλαθακι χωρις να μπαινει μεσα:
Το οποίο όμως δεν κάνει για τον μύλο μου, Eureka Mignon Specialita. Για να κάνει στον συγκεκριμένο μύλο θα πρέπει να έχει κάθετα άκρα και όχι το κλασσικό σχήμα χωνιού. Από ότι είδα όμως σε διάφορα βιντεάκια δε χρειαζόταν να πάρω την κομμένη έκδοση. Πάντως όντως στέκεται πάνω στο καλαθάκι, γλυτώνεις το περιφερειακό channeling και μπορείς πανεύκολα να ευθυγραμμίσεις σωστά τη δόση του καφέ.

nkout
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica
Μύλος:: Niche Zero

Δημοσίευση από nkout » Πέμ Σεπ 03, 2020 2:28 pm

Επειδη το δουλευα με τον specialita, ειχα βγαλει τη βαση του portafilter απο το μυλο, το οποιο βολευε γιατι εκανα κ κυκλικες κινησεις οσο εριχνε καφε για καλυτερη κατανομη.

Αλλα αν θες να το αφηνεις στο μυλο κ να γεμιζει, δεν χωραει οντως. Αλλα ετσι, παλι βουναλακι θα εχεις

xenos

Δημοσίευση από xenos » Πέμ Σεπ 03, 2020 2:48 pm

gms έγραψε:
Πέμ Σεπ 03, 2020 2:19 pm
nkout έγραψε:
Το οποίο όμως δεν κάνει για τον μύλο μου, Eureka Mignon Specialita. Για να κάνει στον συγκεκριμένο μύλο θα πρέπει να έχει κάθετα άκρα και όχι το κλασσικό σχήμα χωνιού. Από ότι είδα όμως σε διάφορα βιντεάκια δε χρειαζόταν να πάρω την κομμένη έκδοση. Πάντως όντως στέκεται πάνω στο καλαθάκι, γλυτώνεις το περιφερειακό channeling και μπορείς πανεύκολα να ευθυγραμμίσεις σωστά τη δόση του καφέ.
Τι σχέση έχει με τον μύλο;

Άβαταρ μέλους
gms

Δημοσίευση από gms » Πέμ Σεπ 03, 2020 5:28 pm

Είναι λίγο ιδιαίτερη η σχεδίαση του μύλου Eureka Mignon Specialita. Το portafilter στηρίζεται στη βάση 1 και στην προέκταση 3, για να ξεκινήσει να αλέθει ο μύλος πρέπει το portafilter να πιέσει το μαύρο κουμπί 2 και ο καφές πέφτει από την εγκοπή 4. Οπότε αν το χωνάκι (funnel) είναι κωνικό δεν χωράει ούτε να μπει αλλά ούτε να πατήσει το κουμπί 3.
Επειδή υπάρχει η προέκταση 3 κάποια funnel για μύλους specialita είναι κομμένα στην άκρη (όπως αυτό που πήρα
https://www.tidaka.net/de/trichter/boar ... ka-58.html )
Συνημμένα
01.jpg
02.jpg

xenos

Δημοσίευση από xenos » Πέμ Σεπ 03, 2020 5:39 pm

1ον: ρυθμίζεται η βάση (1) πάνω κάτω. Την έβαλες χαμηλά κ πάλι δεν χωρούσε;

2ον: για ποιο λόγο να το αφήσεις εκεί το πορταφιλτερ; Ασε που χωρίς αυτό μετακινείς κυκλικά και το πορταφιλτερ και πάει πρώτα περιφερειακά ο καφές.

Άβαταρ μέλους
gms

Δημοσίευση από gms » Πέμ Σεπ 03, 2020 10:07 pm

xenos έγραψε:
Πέμ Σεπ 03, 2020 5:39 pm
1ον: ρυθμίζεται η βάση (1) πάνω κάτω. Την έβαλες χαμηλά κ πάλι δεν χωρούσε;

2ον: για ποιο λόγο να το αφήσεις εκεί το πορταφιλτερ; Ασε που χωρίς αυτό μετακινείς κυκλικά και το πορταφιλτερ και πάει πρώτα περιφερειακά ο καφές.
Φυσικά και μετακινείται πάνω/κάτω. Δεν έχει να κάνει με το αν χωράει αλλά αν το portafilter φτάνει να πατήσει το κουμπί έναρξης. Για να το πατήσει θα πρέπει να είναι κάθετο το χωνάκι. Διαφορετικά θα πρέπει να το ξεκινάς με το χέρι.
Από όσο είδα μια χαρά ομοιόμορφα πέφτει το βουναλάκι του καφέ με μικρά πλαϊνά χτυπηματάκια ή και με ένα δυο κάθετα. Δε χρειάζεται να ζαλίζω το portafilter γύρω γύρω όταν κόβεται ο καφές. Αυτό το έκανα πριν πάρω το funnel. Τώρα δε νομίζω ότι χρειάζεται, ο καφές συγκρατείται και κατά το κόψιμο και κατά την αναδιάταξη. Δοκιμές κάνουμε και ότι βολεύει τον καθένα.

Δεν έχω αγοράσει το funnel της belogia αλλά το δοκίμασα στο μαγαζί barista.gr που είχαν το μύλο (από όπου τον αγόρασα άλλωστε και εγώ). Όσο για τις φωτογραφίες πιο πάνω δεν είναι ο μύλος μου, είναι capture από το promo βιντεάκι της eureka https://www.youtube.com/watch?reload=9& ... UFU3gL1n90

odys2008
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID

Δημοσίευση από odys2008 » Παρ Σεπ 04, 2020 10:25 am

Εννοείται όπως βολεύει στον καθένα, συζήτηση κάνουμε.

Καλό το tip με το belogia είναι αρκετά πιο οικονομικό. Κάθεται σωστά σε VST/IMS? Γιατί τα tidaka έχουν άλλο funnel για τα competition καλαθάκια.

Άλλο τρόπο που έχω δει να στρώνουν τον καφέ είναι με 1-2 δυνατές κινησεις προς τα έξω, κρατώντας με το ένα χέρι το funnel και με το άλλο το portafilter.

nkout
Όνομα: Νικος
Μηχανή:: Bezzera Unica

Δημοσίευση από nkout » Παρ Σεπ 04, 2020 11:17 am

odys2008 έγραψε:
Παρ Σεπ 04, 2020 10:25 am
Κάθεται σωστά σε VST/IMS?
Καθεται λιγο χαλαρα κατα τη γνωμη μου αλλα δεν εχει να κανει με το καλαθι. Δεν εχει εσοχη το funnel που ταιριαζει με το χειλος του καλαθιου. Αλλα δεν μου εχει δημιουργησει κανενα προβλημα προσωπικα.

Δειτε κ τη φωτο εδω:
viber_image_2020-09-04_11-14-48.jpg

xenos

Δημοσίευση από xenos » Παρ Σεπ 04, 2020 4:47 pm

Εννοείται ότι βολεύει τον καθένα.
nkout έγραψε:
Παρ Σεπ 04, 2020 11:17 am
Καθεται λιγο χαλαρα κατα τη γνωμη μου αλλα δεν εχει να κανει με το καλαθι. Δεν εχει εσοχη το funnel που ταιριαζει με το χειλος του καλαθιου. Αλλα δεν μου εχει δημιουργησει κανενα προβλημα προσωπικα.
Δεν δημιουργεί καθόλου περιφερειακό "αυλακί"; Δλδ κάθεται ίσα ίσα στο χείλος; Πέφτει έξω καθόλου καφές; :a014:

Απάντηση