Lelit pl41 plust
- UltiMo_
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Bezzera Aria Top
- Μύλος:: Mazzer Philos
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
Re: Lelit pl41 plust
προφανως κατι γίνεται λαθος. αλλα πλεον βαρεθηκα να ψαξω το σωστό.
θυμαμαι περσυ που συζηταγαμε για 3 σελίδες. που ειχα παρει ενα εύκολο φρέσκο blend. για δυο σακουλάκια άλλαζα τα πάντα. εσπαγα τις εκχειλήσεις σε τρια ποτηράκια. για να δω αν η ξινίλα είναι στην αρχή της εκχείλησης, στη μέση ή στο τελος. και γενικα ακρη δεν βρήκα. και για ολο το κοσμο ήταν ένα εύκολο blend για μενα ηταν για πέταμα.
αλλα ακομα και στα καλυτερα καφεδάκια που εχω πιει, ποτέ δεν κατάλαβα άρωμα λουλουδιών που λες.
εχω δοκιμασει σχεδον τα παντα απο τους ελληνες roasters. μονο σε δυο καφεδες καταλαβα διαφορα. (και θα τους καταλαβαινα χωρις να δω το σακουλάκι. γιατι μονο αυτο μετράει στην τελική).
Ο πανακριβος rwanda cup of excelence του Mokka. που ειχε ενα σπυρακι, στο μισο μεγεθος των άλλων.
και ένας μονοποικιλιακός απο το Βόλο που έγραφε στα χαρακτηριστικά του οτι εχει άρωμα τομπάκο.
μονο εκει καταλαβα οτι ναι. πινων κατι το διαφορετικό.
θυμαμαι περσυ που συζηταγαμε για 3 σελίδες. που ειχα παρει ενα εύκολο φρέσκο blend. για δυο σακουλάκια άλλαζα τα πάντα. εσπαγα τις εκχειλήσεις σε τρια ποτηράκια. για να δω αν η ξινίλα είναι στην αρχή της εκχείλησης, στη μέση ή στο τελος. και γενικα ακρη δεν βρήκα. και για ολο το κοσμο ήταν ένα εύκολο blend για μενα ηταν για πέταμα.
αλλα ακομα και στα καλυτερα καφεδάκια που εχω πιει, ποτέ δεν κατάλαβα άρωμα λουλουδιών που λες.
εχω δοκιμασει σχεδον τα παντα απο τους ελληνες roasters. μονο σε δυο καφεδες καταλαβα διαφορα. (και θα τους καταλαβαινα χωρις να δω το σακουλάκι. γιατι μονο αυτο μετράει στην τελική).
Ο πανακριβος rwanda cup of excelence του Mokka. που ειχε ενα σπυρακι, στο μισο μεγεθος των άλλων.
και ένας μονοποικιλιακός απο το Βόλο που έγραφε στα χαρακτηριστικά του οτι εχει άρωμα τομπάκο.
μονο εκει καταλαβα οτι ναι. πινων κατι το διαφορετικό.
When life throws you curves, aim for the apex
-
buddy
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
οσο για το ψησιμο...κατα αρχην τον πρωτο λογο εχει η ποιοτητα καφε..η πρωτη υλη λοιπον..premium καφες(illy, hausbrandt οπως προαναφερθηκαν) ειναι χαμηλοτερης ποιοτητας απο ενα specialty που ειναι οι καλυτερες ποικιλιες καφε παγκοσμιως (αναγνωριμενα) καφες ειδικοτητα δηλαδη με rating πανω απο 80 που ενας premium ειναι πολυ κατω απο το 80..οσο για το ψηστες να δεχτω οτι στην ιταλια εχουν παραπανω εμπειρια..οκ..αλλα καφε ψηνουν..δεν πετουν και στο διαστημα..δηλαδη ενας ιταλος δικηγορος ειναι καλυτερος απο εναν ελληνα δικηγορο κατα μεσο ορο ως προς τα προσοντα?δεν νομιζω..μπορει να βγαζει παραπανω χρηματα ο ιταλος λογω οτι η κατασταση εδω ειναι αυτη που ειναι αλλα ως τα προσοντα οχι δεν ειναι καλυτερος οποτε μια χαρα ψηστες εχουμε και εδω..να δεχτω επισης οτι ο εσπρεσσο, η πιτσα και τα μακαρονια ειναι εθνικα προϊοντα των ιταλων...οκ..εχεις φαει στην ιταλια γνησια καρμποναρα με χοιρινα μαγουλα και ομο αυγο απο πανω?εχω παει και εχω φαει και δεν τρωγεται με τιποτα..αναγουλα..χιλιες φορες εδω με μπεϊκον και κρεμα γαλακτος...
-
buddy
δεν μπορω να καταλαβω το γιατι...ο μυλος σου ειναι πολυ καλος εχω διαβασει κριτικες και εχω δει απο κοντα το κοψιμο του ειναι μια χαρα..θεωρειται απο τους καλυτερους οικιακους μυλους στην τιμη του αν οχι ο καλυτερος..να φταιει η μηχανη?νομιζω αν εβαζες ενα pid θα ηταν αλλιως τα πραγματα..απο την αλλη βεβαια αν ηταν θεμα θερμοκρασιας δεν θα σου εβγαινε καλος ουτε ο commercial..λιγο περισσοτερη προσοχη στη δοσολογια και στο κοψιμο..θελει πολυ λεπτομερεια..απο την αλλη σε καταλαβαινω οτι βαρεθηκες να σχολεισαι αλλο...αμα παιδευεσαι ενα χρονο..λογικο ειναι...
- UltiMo_
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Bezzera Aria Top
- Μύλος:: Mazzer Philos
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
οσον αφορα το ψησιμο, δεν μιλησα για εμπειρία. αλλα για τα μηχανήματα. δεν μπορει ο βολιώτης τοπικός ψήστης ή ακομα και ο αθηναίος ή οποιοσδήποτε μικροψήστης, να εχει τα ίδια μηχανήματα με το εργοστάσιο της hausbrant. προφανως. γιαυτο απο παρτιδα σε παρτιδα βλεπεις διαφορα στους φρεσκους.
και για την ποιότητα προφανως και ειναι χαμηλότερης ποιότητας αυτοι που αγοραζω πλέον. αλλα μπορω να πιω καλα καφεδάκια με 14 γραμμάρια. και βαρέθηκα να πεταω 22 γραμμάρια ξινου καφε. εστω και μια στο τόσο.
δεν υποννόησα οτι ο hausbrant που πινω αυτη τη στιγμη είναι καλύτερος ποιοτικά. ουτε καταλαβαίνω αυτους που λενε οτι "δοκιμασα τον ταδε danesi και μου άρεσε και ψαχνω να τον βρω" ή μου λεει ο άλλος "παρε να πιεις mauro γιατι ήπια στο τυροπιταδικο και ειναι ο καλυτερος απο όλους".
για μενα ολοι αυτοι οι συσκευασμενοι ίδιοι είναι ποιοτικά. άλλος πιο σκουρος άλλος πιο ελαφρα ψημενος, αλλα δεν ειναι για δοκιμες. να παιρεις αλλη μαρκα καθε φορα. ολοι ίδιοι ειναι.
Pid εχω απο αμερικη το original auber. κατι καλυτερο δεν νομιζω να μπορω να βαλω.
και ναι κουραστηκα, και πλεον τσιγκουνεύομαι να πεταω στο νεροχύτη 22 γραμμάρια ακριβου καφε με 24% φπα.
η να εχω καλεσμενους και να τους λεω, κοιτα. εχω σκασει ενα χιλιαρικο σε εξοπλισμο, ελα να σε κερασω μια καφεδαρα. και να του δίνω ξύδι.
και ποτέ δεν καταλαβα πως εβγαζα καλους καφεδες απο "δυσκολους καφεδες" και απο το εύκολο blend του Mokka για παραδειγμα να μην καταφερα να πιω ουτε ενα σωστο καφε. και εχω παρει 6 σακουλάκια στο σύνολο. και ολα στο νεροχύτη. στην καλυτερη περιπτωση, και μετα απο κωλοφαρδία, να μου δινε καφε που να πίνεται. god shot δε θα μου το έδινε σε καμμία περίπτωση
και για την ποιότητα προφανως και ειναι χαμηλότερης ποιότητας αυτοι που αγοραζω πλέον. αλλα μπορω να πιω καλα καφεδάκια με 14 γραμμάρια. και βαρέθηκα να πεταω 22 γραμμάρια ξινου καφε. εστω και μια στο τόσο.
δεν υποννόησα οτι ο hausbrant που πινω αυτη τη στιγμη είναι καλύτερος ποιοτικά. ουτε καταλαβαίνω αυτους που λενε οτι "δοκιμασα τον ταδε danesi και μου άρεσε και ψαχνω να τον βρω" ή μου λεει ο άλλος "παρε να πιεις mauro γιατι ήπια στο τυροπιταδικο και ειναι ο καλυτερος απο όλους".
για μενα ολοι αυτοι οι συσκευασμενοι ίδιοι είναι ποιοτικά. άλλος πιο σκουρος άλλος πιο ελαφρα ψημενος, αλλα δεν ειναι για δοκιμες. να παιρεις αλλη μαρκα καθε φορα. ολοι ίδιοι ειναι.
Pid εχω απο αμερικη το original auber. κατι καλυτερο δεν νομιζω να μπορω να βαλω.
και ναι κουραστηκα, και πλεον τσιγκουνεύομαι να πεταω στο νεροχύτη 22 γραμμάρια ακριβου καφε με 24% φπα.
η να εχω καλεσμενους και να τους λεω, κοιτα. εχω σκασει ενα χιλιαρικο σε εξοπλισμο, ελα να σε κερασω μια καφεδαρα. και να του δίνω ξύδι.
και ποτέ δεν καταλαβα πως εβγαζα καλους καφεδες απο "δυσκολους καφεδες" και απο το εύκολο blend του Mokka για παραδειγμα να μην καταφερα να πιω ουτε ενα σωστο καφε. και εχω παρει 6 σακουλάκια στο σύνολο. και ολα στο νεροχύτη. στην καλυτερη περιπτωση, και μετα απο κωλοφαρδία, να μου δινε καφε που να πίνεται. god shot δε θα μου το έδινε σε καμμία περίπτωση
When life throws you curves, aim for the apex
-
buddy
τι να πω ρε φιλε...ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω το γιατι..εχεις και pid εχεις και καλο μυλο o εξοπλισμος σου ειναι μια χαρα αν εχεις δοκιμασει και τα παντα κοψιματα,γραμμαρια, θερμοκρασιες κ.λ.π. που φανταζομαι θα τα εχεις δοκιμασει..σηκωνω τα χερια ψηλα..κριμα παντως...
-
user76
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Baratza sette 270wi
κακά τα ψέματα, οι specialty καφέδες δεν συμφέρουν απο άποψη οικονομική και μόνο...και προσπερνώ το θέμα αν αξίζουν τα λεφτά τους ή όχι, δηλαδή αν παίρνεις γευστικά αυτό που υπόσχονται ή όχι...Για υπολογίστε : ένας διπλός σου βγαίνει γύρω στα 0, 80 ευρώ ( specialty 10 ευρώ τα 250 γραμμ. )...μιλάμε για 4-5 καφέδες την μέρα, σου βγαίνουν κοντά 125 ευρώ το μήνα ....Όποιος τα διαθέτει, ας τα δίνει...δικό του πρόβλημα...Υπάρχει ουίσκυ με 150 ευρώ, υπάρχει και το JD με 23 ευρώ...αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πίνεται το JD...Γνώμη μου ;;; Οι εγχώριοι ψήστες να ρίξουν τις τιμές τους κατά πολύ αν θέλουν να πουλάνε, γιατί με την κατανάλωση υπάρχει το κέρδος...Και να προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ έξοδα αποστολής...
- Gespresso
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Εκτιμώ και σέβομαι την ειλικρίνεια του ultimo. Μου δίνει το έναυσμα για νέο topic: o barista κάνει τα εργαλεία ή τα εργαλεία τον barista. Οπου barista εννοείται ο του σπιτιού.
-
buddy
Θα συμφωνησω μαζι σου στο οτι ειναι ακριβοι...10 επι 4 θελεις 40 ευρω για ενα κιλο ενω για premium θα δωσεις 25 - 30 ευρω το κιλο.Για παραγγελειες 40 ευρω και πανω απο taf τα εξοδα αποστολης καθως και η αντικαταβολη της curier ειναι δωρεαν.Δηλαδη θα σου βγει ο specialty 10 ευρω πιο ακριβος στο κιλο.Χωρια απο την ποιοτητα του που για μενα γευστικα ειναι τεραστια η διαφορα στο φλυτζανι ο premium θα σου ερθει σε συσκευασια του κιλου (πραγμα που σημαινει θα χασει γρηγορα την οποια φρεσκαδα εχει.. ανοιξε - κλεισε) ενω ο specialty θα σου ερθει σε 4 συσκευεασιες των 250 γρ (πραγμα που σημαινει οτι ο καφες θα εχει παντα την αδιαμφισβητητη φρεσκαδα του).Οσο για τα υπολοιπα που ειπες φιλε και παντα καλοπροαιρετα..τωρα πινω εναν καφε απο taf τον Kanya Cooperative Rwanda ο οποιος ειναι καταπληκτικος οτι καλυτερο εχω πιει απο taf μεχρι στιγμης και νομιζω απο τους καλυτερους εσπρεσσο (αν οχι ο καλυτερος) που εχω πιει στη ζωη μου (εχω παει και Ιταλια).Δηλαδη με εναν illy, Hausbrandt δεν μπορω καν να τους συγκρινω.Η πο_ _σα με την βουρτσα.Τωρα εσεις γιατι δεν μπορειται να τους πετυχετε και τους αμφισβητειτε δεν μπορω να το καταλαβω...Δηλαδη πετυχαινεις τον premium και δεν μπορεις να πετυχεις τον specialty???Ειπαμε οκ ειναι λιγο πιο δυσκολοι αλλα οχι και να μην μπορεις να τον φτιαξεις ρε φιλε... Μου φαινεται πολυ κουφο ειλικρινα δεν μπορω να το καταλαβω...μου κανει τρομερη εντυπωση 
- Gespresso
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Αν και είμαστε φουλ εκτός θέματος, ultimo μήπως χρειάζεται απλά να αφήσεις την classic να κάνει μόνη της αυτό που ξέρει να κάνει; δηλαδή βγάλε όλα τα καλούδια και δουλεψε την σκέτη, χωρίς αριθμούς και μαθηματικοποιηση των πάντων. Ίσως να σου ταιριάζει περισσότερο. Το λέω με κάθε ειλικρίνεια όπως και εσύ στα προηγούμενα ποστ σου. Δεν ξέρω και την "πορεία" σου με την classic γι αυτό μπορεί να είναι και άχρηστη η πρόταση μου.
- Artisti
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τώρα πήγαμε αλλού αλλά για να βγεί και μια άκρη στο τέλος.
Μπορω να καταλάβω ότι το blend του Mokka δεν σου έκατσε με την μηχανή σου και δεν ευχαριστηθηκες αποτέλεσμα Γιάννη.
Ισως και η γευση του γενικά να μην σου καθεται στη γλωσσα. Μου έχει συμβεί και εμένα εδώ και δυο χρόνια με τους taf και τους έκοψα εντελώς.
Το ίδιο όμως χαρμάνι του Mokka χρησιμοποιούσε και ο Παύλος στο Βόλο με Lelit & expobar brewtus και δεν ξέρω τί άλλη μηχανή έχει αγορασει επιπλεον.
Ειχε καφε και απο τοπικό σας ψήστη εκει αλλά κυρίως αγόραζε τότε απο Mokka χωρις φυσικά να έχει με αυτο το καφέ απο οτι ελεγε τα ίδια προβλήματα με εσένα.
BTW παλιά θυμάμαι στη Ιταλία κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο illy Rosso ήταν σχεδιασμένος να αντέχει το καψιμο σε bialetti και Gaggia πράγμα που ήταν πρόβλημα για την lavazza.
Δεν σημαινει ότι δεν καιγοταν ο καφές αλλά ο καμμένος καφές δεν είχε μετά τόσο έντονη πικρή γευση και το τελειωμα σταχτης που είχαν οι άλλοι.
Μπορω να καταλάβω ότι το blend του Mokka δεν σου έκατσε με την μηχανή σου και δεν ευχαριστηθηκες αποτέλεσμα Γιάννη.
Ισως και η γευση του γενικά να μην σου καθεται στη γλωσσα. Μου έχει συμβεί και εμένα εδώ και δυο χρόνια με τους taf και τους έκοψα εντελώς.
Το ίδιο όμως χαρμάνι του Mokka χρησιμοποιούσε και ο Παύλος στο Βόλο με Lelit & expobar brewtus και δεν ξέρω τί άλλη μηχανή έχει αγορασει επιπλεον.
Ειχε καφε και απο τοπικό σας ψήστη εκει αλλά κυρίως αγόραζε τότε απο Mokka χωρις φυσικά να έχει με αυτο το καφέ απο οτι ελεγε τα ίδια προβλήματα με εσένα.
BTW παλιά θυμάμαι στη Ιταλία κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο illy Rosso ήταν σχεδιασμένος να αντέχει το καψιμο σε bialetti και Gaggia πράγμα που ήταν πρόβλημα για την lavazza.
Δεν σημαινει ότι δεν καιγοταν ο καφές αλλά ο καμμένος καφές δεν είχε μετά τόσο έντονη πικρή γευση και το τελειωμα σταχτης που είχαν οι άλλοι.