Νώντα, δε μπορώ να το δοκιμάσω αυτό, γιατί δουλεύω πλέον μόνο με light και medium to light καφέδες, και μόνο με VST. Δουλεύοντας on demand με 200gr κόκκο στο hopper τον Ε10, και ουσιαστικά εκμεταλλευόμενη πλήρως τα ηλεκτρονικά του με το χρόνο άλεσης, ό,τι specialty καφέ και να βάλω μέσα, ο χρόνος μου παίζει από 3.00 - 3.50 sec και ο καφές της "δόσης" μου είναι πάντα 18-20gr. Οι αλλαγές από καφέ σε καφέ, είναι πολύ μικρές εφόσον κινούμαι σε συγκεκριμένη κατηγορία. Άντε το πολύ πολύ από ένα blend πχ Speciality από CUP10, να πέσω 5 μονάδες στην άλεση (κολάρο), σε σχέση με μια Αιθιοπία από τον ίδιο roaster. Ο όγκος μου πάνω κάτω, είναι σταθερός.
Για να δω αυτό που λες εσύ, θα πρέπει να γυρίσω σε συμβατικό καλαθάκι και να προμηθευτώ κάποιον medium to dark. Με το 1ο δεν έχω κανένα θέμα και αν θες το δοκιμάζω με τους καφέδες μου έχω, αλλά με το 2ο δυσκολεύομαι...

Δε θα ήθελα να αγοράσω κάποιον τύπου commercial, γιατί δε θα τον ευχαριστώ εξίσου και θα δυσκολευτώ να τον καταναλώσω στη παρούσα φάση που πίνω ακόμα ζεστό. Είναι και κιλού πανάθεμα τους, χαχα. Με danesi Gold ή Lavazza pienaroma, θα δοκιμάσω σίγουρα το κατακαλόκαιρο που το freddo 'τραβάει'.
Πάντως, σχετικά με το "κόλλημα" στη ντουζιέρα, θυμάμαι ότι όσο χρησιμοποιούσα το συμβατικό κλασικό basket, δεν είχα τέτοιο θέμα, με τη προϋπόθεση πως τηρούσα τη σωστή απόσταση από τη σήτα. Μέχρι να πάρω το συμβατικό το 12άρ
ι (14άρι ή όπως αλλιώς λέγεται, το μικρό τέλος πάντως, και όχι το τριπλό), τέτοιο θέμα συναντούσα στην περίπτωση του underdosing. Αν ο όγκος μου ήταν ok, δεν είχα θέμα καθώς το μπισκότο ήταν συμπαγές και έβγαινε ολάκερο.
Τέτοιο θέμα ωστόσο μπορεί να σου παρουσιαστεί και στη περίπτωση που τραβάς το ratio παραπάνω από όσο χρειάζεται, οπότε λασπώνεις το puck, το νερό δε φεύγει όλο στη τρίοδη, και το μπισκότο διογκώνεται περισσότερο/ σπάει και κολλάει στο τέλος του extraction στη σήτα σου. Επίσης, θα πρότεινα να δεις και τη θερμοκρασία σου. Δοκίμασε στους medium to dark, να κάνεις ότι έκανες, αλλά να κατεβάσεις τη θερμοκρασία στους ~92 max. (πχ σε μένα αυτό θεωρώ είναι max 101 pid). Βάλε κανονικά όσα gr βλέπεις ότι "χωράνε" για να είσαι σωστός (16 πχ όπως λες), πάτα πιο δυνατά (εδώ σε παίρνει, σε αντίθεση με τους πολύ light που έχω διαπιστώσει ότι δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα με ελαφρύ tamping και finer άλεση), σταμάτα την εκχύλιση σου στα 40gr ΜΑΧ! (σε ratio δηλ max 1:2,5 στους κοινούς commercial) -καλύτερα στα 34gr για μένα, και μη ξεφύγεις από τα 30 sec βαριά βαριά. Για να μη πω και 25sec... Ό,τι commercial έχω δουλέψει (από Hausbrandt σε Lavazza, και από Portioli σε Danesi) εκεί αποδίδουν όλοι τα αναμενόμενα.
Για δοκίμασε και τα παραπάνω και δώσε feedback μετά να δούμε πως θα κινηθούμε, χαχα.