Lelit pl41 plust

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Άβαταρ μέλους
Jazz
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty

Re: Lelit pl41 plust

Δημοσίευση από Jazz » Δευ Δεκ 12, 2016 11:14 pm

xristospet21 έγραψε:To διπλο πατημα το βλεπω σε αρκετα μαγαζια...ριχνουν μια δοση, πατανε, ριχνουν την επομενη και ξαναπατανε...προφανως και ειναι λαθος, φανταζομαι το κανουν και καλα για κατανομη..

Οσο για τον δοσομετρητη δεν ειναι για να γλιτωσω χρονο, θελω να ξεφυγω απο την wdt.
Ριχνονταε λιγο - λιγο καφε με το doser στο pf, ο καφες μαζευεται μονο στο κεντρο και δεν προλαβαινεις να κουνησεις το pf δεξια και αριστερα να παει ο καφες παντου, γνωριζεις την ταχυτητα αλεσης του Κ10.
Οποτε αν κανω οπως λες, να ριχνω πιο πολυ καφε με κανονικες δοσεις ο καφες θα στρωνει πιο καλα στο pf και με ενα απαλο χτυπημα μετα για να κατσει και τελος το ocd για leveling..ακουγεται καλο.Μενει να αποδεχτει και στην πραξη, σιγουρα με τα spauts θα ειναι τελεια, το θεμα ειναι με το naked τι θα γινεται γιατι πολυ φοβαμαι οτι στο κεντρο θα εχει πιο πολυ καφε. Ιδωμεν...
Βασικά θα σου πω κάτι αλλά δε θέλω να σε απογοητεύσω. :P ...
Ο κατανεμητής της δόσης λειτουργεί σωστά μόνον όταν είναι καλυμμένος ο αστερίας! Πρακτικά μιλάμε για περίπου 60+ gr καφέ. Δε σε συμφέρει να αλέθεις τόσο σπίτι και να μπαγιατεύει. Όταν στο doser έχεις καφέ "ανεπαρκή" σε ποσότητα, η δόση που σου πετάει ο κατανεμητής, να ξέρεις ότι θα έχει απόκλιση! Όταν εσύ πχ θες να αλέσεις 20 gr, αυτά θα συσσωρευτούν αρχικά στο ένα κελί του αστερία (άντε δύο κελιά). Μετά εσύ θα τραβήξεις τον κατανεμητή, και επδ τα κελιά σου δεν είναι επαρκώς γεμισμένα, δε θα σου πέφτει πάντα στο pf η ρυθμιζόμενη επιθυμητή ποσότητα.
... Οπότε να προτείνω κάτι άλλο? Άλεσε πρώτα, και αφού τελειώσει ο κ10 με τη διαδικασία, άρχισε να τραβάς τον κατανεμητή, μέχρι όλος ο καφές να πέσει στην 'τρύπα' /θέση υποδοχής του pf, στην οποία όμως ΔΕ θα έχεις το pf σου, ΑΛΛΑ το καπάκι του doser! Ξέρω, φαίνεται χαζό, αλλά έχει λογική: Ο καφές που θα πέσει πλέον όλος (και τα 20γρ) στο καπάκι, έχει σχεδόν ξε-σβολιαστεί! Ξαναρίξτον στο doser και τράβα τον κατανεμητή, κανονικά αυτή τη φορά με το pf στη συνήθη θέση του. Έχει επέλθει ομοιογένεια!
Δε το λέω τυχαία: Το κάνω τα βράδια λίγο πριν κλείσουμε, όπου για να ελαχιστοποιήσω τον καφέ που θα πετάξω και θα έχει ξεμείνει στο doser στο τέλος της ημέρας, κλείνω τον αυτόματο διακόπτη και αλέθω μικρές ποσότητες, τις οποίες κατανέμω όπως παραπάνω, εφόσον πλέον και ο χρόνος μου το επιτρέπει (βράδυ γαρ, λίγοι πελάτες).

Άβαταρ μέλους
Edesso
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka

Δημοσίευση από Edesso » Δευ Δεκ 12, 2016 11:27 pm

Βασικα τωρα που το ξανασκεφτομαι η δικη μου η ντουζιερα κατεβαινει πιο χαμηλα περιπου 2χιλ λογω του ορειχαλκινοο διανομεα, τα vst 15 με 18 εχουν 2χιλ διαφορα στο υψος οποτε μαλλον στα ιδια ερχομαστε.

Οποτε τα 20γρ στο 15αρι με τι καφε??
espresso junkie...

buddy
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural

Δημοσίευση από buddy » Τρί Δεκ 13, 2016 8:37 am

Βασιλη ο καφες που πινω παντα ειναι specialty, κυριως medium roast, τυπου taf ψησιμο, αλλα παιρνω και light roast απο mokka.
Oταν παταω με το tamper με 20 gr καφε στο 15αρι, ο καφες κατεβαινει στα 2mm απο την κορυφη του καλαθιου δηλαδη επιθυμητη ποσοτητα, οταν το κανω αυτο στο 18αρι κατεβαινει στα 4mm και αν βαλω το 20αρι ο καφες κατεβαινει μεχρι την μεση του καλαθιου και εκει αγριευουν τα πραγματα στην εκχυλιση.

Σταυριανα εχεις δικαιο για το doser, ετσι ειναι πρεπει να ειναι τιγκα για να βγαλει σωστα τις δοσεις πραγμα που δεν το θελουμε στο σπιτι, αλλα πιστευα οτι αν γεμιζα τιγκα δυο κυψελες να βγαζαν το ιδιο αλλα δεν ειναι ετσι τελικα?
Αυτο που λες με το καπακι το βλεπω το κανουν σε μαγαζια για το clumping, αφρατευουν το καφε.
Δηλαδη με αυτον τον τροπο γεμιζουν πιο ομοιομορφα οι κυψελες ε?
Το θεμα ειναι με αυτον τον τροπο πως θα ριχνω μετα μεσα τον καφε σε 2 κυψελες μονο? Πολυ δυσκολο νομιζω, ενω αν ειναι να γεμισεις ολον τον αστερια το κανεις πιο ευκολα.
Τεσπα θα δουμε.
Με clumping δεν εχω θεμα στον Κ10, ισως να υπαρχει λιγο αλλα θα το σπαει το doser και δεν το βλεπω μηπως στο μαγαζι που χρησημοποιειτε commercial χαρμανια ειναι λιγο λαδεροι και παρουσιαζουν clumping?

Άβαταρ μέλους
Jazz

Δημοσίευση από Jazz » Τρί Δεκ 13, 2016 9:34 am

Όχι, όχι, δεν αφρατεύει απλά και μόνο ο καφές. Περνώντας τον καφέ (αυτόν τον λίγο των 2 κελιών) από κελί σε κελί (καθώς τραβάς τον κατανεμητή της δόσης) μέχρι να πέσει στη 'τρύπα', έχεις επιτύχει τα εξής: (α) έχει ξε-σβολιαστεί ο καφές (αυτό το ελάχιστο δηλαδή clamping, γιατί ο k10 είναι αστέρι και σε specialty και σε commercial, δεν αφήνει πολλά περιθώρια σε σβόλιασμα) ενώ παράλληλα (β) όταν τον ξαναρίχνεις στο doser, ΔΕΝ αποσκοπείς στο να τον βάλεις σε ένα-δυο κελιά, αλλά κατευθείαν σε όλο τον όγκο του 'δοχείου'. Δε σε νοιάζει εδώ, σε αυτό τον τρόπο, να πάρεις την ακρίβεια της δόσης του κατανεμητή, γιατί ούτως ή άλλως δε θα την πάρεις. Είναι λίγος ο καφές, ό,τι και να κάνεις. Σε νοιάζει να πέσει στο doser σε όλη του την επιφάνεια, ώστε εσύ μετά τραβώντας τον κατανεμητή πολλές φορές με το pf πλέον στη θέση του, να επιτύχεις το γέμισμα του κλείστρου σταδιακά, κάνοντας παράλληλα τις κατάλληλες κινήσεις με το pf σου, ώστε να κατανέμεται ο καφές όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Στην αρχή μπορεί να σου φαίνεται στρυφνή η διαδικασία, αλλά συνηθίζεται και γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα στη συνέχεια.
Αυτό το κάνεις, και για αφράτεμα, και για ξε-σβόλιασμα αλλά και για μια πιο ομοιόμορφη και γρήγορη κατανομή.

Αυτό που βλέπεις να κάνουν στα μαγαζιά με το καπάκι, δε το κάνουν με μισοάδειο doser, αλλά με σχεδόν γεμάτο. Και ο σκοπός τους είναι "διττός": Ναι μεν το αφράτεμα, αλλά και το ανακάτεμα! Τι εννοώ;; Το να ρυθμίσεις την άλεση σε ένα μύλο με γεμάτο doser είναι αδύνατο κατά τη διάρκεια της μέρας. Θα έπρεπε φυσιολογικά να το αδειάσεις. Επειδή όμως δεν έχεις το χρόνο σε ένα μαγαζί, κάνεις το εξής: καθώς χρονομετρείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις εκχυλίσεις σου, βλέπεις τις μικρές αποκλίσεις από το 'ιδανικό' (δε προλαβαίνουν να γίνουν μεγάλες, γιατί χρονομετρείς τακτικά) και προσαρμόζεις παράλληλα κατά τη διάρκεια της δουλειάς την άλεση (είτε προς fine είτε προς coarse) με μικρές κινήσεις του κολάρου. Για να μην υπάρχει λοιπόν 'ξαφνική' αλλαγή και ανομοιομορφία "μεγέθους" στο doser, που μπορεί να σου χαλάσει κάποια εκχύλιση, ανακατεύεις τον καφέ.
Αυτό φυσικά ΔΕΝ προτείνεται αν κάνεις τραγικές αλλαγές στην άλεση, και ρυθμίζεις όποτε το θυμάσαι, ή όποτε η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο!! Αυτό το κάνεις με την προϋπόθεση ότι η διαφορά χρόνου των εκχυλίσεων σου είναι περίπου μέχρι 3 sec, οπότε και οι κινήσεις σου στο κολάρο είναι 'μετρημένες'. Δε θέλουμε ούτε ανομοιομορφία αλεσμένου καφέ, ούτε μπακαλοδουλειές!

Λαδερός ο Coffee Island δεν είναι ούτε κατά διάνοια! Να μου πεις ο classic, να σου πω ναι. Αλλά ο Coffee Island έχει πολύ σωστό σώμα. Ούτε έλαια πολλά, ούτε σκούρο χρώμα.

Να σημειώσω και κάτι άλλο: Όταν είναι σχεδόν γεμάτο το doser, το σπάσιμο του clamping και η κατανομή του καφέ χωρίς ανομοιομορφία, διευκολύνεται και από κάτι άλλο: Πολύ χοντρικά να το πω, από το "βάρος" και τη "πυκνότητα" του αλεσμένου καφέ στο doser. Η επαφή των σωματιδίων του καφέ μεταξύ τους γίνεται πιο "στενή" :P , και η πίεση που ασκείται στην επιφάνειά τους, αλλάζει/διαφοροποιείται. Αλλιώς λοιπόν επιδρούν οι δυνάμεις πάνω στα σωματίδια του αλεσμένου καφέ. Μπακαλίστικα ο κατανεμητής 'σπρώχνει' πιο εύκολα το καφέ, του οποίου ο σβόλος 'σπάει'.

(θέλω να με ακούσει ο καθηγητής της Φυσικής στη σχολή να εξηγώ έτσι το 'φαινόμενο'. Θα τραβάει τα μαλλιά του! χαχα :lol: )

buddy

Δημοσίευση από buddy » Τρί Δεκ 13, 2016 10:00 am

Ωραια λοιπον...ευχαριστω, θα δοκιμασω ετσι σημερα.

Άβαταρ μέλους
Jazz

Δημοσίευση από Jazz » Τρί Δεκ 13, 2016 10:07 am

Δοκίμασε και πες μας! Στην αρχή μπορεί να σε δυσκολέψει (καθυστερήσει) λίγο η ταυτόχρονη 'κίνηση' του pf μαζί με το "πολλαπλό" τράβηγμα του κατανεμητή, αλλά είναι ρουτίνα που συνηθίζεται. Και έχει αποτέλεσμα.
(δε βρίσκω και κανένα σχετικό βίντεο στο youtube να παραθέσω, γιατί μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις!)

Άβαταρ μέλους
Edesso
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka

Δημοσίευση από Edesso » Τρί Δεκ 13, 2016 11:01 am

xristospet21 έγραψε:κυριως medium roast, τυπου taf ψησιμο,

καφες κατεβαινει στα 2mm απο την κορυφη του καλαθιου
ειναι πολλα τα 20γρ θα πεσεις στα 18,5 +- για μετρια ψησιματα

αυτο που γραφεις μου φαινεται παρα πολυ λιγο για να ειναι και σωστο, δεν βρισκεις ντουζιερα??
espresso junkie...

Άβαταρ μέλους
Luckees
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Δεκ 13, 2016 12:16 pm

Edesso έγραψε:ειναι πολλα τα 20γρ θα πεσεις στα 18,5 +- για μετρια ψησιματα
:oneup:
18,5 με 19 βγαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα σε ότι μέτριο έχω πάρει μέχρι τώρα

buddy

Δημοσίευση από buddy » Τρί Δεκ 13, 2016 12:33 pm

Με το ματι σου λεω τωρα, περιπου μισο δαχτυλο.
Βρισκω ντουζιερα μου αφηνει αποτυπωμα στο πακ η βιδα και η περιμετρος.
Θα δοκιμασω να κατεβω στα 19 να δω.
Παντως ο Kanya της taf στα 20,5 βγαινει σουπερ δεν μπορω να τον φανταστω με 18,5.Ειναι μεγαλη διαφορα.
Βεβαια τωρα δεν τον εχω θα δοκιμασω με αλλον στα 19

buddy

Δημοσίευση από buddy » Τρί Δεκ 13, 2016 2:24 pm

Kαι tigrato που ειχα παρει τελευταια, και αυτος medium roast στα 20 με 20,5 εβγαινε ωραιος.
Τεσπα θα δοκιμασω και θα σας πω, αλλα τωρα δεν τους εχω αυτους για να κανω συγκριση.

Απάντηση