Rancilio Silvia - Overpressure ????
-
mx1001
Re: Rancilio Silvia - Overpressure ????
αρα ... αφου θα χαλασεις που θα χαλσεις το pf
δεν ξεχαρβαλώνεις και το καλαθακι να κανεις ολοκληρωμενη δουλεια ? .

- Alex_Under
- Όνομα: Αλέξανδρος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia
- Μύλος:: Rancilio Rocky
- Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast
ΜΑ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΡΕ ΑΝΗΨΙΕ ΟΤΙ ΘΕΛΩ Η' ΟΤΙ -ΘΑ- ΧΑΛΑΣΩ ΤΟ PF?mx1001 έγραψε:αρα ... αφου θα χαλασεις που θα χαλσεις το pfδεν ξεχαρβαλώνεις και το καλαθακι να κανεις ολοκληρωμενη δουλεια ? .
![]()
Βίδωμα....πάσα...you know....όχι κάρφωμα...σφυριά....you know, ξεβίδωμα μετά....καφές....
Δεν καταλαβαίνω που είναι το δύσκολο στο να γίνω αντιληπτός...
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!
- NaGR
- Μηχανή:: ECM Mechanika Profi
- 2η Μηχανή:: Gaggia Pure
- Μύλος:: Graef CM 80
- 2ος Μύλος:: Eureka Mignon
1ον έπρεπε να παραγείλεις απο http://airblock.gr/p.Manometro-F-63-Kat ... 64649.html
υποστηρίζεις ελληνικά καταστήματα και θα το είχες άμεσα (υπάρχει και στη πόλη σου κατάστημα)
2ον με το Τ, ρυθμίζοντας τη ροή σε χ ml/min (ιδανικά 60ml/25sec για διπλό = 144ml/min) θα έβλεπες πόση πίεση ασκείται στο καφέ όταν επιτυγχάνεις τέτοια ροή.
επίσης θα κατέγραφες τιμές ροής-πίεσης φτιάχνοντας το αντίστοιχο διάγραμμα για την αντλία σου (αν υποθέσουμε οτι δεν το βρίσκεις απο το εργοστάσιο)
τώρα με το τυφλό μανόνετρο βρίσκεις μόνο τη τιμή ενεργοποίησης της OPV (που μάλλον αυτό σε απασχολεί στυγνέ εκμεταλλευτή καταστροφέα pf
)
υποστηρίζεις ελληνικά καταστήματα και θα το είχες άμεσα (υπάρχει και στη πόλη σου κατάστημα)
2ον με το Τ, ρυθμίζοντας τη ροή σε χ ml/min (ιδανικά 60ml/25sec για διπλό = 144ml/min) θα έβλεπες πόση πίεση ασκείται στο καφέ όταν επιτυγχάνεις τέτοια ροή.
επίσης θα κατέγραφες τιμές ροής-πίεσης φτιάχνοντας το αντίστοιχο διάγραμμα για την αντλία σου (αν υποθέσουμε οτι δεν το βρίσκεις απο το εργοστάσιο)
τώρα με το τυφλό μανόνετρο βρίσκεις μόνο τη τιμή ενεργοποίησης της OPV (που μάλλον αυτό σε απασχολεί στυγνέ εκμεταλλευτή καταστροφέα pf
-
woodsman43
Αγαπητοι φιλοι πανω απο ολα ψυχραιμια.Να πω και εγω την γνωμη μου δοκιμασμενη και τεσταρισμενη ειδικα με την συλβια. Πρωτα απο ολα δεν κανεις μετρηση με το καλαθακι επανω γιατι τα νερα θα φυγουν ολα απο το πλαι και γυρω γυρω απο το γκρουπ.Χωρις καλαθακι και δεν θα σφιξεις πολυ το πορταφιλτερ για να μην χαλασεις το λαστιχο.Θελει λιγο σφιξιμο.Η πιο σωστη μετρηση ειναι με ανοιχτο βρυσακι και να τρεχει τοσο νερο οσο και η ροη του καφε που θα εβγαζες σε αναλογη περιπτωση.Η πιεση που θα δεις ειναι η ιδια με αυτη εαν ειχες καφε.Δευτερον το βρυσακι δεν ειναι βρυσακι ακριβως αλλα ρυθμιστης ροης(ετσι λεγεται).Εαν βαλεις βρυσακι το νερο θα βγαινει με πιεση και δεν θα μπορεις να ρυθμισεις.Ολα τα εξαρτηματα υπαρχουν αλλα οχι στα υδραυλικα αλλα σε καταστηματα οπως αυτο. http://www.tecnopneumatic.gr/page.ashx? ... =25&sn=124. Στα υδραυλικα θα σου δωσουν κουμουτσες.
- Alex_Under
Ευκαίρισα σήμερα και πήγα και πήρα μια Α/Θ γωνία 3/8" και μια συστολική μούφα Θ/Θ 3/8" - 1/4" για να προσαρμόσω στο pf το μανόμετρο που έχω εδώ και 1-2 μήνες και κάθεται.
Όλα μπορώ να πω πήγαν κατ'ευχήν. Τα εξαρτήματα συνδέθηκαν επιτυχώς και πλήρως στεγανά και τα πρώτα τεστ για την πίεση έγιναν.

Να θυμίσω λίγο το ιστορικό πολύ γρήγορα.
-Πίστευα ότι δεν έχω σωστή πίεση
-Ακολούθησα την συμβουλή μέτρησης με βάση τον όγκο του νερού που επιστρέφεται από το σωληνάκι εκτόνωσης.
-Σύμφωνα με αυτή την μέθοδο, η πίεση της μηχανής ήταν ΧΑΜΗΛΗ πράγμα παράξενο γιατί ως επι το πλείστω τις Silvia τις στέλνουν από το εργοστάσιο ρυθμισμένες πιό ψηλά από τα 9 Bar.
-Αύξησα την πίεση ρυθμίζοντας την OPV. Ενδεικτικά, αν αρχικώς ήταν στις 12 η ώρα εγώ την έφτασα περίπου στις 6.
-Σε αυτή την ρύθμιση έβγαζα τον επιθυμητό όγκο νερού, πιστεύοντας ότι αυτή η μέθοδος είναι σωστή.
-Μετά από καμιά βδομάδα, και επειδή το γευστικό αποτέλεσμα δεν με ικανοποιούσε, γύρισα την ρύθμιση στο αρχικό της δηλαδή στις 12.
Πέρασε κανας μήνας από τότε. Όπως είπα πήρα σήμερα την γωνία και την μούφα και έκανα το πρώτο τεστ πίεσης. Το αποτέλεσμα μάλλον επιβεβαίωσε την υπόνοιά μου. Παρόλο που είχα γυρίσει την βαλβίδα στην αρχική της ρύθμιση που όπως νόμιζα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερη πίεση, παρόλα αυτά η πρώτη μέτρηση έδειξε 10,2 bar περίπου.
Οπότε μετά από 3-4 πειράγματα έφερερα τον δείκτη στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ιδού και το "αποδεικτικό" βίντεο
Από τις 12 η ώρα, η βίδα της ρύθμισης γύρισε προς τα πίσω γύρω στις 8-9 η ώρα.
Άρα τα συμπεράσματα είναι 2:
1: ΟΝΤΩΣ τις Silvia τις στέλνουν ρυθμισμένες ψηλότερα από το εργοστάσιο
2: ΜΗΝ κάνετε το τεστ με τον όγκο νερού που εξέρχεται από το σωληνάκι εκτόνωσης. Και κουράζετε υπερβολικά την αντλία και όπως αποδυκνύεται δίνει ΛΑΘΟΣ αποτελέσματα.
Πρόλαβα και έκανα ένα μόνο εσπρεσάκι. Γευστικά δεν μπορώ να κρίνω αλλά οπτικά, δεν ξέρω μπορεί να ακουστώ υπεραισιόδοξος, αλλά από τον πρώτο καφέ, η ροή ήταν πολύ πιο παχύρευστη και το καϊμάκι πιο ομοιόμορφο και κρεμώδες. Αλλά θα ξαναβγάλω τα συμπεράσματά μου μετά από μια βδομάδα χρήσης.
Όλα μπορώ να πω πήγαν κατ'ευχήν. Τα εξαρτήματα συνδέθηκαν επιτυχώς και πλήρως στεγανά και τα πρώτα τεστ για την πίεση έγιναν.

Να θυμίσω λίγο το ιστορικό πολύ γρήγορα.
-Πίστευα ότι δεν έχω σωστή πίεση
-Ακολούθησα την συμβουλή μέτρησης με βάση τον όγκο του νερού που επιστρέφεται από το σωληνάκι εκτόνωσης.
-Σύμφωνα με αυτή την μέθοδο, η πίεση της μηχανής ήταν ΧΑΜΗΛΗ πράγμα παράξενο γιατί ως επι το πλείστω τις Silvia τις στέλνουν από το εργοστάσιο ρυθμισμένες πιό ψηλά από τα 9 Bar.
-Αύξησα την πίεση ρυθμίζοντας την OPV. Ενδεικτικά, αν αρχικώς ήταν στις 12 η ώρα εγώ την έφτασα περίπου στις 6.
-Σε αυτή την ρύθμιση έβγαζα τον επιθυμητό όγκο νερού, πιστεύοντας ότι αυτή η μέθοδος είναι σωστή.
-Μετά από καμιά βδομάδα, και επειδή το γευστικό αποτέλεσμα δεν με ικανοποιούσε, γύρισα την ρύθμιση στο αρχικό της δηλαδή στις 12.
Πέρασε κανας μήνας από τότε. Όπως είπα πήρα σήμερα την γωνία και την μούφα και έκανα το πρώτο τεστ πίεσης. Το αποτέλεσμα μάλλον επιβεβαίωσε την υπόνοιά μου. Παρόλο που είχα γυρίσει την βαλβίδα στην αρχική της ρύθμιση που όπως νόμιζα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερη πίεση, παρόλα αυτά η πρώτη μέτρηση έδειξε 10,2 bar περίπου.
Οπότε μετά από 3-4 πειράγματα έφερερα τον δείκτη στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ιδού και το "αποδεικτικό" βίντεο
Από τις 12 η ώρα, η βίδα της ρύθμισης γύρισε προς τα πίσω γύρω στις 8-9 η ώρα.
Άρα τα συμπεράσματα είναι 2:
1: ΟΝΤΩΣ τις Silvia τις στέλνουν ρυθμισμένες ψηλότερα από το εργοστάσιο
2: ΜΗΝ κάνετε το τεστ με τον όγκο νερού που εξέρχεται από το σωληνάκι εκτόνωσης. Και κουράζετε υπερβολικά την αντλία και όπως αποδυκνύεται δίνει ΛΑΘΟΣ αποτελέσματα.
Πρόλαβα και έκανα ένα μόνο εσπρεσάκι. Γευστικά δεν μπορώ να κρίνω αλλά οπτικά, δεν ξέρω μπορεί να ακουστώ υπεραισιόδοξος, αλλά από τον πρώτο καφέ, η ροή ήταν πολύ πιο παχύρευστη και το καϊμάκι πιο ομοιόμορφο και κρεμώδες. Αλλά θα ξαναβγάλω τα συμπεράσματά μου μετά από μια βδομάδα χρήσης.
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Μπράβο Alex, πολύ καλή δουλειά. Έχω την εντύπωση όμως ότι η στατική πίεση πρέπει να είναι στα 10 bar ώστε στις πραγματικές συνθήκες εκχύλισης να έχεις 9 bar. Άμα μετρήσεις την ροή της επιστροφής τώρα που έχεις το μανόμετρο, τι τιμές παίρνεις; Έτσι για να έχουμε ένα μέτρο της απόκλισης. Άμα πιστεύεις ότι βάζεις σε κίνδυνο την αντλία αγνόησε την ερώτηση.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Alex_Under
Απλά να συμπληρώσω. Επειδή μου είχε προταθεί να μην το κάνω το κύκλωμα όπως το έκανα "κλειστό" αλλά να βάλω ΤΑΦ αντί για γωνία, με βαλβίδα ρύθμισης πίεσης και να προσπαθώ να πετύχω 9 bar με ταυτόχρονη εξαγωγή 60ml νερού σε 25", να σημειώσω ότι κάτι τέτοιο είναι θεωρητικώς αλλά και αποδεδειγμένα περιττό.
Θεωρητικώς γιατί όπως λέω και ποιο πάνω έχουμε να κάνουμε με πίεση. Η πίεση σε ένα κλειστό κύκλωμα είναι η ίδια παντού. Οπότε, ή θα είχα το ταφ με την βαλβίδα και θα έβγαινε Χ όγκος νερού από εκεί και Υ όγκος νερού από την OPV ή θα το έκανα όπως το έκανα και θα έβγαινε Χ+Υ όγκος νερού ΜΟΝΟ από την OPV.
Η απόδειξη; Ο παρακάτω τύπος που το έκανε το τεστ και έτσι και αλλιώς. Και τις δυο φορές η ένδειξή του ήταν η ίδια:
http://www.home-barista.com/espresso-ma ... 11050.html
Χαρακτηριστικά γράφει:
Πάντως σκέψου. Όταν περνάει νερό από το σύστημα στα 9bar και η εκτόνωση βγάζει λίγο νερό είναι το ίδιο όταν ΔΕΝ περνάει νερό και η εκτόνωση βγάζει περισσότερο νερό. Η OPV ανοίγει ΠΑΝΤΑ στα 9 bar. Είτε περνάει Χ όγκος νερού από την εκτόνωση και Υ από το pf είτε περνάει ΜΟΝΟ Χ+Υ νερό από την εκτόνωση. Όπως είπαμε η πίεση σε ένα κλειστό κύκλωμα είναι ΠΑΝΤΟΥ η ίδια.
Θεωρητικώς γιατί όπως λέω και ποιο πάνω έχουμε να κάνουμε με πίεση. Η πίεση σε ένα κλειστό κύκλωμα είναι η ίδια παντού. Οπότε, ή θα είχα το ταφ με την βαλβίδα και θα έβγαινε Χ όγκος νερού από εκεί και Υ όγκος νερού από την OPV ή θα το έκανα όπως το έκανα και θα έβγαινε Χ+Υ όγκος νερού ΜΟΝΟ από την OPV.
Η απόδειξη; Ο παρακάτω τύπος που το έκανε το τεστ και έτσι και αλλιώς. Και τις δυο φορές η ένδειξή του ήταν η ίδια:
http://www.home-barista.com/espresso-ma ... 11050.html
Χαρακτηριστικά γράφει:
Υ.Γ.I allowed for water flow of 60ml in 25sec. This gave a pressure reading of 9.8 bar. I subsequently reduced this to 9.0 bar...
What may be of interest to some is that when I closed the valve to stop all water flow I did not measure any increase in pressure - that is once the system was closed (like a blind filter) the gauge did not record any increase in pressure over the pressure recorded for water flow of 60ml in 25sec. When the value was opened to allow for increased water flow the pressure did decrease.
I tested this further by taking about my setup and installing only a 90 degree angle off the PF directly to the gauge. This read the same pressure as when recording with the valve setup (open for 60ml in 25sec).
Δεν σκέφτηκα να το κάνω Χρήστο αλλά τώρα το αποσύνδεσα και έβαλα πάλι το spout οπότε βαριέμαι να το ξανακάνω.Christos έγραψε:Μπράβο Alex, πολύ καλή δουλειά. Έχω την εντύπωση όμως ότι η στατική πίεση πρέπει να είναι στα 10 bar ώστε στις πραγματικές συνθήκες εκχύλισης να έχεις 9 bar. Άμα μετρήσεις την ροή της επιστροφής τώρα που έχεις το μανόμετρο, τι τιμές παίρνεις; Έτσι για να έχουμε ένα μέτρο της απόκλισης. Άμα πιστεύεις ότι βάζεις σε κίνδυνο την αντλία αγνόησε την ερώτηση.
Πάντως σκέψου. Όταν περνάει νερό από το σύστημα στα 9bar και η εκτόνωση βγάζει λίγο νερό είναι το ίδιο όταν ΔΕΝ περνάει νερό και η εκτόνωση βγάζει περισσότερο νερό. Η OPV ανοίγει ΠΑΝΤΑ στα 9 bar. Είτε περνάει Χ όγκος νερού από την εκτόνωση και Υ από το pf είτε περνάει ΜΟΝΟ Χ+Υ νερό από την εκτόνωση. Όπως είπαμε η πίεση σε ένα κλειστό κύκλωμα είναι ΠΑΝΤΟΥ η ίδια.
- Christos
- Συντονιστής

Δεν ξέρω Alex. Θα πρέπει να διαβάσω όλο το link που έστειλες και τα links σε αυτό. Δεν έχουνε ρυθμιζόμη OPV οι πληβείοι
Πάντως την ώρα της πραγματικής εκχύλισης δεν έχεις κλειστό σύστημα γιατί το νερό διαφεύγει.
Update 1
Πρώτο συμπέρασμα από το link που έδωσες. Δεν διαβάζεις προσεχτικά
Παρακάτω ο ίδιος αναφέρει:
Πάντως την ώρα της πραγματικής εκχύλισης δεν έχεις κλειστό σύστημα γιατί το νερό διαφεύγει.
Update 1
Πρώτο συμπέρασμα από το link που έδωσες. Δεν διαβάζεις προσεχτικά
EDIT EDIT:
Ok, so I re-tested now with the boiler off (was still reading ~40 C). This time I was able to see the 0.4 BAR difference between the valve being open and closed. The only thing I can think of was during my first tests the other day there was some minor leaking around the grouphead. Today I was able to lock in the PF a little tighter and there were no leaks. I am not sure if this could be the reason.
I performed the tests several times at difference OPV settings and each time saw a 0.4 BAR difference.
As a result I increased the pressure from 8.2 (which I incorrectly measured at 8.6) to 8.6.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Alex_Under
Έκανα το τεστ με την μηχανή κρύα, και σε brewing temp. Μάλιστα, έβαλα το "τυφλό" pf και για μισή ώρα καθάριζα με cafiza, Που σημαίνει ότι την "παίδεψα" την μηχανή. Όταν έβγαλα το τυφλό και ξαναμέτρησα, είχα πάλι την ίδια σταθερή ένδειξη.Christos έγραψε:Δεν ξέρω Alex. Θα πρέπει να διαβάσω όλο το link που έστειλες και τα links σε αυτό. Δεν έχουνε ρυθμιζόμη OPV οι πληβείοι![]()
![]()
![]()
Update 1
Πρώτο συμπέρασμα από το link που έδωσες. Δεν διαβάζεις προσεχτικά![]()
Την ώρα της πραγματικής εκχύλησης ΟΝΤΩΣ δεν έχεις κλειστό σύστημα. Αλλά μάλλον δεν διάβασες τον Χ+Υ συλογισμό μου πιο πάνω. Μπορεί να φεύγει κατά την ώρα της εκχύλισης Χ νερό αλλά το Υ που βγαίνει εκείνη την στιγμή από την βαλβίδα αν το προσθέσεις στο Χ είναι το ίδιο που θα έβγαινε αν είχες κλειστό το κύκλωμα.
Πρέπει να καταλάβεις ότι όταν ρυθμίζεις μια βαλβίδα να ανοίγει στα 9 bar, θα ανοίγει στα 9 bar εφόσον η πίεση θα υπερβαίνει αυτά τα 9bar. Γι'αυτό λέγεται βαλβίδα υπερπίεσης. Υπάρχει εκεί για να κόβει ΜΑΧΑΙΡΙ οτιδήποτε ξεπερνάει τα 9 bar. Δεν μπορώ να το εξηγήσω παραπάνω. Θα πρέπει να αρχίζω να ζωγραφίζω σχεδιαγράματα και βαριέμαι...
- Christos
- Συντονιστής

Alex δεν χρειάζεται να το εξηγήσεις γιατί αυτό που λες για το άνοιγμα της βαλβίδας είναι το εύκολο κομμάτι και το προφανές. Αλλά το θέμα που έθεσες είναι ότι αμφιβάλλεις γι αυτό που σου έγραψαν παραπάνω για την διαφορά της μέτρησης με τυφλό και με ροή. Το point σου ήταν ότι δεν έχουν διαφορά που αποδείχτηκε από την αναφορά που έστειλες λάθος. Το γιατί υπάρχει η διαφορά (που ποικίλει από OPV σε OPV) αυτό είναι δύσκολο να εξηγήσεις.Alex_Under έγραψε:Έκανα το τεστ με την μηχανή κρύα, και σε brewing temp. Μάλιστα, έβαλα το "τυφλό" pf και για μισή ώρα καθάριζα με cafiza, Που σημαίνει ότι την "παίδεψα" την μηχανή. Όταν έβγαλα το τυφλό και ξαναμέτρησα, είχα πάλι την ίδια σταθερή ένδειξη.Christos έγραψε:Δεν ξέρω Alex. Θα πρέπει να διαβάσω όλο το link που έστειλες και τα links σε αυτό. Δεν έχουνε ρυθμιζόμη OPV οι πληβείοι![]()
![]()
![]()
Update 1
Πρώτο συμπέρασμα από το link που έδωσες. Δεν διαβάζεις προσεχτικά![]()
Την ώρα της πραγματικής εκχύλησης ΟΝΤΩΣ δεν έχεις κλειστό σύστημα. Αλλά μάλλον δεν διάβασες τον Χ+Υ συλογισμό μου πιο πάνω. Μπορεί να φεύγει κατά την ώρα της εκχύλισης Χ νερό αλλά το Υ που βγαίνει εκείνη την στιγμή από την βαλβίδα αν το προσθέσεις στο Χ είναι το ίδιο που θα έβγαινε αν είχες κλειστό το κύκλωμα.
Πρέπει να καταλάβεις ότι όταν ρυθμίζεις μια βαλβίδα να ανοίγει στα 9 bar, θα ανοίγει στα 9 bar εφόσον η πίεση θα υπερβαίνει αυτά τα 9bar. Γι'αυτό λέγεται βαλβίδα υπερπίεσης. Υπάρχει εκεί για να κόβει ΜΑΧΑΙΡΙ οτιδήποτε ξεπερνάει τα 9 bar. Δεν μπορώ να το εξηγήσω παραπάνω. Θα πρέπει να αρχίζω να ζωγραφίζω σχεδιαγράματα και βαριέμαι...