Silvercrest

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Silvercrest

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Αύγ 29, 2010 9:53 pm

Βαγγελης ο καφετζης έγραψε:
Alex_Under έγραψε:Ο κανόνας των 25 δευτερολέπτων δεν νομίζω να έχει πρακτική εφαρμογή σε pressurized pf.
Άλλη η "φυσική" που ισχύει για αυτά.

Το παρατήρησα και εγώ αυτό με τον χρόνο σε μια Izzo.Όσο καφέ και να έβαζα είχα early blonding πολύ νωρίς και με λίγα ml.
Πιστεύω οτι πρέπει να είναι το παραπάνω που λέει ο Άλεξ.
Χωρίς να ξέρω βέβαια κάτι λεπτομέρειες!
Ο Alex έχει δίκιο κατά 99.99% στην πρώτη πρόταση και ιδιαίτερα στο "πρακτική εφαρμογή". Η φυσική διεργασία της εκχύλισης είναι το κομμάτι που αναφέρομαι και διαφωνώ.

Να περιγράψω πως θα ήταν το ένα σωστό πείραμα. Παραπάνω καφέ να έβαζες, εάν αυτός ήταν τόσο χοντροκομμένος, δεν θα έκανε καμία διαφορά και για αυτό το λόγο δεν κάνει καμιά διαφορά το tamping.
Επομένως το σωστό θα ήταν να πάρεις ένα grinder και να δοκιμάζεις ψιλότερα κοψίματα. Κανονικά όταν θα έφτανες στο σημείο όπου ο καφές να θέλει παραπάνω πίεση από την σύστημα του ppf ή του p-basket θα έπρεπε να αρχίζαμε να παρατηρούμε μεταβολή του χρόνου εκχύλισης. Θα το παρατηρούσαμε αυτό; ναι ή όχι; Εδώ είναι το "ζουμί" της υπόθεσης
Η απάντηση κατ΄εμέ είναι όχι και αυτό γιατί το πολύ ψιλότερο κόψιμο που θα χρειαστεί θα μπουκώσει το ppf ή το pressurised καλαθάκι ή δίσκο κτλ. Για αυτό και συμφωνώ στο ότι δεν έχει πρακτική σημασία. Βέβαια κάποιος που εχει την δυνατότητα να κάνει το πείραμα χωρίς να θέσει τον εξοπλισμό του σε κίνδυνο, θα ήταν ώραία να το κάνει.

Αλλά για την διόρθωση της υποεκχύλισης εξακολουθεί να υφίσταται ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να μεγαλώσει την διάρκεια της εκχύλισης. Η "φυσική" παραμένει η ίδια άσχετα ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί και η τελική λύση...γνωριζουμε προς πια κατεύθυνση θα είναι.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Κυρ Αύγ 29, 2010 10:10 pm

Πάντως καφέ δοκίμασα από στο ίδιο κόψιμο που είχα για την δικά μου μηχανή.
Όταν τέλειωσε, πήρα από καφεκοπτείο ακόμη πιο ψιλοκομμένο και είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Δυστυχώς δεν είχα ζυγαριά αλλά γέμισα το καλαθάκι μέχρι πάνω.
Δεν μπούκωσε η μηχανή ακόμη και με καλό πάτημα.
Είναι πειράματα του αέρα βέβαια γιατί δεν είχα ούτε ζυγαριά ούτε χρονόμετρο..

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Αύγ 29, 2010 10:17 pm

Βαγγελης ο καφετζης έγραψε:...
Είναι πειράματα του αέρα βέβαια γιατί δεν είχα ούτε ζυγαριά ούτε χρονόμετρο..
Και το κυριότερο...δικό σου καλό μύλο :lol:
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

bentol

Δημοσίευση από bentol » Κυρ Αύγ 29, 2010 11:10 pm

Christos έγραψε:Απεναντίας, δεν το χάσαμε καθόλου. Πιστεύω ότι σου έκανα ανάλυση βάση των θεμελιωδών αρχών της εκχύλισης. Αυτό που λέει το μαγαζί είναι:
"Παίρνουμε έναν αυτοκινητόδρομο με 5 λωρίδες ανά κατεύθυνση και τον κάνουμε μίας λωρίδας για να παν τα αυτοκίνητα πιο γρηγορα" :lol:
Φαντάσου ότι έχεις ένα pressurised pf με 10 s εκχύλιση, πετάς τα πάντα, λαστιχάκια, βαλβιδες κτλ, το απογυμνώνεις τελείως δηλαδή. Πιστεύεις ότι η εκχύλιση θα γίνει πιο αργή;
Όσο γι αυτό που λέει οτι βοηθάει στην απάλειψη της πικρής γέυσης να μην το σχολιάσω...είμαι διαχειριστής.

Όλα για την κρεμούλα φίλε μου για να μην τους γυρνάν τις μηχανές πίσω σαν ελλατωματκές
Πελάτης: στο κουτί έχει την φωτογραφία με τον καφέ να έχει καϊμάκι και στο σπίτι παίρνω ένα μαύρο πράγμα...
Αν διαφωνεις στην θεμελιώδη ανάλυση μου παραπάνω θα ήθελα να το μάθω. Αλλά μην μου πεις χοντρός καφές + γρήγορος χρόνος = υπερεκχύλιση και άρα πικρή γεύση. Δεν θα το αντέξω από κάποιον που έχει το δικό σου εξοπλισμό. :lol:
Μισο Μισο ... αν πεταξεις τον συμφερτο του ppf KAI βαλεις καλοκομμενο καφε φυσικα θα εχεις πιο αργη εκχυλιση, στο λεω απο προσωπικη εμπειρια με ενα starbucks barrista μηχανημα (βασικα rebadged Saeco ειναι αλλα τεσπα) ... ειχα ξηλωσει το pf, ειχα ανοιξει τρυπες και συμπεριφεροταν "normal".

Αυτο που ανεφερα παραπανω δεν το ανεφερα γιατι ισχυει, το ανεφερα ως PR talk των ppf. Παλιοτερα, προ ppf (δεκαετια 90 δλδ οταν αρχισε το explosion του espresso στο σπιτι) υπηρχε ενα βασικο προβλημα με τον κοσμο ο οποιος δεν ειχε grinder, ζυγαριες και tamper. Τον μη μυημενο κοσμο δλδ που δεν ηξερε/ηθελε να ασχοληθει πολυ.Βαζανε μια δοσομετρικη κουταλια στο pf, το παταγανε λιγο με το πλαστικο δοσομετρικο κουταλι με συνεπεια να μην υπαρχει διαχυση μεσα στο pf ... οπου περνουσε νερο "εκαιγε" τον καφε γιατι ουσιαστικα περνουσε απο το 1/4 της επιφανειας του καφε οποτε επερνες πικρο καφε στο τελος (και συνηθως νερουλο ) ... γιατι ουσιαστικα εκανες over-extract ενα μερος της δοσης και δεν εκανες καθολου extract την υπολοιπη. Ξεχνα οτι ξερεις κ αι δοκιμασε μια φορα στην δικη σου καφετιερα να κανεις espresso απο super market χωρις ζυγισματα/tamping Κλπ κλπ σαν να εισαι τελειως newbie. Θα δεις οτι θα σου βγαλει σχεδων αμεσως "ασπρη" crema = πικρο καφε.

Το ppf ουσιαστικα τι κανει, περναει νερο απο τον καφε, οι κοκοι διαστελλονται αλλα το νερο δεν πεφτει αμεσως στο ποτηρι, μενει στο pf μεχρι να ανεβει η πιεση, οποτε και γινετε "κανονικη" εκχυλιση, δλδ μετα το αρχικο soak το νερο περναει απο ολη την επιφανεια του καφε αντι για straight-through στη μεση, οπως παλια. Ουσιαστικα αφερει την αναγκη του σωστου grind/tamping για να πας στην επιθυμητη πιεση στην οποια θα γινει το extraction.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Αύγ 29, 2010 11:29 pm

bentol έγραψε: ...
Αυτο που ανεφερα παραπανω δεν το ανεφερα γιατι ισχυει, το ανεφερα ως PR talk των ppf...
Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με όσα αναφέρεις και απομονώνω το σημείο που θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση. Δηλαδή ο κόσμος που μας διαβάζει να κατανοήσει ότι πρέπει να αποφεύγει γενικά την αγορά των εύκολων λύσεων και ιδιαίτερα αυτής των pressurised filter/basket/disk/device/whatever και ότι η μηχανή-μύλος να αντιμετωπίζονται σαν αναπόσπαστα κομμάτια.
Πραγματικά είναι απίθανο το πόσο συχνά βλέπεις στα μεγάλα αμερικάνικα fora την ερώτηση "που βρίσκω non-pressurized pf για την μηχανή μου;"

Μιας που το έφερε η συζήτηση μήπως είσαι σε θέση να γνωρίζεις εάν θα μπορούσε να γίνει αυτή η αλλαγή;
viewtopic.php?f=15&p=4265#p4184

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Δευ Αύγ 30, 2010 12:57 am

"εκαιγε" τον καφε γιατι ουσιαστικα περνουσε απο το 1/4 της επιφανειας του καφε οποτε επερνες πικρο καφε στο τελος (και συνηθως νερουλο ) ... γιατι ουσιαστικα εκανες over-extract ενα μερος της δοσης και δεν εκανες καθολου extract την υπολοιπη.
+ :oneup: bentol

Όντως όταν πάτησα τον καφέ αρκετα καλά για να δώ αποτέλεσμα, πρόσεξα πως τα τοιχώματα απ΄το καλαθάκι είχαν περισότερη ροή νερού.Οπότε έγινε αυτό που ανέφερες..
Το ppf ουσιαστικα τι κανει, περναει νερο απο τον καφε, οι κοκοι διαστελλονται αλλα το νερο δεν πεφτει αμεσως στο ποτηρι, μενει στο pf μεχρι να ανεβει η πιεση, οποτε και γινετε "κανονικη" εκχυλιση, δλδ μετα το αρχικο soak το νερο περναει απο ολη την επιφανεια του καφε αντι για straight-through στη μεση, οπως παλια. Ουσιαστικα αφερει την αναγκη του σωστου grind/tamping για να πας στην επιθυμητη πιεση στην οποια θα γινει το extraction.
+ :oneup: bentol

Κατάλαβα πως δουλεύει το ppf..

Τελικά μπορείς να βγάλεις καλό καφέ με ppf;

...(Ας μήν απαντήσει κανείς!!!Είναι κάτι σαν το μπρικάκι.. :lol: :lol: :lol: )

ΥΓ Ελπίζω να μην είμαι πολύ off topic.

bentol

Δημοσίευση από bentol » Δευ Αύγ 30, 2010 6:29 pm

Ποιοτικα (κατ εμε παντα) ο espresso απο ppf ειναι αντιστοιχος με τον espresso απο ESE/Nespresso/ κλπ. Εμφανισιακα καλος αλλα γευστικα κατα πολυ υποδεεστερος του σωστου espresso. Αυτο βεβαια δεν σημαινει και πολλα, τα 8/10 καφε στην Αθηνα σου πουλανε αντιστοιχης (η χειροτερης) ποιοτητας espresso.

mx1001

Δημοσίευση από mx1001 » Πέμ Σεπ 02, 2010 3:52 am

Το ppf ουσιαστικα τι κανει, περναει νερο απο τον καφε, οι κοκοι διαστελλονται αλλα το νερο δεν πεφτει αμεσως στο ποτηρι, μενει στο pf μεχρι να ανεβει η πιεση, οποτε και γινετε "κανονικη" εκχυλιση... Ουσιαστικα αφερει την αναγκη του σωστου grind/tamping για να πας στην επιθυμητη πιεση στην οποια θα γινει το extraction.
...
Κατάλαβα πως δουλεύει το ppf..
Γνωριζοντας οτι ειμαι :offtopic: αλλα θελοντας να βοηθησω τον συμμαχητη μας , καταθετω την αποψη μου ...
Καλα μην τα κανουμε τοσο επιστημονικα τα παραγματα , η διαφορα στον χρονο μεταξυ ppf - pf για οποιον μπορει να το μετρησει στην ιδια μηχανη δεν ειναι πανω απο 1 sec . Η παραπανω διαδικασια λεγεται προ-εκχυση preinfusion και δεν εχει σχεση με το αν / αν δεν υπαρχει ppf , και εξαλλου εαν γινεται κατι τετοιο δεν ειναι και τοσο τραγικο :
viewtopic.php?f=4&t=273
Παντως ναι στο ppf δεν πρεπει να τρελαινομαστε με το tamping , λιγο ελαφρο πατημα θελει .

Οσο αφορα το φιλοσοφικο ερωτημα , καθε μερα πρωι - βραδυ πινω καφε και απο απο μηχανη με pf και στο ενδιαμεσο απο μηχανη με ppf . Στο ppf δεν μπορεις να κανεις αυτα τα ωραια οπτικα παιχνιδια με το καιμακι , το καιμάκι βγαίνει σχεδόν με flat χρώμα απο την αρχή μέχρι το τέλος , κατα τα αλλα , αμα μου βαλεις στο ppf διπλη μεριδα και μου το σερβιρεις για μονο , δεν θα καταλαβω και πολυ διαφορα , αν δεν ειμαι προ-διατεθιμενος να κανω γευστικη αναλυση. Ναι υπαρχει διαφορα στο χρωμα αλλα 'παλευεται' με λιγο παραπανω θερμοκρασια για οποιον μπορει να το πετυχει .

Στο ppf υπαρχουν τα σωστα bar στον σωστό χρόνο /εαν μιλαμε για 25 sec/ , αλλα το 'εργο' να συγκρατηθει το νερο δεν γινεται απο τον καφε αλλα απο το φιλτρο . Επίσης ο καφες δεν εχει το σωστο κοψιμο , ωστε να εκχυλίσει ολη τη ποσοτητα που θα επρεπε . Αρα η γευση ναι πλησιαζει αυτη του espresso εαν ο χρονος ειναι 25 sec και οχι μικροτερος, αλλα η γευση ειναι λιγο πιο υποτονικη , γι'αυτο και πρεπει να βαζω παραπανω ποσοτητα . Πάντως δύσκολα βρίσκεις ppf που να καταφέρνει τα 25 sec γι αυτο η παραπανω ποστοτητα στο ppf ειναι επιβελημενη ουτως η αλλως .
Να συμφωνησω οτι το ppf ειναι μεσοβεζικη , μπακαλικη , αιρετικη λυση , αλλα ισως να διαφωνησω οτι οποιος εχει κατι τετοιο θα πρεπει να το καψει . Το καλυτερο (και αυτο που εχω κανει) ειναι να βεβαιωθει οτι μπορει να εχει και τα 2 pf σε 1 μηχανη ωστε να μπορει να επιλεγει ποτε θα χρησιμοποιησει το ενα και ποτε το αλλο .

Θα μου πεις 'Τι να το κανεις το ppf οταν μπορεις να χεις pf' ?
- Οταν δεν εχεις το σωστο λεπτο κοψιμο .

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Σεπ 02, 2010 9:11 am

Το κείμενο που το είχες με υπερβολικά μικρή γραμματοσειρά (το επεξεργάστηκα και το έβαλα σε quotes) είναι η άποψη σου; Κάνε την διόρθωση όπως την θέλεις.
1) Που κολλάει η προέκχυση;
2) Πιστεύω ότι δίνουμαι μεγάλη έκταση σε ένα απλό τεχνολογικό τρικ για παρασκευή κρέμας - Τα ppf απλά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

mx1001

Δημοσίευση από mx1001 » Πέμ Σεπ 02, 2010 10:16 am

Το κειμενακι δικο μου ηταν αλλα επειδη ηταν εκτενεστατο , το κανα μικρο για να πατε κατευθειαν στο resume . Η περιγραφη που δοθηκε ταιριαζει πιο πολυ στο preinfusion παρα στο ppf , γι αυτο εκανα την αναφορά .
Christos έγραψε:Πιστεύω ότι δίνουμαι μεγάλη έκταση σε ένα απλό τεχνολογικό τρικ για παρασκευή κρέμας
+1
Christos έγραψε:Τα ppf απλά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
-1
Ξεχνάς τους αγριεμενους / αγανακτισμένους που ειχαν αποκτησει μια Pure και δεν εκαναν καιμακι εεεεεε ??? :lol:
Χαμος ... θυμασαι ? ο ενας μετα τον αλλον ...
Καλο ειναι Να υπαρχουν για διαφορους λογους οπως πχ:
- Θες decaf καφε και δεν μπορεις να βρεις decaf κοκκους , μόνο σκόνη .
- Το μυλωνακι δεν μπορει να κοψει τοοοοσο λεπτα τον Bar (για ποιον χτυπα η καμπανα ε ?) ,

Απάντηση