Nuova Simonelli Oscar - πρώτη επαφή
- Luckees
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Re: Nuova Simonelli Oscar - πρώτη επαφή
1 Las Marias από tailormade και 2 El conquistador απο taf. Στο πρωτο μάλιστα έλεγε για γκρειπφρουτ acidity και λεω ενταξει γιαυτο βγαινει ξινος. Στον άλλον όμως υποτίθεται πρέπει να βγαίνει μπιτερ σοκολατα...για chanelling εχω μια υποψία μιας κ αυτή την προεξέχουσα βρωμόβιδα δεν την εχω αλλαξει ακομα κ μου αφήνει μικρη λακουβίτσα στο πακ. Αλλά μπορεί το chanelling να κανει τον καφε τόσο ξινό; Μιλάμε οτι χυμός από λεμονι παίζει να είναι πιο γλυκός από αυτα τα φλιτζανια...Σε εσενα, αμα βάλεις μια κουπα χωρις pf τι θερμοκρασια έχει το νερό;
- Edesso
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
Η βιδα ειναι ενα ζητημα αλλα οχι τοσο οσο να σου δινει τοσο ξινα αποτελεσματα και μαλιστα οπως λες συνεχομενα.
Ανεβασε κατι αν μπορεις οπως σου ειπα θα βοηθουσε αρκετα.
Γενικα ξινα αποτελεσματα εχουμε σε χαμηλες θερμοκρασιες, υποεκχυλισεις και εντονο channeling
Ανεβασε κατι αν μπορεις οπως σου ειπα θα βοηθουσε αρκετα.
Γενικα ξινα αποτελεσματα εχουμε σε χαμηλες θερμοκρασιες, υποεκχυλισεις και εντονο channeling
espresso junkie...
- ΜiKe
- Όνομα: ΜΙΧΑΛΗΣ
- Μηχανή:: NuovaSimonelli Oscar
- 2η Μηχανή:: Hario V60, Aeropress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Hario mini mill
- Οι καφέδες μου:: όλοι. όλων. απο παντού.
επίσης, πως μετράς τον χρόνο? απο την στιγμή που πατάς το κουμπί ή την στιγμή που βγαίνει η πρώτη σταγόνα?
Εγώ πχ βάζω 18 γρ καφέ στο portafilter και βγάζω περίπου 36 γρ καφέ στο φλυτζάνι. και ο χρόνος απο την ώρα που πατάω το κουμπί είναι πάντα 40 και βάλε sec. Γιατί στην οσκαρ με opv υπάρχει μια καθυστέρηση μέχρι να βγεί η πρώτη σταγόνα.
Αν εσένα ο χρόνος 25-29sec είναι απο την ώρα που πατάς το κουμπί φοβάμαι οτι έχεις χοντροκομμένο καφέ και το νερό περνάει γρήγορα απο τον καφέ και δεν προλαβαίνει να γίνει η εκχύλιση για αυτό και έχεις υποεκχύλιση= ξινός καφές.
Βοήθησε το νερό να προλάβει να εκχυλίσει κόβοντας πιο λεπτό τον κόκκο (ή ανεβάζοντας τα γραμμάρια στην δόση εφόσον σου χωράει στο portafilter).
Δεν μπορώ να ανεβάσω βίντεο τώρα να σου δείξω πως φαίνεται μια δική μου εκχύλιση αλλα σου βάζω δυο φωτογραφίες, μία λίγο πρίν τελειώσω την εκχύλιση και μια πως φαίνεται όταν ξεκινάνε οι πρώτες σταγόνες.
Εσένα φαίνεται έτσι η ροή σου?
Εγώ πχ βάζω 18 γρ καφέ στο portafilter και βγάζω περίπου 36 γρ καφέ στο φλυτζάνι. και ο χρόνος απο την ώρα που πατάω το κουμπί είναι πάντα 40 και βάλε sec. Γιατί στην οσκαρ με opv υπάρχει μια καθυστέρηση μέχρι να βγεί η πρώτη σταγόνα.
Αν εσένα ο χρόνος 25-29sec είναι απο την ώρα που πατάς το κουμπί φοβάμαι οτι έχεις χοντροκομμένο καφέ και το νερό περνάει γρήγορα απο τον καφέ και δεν προλαβαίνει να γίνει η εκχύλιση για αυτό και έχεις υποεκχύλιση= ξινός καφές.
Βοήθησε το νερό να προλάβει να εκχυλίσει κόβοντας πιο λεπτό τον κόκκο (ή ανεβάζοντας τα γραμμάρια στην δόση εφόσον σου χωράει στο portafilter).
Δεν μπορώ να ανεβάσω βίντεο τώρα να σου δείξω πως φαίνεται μια δική μου εκχύλιση αλλα σου βάζω δυο φωτογραφίες, μία λίγο πρίν τελειώσω την εκχύλιση και μια πως φαίνεται όταν ξεκινάνε οι πρώτες σταγόνες.
Εσένα φαίνεται έτσι η ροή σου?
- Luckees
Μιχάλη καλημέρα,
Θα σου περιγράψω τη διαδικασία γιατί είμαι εκτός σπιτιού (ίσως το βράδυ να βγάλω ένα βίντεο/φωτο). Το κόψιμο το έχω ρυθμίσει ώστε όταν βάζω 18 έως 20 γρ δόση (δοκιμές και σε 18,5-19-19,5) στο καλαθάκι με ίδιο πάντα πάτημα μετρημένο σε ζυγαριά, να έχω στο δοσομετρικό ποτηράκι 50 έως 60ml. Τα δευτερόλεπτα παίζουν από 25 έως 30 και αρχίζω να τα μετράω από τη στιγμή που πατάω το κουμπί (νομίζω οτι έτσι είχα διαβάσει οτι είναι το σωστό). Και μάλιστα τα δευτερόλεπτα που κάνει να πέσει η πρώτη σταγόνα είναι πάνω από 10, ίσως κοντά στα 13!
Αν είναι ο χρόνος αυτός να μη μετράει σημαίνει ότι ο χρόνος εκχύλισης είναι 12-17sec που είναι τραγικά λίγος
. Άρα όπως λες πρέπει να κόψω λεπτότερα και να ανεβάσω και τους χρόνους.
Επίσης βλέπω ότι και ο Βασίλης και εσύ δεν ασχολείστε με το θέμα της θερμοκρασίας του νερού που τρέχει ελεύθερο από το group, άρα να υποθέσω ότι αυτή στους 70°C είναι νορμάλ...
Και κάτι άσχετο: Μιχάλη backflush κάθε πότε κάνεις;
Θα σου περιγράψω τη διαδικασία γιατί είμαι εκτός σπιτιού (ίσως το βράδυ να βγάλω ένα βίντεο/φωτο). Το κόψιμο το έχω ρυθμίσει ώστε όταν βάζω 18 έως 20 γρ δόση (δοκιμές και σε 18,5-19-19,5) στο καλαθάκι με ίδιο πάντα πάτημα μετρημένο σε ζυγαριά, να έχω στο δοσομετρικό ποτηράκι 50 έως 60ml. Τα δευτερόλεπτα παίζουν από 25 έως 30 και αρχίζω να τα μετράω από τη στιγμή που πατάω το κουμπί (νομίζω οτι έτσι είχα διαβάσει οτι είναι το σωστό). Και μάλιστα τα δευτερόλεπτα που κάνει να πέσει η πρώτη σταγόνα είναι πάνω από 10, ίσως κοντά στα 13!
Αν είναι ο χρόνος αυτός να μη μετράει σημαίνει ότι ο χρόνος εκχύλισης είναι 12-17sec που είναι τραγικά λίγος
Επίσης βλέπω ότι και ο Βασίλης και εσύ δεν ασχολείστε με το θέμα της θερμοκρασίας του νερού που τρέχει ελεύθερο από το group, άρα να υποθέσω ότι αυτή στους 70°C είναι νορμάλ...
Και κάτι άσχετο: Μιχάλη backflush κάθε πότε κάνεις;
- Edesso
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
Αυτο το 13" δε μ αρεσει, αναγκαστικα θα πας σε 40+ sec εκχυλισεις, να τρεχουν μεσα σε 15" 50ml ειναι πολλα, οπως λεει και μιχαλης υποεκχυλισμενο αποτελεσμα
espresso junkie...
- ΜiKe
- Όνομα: ΜΙΧΑΛΗΣ
- Μηχανή:: NuovaSimonelli Oscar
- 2η Μηχανή:: Hario V60, Aeropress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Hario mini mill
- Οι καφέδες μου:: όλοι. όλων. απο παντού.
Λόγω αυτής της καθυστέρησης της πρώτης σταγόνας και εγω έχω μπερδευτεί με το ποιος ειναι ο σωστός χρόνος να μετράς και για αυτό και πλέον δίνω περισσότερη σημασία στην γεύση και την εικόνα της εκχύλισης για να βγάζω τα συμπεράσματα όταν πάω σε καινούργιο καφέ/ ρυθμίζω μύλο/ αλλάζω την δόση.
Θεωρώ οτι εσένα δεν είναι μόνο οτι ο χρόνος εκχύλισης είναι πολύ λίγος. Είναι το και το γεγονός οτι στον τόσο λίγο χρόνο βγάζεις 60 ml. Tο οποίο φωνάζει για περίπτωση χόντρου κόκκου ή/και channeling. Πέρα απο αλλαγή στην άλεση προτείνω να κάνεις και την WTS (http://www.home-barista.com/weiss-distr ... teps.html).
Εγώ δεν ξέρω την θερμοκρασία του νερού στην μηχανή μου. Αλλά ακολουθώ την συμβουλή ενός που μου είπε οτι πρίν ρίξω ευθύνες στην μηχανή να τελειώσω πρώτα με όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους της εκχύλισης.
Μία φορά την εβδομάδα κάνω Backflush με cafiza και καθαρίζω κλείστρο και καλαθάκι.
Βackflush με σκέτο νερό στις καθημερινές δεν κάνω καθόλου. Μόνο χρησιμοποιώ βούρτσα οταν τελειώνω τις εκχυλίσεις για να διώχνω τους κόκκους απο το group.
Θεωρώ οτι εσένα δεν είναι μόνο οτι ο χρόνος εκχύλισης είναι πολύ λίγος. Είναι το και το γεγονός οτι στον τόσο λίγο χρόνο βγάζεις 60 ml. Tο οποίο φωνάζει για περίπτωση χόντρου κόκκου ή/και channeling. Πέρα απο αλλαγή στην άλεση προτείνω να κάνεις και την WTS (http://www.home-barista.com/weiss-distr ... teps.html).
Εγώ δεν ξέρω την θερμοκρασία του νερού στην μηχανή μου. Αλλά ακολουθώ την συμβουλή ενός που μου είπε οτι πρίν ρίξω ευθύνες στην μηχανή να τελειώσω πρώτα με όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους της εκχύλισης.
Μία φορά την εβδομάδα κάνω Backflush με cafiza και καθαρίζω κλείστρο και καλαθάκι.
Βackflush με σκέτο νερό στις καθημερινές δεν κάνω καθόλου. Μόνο χρησιμοποιώ βούρτσα οταν τελειώνω τις εκχυλίσεις για να διώχνω τους κόκκους απο το group.
- Luckees
Χαχαχα..Σωστός. Είναι ένα από τα κλασσικά λάθη που κάνει κάθε αρχάριος, "αφού τα κάνω όλα σωστά άρα πρέπει να φταίει η μηχανή"ΜiKe έγραψε:..Αλλά ακολουθώ την συμβουλή ενός που μου είπε οτι πρίν ρίξω ευθύνες στην μηχανή να τελειώσω πρώτα με όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους της εκχύλισης..
Τη μέθοδο που περιγράφεις έψαξα και την βρήκα κ την ακολουθώ εδώ και κάτι μέρες όταν είδα ότι η ξινίλα δε φεύγει με τίποτα. Θα εφαρμόσω τις συμβουλές σου και το βραδάκι θα ενημερώσω.
Τώρα που λες για το βουρτσάκι, από τα πολλά φλασαρίσματα που έκανα για να θερμομετρήσω το νερό, διαπίστωσα ότι στο φλιτζάνι ερχόντουσαν αρκετά υπολείμματα καφέ και αφού είχα καθαρίσει τη σίτα με πετσέτα. Μένουν και πολλά κρυμμένα στα αυτάκια του group εκεί που κουμπώνει το pf και θέλουν επιμελές καθάρισμα μετά από κάθε εκχύλιση.
Ευχαριστώ για τις συμβουλές παιδιά
-
Michalis_cy
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: QM Silvano Evo
- Μύλος:: Niche zero
Δοκίμασε πιο σύντομο cooling flush και άφησε χρόνο ανάρρωσης μετά το flush, μην κάνεις αμέσως εκχύλιση, βασικά πρέπει να παίξεις με τους χρόνους μέχρι να πάρεις την ιδανική θερμοκρασία.
-
harryv
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Καλησπέρα.Luckees έγραψε:4η μέρα δοκιμων κ μετα απο 3 σακουλακια απο tailor κ taf, εχω πετύχει συνδυασμους ώστε κόψιμο, δόση, σωστό πάτημα,σε χρόνους 25-29sec, να δίνουν 45-60ml. Μέχρι εδώ όλα καλά...Το πρόβλημα είναι οτι ΟΛΑ τα shot πήγαν νεροχύτη, διότι ΟΛΑ ήταν ΘΕΟΞΙΝΑ! Τρελή απογοήτευση, δεν μπορουσα να σκεφτώ τι μπορεί να φταίει μεχρι που πριν λιγο έκανα ένα δοκιμαστικό στο νερό που τρέχει από το γκρουπ να δω σε τι θερμοκρασια έρχεται. Μετρημένο με το θερμόμετρο για το γάλα γέμισα καμια 10αρια κούπες(με μεγαλα διαλειμματα για να σβηνει η αντισταση) χωρις portafilter και σε ολα η θερμοκρασια του νερου στην κούπα δεν ξεπερναει τους 70°C!! Και η μηχανή είναι ανοιχτή από το απόγευμα.Ειναι λογικο; Κακή ρύθμιση; Υπάρχει πρόβλημα κάπου; Τα φώτα σας παρακαλώ...
Δες εδώ στο https://www.youtube.com/watch?v=zAaMGI4MOf4 γύρω στα 2:00
PID=93, κούπα =75. Άρα αν μετράς θερμοκρασία στην κούπα, σου λείπουν 5 βαθμοί για ορθή εκχύλιση. Αυτά σύμφωνα με τον Ιταλό. Εγώ θέλω τον καφέ μου ακόμη πιο ζεστό.
- Βασιλης Α.
- Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
- 2η Μηχανή:: LP Prof. 83
- Μύλος:: Monolith Flat
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
Πάντως μιας και είναι αρχή θα συνιστούσα στον φίλο να δοκιμάσει πιο εύκολους και ανεκτικούς σε λάθη καφέδες, όπως κάποια blend με επίγευση σοκολάτας κλπ.
Το πρώτο διάστημα που ε'ιχα τη μηχανή μου, είχα πιεί πολύ ξινό καφέ, μιας και οι επιλογές μου ήταν καφέδες με έντονες οξύτητες, πχ από Γουατεμάλα κλπ, κατά τη γνώμη μου μείνει μακριά από όξινους καφέδες για αρχή, μέχρι να διορθώσεις τα λάθη σου. Αν ανεβάσεις βίντεο με τη ρουτίνα σου σήμερα, αν το ξαναδείς μετά από κανένα τρίμηνο θα τραβάς τα μαλλιά σου πιθανώς.
Το πρώτο διάστημα που ε'ιχα τη μηχανή μου, είχα πιεί πολύ ξινό καφέ, μιας και οι επιλογές μου ήταν καφέδες με έντονες οξύτητες, πχ από Γουατεμάλα κλπ, κατά τη γνώμη μου μείνει μακριά από όξινους καφέδες για αρχή, μέχρι να διορθώσεις τα λάθη σου. Αν ανεβάσεις βίντεο με τη ρουτίνα σου σήμερα, αν το ξαναδείς μετά από κανένα τρίμηνο θα τραβάς τα μαλλιά σου πιθανώς.