Silvercrest

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Re: Silvercrest

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Αύγ 29, 2010 4:32 pm

Off topic:
Μάλλον πρέπει να ανοίξουμε εν όψει της εξεταστικής ένα special αφιέρωμα στο ποιοί καφέδες σε κρατάνε καλύτερα ξύπνιο. Αν και η απάντηση είναι εύκολη ;) Robusta να έχει πολύ και όλα ΟΚ. Καλη εξεταστική
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Alex_Under
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Rancilio Silvia
Μύλος:: Rancilio Rocky
Οι καφέδες μου:: Οτιδήποτε από Αφρική με medium roast

Δημοσίευση από Alex_Under » Κυρ Αύγ 29, 2010 5:52 pm

Ο κανόνας των 25 δευτερολέπτων δεν νομίζω να έχει πρακτική εφαρμογή σε pressurized pf.
Άλλη η "φυσική" που ισχύει για αυτά.
Be a coffee-drinking individual. Espresso yourself!

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Αύγ 29, 2010 6:28 pm

Με ή χωρίς pressurized φίλτρο δεν παύει πάλι να έχουμε εκχύλιση του καφέ και επομένως η διάρκεια της εκχύλισης παίζει ρόλο. Το 25 s είναι οδηγός μόνο και υποδηλώνει ότι άν κάποιος έχει pressurised pf και παίρνει γρήγορους χρόνους πχ 13 s πρέπει να βρει τρόπο να τον αυξήσει. Θα έβρισκα λογικό μάλιστα, επειδή ακριβώς είναι pressurised, να πάει ακόμα και κοντά στα 35 s. Βέβαια για να γίνει αυτό, αναγκαστικά σημαίνει ψιλότερο κόψιμο καφέ και ίσως να δημιουργηθεί πρόβλημα (μπούκωμα) στο φίλτρο όπως στην περίπτωση της Fay3.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

bentol

Δημοσίευση από bentol » Κυρ Αύγ 29, 2010 7:01 pm

Τα pressurized pf ειναι σχεδιασμενα για ταχυτερη εκχυλιση (10-15 seconds), ενα απο τα selling points των pressurized pf ηταν ακριβως αυτο, οτι εχουν ταχυτερη εκχυλιση συνεπως μειωνουν την πικριλα του καφε απο αργη (ασταθη απο πλευρας θερμοκρασιας) εκχυληση των low end μηχανων.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Αύγ 29, 2010 7:18 pm

Δεν έχω στοιχεία για να επιμείνω στην άποψη μου αλλά δεν έχει λογική να σχεδιάζεις κάτι που να περιορίζει την ροή για να έχεις γρηγορότερη εκχύλιση. Η σχεδίαση τους, μου φαίνεται λογικό , ότι έγινε μόνο για λόγους παρουσίασης, για να δημιουργήσουν με αύξηση της πίεσης (που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί λόγω του χοντρού κοψίματος του καφέ) καλύτερη κρέμα.
Τώρα στο θέμα της γεύσης. Χοντρός καφές + γρήγοροι χρόνοι = υποεκχύλιση. Οπότε πάλι λογικό είναι να αυξήσεις τον χρόνο εκχύλισης για αντιστάθμιση.
Τέλος για την intra-shot θερμοκρασιακή σταθερότητα που αναφέρεις. Δεδομένου ότι θα έχεις μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της εκχύλισης, αυτή η πτώση πάλι θα είναι τάση υποεκχύλισης και όχι υπερεκχύλισης που οδηγεί σε πικρή γεύση.

bentol

Δημοσίευση από bentol » Κυρ Αύγ 29, 2010 7:36 pm

Christos έγραψε:Δεν έχω στοιχεία για να επιμείνω στην άποψη μου αλλά δεν έχει λογική να σχεδιάζεις κάτι που να περιορίζει την ροή για να έχεις γρηγορότερη εκχύλιση. Η σχεδίαση τους, μου φαίνεται λογικό , ότι έγινε μόνο για λόγους παρουσίασης, για να δημιουργήσουν με αύξηση της πίεσης (που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί λόγω του χοντρού κοψίματος του καφέ) καλύτερη κρέμα.
Τώρα στο θέμα της γεύσης. Χοντρός καφές + γρήγοροι χρόνοι = υποεκχύλιση. Οπότε πάλι λογικό είναι να αυξήσεις τον χρόνο εκχύλισης για αντιστάθμιση.
Τέλος για την intra-shot θερμοκρασιακή σταθερότητα που αναφέρεις. Δεδομένου ότι θα έχεις μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της εκχύλισης, αυτή η πτώση πάλι θα είναι τάση υποεκχύλισης και όχι υπερεκχύλισης που οδηγεί σε πικρή γεύση.

"The pressurized Portafilters facilitate pre-infusion before extraction and also builds 9-Bar extraction pressure..Pre-infusion allows the use of coarser grind (like the table salt grain) and helps to reduce the extraction time from 25 seconds to 12 seconds or less. The reduced extraction time eliminates bitterness and burnt taste of espresso. "

standard Saeco PR ... μπορεις να το βρεις σε 10δες site πχ http://www.partsguru.com/SaecoPortafilters.html

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Αύγ 29, 2010 7:42 pm

Επιμένω στην άποψη μου και όχι σε αυτή των πωλητών. Ο κύριος λόγος είναι για την εμφάνιση.

bentol

Δημοσίευση από bentol » Κυρ Αύγ 29, 2010 7:52 pm

μαλλον χασαμε το δασος :))

δεν λεω οτι το ppf κανει ολα αυτα, απλα λεω οτι βαση σχεδιασμου το ppf κανει πιο γρηγορη εκχυλιση :))

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Αύγ 29, 2010 8:09 pm

Απεναντίας, δεν το χάσαμε καθόλου. Πιστεύω ότι σου έκανα ανάλυση βάση των θεμελιωδών αρχών της εκχύλισης. Αυτό που λέει το μαγαζί είναι:
"Παίρνουμε έναν αυτοκινητόδρομο με 5 λωρίδες ανά κατεύθυνση και τον κάνουμε μίας λωρίδας για να παν τα αυτοκίνητα πιο γρηγορα" :lol:
Φαντάσου ότι έχεις ένα pressurised pf με 10 s εκχύλιση, πετάς τα πάντα, λαστιχάκια, βαλβιδες κτλ, το απογυμνώνεις τελείως δηλαδή. Πιστεύεις ότι η εκχύλιση θα γίνει πιο αργή;
Όσο γι αυτό που λέει οτι βοηθάει στην απάλειψη της πικρής γέυσης να μην το σχολιάσω...είμαι διαχειριστής.

Όλα για την κρεμούλα φίλε μου για να μην τους γυρνάν τις μηχανές πίσω σαν ελλατωματκές
Πελάτης: στο κουτί έχει την φωτογραφία με τον καφέ να έχει καϊμάκι και στο σπίτι παίρνω ένα μαύρο πράγμα...
Αν διαφωνεις στην θεμελιώδη ανάλυση μου παραπάνω θα ήθελα να το μάθω. Αλλά μην μου πεις χοντρός καφές + γρήγορος χρόνος = υπερεκχύλιση και άρα πικρή γεύση. Δεν θα το αντέξω από κάποιον που έχει το δικό σου εξοπλισμό. :lol:

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Κυρ Αύγ 29, 2010 8:59 pm

Alex_Under έγραψε:Ο κανόνας των 25 δευτερολέπτων δεν νομίζω να έχει πρακτική εφαρμογή σε pressurized pf.
Άλλη η "φυσική" που ισχύει για αυτά.

Το παρατήρησα και εγώ αυτό με τον χρόνο σε μια Izzo.Όσο καφέ και να έβαζα είχα early blonding πολύ νωρίς και με λίγα ml.
Πιστεύω οτι πρέπει να είναι το παραπάνω που λέει ο Άλεξ.
Χωρίς να ξέρω βέβαια κάτι λεπτομέρειες!

Απάντηση