Πρώτο ξεκίνημα μιας ολοκαίνουργιας Gaggia Baby.
-
nikatsip
Re: Πρώτο ξεκίνημα μιας ολοκαίνουργιας Gaggia Baby.
Όσον αφορά στο 1, νομίζω μπορείς να βρείς την απάντηση εδώ.
Off topic:
Περαιτέρω απορίες για το 1, καλό θα είναι να τις συνεχίσεις στη συζήτηση που σου έδειξα.
Off topic:
Περαιτέρω απορίες για το 1, καλό θα είναι να τις συνεχίσεις στη συζήτηση που σου έδειξα.
- Christos
- Συντονιστής

- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
Βρε Τάσο ειδικό νήμα για χάρη σου έκανα. Αναφέρω παραπάνω ότι η χρειάζεται η μηχανή προθέρμανση 15 λεπτών. Μετά από αυτό το στάδιο, το αναμμένο λαμπάκι υποδηλώνει ότι η μηχανή είναι στην "σωστή" θερμοκρασία για να πραγματοποιήσεις την εκχύλιση. Αλλά επειδή η θερμοκρασία η "σωστή" όπως την αντιλαμβάνεται ο θερμοστάτης (ο ένας από τους δύο που έχει η μηχανή) είναι από 85C μέχρι 110C, δηλαδή έχει μεγάλο εύρος τιμών, πραγματοποιούμε την εκχύλιση (ή κάποια άλλη παραλλαγή αυτής - temperature surfing) όπως στο link που σου έδωσε ο Νίκος.tasos9322 έγραψε:καλημερα,δυο ερωτησεις εχω να κανω
1)οταν αναβουμε την μηχανη,οταν αναψει και το δευτερο λαμπακι,τοτε ειναι ετοιμη η μηχανη για χρηση?
και 2)το ακροφυσιο του ατμου βγαζει ατμο και χωρις να πατησω το κουμπι στα δεξια,μονο με το περιστρεφομενο διακοπτη στο πανω μερος,ποια η χρηση του δεξιου κουμπιου?
ευχαριστω
Ο ατμός που παράγεται με το νερό στους 100 βαθμούς είναι ελάχιστος για να κάνεις αφρόγαλα. Για να μεγιστοποιήσεις την παραγωγή ατμού πρέπει να θερμάνεις το νερό σε μεγαλύτερη θερμοκρασία (πχ 140C) και αυτό κάνεις άμα πατήσεις το δεξί κουμπί (του ατμού). Ουσιαστικά πατώντας το, ενεργοποιείς τον δεύτερο θερμοστάτη που κόβει το ρεύμα στις αντιστάσεις σε μεγαλύτερη θερμοκρασία και απενεργοποιείς τον πρώτο που έκοβε το ρεύμα στους 100C.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
DioNiSis
- Μηχανή:: Gaggia Baby pid opv
- Μύλος:: Graef cm 702
- 2ος Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: δοκιμάζω συνεχώς
Καλως σας βρηκα,Christos έγραψε:Καλωσόρισες Διονύση στο forum.
Εάν και δεν είμαι 100% σίγουρος ότι κατάλαβα το πρόβλημα, πιστεύω ότι έχεις το pressurized καλαθάκι και δεν έχεις βάλει το μικρό μαύρο πλαστικό pin στην βάση του portafilter.
Δες την 2η κ 3η φωτογραφία.
καλαθακι εχω το crema perfetta με το μαύρο πλαστικό pin και το εχω βαλει. Δεν ξερω αν πρεπει να εχουν συγκεκριμενη φορα οι τρυπες εξοδου του pin στο portafilter, εχει κατι σημαδια/γραμμες απο πανω αλλα αν χρειαζοταν δεν θα επρεπε να κουμπωνε στην σωστη θεση και να μην περιστρεφεται?
για να καταλαβεις οταν παταω το κουμπι να ξεκινήσει να βγαζει καφε, αρχικα τρεχει καφες κανονικα τα πρωτα περιπου 5 δευτερολεπτα και μετα αρχιζει να βγαζει φουσκαλες και να φτυνει με πιεση και να τα κανει ολα χαλια τρυγυρω και μετα απο λιγο επανερχεται και τρεχει καφες παλι.
Αυτο το κανει και με σκετο νερο με αδειο το καλαθακι αλλα με λιγοτερη ενταση. Eπισης αν την ανοιξω χωρις portafilter αρχικα για 2-3sec βγαζει μαζι με το νερο και αρκετο ατμο και μετα κανονικα μονο νερο.
Εχω σκεφτει να την ανοιγω 2-3sec πριν βαλω το pοrtafilter να φευγει ο ατμος και μετα να βαζω το portafilter και να την ανοιγω συντομα πριν δημιουργησει ατμο παλι αλλα σκεφτομαι οτι μπορει να μην εχει σωστη θερμοκρασια αφου θα εχει σβησει το λαμπακι θερμοκρασιας.
- Christos
- Συντονιστής

Διονύση για την συμπεριφορά του pressurized δεν γνωρίζω πολλά γιατί θεωρώ τελείως λάθος την χρήση του. 'Αμα θέλεις ανέβασε κάποιο video και ίσως κάποιος που το έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς να έχει κάτι που να σε βοηθήσει. Προσωπικά θα σου έλεγα να αγοράσεις ένα κανονικό διπλό καλαθάκι, να αγοράσεις και ένα μύλο και να αρχίσεις πραγματικά να κάνεις espresso στο σπίτι.
Για το άλλο που λες (χωρίς το pf) είναι φυσιολογικό να βγάζει μαζί με το νερό και ατμό τα πρώτα δευτερόλεπτα.
Για το φλασάρισμα 1-2s πριν να κουμπώσεις το pf δες το link που έδωσε ο Νίκος παραπάνω. Εγώ έτσι το έκανα όταν δούλευα την Baby.
Για το άλλο που λες (χωρίς το pf) είναι φυσιολογικό να βγάζει μαζί με το νερό και ατμό τα πρώτα δευτερόλεπτα.
Για το φλασάρισμα 1-2s πριν να κουμπώσεις το pf δες το link που έδωσε ο Νίκος παραπάνω. Εγώ έτσι το έκανα όταν δούλευα την Baby.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
DioNiSis
ευχαριστω για τη βοηθεια,
διαβασα και το λινκ και ειμαι σχεδον σιγουρος οτι δεν θα συμβαινει αν το κανω ετσι γιατι περιμενα να ειναι λιγη ωρα αναμενο το λαμπακι και μετα την ανοιγα(οποτε θα μαζευει αρκετο ατμο).
Μυλο εχω ενα απλο εδω και καμποσα χρονια μαρκας severin που αλεθει μεχρι 4 δοσεις καφε.
διαβασα και το λινκ και ειμαι σχεδον σιγουρος οτι δεν θα συμβαινει αν το κανω ετσι γιατι περιμενα να ειναι λιγη ωρα αναμενο το λαμπακι και μετα την ανοιγα(οποτε θα μαζευει αρκετο ατμο).
Μυλο εχω ενα απλο εδω και καμποσα χρονια μαρκας severin που αλεθει μεχρι 4 δοσεις καφε.
- Christos
- Συντονιστής

Off topic:
Εάν ο μύλος σου έχει λεπίδες, π.χ όπως στο link:
http://www.tehrankala.com/images/produc ... 3872-5.jpg
είναι παντελώς ακατάλληλος για κόψιμο espresso. Γενικά αυτοί οι μύλοι, δημιουργούν πολύ σκόνη καφέ, που καθαρά υποθετικά, εν μέρει θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν και την συμπεριφορά που παρατηρείς στην εκχύλιση του καφέ. Με καφέ του εμπορίου από super market παρατηρείς την ίδια συμπεριφορά;
Θα σου πρότεινα να σκεφτείς το ενδεχόμενο αγοράς ενός οικονομικού χειροκίνητου μύλου.
viewtopic.php?f=6&t=1583&start=30#p38274
είναι παντελώς ακατάλληλος για κόψιμο espresso. Γενικά αυτοί οι μύλοι, δημιουργούν πολύ σκόνη καφέ, που καθαρά υποθετικά, εν μέρει θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν και την συμπεριφορά που παρατηρείς στην εκχύλιση του καφέ. Με καφέ του εμπορίου από super market παρατηρείς την ίδια συμπεριφορά;
Θα σου πρότεινα να σκεφτείς το ενδεχόμενο αγοράς ενός οικονομικού χειροκίνητου μύλου.
-
DioNiSis
Off topic:Christos έγραψε:Off topic:
Ακιβως αυτος που δειχνεις ειναι ο μυλος μου. Ειδα οτι τα γραφει και στο manual αυτα. Εχω δοκιμασει και να αλεσω και για λιγη ωρα ωστε, θεωρητικά, να μην δημιουργηθεί πολυ σκονη αλλα ειχε το ιδιο αποτελεσμα, οπως και με αδειο portfilter. Με καφε ετοιμο αλεσμενο δεν εχω δοκιμασει.
-
jpgr5716
Καλησπέρα σας,
Μόλις σήμερα παρέλαβα από το Amazon την Gaggia Baby. Αν και το κουτι ήταν από baby dose η μηχανη ήταν η baby (δεν φαίνεται να είναι χρησιμοποιημένη)
Αυτό που αρχικά θέλω να ρωτήσω γιατί κάπου το πήρε το μάτι μου (αλλά δεν μπορω να βρώ που) έχει να κάνει με το φις. Από ότι είδα είναι αγγλικου τύπου ενώ η μηχανή στο ταμπελακι της αναφέρει για 230-240V. Πρέπει να κάνω καποια μετατροπή/ρύθμιση ή δεν ξερω τι αλλο για να μην την καταστρέψω η απλά εναν αντάπτορα και στην πριζα;
Σας ευχαριστω
Μόλις σήμερα παρέλαβα από το Amazon την Gaggia Baby. Αν και το κουτι ήταν από baby dose η μηχανη ήταν η baby (δεν φαίνεται να είναι χρησιμοποιημένη)
Αυτό που αρχικά θέλω να ρωτήσω γιατί κάπου το πήρε το μάτι μου (αλλά δεν μπορω να βρώ που) έχει να κάνει με το φις. Από ότι είδα είναι αγγλικου τύπου ενώ η μηχανή στο ταμπελακι της αναφέρει για 230-240V. Πρέπει να κάνω καποια μετατροπή/ρύθμιση ή δεν ξερω τι αλλο για να μην την καταστρέψω η απλά εναν αντάπτορα και στην πριζα;
Σας ευχαριστω
- Christos
- Συντονιστής

Καλησπέρα Γιώργο και καλορίζικη η μηχανή.
Το κουτί της δικιάς μου έχει και την απλή Baby αλλά και την Baby Dose στην ακριβώς απένταντι πλευρά. Για ξανακοίταξε το.
Δεν χρειάζεται να κάνεις καμιά μετατροπή στην μηχανή. Ή βάζεις έναν αντάπτορα για την μπρίζα ή κάνεις την ακόμα πιο κομψή λύση και αλλάζεις το καλώδιο της που είναι αποσπώμενο. Παίρνει σαν αυτό που έχουν οι υπολογιστές αλλά προσοχή πρέπει να είναι για τα σωστά αμπέρ.
Το κουτί της δικιάς μου έχει και την απλή Baby αλλά και την Baby Dose στην ακριβώς απένταντι πλευρά. Για ξανακοίταξε το.
Δεν χρειάζεται να κάνεις καμιά μετατροπή στην μηχανή. Ή βάζεις έναν αντάπτορα για την μπρίζα ή κάνεις την ακόμα πιο κομψή λύση και αλλάζεις το καλώδιο της που είναι αποσπώμενο. Παίρνει σαν αυτό που έχουν οι υπολογιστές αλλά προσοχή πρέπει να είναι για τα σωστά αμπέρ.
-
jpgr5716
Χρήστο σε ευχαριστώ πολύ (αν και πάλι σε λαθος νήμα postαρα, το πήρα πρέφα μετά). Θεωρητικά δεν ειναι ασφαλέστερο για τη μηχανη το μαμισιο καλωδιο με ανταπτορα δεδομένου οτι έχει και την ασφαλεια;