Lelit Victoria PL91T

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3009
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Lelit Victoria PL91T

Δημοσίευση από Artisti » Τρί Σεπ 10, 2019 10:01 pm

Δοκίμασε και το ειδικό γάλα για barista της Nestle.

Άβαταρ μέλους
Sagi21
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 11, 2019 11:57 am
Όνομα: Σταύρος
Μηχανή:: Lelit PL91T Victoria
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
Οι καφέδες μου:: RoundCup Ethiopia Worka, Taresso Tigrato

Re: Lelit Victoria PL91T

Δημοσίευση από Sagi21 » Τρί Σεπ 10, 2019 10:12 pm

Ευχαριστώ πολύ Γιώργο για τη συμβουλή σου. Αύριο κιόλας θα κάνω μία δοκιμή. Δε ξέρω μήπως χρειάζεται να κάνω κάποιες δοκιμες και με τη θερμοκρασία. Από δοκιμές +-5 βαθμούς πάντος, το αποτέλεσμα ήταν μία απ’τα ίδια :down:

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1154
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Lelit Victoria PL91T

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Σεπ 11, 2019 1:11 pm

Εφόσον δεν έχεις την εμπειρία και όλα γίνονται πολύ γρήγορα, πρώτο και βασικό θα χρησιμοποιείς θερμόμετρο. Η θερμοκρασία, ειδικά σε μικρή γαλατιέρα, ανεβαίνει πολύ γρήγορα οπότε πρέπει να αποσύρεις νωρίτερα από το επιθυμητό. Αν δεν έχεις θερμόμετρο θα ακουμπάς τη γαλατιέρα στην παλάμη σου και μόλις θα φτάνει σε θερμοκρασία που δεν την αντέχεις, αποσύρεις. Το γάλα που έχει καεί πικρίζει και είναι πέταμα, ενώ το ζεστό τουλάχιστον πίνεται.

Κατέβασε λίγο τη θερμοκρασία του ατμού για να μην είναι πολύ επιθετικός και βάλε τη γαλατιέρα στο ψυγείο. Αυτά είναι μικρά τρικ για να επιμηκύνεις λίγο το χρόνο εκτέλεσης, αλλά δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά αν δεν κάνεις κτήμα σου την τεχνική.
Ψάξε λίγο το φόρουμ γιατί κατά καιρούς η Σταυριάνα έχει γράψει χρήσιμες πληροφορίες για το πως φουσκώνουμε γάλα.
Μην αγχώνεσαι θέλει αρκετές προσπάθειες μέχρι να μάθεις σε ποιο ύψος κάθεται το ακροφύσιο, λίγο κάτω από την επιφάνεια ώστε να προκαλεί δίνη.

Ποιο οικονομικός τρόπος (που προσωπικά με βοήθησε) είναι σαπουνόνερο σε πυρίμαχο διαφανές σκεύος όπου μπορείς να δεις πότε σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες και πότε το νερό στροβιλίζεται.

geornirv
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 28, 2019 10:29 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl91t
Μύλος:: Eureka Mignon Perfet
Τοποθεσία: Σέρρες

Re: Lelit Victoria PL91T

Δημοσίευση από geornirv » Τετ Σεπ 11, 2019 2:57 pm

Sagi21 έγραψε:
Τρί Σεπ 10, 2019 10:12 pm
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο για τη συμβουλή σου. Αύριο κιόλας θα κάνω μία δοκιμή. Δε ξέρω μήπως χρειάζεται να κάνω κάποιες δοκιμες και με τη θερμοκρασία. Από δοκιμές +-5 βαθμούς πάντος, το αποτέλεσμα ήταν μία απ’τα ίδια :down:
Δεν χρειάζεται ούτε ειδικό γάλα ούτε τίποτα. Θέλει τον τρόπο της. Και εγω στην αρχή δεν τα κατάφερνα, έβραζε το γάλα, πιτσιλούσε κτλ. Μέχρι που ακολούθησα τις οδηγίες του παρακάτω λινκ :(σορρυ είναι στα ιταλικα)
https://www.youtube.com/watch?v=Xci9-ZH4hrs
Πες μου αν τα καταφερες.

Άβαταρ μέλους
Sagi21
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 11, 2019 11:57 am
Όνομα: Σταύρος
Μηχανή:: Lelit PL91T Victoria
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
Οι καφέδες μου:: RoundCup Ethiopia Worka, Taresso Tigrato

Re: Lelit Victoria PL91T

Δημοσίευση από Sagi21 » Πέμ Σεπ 12, 2019 3:25 pm

Κατ'αρχάς σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη πολύτιμή βοήθεια :oneup: , αλλά δυστυχώς παιδιά από τη χθεσινή δοκιμή δε κατάφερα και πολλά.
Αρχικά χρησιμοποίησα το γάλα NOVO GoBarista (είναι το μόνο που βρήκα), χαμήλωσα τη θερμοκρασία στους 130 βαθμούς και έβαλα στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου τη γαλατιέρα που χρησιμοποιώ, η οποία είναι της Belogia 600ml με ενσωματωμένο θερμόμετρο. Έκλεισα το steam όταν έφτασε η ένδειξη της θερμοκρασίας τους 60-65 βαθμούς και δυστυχώς κατάφερα μόνο ένα λεπτό στρώμα αφρού από πάνω κι αυτό με φουσκάλες :a134:.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από τις προηγούμενες φορές αλλά και πάλι βραστό γάλα πήρα.
Σε όλη τη διάρκει της διαδικασίας το γάλα στροβιλίζεται απλά δε ξέρω αν είναι σωστή η γωνία και πόσο βαθιά είναι η μύτη! Επίσης δε ξέρω αν και η γαλατιέρα είναι μεγάλη και κάνει πιο δύσκολο το εγχείρημα. Το γάλα που βάζω είναι ακριβώς μέχρι στο σημείο που ξεκινάει η καμπύλη στο ρύγχος.
Σήμερα θα κάνω δοκιμές με διαφορετική γωνία και θα βάλω λίγο πιο βαθια το εργαλείο!

geornirv
Δημοσιεύσεις: 47
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 28, 2019 10:29 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit pl91t
Μύλος:: Eureka Mignon Perfet
Τοποθεσία: Σέρρες

Re: Lelit Victoria PL91T

Δημοσίευση από geornirv » Πέμ Σεπ 12, 2019 8:40 pm

Αν ακολουθησες τα βήματα από το λινκ που σου έδωσα και δεν τα κατάφερες, αυτο που σκέφτομαι είναι ότι πιθανόν να βαζεις λίγο γάλα για την συγκεκριμένη γαλατιέρα.

Απάντηση