elizabeth lelit εδω και 2 χρονια, Τι προτεινετε απο δω και περα ?
-
geotzo
- Μηχανή:: Lelit Mara X ver2
- Μύλος:: Mignon Specialita
Re: elizabeth lelit εδω και 2 χρονια, Τι προτεινετε απο δω και περα ?
Όπως λένε και άλλοι παραπάνω, δεν θα άλλαζα την μηχανή και θα κοίταζα κάποιον μύλο με 64άρια μαχαίρια. Πρόσφατα δοκίμασα καφέ που πίνω τελευταία (Γουατεμάλα από taf), σε φίλο που έχει και αυτός την Mara X, αλλά τον Ceado E5 αντί του mignon, που έχω εγώ και ένιωσα αρκετά περισσότερες νότες και άρωμα. Ίσως και για μένα η μόνη μελλοντική αναβάθμιση, αν και όποτε το αποφασίσω.
-
manos0013
- Όνομα: Manos
- Μηχανή:: Lelit Elizabeth
- Μύλος:: Baratza sette 270wi
- Οι καφέδες μου:: Jacobs prof,hacienda blend,cup 10
ρε παιδες εχω μπερδευτει.
Θα το πω πιω λιανα. Υπαρχει περιπτωση ,τον ιδιο καφε αν τον αλεσω με εναν μυλο με μεγαλυτερα μαχαιρια απο
αυτα που εχει ο 270 ή με επιπεδα, να εχει τοσο μεγαλη διαφορα το αποτελεσμα ?
Με εναν κυριο που μιλησα, ο οποιος ειναι επαγγελματιας (ψηνει καφεδες και παρεχει blend σε καφετεριες)
υποστηριζει οτι ο λογος να πας σε μεγαλυτερα μαχαιρια ειναι μονο αν αλεθω πολλους καφεδες και ανεβαζουν
θερμοκρασια τα μαχαιρια,αρα και ο καφες. Κατι που δεν συμβαινει στην περιπτωση μου.
Διαφορα στη γευση...δεν θα δω...ειπε ¨)
Θα το πω πιω λιανα. Υπαρχει περιπτωση ,τον ιδιο καφε αν τον αλεσω με εναν μυλο με μεγαλυτερα μαχαιρια απο
Με εναν κυριο που μιλησα, ο οποιος ειναι επαγγελματιας (ψηνει καφεδες και παρεχει blend σε καφετεριες)
υποστηριζει οτι ο λογος να πας σε μεγαλυτερα μαχαιρια ειναι μονο αν αλεθω πολλους καφεδες και ανεβαζουν
θερμοκρασια τα μαχαιρια,αρα και ο καφες. Κατι που δεν συμβαινει στην περιπτωση μου.
- todoornot
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
Ας το δούμε όσο πιο θετικά γίνεται για τον κύριο που είναι επαγγελματίας και ας θεωρήσουμε ότι στάθηκε μόνο στο "μεγαλύτερα", διατηρώντας όλα τα άλλα ίδια (που είναι μια κυρίως θεωρητική υπόθεση αλλά τέλος πάντων).
- dkstopo
- Όνομα: Κώστας
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V1
- 2η Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
- Μύλος:: Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: illy - Estrella del Caribe
πες στον επαγγελματία για τους 10 ντεκαφεινε που κανει την ημέρα να παρει εναν οικιακό με 400 ευρώ και όχι το γαιδούρι που συνήθως έχουν και κάνει 1.5Κ
εδιτ
τωρα ειδα τι επαγγελματιας ειναι. ψήστης στους καφεδες το πρωι, μαλιστα...
λοιπον σε καθε μυλο το μέγεθος μετράει ακριβως όπως και ότι άλλο σκεφτεί ο καθένας
αλλη αλεση κανει ενας με 50mm αλλη με 64mm και αλλη με 84mm και διαφορετικες διαβαθμίσεις (κοκκομετρια)
Αυτα φαίνονται παρα πολύ στο φλυτζάνι
αν αντέχεις παρε μια la marzocco με 4Κ και μην αλλάζεις μύλο, αν δεις διαφορά στο φλυτζάνι πεστο και σε εμας γιατι εγώ δεν εχω φιλους με τετοια μηχανη να δοκιμασω

εδιτ
τωρα ειδα τι επαγγελματιας ειναι. ψήστης στους καφεδες το πρωι, μαλιστα...
λοιπον σε καθε μυλο το μέγεθος μετράει ακριβως όπως και ότι άλλο σκεφτεί ο καθένας
αλλη αλεση κανει ενας με 50mm αλλη με 64mm και αλλη με 84mm και διαφορετικες διαβαθμίσεις (κοκκομετρια)
Αυτα φαίνονται παρα πολύ στο φλυτζάνι
αν αντέχεις παρε μια la marzocco με 4Κ και μην αλλάζεις μύλο, αν δεις διαφορά στο φλυτζάνι πεστο και σε εμας γιατι εγώ δεν εχω φιλους με τετοια μηχανη να δοκιμασω
"Δεν υπάρχει στροφή που δεν μπορείς να προσπεράσεις" Ayrton Senna
-
geotzo
- Μηχανή:: Lelit Mara X ver2
- Μύλος:: Mignon Specialita
Και βέβαια θα δεις διαφορά. Τα μεγάλα μαχαίρια δεν αλλάζουν μόνο την θερμοκρασία του κόκκου την ώρα της άλλεσης, αλλάζει η ομοιομορφία και το σχήμα του κόκκου, άρα αλλάζει και το αποτέλεσμα της εκχύλισης. Τώρα αν η διαφορά θα σου φανεί αρκετή για τα χρήματα που θα δώσεις, αυτό μόνο εσύ μπορείς να το αξιολογήσεις. Εγώ νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά σε πολλά χόμπι που έχουν να κάνουν με εξοπλισμό, απλά αναζητούμε τρόπους να αναβαθμίσουμε το πάθος και όχι το αποτέλεσμα. Θέλει λοιπόν σκέψη και σύνεση.manos0013 έγραψε: ↑Δευ Σεπ 23, 2024 3:14 amρε παιδες εχω μπερδευτει.
-
DimK
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: lelit pl042temp
- 2η Μηχανή:: Flair 58+
- Μύλος:: DF64P
- 2ος Μύλος:: Kingrinder K6
- Οι καφέδες μου:: Hausbrandt,New York,Moka efti,TAF
Δεν είναι μόνο το μέγεθος των μαχαιριών αλλα το πρόβλημα είναι αλλού. Σϊγουρα θα δεις διαφορά, και τονιζω τη λεξη ΔΙΑΦΟΡΆ. το ΑΝ θα σαρεσει αυτη η διαφορα, είναι άλλο θέμα, γιαυτό σε όποια αλλαγή πας.....κρατάς και τον παλιό εξοπλισμό για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά αποφασίζεις ποιον θα σπρώξεις.
Δες τεστ με DF64, και διαφορετικά μαχαίρια, απλα , τιτανιου, και 2-3 SSP. κυκλοφορούν μπόλικα στο δίκτυο.
Σε κάποια τεστ πρώτα βγαίνουν τα απλά και κάποια SSP τελευταια. (άλλο δίνει σώμα, άλλο καθαρότητα γευσεων,.....) και να το κάνω και λίγο πιο χαλαρο....με τα SSP τύπου 1 καταλαβαίνεις τι κοπρανα είχαν πατήσει οι μπότες του αγροτη που μάζεψε τον καφέ, ενώ μετα SSP τύπου 2, γεύεσαι τα αρώματα απο το πατσουλί της γυναίκας με την οποία πήγε ο ίδιος αγρότης το προηγούμενο βράδυ.
Εντελώς υποκειμενικά, οπότε......
Ακόμα και εγώ σε καναδυό καφέδες που δοκίμασα με τον DF64 που έβγαιναν ψιλοαδιάφοροι, με τον μύλο της lelit, τους "φχαριστήθηκα".
Το αποτέλεσμα που βγαίνει έιανι ότι 7/10 καφέδες τους προτιμώ περισσότερο στον DF64 , 1/10 στον lelit, 2/10 σε κανέναν., άρα η αγορά του πέτυχε.
Σκέφτομαι να πάρω SSP, ....δύο φορές τους είχα στο καλάθι.....το ακύρωσα.
Δεν σου γράφω αποτελέσματα από την flair γιατί μαλλον ανανεώνουν μοντέλο, και είναι ακόμα σε διαδικασία αναμονής αποθέματος (συμφωνα με το τελευταίο mail τους)
Δες τεστ με DF64, και διαφορετικά μαχαίρια, απλα , τιτανιου, και 2-3 SSP. κυκλοφορούν μπόλικα στο δίκτυο.
Σε κάποια τεστ πρώτα βγαίνουν τα απλά και κάποια SSP τελευταια. (άλλο δίνει σώμα, άλλο καθαρότητα γευσεων,.....) και να το κάνω και λίγο πιο χαλαρο....με τα SSP τύπου 1 καταλαβαίνεις τι κοπρανα είχαν πατήσει οι μπότες του αγροτη που μάζεψε τον καφέ, ενώ μετα SSP τύπου 2, γεύεσαι τα αρώματα απο το πατσουλί της γυναίκας με την οποία πήγε ο ίδιος αγρότης το προηγούμενο βράδυ.
Ακόμα και εγώ σε καναδυό καφέδες που δοκίμασα με τον DF64 που έβγαιναν ψιλοαδιάφοροι, με τον μύλο της lelit, τους "φχαριστήθηκα".
Το αποτέλεσμα που βγαίνει έιανι ότι 7/10 καφέδες τους προτιμώ περισσότερο στον DF64 , 1/10 στον lelit, 2/10 σε κανέναν., άρα η αγορά του πέτυχε.
Δεν σου γράφω αποτελέσματα από την flair γιατί μαλλον ανανεώνουν μοντέλο, και είναι ακόμα σε διαδικασία αναμονής αποθέματος (συμφωνα με το τελευταίο mail τους)
-
freenow
- Όνομα: apostolos
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- Μύλος:: Ascaso I Mini i2 Con
- Οι καφέδες μου:: Taresso Tigrato Blend
- Επικοινωνία:
Τί μαχαίρια θά πρότεινες για light ψήσιμο καφέ specialty για νά βγάλει όλα αυτά τά αρώματα στο φλιτζάνι για το df64 gen 2??DimK έγραψε: ↑Σάβ Οκτ 05, 2024 7:48 pmΔεν είναι μόνο το μέγεθος των μαχαιριών αλλα το πρόβλημα είναι αλλού. Σϊγουρα θα δεις διαφορά, και τονιζω τη λεξη ΔΙΑΦΟΡΆ. το ΑΝ θα σαρεσει αυτη η διαφορα, είναι άλλο θέμα, γιαυτό σε όποια αλλαγή πας.....κρατάς και τον παλιό εξοπλισμό για κάποιο χρονικό διάστημα και μετά αποφασίζεις ποιον θα σπρώξεις.
Αυτή την στιγμή έχω τα μαχαίρια SSP Espresso (High Uniformity).